This version of the page http://www.netherlands-embassy.com.ua/art_culture_ua.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-18. The original page over time could change.
Royal Netherlands Embassy Kiev - Мистецтво та культура

Embassy of the Kingdom of the Netherlands to Ukraine and Moldova
Головна / Про Голландію / Соціальна політика / Мистецтво та культура
Мистецтво та культура
  1. Музеї та Образотворче мистецтво
  2. Дизайн та Архітектура
  3. Музика, Танець і Театр
  4. Кіно і фотографія
  5. Література
  6. Археологія


1. МУЗЕЇ ТА ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО

В Нідерландах діє біля тисячі музеїв, що відповідає найбільшій густоті музеїв в світі. В числі найвідоміших музеїв можна назвати Державний музей (Rijksmuseum) та музей Вінсента ван Гога (обидва в Амстердамі), музей Бойманс-ван Бейнінген (Boymans-van Beuningen) в Роттердамі, Маурітсхаюс (Mauritshuis) в Гаазі та палац Лоо (het Loo) в Апелдоорні. Сучасним мистецтвом можна милуватися, наприклад, в Міському музеї (Stedelijk Museum) в Амстердамі, в музеї Крьоллер-Мюллер (Kröller-Muller) в Оттерло, в музеї Бонефантен (Bonefanten) в Маастрихті та в музеї Ван Аббе (Van Abbe) в Ейндховені. Великомасштабні заходи, такі, наприклад, як виставка Рембрандта в 1999 році та виставка “Золоте століття” в 2000 році, приваблюють багато іноземних відвідувачів та підтримують культурну репутацію Нідерландів.

Нідерланди мають багатовікові традиції в області живопису. Такі художники, як Рембрандт, Франс Халс, Вермеер, Ван Гог та Піт Мондріан, є всесвітньо відомими. Однак і в сучасному живописі і скульптурі нідерландські художники підтримують ці традиції на високому рівні. Сучасні нідерландські художники добре представлені на зарубіжних експозиціях, таких як “Бієналє” в Венеції та “Документа” в Касселі.


2. ДИЗАЙН ТА АРХІТЕКТУРА

Простота, ясність та стриманість - поняття, що визначають характер нідерландського дизайну. Найбільш яскравим прикладом цього є робота членів “Де Стайл” (De Stijl) - групи дизайнерів і художників, які в період 1920 року мали великий вплив на культурний клімат в Нідерландах. Відомими представниками цієї групи є Піт Мондріан, Тео ван Дусбурх (Theo van Doesburg) і, в першу чергу, Херріт Рітвелд (Herrit Rietveld). Нідерландський Інститут Дизайну в Амстердамі користується високим міжнародним авторитетом. Він прагне до обновлення  дизайну, його інтеграції в суспільство та забезпечує встановлення контактів між представниками різних дисциплін. Академія Промислового Дизайну в Ейндховені (AIVE) є спеціалізованим учбовим закладом з промислового дизайну. За кордоном Нідерланди вважаються Меккою творчості. Багато молодих іноземних дизайнерів, архітекторів та художників приїжджають сюди, і передусім, в Амстердам, щоб працювати в атмосфері свободи, взаємообміну  оновлення. На першому плані тут стоїть творчість, а не перелік заслуг.

В Нідерландах на високому рівні підтримуються також традиції в області архітектури та містобудівництва. 50 тисяч будівель, комплексів та інших об’єктів проголошені культурно-історичними пам’ятниками. Держава охороняє ці пам’ятники і вкладає кошти, щоб забезпечити їхнє збереження. Всесвітньо відомими є монументальні будівлі на амстердамських каналах, що відносяться до 17-го та 18-го століть. Це стосується і реалізованих у 20-му столітті містобудівельних планів архітектора і містобудівника Берлахе (Berlage), зокрема, в південній частині Амстердаму, і післявоєнних новобудівель в центрі Роттердама.


