Правила безпеки в мережі Інтернет
Інтернет – глобальна всесвітня множина комп’ютерних мереж з’єднаних між собою по стандартних відкритих протоколах. Вона використовується для електронного зв’язку та обміну інформацією. Користуючись сервісами, які надає глобальна мережа Інтернет, можливо інфікувати власний комп’ютер вірусом. Для уникнення зараженням вірусом потрібно дотримуватись нижче наведених порад і мати, як мінімум, встановлений антивірус на комп’ютері (безкоштовні версії можна отримати тут: http://www.free-av.com http://www.activevirusshield.com).
Декілька порад щодо уникнення зараження вірусом:
  1. Перевіряючи електронну пошту, не відкривайте листи, які надійшли з невідомої поштової скриньки і найголовніше не відкривайте вкладені файли в цьому листі!
  2. Користуючись програмами типу ICQ, не можна відкривати посилання, по-перше які надійшли від невідомого контакту, по-друге навіть якщо повідомлення прийшло від знайомого контакту з приблизно наступним змістом: "Look at this http://posulannia.com/123/test.php ", будьте обережні, посилання може бути на сторінку яка містить небезпечний код. В такому випадку краще перепитати абонента, тому що такі посилання відправляють заражені комп’ютери автоматично. Причому власники заражених комп’ютерів можуть і не підозрювати про таку активність.
  3. Користуючись антивірусом, регулярно оновлюйте бази, так як нові віруси з’являються щоденно і для того, щоб ваш антивірус зміг розпізнати новий вірус і не дозволити йому завдати шкоди вашому ПК потрібно оновляти антивірусну базу якомога частіше.
  4. Будьте обережні при перегляді сторінок в Інтернеті, а саме сайти, які мають наступний характер: порнографічні сайти, сайти які розповсюджують додатки для взлому програмного забезпечення, файлові портали, відео портали і т.п. Тому що найчастіше сама веб-сторінка вже містить в собі вірус. Або файли, які пропонуються для скачування на цих веб-сторінках вже можуть бути заражені вірусами.
  5. Будьте обережні у випадках, коли переглядаючи сторінки в Інтернеті, Вас просять встановити деяку програму і миттєво з’являється вікно налаштування процесу встановлення. В таких випадках слід бути дуже обережним, тому що Вам можуть таким чином встановити вірус.
  6. Дуже обережно користуйтесь файлами, які отримуєте з мережі. Перед тим як відкрити перевірте на наявність вірусів, просканувавши антивірусом.
  7. ПАМ'ЯТАЙТЕ, ЩО АНТИВІРУС ЦЕ НЕ ПАНАЦЕЯ, А ЛИШЕ ДОДАТКОВИЙ ЗАСІБ ЗАХИСТУ. СВІДОМЕ І ОБРЕЖНЕ КОРИСТУВАННЯ – ЦЕ ОСНОВА ЗАХИСТУ ВАШОГО КОМП'ЮТЕРА!
ОСНОВНОЮ ПРИЧИНОЮ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ КОМП'ЮТЕРА Є ДІЇ КОРИСТУВАЧА!!!
  • Вірус - комп’ютерна програма, створена безпосередньо людиною, для заподіяння шкоди комп’ютеру користувача(знищення, крадіжка даних, зниження працездатності комп’ютера, тощо).
  • ICQ – програма для обміну миттєвими повідомленнями.