This version of the page http://www.holodomor33.org.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-21. The original page over time could change.
Голодомор 1932-33 рр.




Як Ви ставитесь до визнання Голодомору актом геноциду?

Що таке Голодомор і чому важливо про нього пам’ятати?

 

Передумови Голодомору У 1922 році на просторах Євразії постало нове державне утворення - Радянський Союз. Тоді ж до його складу, після поразки визвольних змагань, увійшла і Українська держава, хоча це не було прагненням всього її народу.

Причини Голодомору Очільник Радянського Союзу, Йосип Сталін, був одержимий ідеєю створення раю на землі без Бога - комуністичної радянської супердержави. Для повної централізації влади йому потрібно було знищити другу радянську республіку - Україну як таку, яка мала глибші історичні корені свого існування і претендувала на автономність та вільний розвиток. Калькуляція була дуже простою і вкрай примітивною: нема народу, отже нема окремої країни, а в результаті - нема проблеми. Така політика в класичному розумінні цього слова означає ГЕНОЦИД.

Для введення своєї прямої влади в Україні Сталін пішов на страхітливі репресії і, зрештою, на організацію штучного голоду. Мало бути зруйноване будь-яке бажання українців на автономію чи незалежну республіку, а також будь-які прояви цих прагнень: українська мова, культура, історія та українська інтелігенція. Цинізм Сталінського вчинку полягав у знищенні стародавньої нації хліборобів найстрашнішою формою смерті­ - голодом. Цей злочин пізніше назвали „Голодомором" (від українського "голод" та "мор", тобто «морити голодом»).

Географія Голодомору За даними вчених, голодом були охоплені території компактного проживання українців: територія тодішньої Української Радянської Соціалістичної республіки та Кубань. Найбільше постраждали від голоду тодішні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська та Житомирська).

детальнiше...



Цей проект покликаний розпочати обговорення уроків, які Україна повинна засвоїти через призму вивчення і осмислення Голодомору 1932-33 рр. Ми бачимо це як роздуми про історичну пам'ять, яка через факти та їхню об’єктивну інтерпретацію допоможе Україні вже сьогодні будувати своє життя свідомо і з перспективою на завтрашній день.


«Живі» - тому що у фільмі знято живих людей, тих, які вижили і залишилися людьми. Але він і про мертвих, пам'ять про яких намагалися воскресити, і які для нас залишаються живими, поки ми пам’ятаємо… Зйомки фільму тривали протягом 2007-2008 років і проходили на території всієї України, яка в 1932-1933 роках стала ареною лютування штучно створеного більшовицьким режимом голоду.


«Національна книга пам'яті жертв голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років в Україні» видана на виконання Указу Президента України "Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні".