This version of the page http://www.karpaty.net.ua/articles_03/sporyadzhennya.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-16. The original page over time could change.
Всеукраїнський туристичний журнал "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок"
  Головна Про нас Архів Розповсюдження Замовити onlinebeta Рекламодавцям Спонсорство Архів подій    

№ 3, зима 2005

         на початок

 

 

Від лиж до помади

Юрій ГУДИМА, фото: Денис Овчар

Лижі

°х ще називають нартами чи лещатами. Раніше вони були дерев'яними. Сучасні — це складна конструкція з використанням металів, пластику, карбону, дерева та інших матеріалів. Лижі відрізняються:

n   геометрією (носок-талія-п'ятка). Наприклад, якщо талія (ширина під кріпленням) менше 70 мм — це лижі для підготовлених трас, від 70 до 80 мм — універсальні, а більше 80 мм — для катання непідготовленими схилами.

n   довжиною. На коротких лижах легше повертати, кататись на коротких, жорстких, нерівних схилах. Довші лижі легше «їдуть» глибоким снігом, вони більш стабільні та інерційні на швидкості, ними краще гальмувати. Відповідно, підходять для катання на довгих та широких трасах.

n   спеціалізацією. Залеж-но від досвіду та техніки лижника існують моделі: універсальні, спортивні (слалом, швидкісний спуск), дитячі та жіночі (у цих конструкціях враховані особливості або жіночої, або дитячої фігури), карвінг (для лижників, що володіють відповідною технікою), паудер (для катання глибоким снігом), лижі для екстремалів (фрірайд, «нова школа») та багато інших.

Кожен досвідчений лижник має свої власні уподобання. А що можна порадити людині, яка тільки збирається долучитися до гірськолижного спорту?

Критерії вибору:

n   Довжина. Раніше існувала думка, що лижі мають бути на 10 см довші від росту людини. Сьогодні є тенденція вибору довжини рівно за власним ростом і навіть коротше. Початківцям найкраще підійдуть карвінгові (звужені в середині) лижі, які сантиметрів на 10-15 коротші від росту власника.

n   Б/в чи нове? Зрозуміле амбіційне бажання лижника з'явитися на схилі у новенькому блискучому спорядженні і продемонструвати низку віртуозних лижних па. Однак, якщо ви новачок і будете вчитися практично «з нуля» — візьміть лижі напрокат. Конче хочеться власного — придбайте спорядження, що було у використанні. Обидва варіанти достатньо дешеві, і кожна нова подряпина на спорядженні буде сприйматися не так боляче. Комплект (лижі, кріплення, палки, черевики) у пристойному стані можна придбати за 1000 грн. А вже коли навчитесь добре їздити, можна сміливо приглядатися до нових моделей.

n   Виробник. Фірм, які виробляють гірське спорядження, багато. Серед найавторитетніших — Salomon, Rossignol, Atomic, Fischer, K2, а крім них ще декілька інших виробників. Скажімо, вироби фірм Elan або Dynastar не гірші за якістю, але значно відрізняються ціною від продукції більш відомих брендів.

Середня ціна: 800 грн. (без кріплень), 1200 грн. (з кріпленнями)

Черевики

Поруч із кріпленням вони становлять опорно-стопову систему, яка відповідає за зчеплення й керування. Конструктивно черевики складаються з двох частин — утеплюючо-пом'якшуючої вкладки та зовнішньої пластикової «скорлупи», яка забезпечує жорсткість зв'язку з лижами та захищає ноги від травм. Внутрішню вкладку можна виймати — так черевик швидше і простіше висушити.

