This version of the page http://www.nua.kharkov.ua/kaf_ukr.HTM (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-01. The original page over time could change.
Народная украинская академия
 Наши конкурентные преимущества Выпускникам  
Поступающим Как нас найти  

Кафедры и службы

Кафедра українознавства

Зав. кафедри к.філол.н.,
доцент Помазан
Ігор Олександрович

Кафедра українознавства ХГУ "НУА" була створена 1996 р. Із цього часу вона забезпечує викладання в НУА загальновузівських курсів сучасної української мови та української мови професійного спілкування. Крім того, на факультеті "Референт-перекладач" викладачами кафедри читаються курси сучасної української літератури, історії зарубіжної літератури, а також проводиться навчання з латинської мови. Для іноземних студентів на кафедрі організовано заняття з російської мови як іноземної. Разом із цим забезпечується викладання в СЕПШ предметів з русистики і україністики. Завідувач кафедри – Помазан Ігор Олександрович, канд. філол. наук, доцент, дипломант обласного конкурсу "Вища школа Харківщини – кращі імена" 2003 р. в номінації "Молодий науковець".

На кафедрі працює 12 викладачів, у тому числі 7 – вищої школи:

  • Помазан Ігор Олександрович – завідувач кафедри, канд. філол. наук, доцент;
  • Мариняк Руслана Степанівна – заст. зав. каф., канд. філол. наук, доцент
  • Берест Тетяна Миколаївна – заст. зав. каф., канд. філол. наук, доцент;
  • Івакіна Ірина Василівна – канд. філол. наук, доцент, завідувач аспірантури ХГУ “НУА”;
  • Хмара Галина Віталіївна – старший викладач, канд. філол. наук.;
  • Бєльчикова Лариса Яківна – старший викладач;
  • Кримська Галина Вікторівна – викладач
  • Трунова Ірина Анатоліївна – завідувач кабінету.

Викладачі СЕПШ:

  • Бєльчикова Лариса Яківна – учитель, вища категорія, учитель-методист;
  • Галака Валентина Іванівна – учитель, вища категорія;
  • Єна Тетяна Миколаївна – учитель, вища категорія;;
  • Коваленко Катерина Василівна – учитель, вища категорія, старший учитель;
  • Литвин Наталія Іванівна – учитель, вища категорія, учитель-методист;
  • Решута Олена Олександрівна – учитель, вища категорія
  • Мяснікова Ірина Петрівна – учитель, вища категорія.

Колектив кафедри постійно працює над удосконаленням курсів, що читаються, підготовкою навчально-методичних комплексів дисциплін. Ведеться робота з оновлення програм курсів. У зв'язку з реалізацією ідеї неперервності освітнього процесу у 2003 р. кафедрою розроблені комплексні інтегровані програми неперервної освіти з української мови, української літератури, зарубіжної літератури. Усі три програми отримали гриф Міністерством освіти і науки України. Кафедра працює над створенням навчально-методичних посібників, протягом останніх років було підготовано до друку, видано й перевидано понад 40 посібників, зокрема: методичний посібник "Сучасна українська мова для факультету РП. Збірник вправ і завдань" Берест Т.М., Волосової О.І., “Сучасна українська мова (синтаксис і пунктуація). Збірник вправ і завдань” Хмари Г. В., конспект лекцій "Історія зарубіжної літератури. ХХ – початок ХХІ ст." Помазана І.О., методичні матеріали для практичних занять з курсу "Історія зарубіжної літератури" ХІХ–ХХ ст. Помазана І.О., конспект лекцій із СУМ (культура мови і практична стилістика) Берест Т.М.

Інноваційні методики широко застосовуються в навчальній роботі. У зв'язку із входженням України в Болонський процес кафедра українознавства велику увагу приділяє самостійній роботі студентів. Також на кафедрі ведеться активна робота із впровадження опорних методик викладання. Результатом цього є перехід на опорне викладання дисципліни "Історія зарубіжної літератури" З 2004/05 навчального року курс "Українська мова професійного спілкування" на факультеті "Соціальний менеджмент" переведений на кредитно-модульну систему навчання. У зв'язку із цим в 2005 році доц. Берест Т.М. і доц. Мариняк Р.С. видано методичні рекомендації з курсу "Українська мова професійного спілкування" для студентів, які навчаються за спец. 8.040201 – Соціологія (кредит.-модул. система). У 2007 році ст. викл. Хмарою Г.В. видано методичні рекомендації з курсу “Сучасна українська мова (морфологія)” для студентів І курсу, які навчаються за спец. 7.030507 – Переклад (кредит.-модул. система), доц. Помазаном І.О. видано навчальний посібник “Опорные схемы по латинской грамматике. Глагол” для студентів
І курсу, які навчаються за спец. 7.030507 – Переклад (кредит.-модул. система),  а у 2008 році доц. Берест Т.М. видано методичні рекомендації з курсу “Українська мова професійного спілкування” для студентів І курсу, які навчаються за спец. 7.050107 – Економіка підприємства (кредит.-модул. система) у зв’язку з переходом факультетів “Референт-перекладач” (І курс) та “Бізнес-управління” (І курс) на кредитно-модульну систему навчання.  Зараз викладачі кафедри працюють над підготовкою методичних рекомендацій з кредитно-модульного навчання для студентів ІІ курсу усіх факультетів академії.

Науково-дослідна робота на кафедрі ведеться за напрямом "Мовна та літературна складова у становленні ментальної моделі та інтелектуального потенціалу особистості: синхронічний та діахронічний аналіз".

Викладачі та вчителі регулярно беруть участь у роботі наукових, науково-практичних конференцій; готують наукові статті, дисертації, відгуки на автореферати кандидатських дисертацій, опонують на захистах.

Під керівництвом О. І. Помазана працюють аспіранти за спеціальністю "Українська література".

Викладачі кафедри активно займаються НДРС. Щороку під їх керівництвом готується декілька виступів на студентську наукову конференцію. Ведеться підготовка студентів та учнів до участі в конкурсах, олімпіадах з української мови, студентських конференціях. На кафедрі працюють 3 гуртки. У вищій школі - гурток із зарубіжної літератури під керівництвом завідувача кафедри, доцента Помазана І.О. та гурток з українознавства під керівництвом доц. Мариняк Р.С.

Велика увага приділяється виховній роботі. Так, щороку в ХГУ "НУА" проводиться тиждень української культури, що включає в себе заходи, спрямовані на формування в студентів і учнів СЕПШ громадянськості й національної самосвідомості. Доц. Берест Т.М. і ст. викладач Хмара Г.В. працюють тьюторами студентських груп.

У 2008/09 навчальному році кафедра планує налагодження контактів з кафедрою україністики Ягеллонського університету (м. Краків, Польща) та з кафедрою славістики Бірмінгемського університету (м. Бірмінгем, Велика Британія).

Телефоны:
Приемная комиссия: Тел.: (057)704-10-37
Наш адрес:
61000, г. Харьков-24, ул. Лермонтовская, 27 ХГУ "НУА"
E-mail:
rector@nua.kharkov.ua