This version of the page http://www.uto.com.ua/info19.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-05. The original page over time could change.
Українське товариство оцінювачів
 

Положення про Експертну Раду Всеукраїнської громадської організації "Українське товариство оцінювачів"


Затверджено
рішенням Ради УТО
від "12" грудня 2001 р. Протокол 25
Із змінами та доповненнями
від "27" березня 2003 р. Протокол №35
Голова Ради УТО
Коваль О.. В.


1. Положення про Експертну раду громадської організації "Українське товариство оцінювачів" (далі по тексту - ЕР УТО) установлює мету діяльності, статус, компетенцію, структуру і регламент роботи ЕР УТО.

2. Метою діяльності ЕР УТО є:
- здійснення контролю за якістю оціночних послуг та рівнем професіоналізму експертів-оцінювачів - членів УТО;
- сприяння підвищенню якості оціночних послуг в Україні та зростанню рівня кваліфікації експертів - оцінювачів;
- сприяння просуванню нових методів і методик оцінки;
- підвищення авторитету УТО і його членів.

3. Згідно з цим Положенням ЕР УТО має наступний статус:
- ЕР УТО є єдиним органом в структурі УТО, який має право здійснювати від імені УТО функції контролю за якість оціночних робіт членів УТО шляхом проведення рецензування звітів про експертну оцінку відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні";
- ЕР УТО є єдиним органом в структурі УТО, який має право від імені УТО надавати рецензії третім особам щодо якості та відповідності вимогам чинного законодавства звітів про експертну оцінку, виконаних оцінювачами - членами УТО;
- члени та експерти ЕР УТО є особами, які мають виключне право, за умови доручення від ЕР УТО, виконувати рецензування звітів про експертну оцінку майна та майнових прав.

4. ЕР УТО складається з центральної Експертної Ради та Експертних рад регіональних (Обласних) відділень УТО.

5. Компетенція центральної Експертної Ради та регіональних Експертних рад визначається цим Положенням.

6. Діяльність регіональних Експертних Рад УТО регламентується Положеннями про регіональні Експертні Ради, яке розробляється центральною Експертною Радою УТО та затверджується Радою УТО.

7. Склад центральної ЕР УТО включає голову, членів експертної Ради і експертів. Голова і склад центральної ЕР УТС та перелік експертів центральної ЕР УТО затверджуються Радою УТО терміном на 3 роки. Рада УТО має праве достроково змінювати склад ЕР УТО та перелік експертів центральної ЕР УТО за поданням центральної ЕР УТО, регіональних ЕР УТО, членів Ради УТО та регіональних (обласних) відділень УТО.

8. Склад ЕР УТО та перелік експертів ЕР УТО формується із членів УТО. До роботи ЕР додатково можуть залучатись кваліфіковані експерти (фахівці) по різноманітних напрямках правової, фінансової та технічної діяльності, представники органів державної влади та освітніх закладів.

9. Результати діяльності ЕР УТО носять відкритий характер і можуть публікуватися в періодичних виданнях УТО.

10. До компетенції центральної ЕР УТО відноситься:
- надання рецензій на звіти про експертну оцінку майна та майнових прав, виконаних оцінювачами в Україні шляхом проведення перевірки звітів за замовленням третіх осіб, в тому числі органів державної влади і управління та державних правоохоронних органів;
- проведення в порядку контролю за якістю робіт членів УТО рецензування звітів про експертну оцінку майна та майнових прав, виконаних оцінювачами - членами УТО та надання відповідних висновків та рекомендацій оцінювачам та Сертифікаційній комісії УТО;
- надання роз'яснень та консультацій оцінювачам - членам УТО за їх проханням під час виконня ними звітів про експертну оцінку майна та майнових прав з метою виправлення виявлених помилок і відхилень силами і засобами виконавця;
- рецензування підручників, курсів лекцій та інших учбових матеріалів, методик, методологічних і методологічних матеріалів, розроблених членами УТО та прирівняними до них особами, або третіми особами;
- взаємодія з Фондом державного майна України щодо перевірки якості робіт членів УТО та активних суб'єктів і ринку оцінки в разі порушення ними (на думку ФДМУ) методик, стандартів та інших нормативно-правових акт або етики поведінки оцінювачів та передача відповідних висновків Сертифікаційній комісії УТО та комісії УТО з питань етики;
- ведення реєстру громадського контролю за якістю професійної діяльності дійсних членів УТО;
- здійснення контролю за діяльністю регіональних ЕР УТО;
- здійснення представницьких функцій від імені УТО (за окремими дорученнями) в судових органах;
- розробка єдиних вимог до рецензування звітів, кваліфікації та умов роботи експертів;
- опублікування аналітичних матеріалів за результатами рецензування.

11. Керівництво ЕР УТО та центральної ЕР УТО одночасно здійснює Голова, обраний Радою УТО із членів Ради УТО. Голова ЕР УТО підзвітний Раді УТО і відповідає за свою діяльність і діяльність ЕР УТО. Голова ЕР УТО за посадою є заступником Голови Ради УТО.

12. До компетенції Голови ЕР УТО відноситься:
- представлення інтересів ЕР УТО на підставі цього Положення і популяризація діяльності ЕР УТО в органах влади, а також серед суб'єктів господарювання, у т. ч. банків, страхових компаній, інвестиційних інститутів інших структур;
- скликання і проведення засідань центральної ЕР УТО;
- підготовка проектів договорів із замовниками на рецензування звітів і здійснення контролю за її виконанням;
- координація діяльності регіональних ЕР УТО;
- залучення експертів ЕР УТО, у т. ч. на платній основі, до виконання рецензій та ревю;
- видання матеріалів ЕР УТО;

13. Регламент роботи ЕР УТО.
13.1. Засідання центрального ЕР УТО проводяться в міру необхідності, але не рідше одного разу на квартал.
13.2. Про дату, час і порядок денний засідання центрального ЕР УТО члени центрального ЕР УТО інформуються не пізніше, ніж за 5 робочих днів до дати проведення засідання. На засідання центрального ЕР УТО можуть бути запрошені фахівці, що залучаються до його роботи, а також представники органів влади та інші особи.
13.3. Рішення центрального ЕР УТО приймаються більшістю від присутніх членів центрального ЕР УТО, при наявності не менше 1/2 його членів. Ведення протоколів засідань центрального ЕР УТО здійснює Секретар ЕР УТО. Рішення можуть також прийматися шляхом опитування членів центрального ЕР УТО за умови ознайомлення членів центрального ЕР з матеріалами справи, крім випадків, коли звернення про рецензування виходить від судових та правоохоронних органів.
13.4. Рішення центральної ЕР УТО заносяться до протоколу, вони обов'язкові для виконання всіма членами ЕР УТО і не потребують затвердження Радою УТО.
13.5. Секретар ЕР УТО відповідає за ведення та систематизацію всієї робочої документації ЕР УТО, включаючи копії експертних висновків (рецензій) і звітів. Збереження зазначеної документації забезпечується виконавчої дирекцією УТО або Колективним підприємством "Інформаційно - консультаційний центр УТО".

14. Секретарем ЕР УТО є уповноважений співробітник Виконавчої дирекції УТО або Колективного підприємств "Інформаційно-консультаційний центр УТО". Секретар виконує доручення Голови ЕР УТО і сприяє діяльності ЕР УТО.

15. Рецензування звітів про оцінку майна та майнових прав (експертна діяльність) здійснюється відповідно до положень ст. 13 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність Україні" та цього положення.

16. Рецензування виконується на вимогу:
16.1. органів державної влади, що використовують звіти для прийняття рішень (за умови якщо результат оцінки майна та (або) майнових прав підлягає погодженню та або затвердженню відповідним органом державної (місцевої) влади;
16.2. замовників оцінки - юридичних або фізичних осіб;
16.3. органів державної виконавчої служби та судових органів, правоохоронних органів;
16.4. оцінювачів, які є членами УТО або суб'єктів оціночної діяльності, в складі яких працюють оцінювачі, які є членами УТО, в порядку контролю саморегулівною організацією якості наданих оціночних послуг членами УТО;
16.5. оцінювачів, які є членами УТО або суб'єктів оціночної діяльності, в складі яких працюють оцінювачі, які є членами УТО, за умови їх добровільного звернення до ЕР УТО.

17. У контексті цього положення експерт ЕР УТО (надалі "експерт") - фізична особа, уповноважена ЕР УТО в особі Голови ЕР УТО, що має необхідні спеціальні знання, досвід і кваліфікацію у сфері предмета перевірки та надає рецензію по суті поставлених перед ним питань. У якості експертів можуть залучатись професійні оцінювачі, що відповідають визначеним вимогам кваліфікаційного звання провідний експерт УТО, заслужений експерт УТО або експерт УТО відповідної спеціалізації згідно з системою кваліфікації УТО, із досвідом роботи в якості оцінювача не менше двох років.

18. Обов'язковими умовами виконання рецензування є компетентність і незалежність експертів, об'єктивність і повнота експертного дослідження, відповідність методів і висновків законодавству у сфері оціночної діяльності та сучасному рівню наукових, технічних, технологічних і інформаційних знань.
Рецензування звіту про оцінку - сукупність заходів щодо перевірки дотримання оцінювачем при проведені оцінки вимог законодавчих та нормативно-правових актів з оціночної діяльності і договору про оцінку, достатності і достовірності використовуваної інформації; коректності припущень оцінювача; коректності процесу оцінки й інших істотних умов одержання результатів оцінки.

19. Експерти (група експертів) здійснюють свою роботу відповідно до доручень Голови ЕР УТО.

20. Експерт має право:
- знайомитись з матеріалами, що відносяться до предмета рецензування, виписувати з них необхідні дані або робити копії;
- звертатись з клопотанням про надання додаткових матеріалів, необхідних для надання висновку;
- звертатись з клопотанням про залучення до виконання рецензування інших експертів (фахівців);
- відмовитись від виконання рецензування у випадках виникнення погрози життю і здоров'ю експерта, що виходить за рамки фахового ризику;
- вказувати у своєму висновку значущі обставини, що встановлені при проведенні рецензування, але не включені до змісту експертного завдання.

21. Експерт не має права:
- брати участь у проведенні рецензування, якщо він приймав особисту участь у проведенні оцінки та (або) є засновником, власником, акціонером, кредитором, страховиком або посадовою особою юридичної особи, яка була замовником експертизи або виконавцем оцінки; якщо він має майновий інтерес в об'єкті оцінки, за якою проводиться експертиза; якщо він перебуває із зацікавленими особами в родинних стосунках;
- самостійно збирати матеріали для виконання рецензування без дозволу особи або органа, що звернувся з рецензією;

22. По закінченні виконання рецензування експерт оформляє проект рецензії, підписує його і передає Голові ЕР УТО. Голова ЕР УТО після ознайомлення з експертним висновком доручає Секретарю ЕР УТО оформити його на бланку, зареєструвати і передати особі або органу, що звернувся за рецензією. Рецензія підписується Головою ЕР УТО, який обов'язково інформує членів ЕР УТО про результати рецензування за відповідний період на черговому засіданні. У випадку спірного питання Голова ЕР УТО може винести проект рецензії на обговорення членів ЕР УТО для прийняття остаточного рішення.

23. Експерт несе відповідальність перед ЕР УТО, Правлінням УТО у випадку необ'єктивності рецензії і необґрунтованості своїх висновків. Експерти, що працюють над одним експертним висновком, несуть солідарну відповідальність за спільні недоліки своєї роботи.

24. Регіональні ЕР УТО створюються Радами регіональних відділень УТО та підзвітні їм та центральній ЕР УТО. Регіональні ЕР УТО в своїй діяльності керуються центральною ЕР УТО. Голови регіональних відділень УТО затверджуються а склад погоджується центральною ЕР УТО.

