This version of the page http://www.ugraina.org/articles/3992.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-27. The original page over time could change.
UGRAINA.org
 
Новини
Статтi
Монографії
Енциклопедія
Уґраїна
 
Енциклопедія

09.12.2008
МАНТЕРЕ Оскарі (Oskari Mantere)
Фінський політик, філософ. Нар. 18.09.1889, м. Майамякі, Фінляндія. - Пом. 09.12.1942, м. Гельсінкі, Фінляндія. Доктор філософії. Прем'єр-Міністр Фінляндії 1928-1929, а також міністр в кількох міжвоєнних урядах. Один з лідерів Національної прогресивної партії (Kansallinen edistyspuolue), симпатизував соціял-демократичному руху.
Детальніше...

Новини
27.02.2009
Московський Патіярх хоче вивчити українську мову. А ерзянську?
25.02.2009
"Бронзовий солдат" здивувався б активній естоно-московській торгівлі
25.02.2009
1200 солдат на вулицях Нарви
23.02.2009
Кому потрібна дитяча комі література?
19.02.2009
Мордва - це помусульманені мокшани?
17.02.2009
Мешканця Козьмодем’янська судитимуть за приниження народу марі
17.02.2009
В Естонії запрацювали віртуальні консультації з трудового права
16.02.2009
У Кіровській області відсвяткували Дні марійської культури
15.02.2009
Марійці Удмуртії відсвяткують День рідних мов
12.02.2009
Фестиваль естонського кіно дістанеться Нижнього Новгорода

Всі новини

Уґраїна


Збільшити карту
Архів
 

Як слуги народу топтали дітей України


“Керована демократія” чи диктатура


Бжезинський: Росія - молодший брат


Партнери сайту:


Статтi


Тар’я Турунен ніколи не забуде вечір у Києві

У листопаді в Києві дала концерт відома фінська оперна та рок-співачка Тар’я Турунен (екс-вокалістка легендарної метал-групи «Nightwish»). Були виконані чотири пісні «Nightwish» та нові творіння співачки, які теж співав увесь зал. Взагалі, альбом 2007 року «My winter storm», котрий фактично презентувася на концерті, вважається поверненням Тар’ї до традицій «метал-опери». Щоправда, гру віолончеліста практично не було чутно, так що «симфонічність» ховалася під суцільним гітарним драйвом.

Група «Nightwish» відома в Україні серед поціновувачів рок-музики вже декілька років, передусім своєю цікавою інтерпретацією стилю «heavy metal» і «power metal». Музиканти додали до цих, в принципі, вже традиційних жанрів чудовий оперний вокал Тар’ї Турунен і отримали нове явище – оперний метал. Утім, у 2005 році Тар’я пішла з групи через внутрішні суперечки, і тепер «метал-діва» витупає соло. «Nightwish» теж не примусили фанатів чекати та гастролюють тепер із новою вокалісткою.

І от, нарешті, київська публіка почула «голос групи Nightwish», вокалістку, завдяки якій фінський рок нині відомий на весь світ.

Концерт розпочався на 40 хвилин пізніше за заявлений час (19:00), що, втім, лише дало можливість зібратися досить різноманітному натовпу фанатів (тих, які не побоялися «кусючих» цін - 150-300 грн за квиток). (Особисто авторові не давали змоги спокійно чекати початку п’яні металісти на задніх рядах, однак загальної картини вони не псували.) Загалом у залі можна було побачити весь спектр слухачів: металісти, рокери, готи й готеси, прості офісні співробітники-любителі гарної музики усіх вікових категорій. Тар’ю люблять і цінують як студенти, так і солідні тьоті й дяді. І це не може не тішити.

Першу пісню співачка виконала, стоячи за білою завісою (вищезгадані металісти голосно вимагали «штору уберите!», однак організатори, на щастя, їх не чули, а дівчата поруч швидко їх вгамували...).

Під перші ж акорди, зіграні з гітарним драйвом, натовп упав у повне шаленство й залишався в такому стані до останньої пісні. А пісень було багацько, Тар’я чесно відспівала, а музиканти відіграли більш ніж півтори години (що для оперної співачки непоганий результат).

Тар’я тричі змінювала «імідж» протягом концерту: почавши з фіолетової сукні, перейшла на білу та закінчила готично-чорною. Досить цікаві перевтілення, що додали шарму усьому шоу. Взагалі співачка продемонструвала всі свої фірмові «приколи»: махання «хаєром» (разом з гітаристами та віолончелістом), стрибання в довжелезній сукні по сцені та повний відрив разом із присутньою публікою. Подібної за харизматичністю співачки ще варто пошукати: вражало, як на кожен її жест натовп радісно відповідав шаленою підтримкою. Усі вже довгі роки очікували приїзду «Nighwish» та їхньої вокалістки, і от мрії рокерів нарешті майже повністю збулися…

Окремо варто зупинитися на виконавцях. Це клавішниця Марія Ільмоніємі, віолончеліст Макс Лілья, екс-учасник групи «Апокаліптика» (іншої легенди фінського металу), барабанщик Майк Террана, екс-учасник груп «Інгві Мальмстіна» та «Rage» бас-гітарист Олівер Хольцварт та гітарист Алекс Шолп. Усі показали вищий клас гри (бек-вокал та деякі елементи аранжування звучали у записі), втім, барабанщик особливо відзначився своїм декількахвилинним соло на ударних. Ударна установка його була додатково обладнана усілякими цікавими примочками, і це тільки долало віртуозності грі цього поважного чоловіка (котрий ще й заспівав разом із Тар’єю в одній із пісень).

