This version of the page http://www.okeanelzy.com/en/about_songs (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-16. The original page over time could change.






www.okeanelzy.com





1. міра
…якось я просто їхав в машині, вже була музика до цієї пісні, але я не знав, який ще текст буде на неї, раптом мені прийшла в голову фраза – «міра вогню в кожного є своя». Чому саме так — я не пам'ятаю. Здається, я просто побачив десь вогонь, хтось палив листя. Вогонь є різний. І от с того моменту я зрозумів, що, коли ти кажешь, що у кожного своє відношення до тих чі інших речей, значить у кожного та чи інша «міра своя» відносно ставлення до життя та ставлення до всього. Це дало мені філософію по відношенню до всієї пісні і до всього альбому. Хоча основний рефрен пісні – нас двоє. І найбільш важлива міра для людини — це міра розуміння, на скільки близькими між собою можуть бути двоє людей. І вона має співпадати у цих людей. Ця пісня, мабуть, давалась нам найважче. Але тим не менш, вона перша на пластинці.

2. день у день
…цю пісню між собою ми назвали «цигано», оскільки в пісні мелодійно присутньо дуже багато циганських мотивів. Цікаво, що в цій пісні є момент, де записано соло на індійському інструменті – сітарі, на якому зіграв Петро. Він сам навчився грати і сам написав соло.

3. хочу Напитись Тобою
…це одна з тих пісень, які не виключено, що зазвучать по радіо найближчим часом. Це такий, можливо, класичний «Океан Ельзи» періоду альбома «Модель». Але з більш потужною ритм-секцією, більш сучасною, там більше клавішних, це просто хороша пісня.

4. пташка
…інтимна і близька для мене пісня , довго пояснювати її не буду. Ви почуєте її і самі зрозумієте. Додам лише те, що в цьому альбомі 10 пісень зводилися на студії 211, там де і проводився основний запис, а дві пісні, зокрема “Пташка”, зводились на іншій студії — на студії нині вже покійного нашого друга Сергія Товстолузького, якому, доречі, присвячена вся пластинка. Інженери з його студії звели дві пісні — вони найбільш спокійні, найбільш інтимні пісні з цього альбому. Мені ще дуже подобається в цій пісні електрогітара – теж така, трошки циганська в приспіві. Нагадує мені романси. У написанні цієї пісні брав участь Петро Чернявський.

5. зелені Очі
Це великий-великий експеримент групи Океан Ельзи. Спочатку ми хотіли зробити з неї сингл. Після того, як ми її закінчили, ми не були впевнені, що при всій любові до Океану Ельзи, радіостанції будуть її крутити. Вона вийшла така… дуже агресивна. Агресивність її виключно в аранжуванні. А слова — ніжні і ліричні: “твої зелені очі так дивляться на мене, що цілий світ навколо ніжно зелений”. За великим рахунком — це рок’н’рольна іронія тут присутні і елементи панку, і я імітую тут в деяких моментах вокалістів хард-рокових груп початку 70-х років, співаючи жорстким фальцетом. А наприкінці пісні Ви почуєте таке пафосне закінчення — це наша улюблена частина пісні – така маленька рок-опера.

6. коли тобі важко
Була написана буквально за два дні до нашої поїздки в Косово. І ми вирішили, не довго думаючи, заспівати її перед миротворцями. І після того вона нас так надихнула, ми зрозуміли, що ми хотіли би цю пісню включити в альбом , хоча на початку про це і не думали. Дуже мені приспів нагадує мій улюблений The Beatles. І я думаю, рано чи пізно, ми знімемо щось на неї.

7. як довго
Це перша пісня в альбомі з двох, які не мають відношення до інтимної лірики. Вони дуже сильно вибиваються в контексті з того, що ми робили раніше. Чи потрібно мені щось про неї говорити? Музично – це одна з моїх улюблених пісень. І спочатку мені було навіть шкода що вийшов на неї такий соціальний текст, але ці речі безконтрольні, серцю не накажеш. Коли я зрозумів, що перша фраза в приспіві буде “як довго ми будем чекати”, то зрозумів, що ця пісня вже має свою долю, своє розуміння.

8. не можу без тебе
…одна з двох улюблених моїх пісень в альбомі. Це такий Океан Ельзи, яким всі його знають і чекають. Можливо, з трошки потужнішими барабанами як на мене .скажу відразу, я був проти таких барабанів. Але у нас консенсусна група, то ми вирішили, що буде саме так — і продюсери, і музиканти сказали, що їм так дуже подобається. Доречі такі барабани зараз робить Nelly Furtado. Для сучасних радіостанцій дуже вигідно — коли багато ритму і голосу, і мало всього решта. А мені в цій пісні дуже подобається аранжування духовогу оркестру. Безподобні 4 такти соло на трубі — його варта вся пісня.

9. лелеки
Ще одна пісня точно не про любов. Починається вона зі слів “звили давно гнізда лелеки”, а закінчується словами “дайте нам бути такими, якими ми є”. Це теж для мене пісня знакова. І якщо не сама улюблена в музичному плані, то мабуть, це мій улюблений текст в цьому альбомі.

10. ночі і дні
І слова, і музику до цієї пісні я написав за 15 хв. Спочатку ми не знали, як включити її до альбому, здавалось, що вона зовсім до нього не підійде. В студії я заспівав цю пісню однією з останніх …заспівав її в день похорону Сергія ……прийшов в студію ввечері, став до мікрофону, Віталік Телезін сів за пульт, і ми записали її з першого дублю …вона мені дуже близька.

11. все буде добре
Я думаю про цю пісню розповідати багато не потрібно. Саме вона відповідає тому настрою, який зараз такий необхідний всім. На дарма ми не співаємо, що “все добре”, тому що насправді все далеко не є добре. Але якась є впевненість саме на початку весни “все буде добре”. Ви знаєте самі, що щоб не відбувалося навколо, на вулицях, коли ти бачишь, як розквітають дерева, то розумієшь, що природа робить своє. Рано чи пізно, вона розквітне, і разом з нею розквітне і все інше. Фактично, суть альбому смислова і закінчується на цій пісні — “все буде добре” — це той настрій, з яким слухач закінує прослуховувати альбом. Після неї вже йде такий, як в опері, фінал, епілог.

12. моя мала
Маленька рок-опера, яка складається з 4 частин. Не так як завжди — куплет-приспів. Це зовсім інша музична форма. Частина ідеї належить Петру Чернявському. Починається вона з повільного психоделічного настрою, продовжується рок’н’роллом, переходить в ніжні частини, й так далі й далі. Якщо альбом — це така маленька розповідь, то ця пісня узагальнює її. Ця пісня звертається, мабуть, до сумління, до душі, починається вона словами “все починається колись, зникає все, куди несе тебе твоя вода, куди несе, де ж та земля, яку шукаєшь ти”. Вірите Ви в те, що все буде добре, чи не вірите, є у вас міра відповідна чи нема, важко вам чи легко, все одно життя йде. Нажаль, без нас починалось, без нас і закінчеться. Просто потрібно все сприймати як те, в чому ми живемо і співучасниками чого ми являємось. Тому що це є велике життя. 



Слушать альбом «Міра» в виртуальном плеере
Как купить альбомы О.Е.
В игнор
Смотреть наши видеоклипы
©2007 Okean ElzyPrivacy PolicyO.E. teamSpecial thanksOur bannersSite map