Критерії вибору:

n   Будь-який гірськолижний черевик має фіксатори закріплення на нозі — замки. В різних виробах їх буває від одного до чотирьох. Чим більше замків, тим надійніше можна закріпити й пристосувати черевик до ноги, зменшити ризик травм.

n   Пересуватися в гірськолижному взутті досить незвично. Бувають черевики, в яких можна міняти режим із робочого на ходовий. В таких ходити значно легше.

n   Є черевики з регуляторами жорсткого і м'якого катання. Цю функ-цію слід відрізняти від режиму руху. В жорсткому режимі нога в черевику фіксується більш твердо. Це виправдано при складних маневрах, які вимагають більшої чутливості лиж.

n   Незручні черевики можуть зіпсувати задоволення від катання. Тому рекомендуємо враховувати, що:

1) пальці ніг не повинні торкатися носка черевика;

2) у магазині краще пройтися у черевиках, щоб відчути, чи вони анітрохи не тиснуть. Бо інакше після декількох годин катання можна натерти ноги;

3) розмір слід підбирати практично ідеальний — не всі виробники пропонують проміжні величини типу 42,5 або 81/2, хоча в цьому є необхідність. Розмір черевика є для вас найкращим, коли нога відразу «лягає» в ложе і є відчуття, наче взуття «на тебе шите». Ступня повинна «сидіти» щільно, почуватися затишно, не має ковзати чи бути перетиснутою;

4) іншою проблемою може бути вузька колодка черевика — цього разу нога наче заходиться у лещатах, тоді пальці терпнуть і мерзнуть;

5) деякі знавці радять міряти взуття на дві товсті зимові шкарпетки, тобто брати розмір з запасом. Краще міряти так, як плануєте їздити. Є люди з недостатнім теплопостачанням ніг, тобто схильні до постійного змерзання незалежно від взуття. Таким дійсно доведеться міряти черевики на теплі шкарпетки. В усіх інших випадках радимо придбати спеціалізовані шкарпетки, в яких буде і тепло, і зручно. Утеплювачі в нових черевиках провідних фірм достатньо теплозберігаючі, аби ви не мерзли при -15° та швидкості вітру 10 м/с.

n   Виробники: рекомендуємо брати вироби провідних фірм (Salomon, Rossignol, Technica та інші). Кожен бренд має свої недоліки і переваги. Вибір спорядження — це своєрідна наука, опанувати яку доводиться самостійно або з допомогою досвідченого продавця. Але жодна теорія не замінить практики.

Середня ціна: 800 грн.

Кріплення

Одразу пригадуються перші наївні спроби спускатися з паркових гірок на старих бігових лижах «Снеговик» із пружинним кріпленням. Авантюра закінчилася досі пам'ятним сальто-мортале та зламаною лижею. І добре, що тільки цим. Адже кріплення — одна з найважливіших частин спорядження. Специфіка гірського катання передбачає надійну фіксацію стопи на поверхні лижі. На цей елемент припадає чи не найбільше навантаження, і, відповідно, саме ця частина винна у більшості травм. Практично всі сучасні гірськолижні кріплення-автомати мають функцію аварійного самовідкривання у випадку перевантаження системи. Зроблено це для того, щоби запобігти серйозних ушкоджень при падінні, оскільки з лижами на ногах небезпека травмуватися набагато вища. У всіх сучасних видах кріплення ви можете самі відрегулювати, від якого навантаження спрацює система. Останнім часом відомі виробники продають кріплення разом з лижами, аби уникнути їх кустарного встановлення та порушення дизайну.

Критерії вибору:

n   Рекомендуємо купувати спорядження у комплекті, наприклад, лижі разом із фабрично встановленими кріпленнями. По-перше, на такі вироби продавець може пропонувати суттєву знижку. По-друге, комплект є гарантією сумісності (рідко, але трапляються випадки нестиковки лиж і кріплення від різних виробників). По-третє, не потрібно самостійно або за допомогою «народних умільців» нарізати шурупи. По-четверте, комплект завжди виглядає естетичніше. Дрібничка, але приємно.

n   Шкала регулятора сили самовідстібання (в кріпленні їх дві - на носі і на п'ятці) повинна охоплювати максимально можливий діапазон. Переважно зустрічаються системи до 12 (у спортсменів іноді навіть більше) одиниць. Це дозволить точніше підігнати роботу автоматики та уникнути випадкового спрацювання в нормальних умовах.

n   Виробник: переважна більшість виробників поруч з нартами практикує і виробництво кріплень. Краще брати те й інше однієї фірми. Досвідчені лижники комбінують спорядження, враховуючи переваги чи недоліки різних моделей. Але для новачка різниця буде непомітною.

