This version of the page http://www.getman-museum.kiev.ua/index.php?go=Ekspo&file=s (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-01. The original page over time could change.
Музей Гетьманства ::
     
Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Виставки
Статті
Бібліотека
Контакт
Оголошення

З 07.02.09 по 07.03.09 експонується виставка творів Володимира Гавриленка "Я - Українець" (до 70-річчя художника)

Друзі

Пошук


Лічилки


 
Вступ

З метою правдивого висвітлення державності в Україні, надання неупередженої оцінки її видатних діячів, розкриття діяльності специфічної форми правління – Гетьманщини та її адміністрації – 11 березня 1993 року розпорядженням Представника Президента України в м.Києві було створено Музей гетьманства.

Музей гетьманства – це державний культурно-освітній та науково-дослідний заклад історичного профілю, осередок пам’яток матеріальної та духовної культури пов’язаних з історією та традиціями козацько-гетьманської доби.

Розміщується Музей гетьманства у будинку-пам’ятці архітектури кінця ХVІІ - з надбудовами в ХІХ ст., відомому в Києві як “будинок гетьмана І.Мазепи”. Даний будинок було відреставровано за рахунок фінансування міської державної адміністрації, Благодійного Фонду І.Мазепи. Помітну роль у цьому процесі відіграли представники української діаспори, провідне місце серед яких посідає визначний український громадський діяч із США Маріян Коць.

Основними завданнями Музею є збереження, комплектування, вивчення і використання пам’яток історії та культури України козацько-гетьманської доби та висвітлення проблем державотворення в Україні.

І з часу свого заснування Музей активно працює над поставленими проблемами: проводяться численні історико-тематичні, художні виставки, науково-практичні конференції, дискусії, громадські і мистецькі заходи. Періодично відбуваються засідання дискусійного клубу “Гетьманська вітальня”. Постійно діють історико-меморіальні виставки “Гетьман Іван Мазепа”, „Пилип Орлик – Гетьман України в екзилі” і “Павло Скоропадський та Українська держава 1918 року”.

Фонди Музею налічують понад 6000 експонатів

Директор - Ярова Галина Іванівна, саме завдяки її особистим старанням було створено наш Музей, і завдяки її п'ятнадцятирічній праці він поповнюється новими експонатами, бібілотека книгами, а наукова робота не припиняється ні не день.

Новини
13.2.2009

17 лютого 2009 року о 17.00 в Музеї гетьманства відбудеться презентація книги Сергія Павленка "Військові компанії доби гетьмана Івана Мазепи в документах"

Організатори заходу: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", С. Павленко - головний редактор журналу "Сіверянський літопис" та спец. кореспондент газети "Голос України" по Чернігівській області

19.1.2009

З 20 січня по 6 лютого 2009 року експонується виставка творів Алі Ізенбека (1890-1941), людини, яка віднайшла старовинні дощечки "Велесевої книги" (з приватної колекції Володимира Перегінця).

Роботи Алі Ізенбека виставляються тільки вдруге в Україні і побачити їх можна буде протягом 14 днів. Приходьте, не пожалкуєте.

18.11.2008

З 10.11.08 по 30.11.08 Головне управління культури і мистецтв КМДА, Національна спілка фотохудожників України запрошують до Музею гетьманства на фотодокументальну виставку, присвячену 75-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні. Виставка підготовлена на основі архівних документів та фотографій Центрального Державного кінофотофоноархіву ім. Г.С.Пшеничного (ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного) та сучасних світлин вшанування пам`яті жертв голодомору. Виставка складається з 75 фотографій, які показують глибину та масштабність трагедії, що відбулася в ті страшні часи в Україні. Фотодокументи надають можливість глядачеві переосмислити та самому зробити висновки з причин та наслідків голодомору 1932-1933 років. Організатори показу не аналізують і не коментують тему виставки, лише дають короткі підписи під фото. Все інше відвідувач зможе зробити самостійно.

З питаннями звертатись до Національної спілки фотохудожників України за тел. 361-76-93(92) (Левіщенко Валерій Михайлович , перший заступник голови правління) та на photospilka@ukr.net , www.photospilka.com

18.9.2008

28 вересня 2008 р. о 12.00 год. В Музеї гетьманства відбувся 3-й щорічний фестиваль українського народного весілля Середньої Надніпрянщини «На городі зілля, а в хаті весілля».

Фестиваль проводився на підтримку українських народних традицій та обрядів, збереження старовинної української пісні та популяризації народних художніх промислів.

У програмі виступи народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина», фольклорного ансамблю «Берегиня» м. Ірпінь, народного фольклорного ансамблю «Берегиня» с. Козацьке, Бобровицький р-н, Чернігівської обл., народного фольклорного ансамблю «Тростинчанка» с. Тростинка, Васильківського р-н, Київської обл., етнографічного ансамблю «Намисто».

Були показані обряди:

  • - випікання короваю
  • - виряджання молодої
  • - приїзд молодого до молодої
  • - зустріч зятя тещею
  • - розподіл короваю

«Просили батько, просили мати і ми просимо – на хліб, на сіль, на весілля».

9.8.2008

Вийшов у світ науковий збірник Музею Гетьманства "Козацька скрабниця. Гетьманські читання". Збірник вийшов обмеженим накладом, тому придбати його можна тільки в Музеї. Ціна - символічна
Зміст збірника можна переглянути тут

1.8.2008

До 135-ої річниці від Дня народження Гетьмана Павла Скоропадського Музей Гетьманства випустив ювілейний календар, прикрашений унікальними світлинами. Календар можна придбати у Музеї за символічну ціну.

11.7.2008

26 липня 2008 року на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкриється виставка "ПРАВОСЛАВНА ІКОНА РОСІЇ, УКРАЇНИ, БІЛОРУСІ" - спільний проект трьох провідних музеїв - Державної Третьяковської галереї (Москва, Росія), Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (Київ, Україна) і Національного Художнього музею Республіки Білорусь (Мінськ). Відкриття виставки відбудеться у дні святкування 1020-ліття Хрещення Русі. Основна мета міжнародного проекту - показати своєрідність, а, головне, споріднення в області образотворчого мистецтва трьох братніх народів, що мають одне коріння, загальні джерела й загального наставника - Візантію. Експозиція включатиме 89 ікон і буде відкрита для відвідування з 27 липня за адресою: Київ, вул. Івана Мазепи, 21, Музей українського народного декоративного мистецтва.

23.6.2008

З 21.06.08 по 21.08.08 в Музеї гетьманства експонується виставка плакатів Всеукраїнського кінофестивалю "Козаки ідуть"

головна | новини | експозиції | статті | бібліотека | контакт

Музей Гетьманства ©Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.