ГОЛОВНА / ПРО ДУЕТ

Дует „Сестри Тельнюк”

       Дует „Сестри Тельнюк”, як професійний колектив сформувався в 1986 році. Критика квалiфiкує творчiсть артисток як „ковток свiжого повiтря”, „лiки вiд розпачу”, „мiстерiю слова й музики”, справедливо вважаючи дует „останнiм бастiоном високої поезiї та музики у просторi сучасної української пiснi”. Справдi, вони мало не єдинi з-помiж вiтчизняних виконавцiв використовують тiльки справжню поезiю i виступають винятково „наживо” (як в акустицi так i у електронiцi), дотримуючись найвищих фахових вимог.
      
       З раннього дитинства (батько Станіслав Тельнюк – відомий український письменник, літературознавець, поет, перекладач. Мати Неллі Копилова – філолог, перекладач зі східних мов, редактор) Лесю та Галю оточували поезія, музика, живопис, – як українська, так і найкращі зразки світової. Атмосфера поетичного слова, з його ритмами, фарбами, мелодикою – стали невід’ємними та органічними у формуванні світоглядної позиції майбутніх артисток.

       Перші музичні твори сестри почали створювати у 13-літньому віці: рок-балади, ескізи, пастелі, елегії, пісні для хорового виконання на вірші поетів-класиків української літератури.

       Маючи природній смак та хорошу професійну підготовку – Леся та Галя залишаються вірними собі та працюють лише з найкращими поетичними зразками і нині. Таким чином в їхньому репертуарі є філософські балади, романси, фольк-рокові композиції, ескізи, акапелла, пісні з елементами медитативної мело-декламації, джаз-року та trip-hop.

      Кожен новий альбом – це своєрідний експеримент, проба нового стилю, нового світосприйняття, як у виборі текстів, так і музичного супроводу: від акустично-академічної суворості до фольк-рокової свободи.

       Музиканти, які працюють з дуетом, а це чудові джаз-рокові музиканти Олег Путятін, Роман Суржа, Іван Небесний та Микола Томасишин мають величезне поле для імпровізації, але у строгому стилістичному полі, яке задає Леся Тельнюк, як композитор майже усіх пісень, що виконує дует. Музика передає поетичне слово (що є первинним у піснях сестер) темброво-інтонаційним кодом, який занурює слухача в певний езотеричний світ і вже не потребує перекладу та розшифровки.

       Також дует „Сестри Тельнюк” працюють, і з академічними музикантами (струнний квартет державного радіо України), використовують різні національно-етнічні інструменти: сопілки, дримба, перкусія. Леся працює в дуеті ще як інструменталіст, супроводжуючи майже всі пісні грою на бандурі.
   
       Концерти „Сестер Тельнюк” це – стримане сповідально-театральне дійство з філософською концепцією пошуку сенсу буття в собі.

       Виступи Сестер Тельнюк – це своєрiднi лiтературно-музичнi композицiї, синтез поезiї та спiву. Вони завжди мають вибудовану драматургiю i чiтко окреслене коло образiв: митець i суспiльство, внутрiшня свобода як необхiдна умова творчостi, пошуки самототожностi, сенсу буття. На концертах Галi й Лесi слухач поринає у дивну атмосферу. Вiн наче присутнiй на якомусь дiйствi для втаємничених, i водночас почувається нiби в колi добрих приятелiв. Це з ним особисто ведуть свiй тонкий i щирий дiалог Сестри Тельнюк.

       Яскрава творчість дуету "Сестри Тельнюк" у 1998 році була відзначена премією ім. Василя Стуса за внесок у розвиток української культури.

коротко/довідково...

Дует Сестри Тельнюк є лауреатами національного конкурсу „Нові Імена” (1987), лауреатами фестивалю „Червона Рута” 1989 та 1991 років, а також премії ім. Василя Стуса (1998) за збереження та пропаганду української культури.

У 1997 році гітаристом Міком Тейлором (екс „Ролінг Стоунс”) було записано пісню – блюз „Моє марне кохання” (Love in vain). Цікаво, що цей блюз звучить українською мовою з колоритним звучанням бандури.

У 2000-2001 роках відбулася перша спроба творчої співпраці з театром. У Львівському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, під керівницивом Федіра Стригуна, було поставлено виставу „У.Б.Н.”: автор тексту – Галина Тельнюк, автор музики – Леся Тельнюк. Драма „У.Б.Н.” стала культовим явищем та викликала величезний резонанс у суспільстві.

У своїх закордонних турне сестри спілкуються з багатьма відомими людьми. Це і творчі зустрічі, і спільні виступи та проекти з різними музикантами, артистами, як американцями, канадійцями, так і українцями. Серед них, найяскравіші: Василь Попадюк – скрипаль (Канада, Україна), Юліан Китастий – бандурист (Америка).

Музиканти, які працюють з дуетом: Олег Путятін, Роман Суржа, Іван Небесний, Микола Томасишин. Звукорежисер: Костянтин Костенко.

У творчому доробку Галі та Лесі дев’ять альбомів:
Мить (1991); Галя та Леся (1994); Тиша і Грім (1998); Концерти в Канаді (2000); У.Б.Н. Пісні з вистави (2001); Вітер Століть (2002), Жар-Птиці (2002) та подвійний компакт-диск Вибране (2005); „Жовта кульбаба” (липень 2007);

також, до виходу готується новий альбом, який відкриє широкому загалу ще одну сторінку творчої універсальності дуету Сестер Тельнюк. Реліз заплановано на осінь 2008 року.

АНОНСИ

стор.    [ 1 ]  2  3  4  

06 Березня 2009р.

У.Б.Н. у Тернополі

В приміщенні палацу культури „Березіль” відбудеться вистава У.Б.Н. (Український буржуазний націоналіст) за участю дуету Сестри Тельнюк…»

27 Січня 2009р.

У.Б.Н. у Львові

В приміщенні Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької відбудеться вистава У.Б.Н. (Український…»

08 - 17 Грудня 2008р.

ВІТЕР СТОЛІТЬ

Вони поєдналися у феєрічному танці слова та музики! Спільний тур рок-гуртів „ТЕЛЬНЮК: Сестри” та „Кому Вниз”…»

19 Листопада 2008р.

КИЇВ: Стусове коло

Міністерство культури і туризму України представляє літературно-музичний проект, присвячений пам’яті українського поета,…»

26 Жовтня 2008р.

ЯЛТА: Лесина осінь

Всеукраїнське культурно-мистецьке свято „Лесина золота осінь” запрошує до Ялти з 24 по 26 жовтня. Фінальним…»

19 Жовтня 2008р.

КІРОВОГРАД: У.Б.Н.

Вперше у Кіровограді! Гастролі Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької…»

09 Жовтня 2008р.

ЧЕРНІВЦІ: час фенікса

Німецькомовна лірика Буковини Будинок естетики та дозвілля (вул. Шепетівська 5) 9 жовтня 2008, 18:00…»

27 Вересня 2008р.

ЛУГАНСЬК: Червона Рута

Двадцять Років Потому – так умовно можна назвати очікувані дійства від славетної колись забави „Червона Рута”. У 2009…»

20 Вересня 2008р.

ХАРКІВ: Червона Рута

Двадцять Років Потому – так умовно можна назвати очікувані дійства від славетної колись забави „Червона Рута”. У 2009…»

15 - 19 Вересня 2008р.

СТУСОВЕ КОЛО

Міністерство культури і туризму України, за підтримки музею Василя Стуса у м. Горлівка, Донецької бібліотеки ім. Н.…»