Середня ціна: 400 грн.

Палиці

У більшості гірськолижних технік катання палиці відіграють дуже важливу роль. Якісний поворот без них практично не можливий. Палиці у всіх виробників переважно стандартні. Лише спортсмени користуються спеціально вигнутими — такі конструкції краще витримують навантаження і ефективніше передають зусилля на рельєф при повороті.

Критерії вибору:

n   Висота палиць — це головне. Досвідчений продавець підкаже: треба взяти палиці в обидві руки і поставити їх на підлогу вертикально. При цьому ліктьовий суглоб має бути зігнутий під прямим кутом. Можна взяти дещо довші, враховуючи глибину снігу та висоту лиж з кріпленнями у черевиках. Це порада на випадок, якщо приміряти палиці у повному спорядженні немає можливості.

n   Темляк чи здвоєну стрічку-петлю, прикріплену до ручки, забезпечують усі виробники. Старі моделі комплектуються шкіряними темляками. Попри все позитивне, шкіра тріскає на морозі і швидко рветься.

n   Пластикові кружечки-обмежувачі на кінцях палок виконують далеко не декоративну роль. Вони потрібні, щоби вістря палиць не провалювались у глибокий сніг. Інакше лижникові буде важко повертати на спуску чи просто пересуватися по кучугурах. У старих «совкових» виробах кружечки були металеві, зараз фаворитом є легкий і надійний вуглецевий пластик. Бажано підбирати палиці з цільними обмежувачами середнього розміру (дуже малі в діаметрі провалюються в сніг, а дуже великі швидше ламаються).

n   Зручніші ручки — ергономічні, тобто з «грибочком» і рівчачками під пальці. Усе це полегшує катання.

Середня ціна: 80-150 грн.

Одяг

Для комфортного катання бажано мати куртку, брюки-напівкомбінезон, шапку та рукавиці. Знехтувавши рукавицями, можна примерзнути руками до крісельного підйомника. А старі джинси, одягнуті замість лижних штанів, як це практикує місцеве населення, за два-три падіння стануть зовсім мокрими.

Багато виробників спортивного спорядження шиють одяг для гірськолижного катання. Із зарубіжних — O'Neill, Columbia, Tresspass Campus, Hannah, вітчизняні — Commandor, Polaris.

Висока вартість продукції відомих фірм часто виправдана застосуванням передових технологій. Практично всі виробники розміщають між зовнішнім шаром одягу й утеплювачем так звані мембранні матеріали (Goretex, Sympatex, Hi-Pora). Вони не пропускають зовнішню вологу і не перешкоджають обміну повітря. Одяг «дихає» і заодно набуває водонепроникних властивостей. Варто звертати увагу на утеплювачі: Thinsulate від фірми 3М або Thermolite від DuPont. Дорого, але тепло.

Цільні комбінезони відомі фірми вже майже не випускають. Комбінезон є дешевшим за окремий комплект, але незручним через відсутність поперечного замка-блискавки на талії. Весь наряд іноді знімати незручно... Крім того, в зимовій куртці цілком можна ходити й по місту, чого не скажеш про комбінезони.

Середня ціна: 400 грн. за брюки-напівкомбінезон, 650 грн. за комбінезон.

Куртка

Тут дуже бажаний теплий капюшон, зав'язки, аби регулювати продувність, та об'ємні кишені для потрібних дрібниць (рукавиць, грошей, мобільного телефону тощо). Рукави теж мають бути із зав'язками для кращої теплоізоляції вразливих кистей рук. Стяжки повинні бути також знизу куртки та на поясі.

Середня ціна куртки: 650 грн.

P.S. Пуховики для катання занадто теплі і непрактичні — швидко зволожуються і дуже погано сохнуть.

Шапка

Шапка потрібна завжди. Під час інтенсивного катання може стати жарко і захочеться все познімати. Однак в чергах на підйомник, на відпочинку чи підйомі на витягу ви про неї неодмінно згадаєте. Шапки з матеріалу Polartec швидко сохнуть і краще гріють мокрими, ніж вироби з вовни, поліакрілу чи поліаміду. Інноваційні технології «Windbloc» чи «Windstopper» застосовуються для виробів, розрахованих на сильний вітер. Якщо жарко в шапці, можна придбати пов'язку на вушка (хайратник) — дуже елегантно.

