This version of the page http://www.municipal.gov.ua/213 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-06. The original page over time could change.
Документи РЄ / Рада Європи / Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України
Аналітика Корисні посилання Законодавство Наші координати

Новини

Топ-Новини
Новини одним рядком. Огляд ЗМІ.
Архів новин

Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України

Організаційна структура та напрями діяльності Фонду
Діяльність Фонду
Публікації Фонду
Кур’єр місцевого самоврядування

Європейський тиждень місцевої демократії

Про Європейський тиждень місцевої демократії
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
Інформаційна кампанія "ПРО ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРИНЦИПИ МІСЦЕВОЇ І РЕГІОНАЛЬНОЇ ДЕМОКРАТІЇ"
Корисні посилання

Рада Європи

Про організацію
Комітет міністрів
Парламентська асамблея
Конгрес місцевих і регіональних влад Європи
Європейський суд з прав людини
Україна і Рада Європи
Документи РЄ

Делегація України в Конгресі Ради Європи

Про Делегацію
Секретаріат Делегації України в Конгресі Ради Європи

Всеукраїнський конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування

Про Конкурс, його нормативно-правове та методичне забезпечення
Кращі практики
Конкурс 2004 року
Конкурс 2005 року
Конкурс 2006 року
Конкурс 2007 року
Конкурс 2008 року
Конкурс 2009 року

Наші координати

Україна, 01133, м. Київ,

бул.Лесі Українки, 26, оф. 228

тел/факс: (044) 285-77-58, 286-46-59, 286-37-81;

тел: 286-33-21, 286-48-63

fondinf@ln.ua intdept@ln.ua
Головна сторінка > Рада Європи > Документи РЄ

Документи РЄ

Досягнення більшого єднання між країнами-членами задля збереження та втілення у життя ідеалів і принципів демократії Радою Європи досягається шляхом розробки та прийняття багатосторонніх міжнародних договорів. Серед них чільне місце посідають документи, що визначають законодавчі орієнтири та політику в галузі місцевої і регіональної демократії.

Європейська хартія місцевого самоврядування (відкрита для підписання з 1985 року).

Хартія набула чинності у 1988 році та спрямована на захист принципу ефективного місцевого самоврядування як основного складового елементу демократії. Вона є моделлю для впровадження демократії на місцевому рівні. Закон України "Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування" було прийнято 15 липня 1997 року. Хартія набула чинності для України 1 січня 1998 р.

Європейська рамкова конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями (1980).

Конвенція набула чинності у 1981 році та визнає за місцевими і регіональними властями право співпрацювати поза національними кордонами в межах їх внутрішньодержавних повноважень з питань створення спільних громадських служб, будівництва спільних об`єктів або охорони довкілля. Вона включає моделі угод стосовно регіонального транскордонного планування, економічного розвитку, охорони навколишнього середовища. (Конвенція набула чинності для України 22 грудня 1993 року.)

Рамкова конвенція про захист національних меншин (1995).

Конвенція набула чинності у 1998 році та стосується питань освіти, засобів масової інформації та використання національних мов. Вона також містить загальні положення, зокрема з питань недискримінації та рівності між меншинами і загальною частиною населення, свободи встановлення контактів з тими, хто мешкає у інших країнах (Закон України "Про ратифікацію Рамкової конвенції про захист національних меншин" було прийнято 9 грудня 1997 року.)

Європейська хартія регіональних мов та мов меншин (1992).

Хартія набула чинності у 1998 році та націлена на збереження та захист регіональних мов та мов меншин. Сфера її застосування поширюється на законодавство, школи, громадське, культурне, економічне і соціальне життя та засоби масової інформації.

Європейська конвенція про участь іноземців в громадському житті на місцевому рівні (1992).

Конвенція встановлює принцип, згідно з яким іноземним громадянам гарантуються громадянські та політичні права, включно з правом брати участь у виборах.

Європейська хартія міст (1992).

Хартія визначає права громадян в Європейських містах. Вона є практичним посібником з питань міського управління, регулюючи такі питання, як умови проживання, архітектура в містах, міський транспорт, енергетика, спорт та дозвілля, забруднення міст та безпека на вулицях.

Європейська хартія участі молоді в муніципальному та регіональному житті (1992).

Хартія закріплює принципи, що сприяють залученню молоді до процесу прийняття рішень, безпосередньо впливають на її життя і заохочують молодь займати активну позицію в тих змінах, що відбуваються в їх містах чи регіонах.

У червні 1997 року Конгресом місцевих і регіональних влад Європи був прийнятий проект Європейської хартії регіонального самоврядування. Цей документ започаткував роботу над доповненням до Європейської хартії місцевого самоврядування і відповідним правовим інструментом по захисту та гарантуванню прав інституту регіонального самоврядування.

У 2000 році була ухвалена Європейська конвенція про природний ландшафт, яка містить вимоги до представників державної влади вживати на місцевому, регіональному, національному та міжнародному рівнях політичних кроків та заходів для захисту існуючого ландшафту країн Європи.

Документи Конгресу Ради Європи

Copyright © Center for International Cooperation 2003. All rights reserved.