This version of the page http://www.castles.com.ua/konkurs.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-09. The original page over time could change.
Конкурс
Контакти   Книги   Чорний список   Guest-Up-Oh?   Галерея І   Галерея ІІ   Населені пункти   Типи об'єктів   Новини   Блог   Топ-13  
Чи знаєш ти Кам'янець?

 Сталося! Перший тур!

 Я давно погрожувала влаштувати для відвідувачів сайту - як для гестапівців зі стажем, так і простих подорожуючих у Мережі - своєрідний конкурс загадок-питань про місто, яке, не дивлячись на численні докори, так і не представлене на сайті гідно. Мова про малу Батьківщину - Кам'янець-Подільський, найкраще, наймістичніше місто на Землі.

Так як не побувати тут для справжнього патріота, закоханого у рідний край - сором, а після першого візита як правило неодмінно тягне прогулятися Старим иістом вдруге, третє, десяте, соте - тому з чистою совістю брак докладної інформації про "Перлину на Камені" замінюю на низку важких і не дуже питань.

 

В кожному конкурсі важливий кінцевий результат - і навіть не скільки було видано на гора вірних відповідей, скільки який же матеріальний, реальний приз отримає переможець. Без цього - ніяк. Тому окрім Дошки Пошани, де кожен відвідувач прочитає горді імена віртуальних знавців, обіцяю й цілком предметну нагороду Головному Знавцю сайту.

Для отримання нагороди потрібно буде обов'язково дати відповідь на Головне питання, навіть якщо на деякі інші відповіді були не зовсім вірні.

Так, так, так, я славлюсь своєю жадібностю, і саме тому не очікуйте легкого виграшу. Навіть розкішний фоліант про місто, виданий "Центром Європи" не допоможе у головному питанні.

Отже, починаємо!

 

1. Дехто дивується, коли дізнається, що перекідні дерев'яні містки через Смотрич в місті називають кладками. Та менше з етимологією (хоча розповідь про походження назви сприйму на ура). Нас цікавить: Скільки кладок через Смотрич у місті?

 

2. У затишних зелених куточках Кам'янця погляд де-не-де вихоплює кам'яних бембі. Скільки фігур оленів є у Кам'янці? Чому кам'янчани так шанують саме цих тварин?

 

3. Гарна світлина? Еге ж "гордо". Сама знімкувала. Хто-хто в теремкові живе? І, до речі, а що це за теремок такий?

 

4. Кам'янець - застигле середньовіччя. Шалена епоха первісного накопичування капіталу з її маньєризмом, еклектикою та сецессією майже непомітно пролетіла над містом. Місту не вистачає декоративних веж, еркерів та маскаронів на фасадах. Хоча - от вам і маскарон. Де він знаходиться? Підказка: тітонька, певно, з ностальгією згадує своїх колишніх солідних жильців, адже теперішні мало того, що юні, та ще й галасливі які!

 

5. Без фортеці у конкурсі ніяк не обійтись. Які башти віддзеркалюються в калюжі? Давши відповідь, легко відповісти й на питання-бонус (заохочувальний приз!): Яка пам'ятка архітектури знаходилась наді мною у момент зйомки?

 

6. Тут цілий комплекс питань. Що за жахи такі? Хто кого катує? Де катував: а) до совєтів, б) під час совєтів, в) після совєтів? (Дозволяється відповісти хоча б на одне з трьох останніх, територіальних питань. Докладніше: де саме статуя знаходилась первісно, де - скажімо, останні кілька десятиліть і де (це найважче буде, впевнена) розмістилася зараз.

 

Головне питання.

 

Усі ми начитані та ерудовані та пам'ятаємо випадок, коли за бездіяльність, за відмову воювати з персами боги покарали не чоловіків (що було б логічно), а жінок міста-бунтівника. Ні-ні, заспокойтесь, це було не в Кам'янці (наші-бо у Іраку воюють), а в Давній Греції, та ще з того часу тендітні та стрункі каріатиди несуть на своїх раменах та головах важкі кронштейни та карнізи. Вісім дівчат з важкою ношею є і у моєму рідному місці. Будинок - і це відразу видно - старий, певно, зі зламу ХІХ та ХХ століть. А знайти його фото у книжках та буклетах неможливо. Архітектурні репресії? Чи місто теж намагається помститися за лояльність до персів?

 

Отже, вісім красунь, деякі, щоправда, дуже легковажні і навіть безголові. Чи знаєте ви, де саме вони виконують свою буденну та важку працю? Вкажіть, де шукати їх у Кам'янці.

 

Примітки.

Відповіді на Головне питання приймаються від всіх, крім жителів Кам'янця. Тому що, на відміну від гостей міста, цей дім знають усі кам'янчани, принаймні у свідомому віці. Не обов'язково давати відповіді на всі питання, навіть кілька правильних відповідей дають шанс побачити себе на Дошці Пошани.

Додаткове питання для гестапівців: чому Міку не подобається остання світлина? За правильну відповідь можете пригостити мене соком у... А власне, де зібралися усі ці наречені?

 

Ну що, спробуєте? Чекаю. Відповіді надсилати сюди або писати відразу ось тут.






Рис.1. Скільки кладок через Смотрич у місті?




Рис.2. Скільки фігур оленів є у Кам'янці? Чому кам'янчани так шанують саме цих тварин?




Рис.3. Хто-хто в теремкові живе? І, до речі, а що це за теремок такий?




Рис.4. Де живе ця тітонька?




Рис.5. Які башти віддзеркалюються в калюжі?




Рис.6. Хто? Кого? Де раніше? По можливості - де тепер?




Головне питання. Де? Конкретно, будь ласка.




Бонус. Мік не любить це фото. Чому?

© All rights reserved.
Всі права на матеріали охороняються у відповідності до законодавства України.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за попередньою узгодженністю
Розробник