3. МУЗИКА, ТАНЕЦЬ І ТЕАТР

В Нідерландах є велика кількість працюючих по всій країні оркестрів, що виконують класичну музику. Самий відомий з них - Королівський Оркестр Концертхебау (Concertgebouworkest) в Амстердамі. З відомих ансамблів меншого масштабу назвемо Оркестр XVIII століття, Амстердамський Барочний Оркестр та ансамбль Шенберга в Амстердамі.
На великому підйомі зараз знаходиться опера. В першу чергу, згадаємо Нідерландську Оперу в Амстердамі, що завоювала високу міжнародну репутацію. Кожен рік Нідерландська Опера ставить біля десяти вистав, які виконуються, головним чином, в Амстердамі. Важливою складовою частиною репертуару є сучасна опера.
Міжнародною популярністю користується музичний фестиваль під назвою “Holland Festival”, який щороку, протягом всього червня, проводиться в Амстердамі. В 1997 році Фестиваль відмітив свій 50-річний ювілей. Іншою важливою музичною подією є Голландський Фестиваль Старовинної Музики в Утрехті. На ньому представлена, головним чином середньовічна та барочна музика, у виконанні якої приймають участь видатні музиканти і ансамблі з Нідерландів та інших країн. Великою популярністю користуються джаз, поп та імпровізаційна музика. Джазовий фестиваль “Північне Море” (North Sea Jazz Festival) є найкрупнішим і найбільш відомим джазовим фестивалем в Європі.

Нідерланди завоювали високу репутацію в області сучасного танцю. Міжнародно-відомими є постановки Нідерландського Театру Танцю (NDT) в Гаазі, що керується Андерсом Хелстрьомом (Anders Hellström). В області сучасного танцю працюють різні більш дрібні колективи, як, наприклад, Інтроданс (Introdans ). Балет Скапіно (Scapino) з Роттердама в останні роки перетворився в колектив з різноманітним сучасним репертуаром. Національний Балет з Амстердаму ставить багато вистав класичного романтичного репертуару. Але велика увага приділяється також роботам хореографів 20-го століття, як, наприклад, американця Баланчіна та голландців Ван Дантціха (Van Dantzig), Ван Маанена (Van Maanen) і Ван Схаюка (Van Schuyk). Кожні два роки в Гаазі організовується Голландський Фестиваль Танцю, на якому можна познайомитись з найзначнішими роботами в області нідерландського і зарубіжного танцю. Фестиваль Спрінгданс (Springdance) в Утрехті і фестиваль Каданс (Cadance) в Гаазі щороку знайомлять глядача з новинками в області сучасного танцю.

В Нідерландах є багато професійних театральних колективів. Щороку проводиться театральний фестиваль в Амстердамі та Антверпені (Бельгія). Під час цього фестивалю публіці знову представляються найбільш значні постановки сезону, що минув голландською мовою. Нова тенденція – створення великомасштабних нідерландських мюзиклів, як, наприклад, “Джо” і “Чикаго”.


4. КІНО І ФОТОГРАФІЯ

Нідерланди мають скромну кінопромисловість, яка щороку виготовляє біля 20 ігрових фільмів, частково в кооперації з іншими країнами. Невелика кількість цих фільмів стала відомою і за кордонами Нідерландів. “Оскара” отримали Марлеен Хорріс (Marleen Gorris) і Майк ван Дім (Mike van Diem) за свої фільми “Антонія” (1996 рік) і “Характер” (1998 рік). Більш відомі фільми “Робокоб” і “Основний інстинкт” Пола Верхувена (Paul Verhoeven), а також “Швидкість” і “Твістер” Яна де Бонта (Jan de Bont). Такі актори, як Рутхер Хауер (Rutger Hauer), Рене Сутендайк (Renee Soetendijk) та Йерун Краббе (Jeroen Krabbe) відомі і за межами Нідерландів. “Залишений багаж” (“Left  luggage”) в режисурі Йеруна Краббе був у прокаті більше, ніж в сорока країнах. В Нідерландах проводиться декілька міжнародних кінофестивалів, таких, наприклад, як Міжнародний Кінофестиваль в Роттердамі (щороку в лютому) та Міжнародний Фестиваль Документального Кіно в Амстердамі (щороку в грудні). Серед інших фестивалів назвемо Всесвітній Відеофестиваль (World Wide Video Festival) (в квітні) та Нідерландський Кінофестиваль в Утрехті (щороку у вересні). Голландія відома як країна гарних документалістів. Йохан ван дер Кьойкен (Johan van der Keuken) відомий, в першу чергу, завдяки артистичності своїх фільмів.
У 1975 році в Нідерландах була вперше проведена Всесвітня виставка фотографії в пресі (World Press Photo). Молоде покоління фотографів цікавиться документальною фотографією, в якій популярними є такі теми, як (міський) пейзаж і портрет. Значні колекції фотографій зібрані в Державному музеї в Амстердамі (19-те століття), в Міському музеї Амстердама і в Гравюрному кабінеті Державного університету Лейдена.


