This version of the page http://ua.korrespondent.net/business/642489 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-14. The original page over time could change.
В Україні зупинилося сезонне зниження цін на продукти » Новини бізнесу – Кореспондент
Спонсор рубрики: 

В Україні зупинилося сезонне зниження цін на продукти

10 листопада 2008, 15:20   
  Версія для друку    Розмір тексту:  
Рівень річної інфляції в жовтні знизився до 23.2%. Припинилося зростання цін на продукти, але дорожчає транспорт та комунальні послуги.Підвищення тарифів на комунальні послуги найбільше вплинуло на зростання цін. У разі ще одного підвищення тарифів на газ для населення в грудні, річна інфляція до кінця 2008 року може досягти 22.0%, зазначають експерти ING Bank Ukraine.

За повідомленнями Держкомстату, інфляція в жовтні в порівнянні з вереснем зросла приблизно на 1.7%, річних, що становить 23.2% в річному виразі. Таким чином, річний рівень зростання цін все ще продовжує знижуватися (у порівнянні з 24.6% у вересні і 26.0% у серпні). Зростання рівня цін у жовтні трохи перевищило наші прогнози (1.4%).

"Спроби скоригувати тарифи на комунальні послуги внаслідок підвищення ринкових цін на енергоносії є основним рушійним чинником зростання цін у 4 кварталі 2008 року. Зокрема, тарифи на комунальні послуги збільшилися за місяць в жовтні на 4.4% (місячний зростання у вересні склало 3.8%) на тлі підвищення витрат на утримання житла (+10.2% на місяць) і тарифів на опалення та гарячу воду (+13.6% на місяць) після початку опалювального сезону в жовтні ", - зазначають у компанії.

Дані за місяць свідчать про те, що сезонне зниження цін на продукти харчування завершилося. Зокрема, ціни на продукти харчування зросли за місяць в жовтні на 1.1% у порівнянні зі зростанням всього лише 0.3% місяць назад. Фрукти, які були основним фактором зниження цін протягом червня-вересня, відновили своє зростання у жовтні.

Ріст цін на молокопродукти і яйця, був найбільшим (+5.6% на місяць) серед продуктів харчування, що, на наш погляд, є наслідком початку іншої сезонної тенденції, тобто зростання цін на продукти харчування в кінці року. Водночас, ми прогнозуємо, що цей ріст істотно не перевищить загальне зростання рівня цін, оскільки хороший урожай в цьому році буде стримувати значне підвищення цін на продукти харчування. В результаті падіння цін на нафту ціни на пальне знизилися за місяць на 4.0%, хоча ціни на транспортні послуги все ще демонстрували місячне зростання 1.0% у зв'язку з подальшим коректуванням транспортних тарифів принаймні до рівня беззбитковості. Підвищення тарифів на фіксований телефонний зв'язок з 1 жовтня на 20% викликало підвищення цін на телекомунікаційні послуги в місяць на 4,6%.

"Ми прогнозуємо подальше невелике зростання цін у цьому місяці, водночас як ціни на транспорт та комунальні послуги впливають на цей ріст найбільшою мірою", - зазначають у компанії.

Зокрема, новий опалювальний сезон змусив місцеві комунальні органи підвищити тарифи на опалення та гарячу воду, тоді як підвищення тарифів на громадський транспорт у Києві в 3-4 рази також посилить тенденцію цінового зростання в цьому місяці. Водночас, завдяки хорошому врожаю ціни на продукти харчування не дуже зростуть. Завдяки низькій світовій ціні на нафту роздрібні ціни на нафтопродукти також не підвищаться. Нещодавно уряд досяг ще однієї домовленості з постачальниками бензину про зниження цін на літр бензину на 1 гривню (приблизно на 20%). Таким чином, ми прогнозуємо, що зростання цін у листопаді складе 1.4%.

Остання спроба уряду нормалізувати фінансову ситуацію з "Нафтогазом" шляхом чергового підвищення тарифів на газ для населення на 35% з 1 грудня змусила нас переглянути наш прогноз щодо інфляції на кінець року з 20.5% до 22.0%.

Аналітики очікують, що інфляція збереже своє двозначне значення до кінця 2009 року з-за необхідності збільшення тарифів на комунальні послуги, подальшого зростання цін на газ в 2009 році і можливого підвищення рівня соціальних видатків у передвиборчий період.

Раніше МВФ погіршив економічний прогноз для України. Погіршення експорту, обмежене зовнішнє фінансування і кредитна криза призведуть до падіння економіки України в 2009 році на 3% в порівнянні зі зростанням на 6% в поточному році, сказано в звіті банку.
Нагадаємо, що ще в липні Виконавчий директор МВФ Домінік Стросс-Кан попередив Україну про те, що слабка боротьба з інфляцією загрожує Україні глобальною та тривалою кризою.

Водночас, Світовий банк у своєму звіті по Україні зазначає, що в 2008 році тенденції залишаються незмінними: економічний розвиток базується на внутрішньому попиті при тому, що зовнішні умови залишаються несподівано сприятливими.

Зокрема, банк зазначає, що найвищого значення споживча інфляція досягла в травні - 31,1%, хоча і знизилася в липні до 29,3%. СБ також погіршив прогноз інфляції на поточний рік з 17,2% до 21,5%.

Якщо взяти до уваги прогноз на 2009 рік, то тут банк також погіршив показники - з 13% до 15%.

Крім того, Світовий банк вважає, що 2009 рік стане роком плавною коригування з уповільненим зростанням ВВП до 4,5% і поверненням інфляції до 15%.
 Версія для друку
 Відправити другу
 Лист редактору
 Обговорити у форумi
Увага! Korrespondent.net вводить нові правила комментування
Коментувати можут тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь
Коментарів (0)
Реклама
Останні новини розділу
  • Дніпроазот відновив виробництво  Вчора, 17:33
  • S&P знизило рейтинг банку Надра  Вчора, 17:25
  • Ющенко озвучив нові умови МВФ  Вчора, 17:14
  • Експерти проаналізували ринок українських облігацій  Вчора, 17:02
  • Корреспондент: Україна намацає дно кризи пізніше, ніж очікувалося  Вчора, 16:30
Останні новини
  • Абхазія домоглася, щоб місію ООН у Грузії було перейменовано  Вчора, 21:48
  • Луценко вважає необґрунтованими звинувачення Секретаріату Президента на адресу МВС  Вчора, 21:26
  • Українські медики наполягають на впровадженні сучасних комбінованих вакцин  Вчора, 20:55
  • Коновалюк заявив про незаконну торгівлю зброєю, яку перевозило судно Фаїна  Вчора, 20:33
  • У паспорти казахів повернули графу національність  Вчора, 20:11
Усi новини
UkrJob - VIP Вакансии
Lemon, Web Design
Вакансии:
  • Sales manager
  • Региональный представитель
МВА
Вакансии:
  • Преподаватель
bigmir
Вакансии:
  • Web дизайнер
  • Web Programmer
  • Требуется Web-тестировщик
NetCracker Ukraine
Вакансии:
  • Керівник групи / Team Lead
  • Бізнес аналітик (Телеком)/ Business Analyst (Telecom)
  • Технічний менеджер проектів / Technical Project Manager
Обзор сети
Корреспондент
Мнение: Страдания по сильной руке
Новинар
Форум: Що відбувається в Укрсиббанку?
Ricardo
Чем "грозит" оформление нового страхового полиса?
uaSport
Видео: Испания - Англия - 2:0
Pink
Мини Лас-Вегас в Киеве!Участвуй!
Ricardo
Выбираем подарок ко Дню Всех Влюбленных