This version of the page http://www.elitconsalting.com.ua/readarticle.php?article_id=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-27. The original page over time could change.
Укладання договору про спільну діяльність - Юридическая фирма «Элит Консалтинг» — юридическое обеспечение Вашего бизнеса
   
Главная Партнеры и клиенты Новости On-Line консультация Контактная информация Карта сайта
Юридические услуги
 
Земельные отношения
Операции с недвижимостью и инвестирование
Строительство
Хозяйственная практика
Судебное представительство
Абонентское обслуживание
Регистрация и ликвидация предприятий
Обслуживание физических лиц

Справочная информация
Партнеры и клиенты
Обратная связь
Наши проекты
Поиск
ON-Line Консультация
Вакансии
Земельные участки
 

Укладання договору про спільну діяльність
Із встановленням обмежень на фінансування будівництва жилих приміщень ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність», яка зазначає, що інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового фонду може здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, а також через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості, житлове будівництво ведеться лише з використанням зазначених фінансових механізмів.

Щодо будівництва об’єктів, які не віднесені до житлового фонду, то тут обмеження не встановлені, відповідно суб’єкти господарювання мають право обирати будь-які способи фінансування та здійснення самого будівництва.

Одним із способів здійснення будівництва без використання фінансових інструментів є укладення договору про спільну діяльність.

Однією стороною за цим договором може бути Інвестор, а іншим учасником буде Забудовник, якому належить право на земельну ділянку та проектна документація. У договорі також третьою стороною може бути і Генеральний підрядник.
Договір про спільну діяльність забезпечує його учасникам можливість захисти свої інтереси, без надання переваги одному з них, а також ускладнює розірвання договору з ініціативи одного з них. У зв’язку з тим, що цей договір забезпечує рівність його учасників, він активно використовується у будівництві.

Договір про спільну діяльність регулюється Цивільним кодексом України.
Відповідно до ст.1130 ЦК України за договором про спільну діяльність, який укладається в письмовій формі, сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників. В даному випадку учасники будуть діяти у межах простого товариства.
Метою спільної діяльності буде будівництво та введення в експлуатацію будинку.
При укладенні договору учасники визначають процедуру ведення спільних справ. Вони уповноважують одного з учасників на ведення справ, у іншому випадку, згідно ст. 1135 ЦК, якщо договором не встановлено наявність такого учасника, то на вчинення будь-якої дії, що стосується ведення спільних справ, буде необхідна згода всіх учасників договору.
У першому випадку діяльність за договором є більш оперативною і тому ця схема найпоширеніша. У другому випадку процес узгодження всіх рішень ускладнений, проте це дає право кожному з учасників повністю контролювати всі операції, які здійснюються за договором про спільну діяльність.

Договір про спільну діяльність підлягає реєстрації в ДПІ. Учасники уповноважують одного з них на реєстрацію договору. У тому разі, якщо діяльність за договором буде здійснюватись від їх імені уповноваженим учасником, то саме він і буде реєструвати договір в ДПІ.
Згідно з пп. 4.12.2 п. 4 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів) для взяття на облік договору про спільну діяльність без створення юридичної особи платник податків (резидент), призначений учасниками договору відповідальним за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору, за своїм місцем перебування на податковому обліку подає такі документи: заяву за ф. № 1-ОПП; завірену в нотаріальному порядку копію договору (контракту) про спільну діяльність. Отриманий ідентифікаційний номер зазначається в усіх бухгалтерських та інших звітних документах. Крім того, відповідно до п.3 Положення про реєстрацію платників ПДВ, учасник, що уповноважений вести справи, зобов’язаний зареєструватись як платник ПДВ (навіть якщо він зареєстрований як платник єдиного податку або вже зареєстрований як платник ПДВ). Свідоцтво видається на строк дії договору про спільну діяльність.
Для ведення спільної діяльності відкривається окремий поточний банківський рахунок.

За договором про спільну діяльність учасники вносять грошові кошти, майно, професійні знання та ділові зв'язки для здійснення спільної діяльності. При чому як зазначає ст. 1133 ЦК вклади учасників вважаються рівними, якщо інше не випливає з умов договору.
Внесені вклади та доходи одержані від спільної діяльності вважаються спільною частковою власністю учасників. Про здійснення права спільної часткової власності зазначено у ст. 358 ЦК – володіння і розпорядження майном здійснюється за згодою всіх учасників.
Частина третя цієї ж статті закріплює право кожного з учасників на володіння і користування тієї частини спільного майна, яка відповідає його частці.

Ведення спільних справ учасників також потребує ведення окремого бухгалтерського обліку. Відповідно на одного з учасників має бути покладений обов’язок ведення бухгалтерського обліку, а на інших покладається обов’язок завчасно, у встановлені договором терміни подавати всю необхідну інформацію та документацію, учаснику для організації бухгалтерського обліку та податкової звітності. Інші учасники наділені також правом ознайомлюватись з усіма бухгалтерськими та іншими документами, пов’язаними із здійсненням спільної діяльності. У договорі необхідно заздалегідь зазначити терміни надання і обсяг інформації, необхідної для формування звітної, податкової та іншої документації. Відмова від цього права, в тому числі за погодженням всіх учасників договору є нікчемною, тобто такою, що є недійсною з моменту її винесення або прийняття.

Цивільний кодекс України не встановлює обов'язкових умов до змісту договору про спільну діяльність і зазначає, що такі умови визначаються за домовленістю сторін.

Страница 1 из 2 1 2 >

English

Русский

Аналитика и статьи
  Оптимізація чисельно...
Риски приобретения к...
Предприниматель – эт...
Будуємо котеджне міс...
Укладання договору п...
Правове регулювання ...
Договір оренди земел...
Будівництво таун-хау...
 

Контактная информация
 

Украина, г. Киев, 01042
ул. Патриса Лумумбы, 4/6

корпус В, офис 405

Телефон/факс:
+38 (044) 501-68-88

Для писем: info@elitconsalting.com

Схема проезда

 

ON-Line Консультация
 
[Задать вопрос]

Костеев Руслан - Существует ли налоговое соглашение между Правительствами Украины и Намибии.
Я работаю в Намибии и плачу налоги в Намибии, должен ли я платить ...


Лескин Артём - Я являюсь совладельцем частного, приватизированого дома. Участок, на котором находится дом не приватизирован. Я хочу его приватезировать, а мой сос...

Елена - Добрый день. Скажите пожалуйста: у меня есть 10 га земли целевое назначение земли: строительство жилых домов. Земля находится в частной собственно...
 

Для пользователей

  [+] Кнопки партнеров