25. Регіональне ЕР УТО очолює Голова, що обирається з членів Ради регіонального (обласного) відділення УТО і відповідає за діяльність регіонального ЕР УТО перед Радою регіонального відділення УТО та центральною ЕР УТО.

26. Голова регіональної ЕР УТО щоквартально звітує перед Головою центральної ЕР УТО за діяльність регіональної ЕР УТО. У випадку неналежного виконання своїх обов'язків Голова ЕР РВ УТО повинен бути переобраним за рішенням Ради регіонального (обласного) відділення УТО. Ініціатор переобрання Голови регіонального ЕР УТО повинен ініціювати переобрання Голови ЕР РВ УТО, направляючи до Ради регіонального відділення УТО свої пропозиції.

27. До компетенції регіональних ЕР УТО відноситься:
- надання рецензій на звіти про оцінку майна та майнових прав, виконаних оцінювачами шляхом проведення рецензування звітів за замовленням третіх осіб, в тому числі органів місцевої влади та управління, органів державної влади АРК, органів державної влади та управлінню на місцях та державних правоохоронних органів. У випадках, коли необхідне рецензування звітів про оцінку складних об'єктів або члени регіональної ЕР не мають узгодженої позиції щодо якості звіту, він передається на рецензування до центральної ЕР УТО.
- проведення в порядку контролю за якістю робіт членів УТО рецензування звітів про оцінку майна та майнових прав, виконаних оцінювачами - членами УТО та надання відповідних висновків та рекомендацій оцінювачам за дорученням центральної ЕР УТО;
- надання роз'яснень та консультацій оцінювачам - членам регіональних (обласних) відділень УТО за їх проханням під час виконання ними звітів про експертну оцінку майна та майнових прав з метою виправлення виявлених помилок і відхилень силами і засобами виконавця;
- взаємодія з регіональними відділеннями Фонду державного майна України та Фондами комунального майна щодо перевірки якості робіт членів регіональних (обласних) відділень УТО та активних суб'єктів на ринку оцінки в разі
- порушення ними (на думку органів приватизації) методик, стандартів та інших нормативно-правових актів або етики поведінки оцінювачів та передача відповідних висновків центральній ЕР УТО, Сертифікаційній комісії УТО та комісії УТО з питань етики;
- надання Сертифікаційній комісії та Раді УТО матеріалів, що свідчать про порушення членами УТО Статуту УТО, Норм професійної діяльності оцінювача;
- здійснення представницьких функцій від імені регіональних (обласних) відділень УТО (за окремим дорученнями) в судових органах;

28. Регіональна ЕР УТО має право не приймати до свого розгляду питання, що відносяться до його компетенції, у випадку спірних ситуацій, а також якщо на цьому наполягає "замовник рецензії" та в інших випадках. Тоді ЕР РВ УТО зобов'язана направити всі матеріали в центральну ЕР УТО з мотивованим поясненням.

29. Реєстр громадського контролю за якістю професійної діяльності дійсних членів УТО ведеться щодо всіх дійсних членів УТО і повинен містити прізвище, ім'я та по батькові оцінювача, основні дані щодо місця його працевлаштування, оціночної або оціночних спеціальностей, за якими він працює, відмітки щодо факту надання до ЕР УТО оціночних звітів за цими спеціальностями з термінами такої передачі та відмітки про висновки ЕР УТО щодо якості виконаних робіт та наданих рекомендацій ЕР УТО до Сертифікаційної комісії УТО. Реєстр ведеться постійно і повинен зберігатись на декількох носіях одночасно. За збереження реєстру відповідає Колективне підприємство "Інформаційно-консультаційний центр" УТО.

30. Дані Реєстру громадського контролю є відкритими, виписки з нього повинні надаватись в триденний термін за вимогою дійсних членів УТО, органів державної влади та управління, зацікавлених юридичних осіб, а також щорічно оприлюднюватись в друкованому та електронному органі УТО.

01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/7, к.120
8(044) 501-27-76
assetuto@i.kiev.ua
Дизайн и программирование - студия WebDevelop