Середня ціна: 60 грн. за шапку і 25 грн. за пов'язку.

Рукавиці

Рукавиці захищають руки — частину тіла, яка найчастіше контактує з рельєфом. Гірськолижні товстіші від класичних за рахунок значної кількості утеплюючих і пом'якшуючих матеріалів. Шкіра, вовна та пух не підходять — надто непрактичні в умовах інтенсивного гірськолижного катання. На зап'ястку рукавиці зазвичай роблять довшими і з потрібними стяжками, аби уникнути обмерзання цієї частини рук. При падіннях, сніг на зап'ястку — частий гість. Добре, коли на рукавицях є кільце і карабін — так простіше їх підвісити для сушіння або просто причепити до куртки.

Середня ціна: 100 грн.

Аксесуари

Окуляри. Багато хто від них відмовляється через високу ціну і не завжди виправдане використання в умовах Карпат. Неякісні і дешеві вироби дійс-но краще не купляти тільки за принципом «аби було». Окуляри досить помічні в умовах завірюхи, швидкого катання й інтенсивного ультрафіолету (сонце і сліпучо-білий сніг можуть зіпсувати очі на кілька днів). Більшість лижників послуговуються простими сонцезахисними окулярами. Але найкраще мати навіть дві пари спеціальних: маску (для катання в непогоду) і «легкий варіант» для сонячної погоди.

В цій ринковій ніші багато підробок (про які свідчить у першу чергу ціна). Найкращі — це маска з подвійним фільтром, антизапотівальним покриттям і сонцезахисною плівкою.

Виробники: Uvex, Carrera, Julbo та інші.

Середня ціна: 140 грн.

Чохли для транспортування стануть в пригоді шанувальникам власного спорядження. Вони не дорогі і, крім безпеки, дозволяють простіше переносити спорядження. Особливості: оброблений водовідвідним шаром матеріал «кордура» (а не армований нейлон) та підсилювачі дна та верху. Виробляють чохли всі провідні фірми, а також вітчизняні: Commandor, Elita-Sport і т.д.

Середня ціна: 150 грн.

Інші аксесуари: різноманітні гумки, приліпки та стяжки сприяють закріпленню лиж та палок вкупі, що теж доречно при транспортуванні.

Косметика: можна виділити креми проти надмірної засмаги та гігієнічну помаду. З першими все зрозуміло. Тим, хто страждає невиліковним вірусом герпесу, радимо лікарські мазі «Зовіракс» або «Ацикловір». Окрім цих препаратів, добре змащувати губи сонцезахисним кремом (комбінація морозу, вітру, сонця і перепаду висот — сприятливий ґрунт для захворювання). А наслідки цієї напасті здатні зіпсувати задоволення від катання на добрих два тижні.

Наплічники для гірськолижного взуття спроектовані під відповідну фор-му. Досить зручні через компакт-ність (зникає потреба брати більшу і часто завелику туристичну торбу) і пошану до дорогого спорядження. На ринку присутні від фірм Salomon, Hannah, віт-чизняної Commandor та інших.

Середня ціна: 300 грн.

Прокат

Наразі рівень прокатного сервісу в Карпатах помітно зріс: з'явилося багато нового спорядження, розширилась географія розташування пунктів, зросла кваліфікація персоналу. У заставу переважно забирають паспорт. Хоча це заборонено законом, але вигідно всім — залишити в заставу гроші може далеко не кожен. Попросіть перевірити справність спорядження та відрегулювати його саме під вас.

Вартість прокату: 25-70 грн. за добу, залежно від стану спорядження та статусу курорту, на який ви поїдете.

 

        на початок

 
 
 

 

Скоро:



Звіти:






 
 

Партнери:

більше  

 

 

 

© Карпати. Туризм. Відпочинок, 2004-2008   При використанні матеріалів посилання www.karpaty.net.ua є обов'язковим