5. ЛІТЕРАТУРА

Нідерландська література дала за свою вікову історію декілька значних письменників. В середньовіччя нідерландська література була частиною широкої західноєвропейської течії, яка знаходила своє вираження, зокрема, в рицарських легендах, таких як “Флоріс і Блансефлур” (“Floris ende Blancefloer”) та Карел і Елехаст  (“Karel ende Elegast”),  в епосі з героями-тваринами “Про Ліса Рейнарда” (“Van de Vos Reynaerde”) і в такому моралістичному творі, як “Елкерлейк” (“Elckerlyk”). В 16-му столітті стала розвиватись течія гуманізму, найвизначнішим нідерландським представником якого був Еразм Роттердамський. Його “Хвала дурості”, сатира на суспільство та церкву, перекладена на багато мов.

Серед письменників 17-го століття слід назвати, передусім, Спінозу, який набув високої репутації і за кордоном своїми філософськими трактатами. 17-е століття стало часом справжнього розквіту нідерландської літератури. В числі значних  письменників того часу назвемо Вондела (Vondel), Хоофта (Hooft), Хаюхенса (Huygens) та Бредеро (Bredero).
У 17-му столітті було також видано офіційний переклад Біблії - нідерландське видання, яке здійснило значний вплив на формування нідерландської мови. Великим автором 19-го століття є Мултатулі (Multatuli), чий роман “Макс Хавелаар” став актом обвинувачення колоніального режиму в тодішній Нідерландській Індії (теперішній Індонезії).

В літературі після Другої Світової війни довгий час домінувала “велика трійка”, до складу якої входили В.Ф. Херманс (W.F. Hermans), Харрі Мюліш (Harry Mulisch) та Херард Реве (Gerard Reve). Серед інших значних післявоєнних письменників та письменниць назвемо Хеллу Xаассе (Hella Haasse), Кейса Нотебоома (Kees Noteboom), А.Ф.Т. ван дер Хайдена (A.F.Th. van der Heijden), Марсела Мьорінга (Marcel Möring), Адріана ван Діса (Adriaan van Dis), Томаса Розенбома (Thomas Roosenboom) та, з молодого покоління, Арнона Грунберга (Arnon Grunberg).


6. АРХЕОЛОГІЯ

Біля 1500 ділянок з приблизно 1800 культурно-історичними пам’ятниками, що на них знаходяться, охороняються державою. Особливістю нідерландського археологічного архіву порівняно з іншими європейськими країнами є його гарна збереженість. Це пояснюється тим, що в Нідерландах, особливо в західних районах, високий рівень підземних вод, завдяки чому багато органічних матеріалів, таких як одежа, їжа та дерево, зберігаються в добре законсервованому вигляді іноді протягом тисячоліть. Важливими археологічними пам’ятниками є, зокрема, дольмени в провінції Дренте, насипні пагорби в Гронінгені і Фрісландії, а також острів Схокланд у Флеволанді, які проголошені ЮНЕСКО культурно-історичними пам’ятниками. Найбагатші знахідки з нідерландських надр  можна побачити у Державному музеї стародавності в Лейдені.

Більш детальну інформацію з питань, порушених у цій главі, можна отримати в Міністерстві освіти, культури і науки. Адресні дані міністерства вказані в кінці книги.

© 2005 Royal Netherlands Embassy Kiev    Privacy Statement     Disclaimer
Powered by Negeso ®