Виконувався на концерті звичний (знову) для Тар’ї power-metal з невеликим долученням симфонічних мелодій та двома ліричними повільними баладами. Взагалі альбом 2007 року «My winter storm», котрий фактично презентувася на концерті, вважається поверненням Тар’ї до традицій «метал-опери». Утім, гру віолончеліста, наприклад, практично не було чутно, так що «симфонічність» ховалася під суцільним гітарним драйвом.

На скромну думку автора, сам музичний матеріал у плані гітарних партій оригінальністю не відрізнявся: звичні гітарні рифи, майже повна відсутність соло на електрогітарі (характерних для пісень Тар’ї у складі «Nightwish»), коротка тривалість пісень – 3-4 хвилини, і баста. Однак те, що нині виконує співачка вживу, всеодно вражає. Потужною енергією та впливом на слухачів. Варто було чути, як увесь зал співав пісню «I walk alone», як фанати впадали у повне шаленство від чотирьох пісень «Nightwish» та каверу на пісню Еліса Купера «Poison». Були виконані наступні пісні легендарної фінської групи: «Passion and the Opera», «Dead gardens», «Nemo», «Wishmaster». Коментарі тут зайві, ці композиції варто слухати вживу і тільки так, ніяких більше МР3...

Грала співачка і сама (в одній повільній композиції), для цього на сцену винесли ще один синтезатор. Збувалися мрії фанатів: коли всі почали голосно скандувати «Wishmaster!», Тар’я виконала саме цю пісню своєї колишньої групи… Утім, як не скандували фанати: «Phantom of the opera!», шедевр Ендрю Ллойда Вебера почути вживу так і не вдалось.

При спробі Тар’ї попрощатися й піти з групою зі сцени натовп стукотів та кричав «Тар’я» так, що перевершив, мабуть, за децибелами звукопідсилювальні пристрої. Тар’я вийшла «на біс» та заспівала ще пару пісень, принісши море радості присутнім. Співачці встигли подарувати фінський прапорець та квіти, що її надзвичайно потішило. Протягом цілого концерту гостя з Фінляндії говорила, що дуже рада приїзду, що завжди не знаєш, чого очікувати від першого разу, що «ніколи не забуде цей вечір» («I will never ever forget this evening»), що, врешті, дуже скоро приїде.

Після такого шоу варто плекати надію, що справді це станеться скоро. І тоді ми знову почуємо віртуозний спів Тар’ї та потужні метал-оперні мелодії.http://sumno.com/reportage/tarya-turunen-v-kyjevi/

Дата: 18.11.2008 15:56

Про проект | Думки | Відгуки | Лінки | Архів

Монографії
11.02.2008
Оксана Забужко: Мова і Влада. Ч. 1
10.02.2008
Оксана Забужко: Мова і Влада. Ч. 2
15.01.2008
ІРА: В БОРОТЬБІ ЗА СВОБОДУ ч. 2
23.12.2007
Ірен Карпа: Полювання в Гельсінкі
22.12.2007
Бібліотека мокшанських текстів. Ч.1.

Всі монографії

Думка

Іван Заєць
26.12.2007 / 00:08

На жаль, в теперішній українській політиці присутні три політичні традиції або культури: азійсько-ординська, яка робить ставку на силу та примус, візантійська, заснована на інтригах, і європейська, базована на традиційних цінностях, ідеології та правилах. Переважно в реальній політиці в Україні тепер, на жаль, конкурують ординська та візантійська політичні культури.

Всі думки

Відгуки

Оксана (Ужгород)
2009.02.11 / 20:15

Якщо не помиляюсь, на цьому сайті буває Ростислав Мартинюк. В такому разі велике "ДЯКУЮ!" йому за розповідь про вепсів у передачі "Недільна подорож" від 8.02.2009.
Хоча в мене технічна освіта, але я вже півтора року багато читаю про фінно-угрів (я наполовину росіянка і в мене бабуся народилася неподалік від кордону з республікою Комі).
До речі, про Вашу розповідь дізналася група "Вепсский край" на сайті www.vkontakte.ru і учасники групи дякують Вам за поширення інформації про вепсів.

Всі відгуки

Наша кнопка
 
Copyright © 2004–2009 UGRAЇNA.org
Використання матеріалів з цього сайту дозволено
лише при гіпертекстовому посиланні на www.ugraina.org
Пишіть:
Розробка сайту — Студія дизайну «Айкен»