This version of the page http://www.noc-ukr.org/ua/euof/euof.history.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-15. The original page over time could change.
Нацiональний олiмпiйський комiтет України - Історія Написати нам Карта сайту Зробити стартовою
укр/ eng  
14.02.2009-16:40 - Стартував чемпіонат світу з біатлону      14.02.2009-12:55 - Перша поразка на чемпіонаті Європи      14.02.2009-10:23 - Вся спортивна Європа з’їхалась до Польщі      13.02.2009-08:49 - Рік до Олімпійських ігор в Ванкувері      12.02.2009-10:55 - ЗРОБИ СВІЙ ВИБІР! ОБЕРИ НАЙКРАЩОГО!      



Історія

В 1990 році за ініціативи Президента Міжнародного Олімпійського Комітету Жака Рогге, який на той час очолював асоціацію «Європейські олімпійські комітети», було прийнято рішення про проведення один раз на два роки зимових та літніх Європейських юнацьких олімпійських днів (ЄЮОД). Саме так вперше називалися змагання молодих атлетів.
В 1991 році в Брюсселі були проведені I літні ЄЮОД, а через два роки в італійському місті Аосте – I зимові.
На попередніх літніх Фестивалях програма, як правило, включала 10 видів спорту, чотири з яких – ігрові команди, але країни-учасниці (за виключенням країни-організатора) можуть виступати тільки в одному ігровому командному виді. На усіх дев’яти літніх фестивалях були представлені: баскетбол, волейбол, гімнастика (в 1991 році – художня, на всіх наступних – спортивна), дзюдо, легка атлетика і плавання.
На більшості Європейських юнацьких олімпійських фестивалях проводилися змагання з велошосе, гандболу, тенісу та футболу. В різні роки включалися бадмінтон, вітрильний спорт, веслування на байдарках і каное, настільний теніс, хокей та траві. Слід відзначити, що змагання зі спортивної гімнастики проводяться тільки серед дівчат, а по велоспорту – серед юнаків.
На кожному Фестивалі у двох з чотирьох ігрових командних видах спорту приймають участь тільки команди дівчат, а в двох інших – тільки команди юнаків. Рішення про те, в яких видах змагатимуться дівчата, а в яких юнаки, приймається Оргкомітетом конкретного Фестивалю зі згоди ЄОК.
Не дивлячись на те, що Фестиваль має коротку історію, але вже зумів довести свою значимість. Аналізуючи склад учасників ЄЮОФ, можна простежити таку тенденцію, що більшість згодом потрапляє в основні збірні своїх команд і успішно виступають на Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях.
В різні роки у Фестивалі брали участь чотириразова Олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова (Україна) та триразова Олімпійська чемпіонка Пітер Ван ден Хугенбанд (Нідерланди), дворазова Олімпійська чемпіонка з лижних гонок Крістіна Шмигун (Естонія), Олімпійські чемпіонки з легкої атлетики Габріела Сабо (Румунія), Кароліна Клюфт (Швеція), з тенісу Жюстін Енен-Арденн (Бельгія), багаторазова призерка Олімпійських ігор Євгенія Раданова (Болгарія) та багато інших.