This version of the page http://era-fm.net/eranews/?idArticle=14726 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-05. The original page over time could change.
Володимир Сівкович про перспективи виходу України з економічної та політичної кризи, а також про діяльність НБУ :: Радіо EРА-FM (Радио ЭРА-FM) – інформаційно-політичне радіо. Новини України. Політичні новини, економічни новини, новини спорту, політичні ток-шоу, онлайн радіо
 
05.02.09 17:19
  • рус |
  • укр
 
Аудіоцитата
1:06 
Юрій Гримчак, народний депутат України, фракція НУНС, про безперспективність опозиції відправити уряд у відставку
0:53 
Раїса Моісеєнко, начальник департаменту дитинства та материнства МОЗ України, про необхідність проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи
0:50 
Ірина Горіна, народний депутат України, фракція ПР, про те, якими заходами керуватиметься її політична сила для того, щоб відправити уряд у відставку
0:38 
Петро Бурковський, експерт школи політичної аналітики, про втрати і здобутки України після розподілу морського простору в районі острова Зміїний
1:06 
Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Леонід Докіль про автопобори та ініціативу замінити транспортний збір спеціальним податком на бензин
всі аудіокасти
Гості ЕРА ФМ
05 лютого 18:00
Олег Ляшко, народний депутат України, фракція «БЮТ»
Поставити запитання
05 лютого 20:00
Людмила Смолякова, майстер народної творчості, фахівець з відтворення трипільської кераміки та Тамара Степаненко, автор ідеї створення рушника національної єдності
Поставити запитання
Опитування ЕРА FM*

Коли, на Вашу думку, закінчиться економічна криза?








Новини

 0 коментарів переглядів: 305 обговорити на форумі  
2008-12-16 18:09:24
Володимир Сівкович про перспективи виходу України з економічної та політичної кризи, а також про діяльність НБУ
Від першої особи


Сергій ДОЙКО: Сьогодні нашим гостем буде Володимир Сівкович, народний депутат від ПР, перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Говоритимемо сьогодні на початку про роботу Верховної Ради України. Всі, хто має можливість стежити за роботою парламентарів, помічають, що останні два дні минулого тижня і цей тиждень розпочався досить-таки продуктивно: депутати працюють, причому працює вся Верховна Рада, обговорюють законопроекти, ухвалюють в першому читанні законопроекти, заслуховують інформацію представників українського уряду, це зокрема соціальні законопроекти, що стосуються багатодітних сімей, проблематики сільського господарства, тобто можна сказати, що Верховна Рада дійсно працює. Ось питання, скажімо так, як довго це все буде тривати, але зрозуміло, це було б комфортніше обговорити вже безпосередньо з гостем нашої програми.
Пане Володимире, дякую, що ви все ж таки приїхали, оскільки я тут вже такий легкий марафон нашим людям такий здійснив, розповів, яка в нас сьогодні ситуація…

Володимир СІВКОВИЧ: Люди чули, а я ні.

Сергій ДОЙКО: Ну, я сказав, що в нас все погано.

Володимир СІВКОВИЧ: А, ясно.

Сергій ДОЙКО: Ну, понятно, непонятно, мене цікавить чи ви погоджуєтесь чи не погоджуєтесь: в нас дійсно так все погано, бо таке враження складається, що з кожним днем стає все гірше і гірше?

Володимир СІВКОВИЧ: Ну, насправді швидко не вирівнюється ніколи і ніде у світі кризові явища, які відбуваються. В нас в країні це пов’язано ще більше тим, що бардак не вирівнюється, а збільшується, і не дивлячись на те, що в нас якобы і спікер вибраний, і коаліція є, насправді ж ситуація ніяк не міняється.

Сергій ДОЙКО: Тоді логічно виникає запитання – чому не міняється? Не знаємо, не вміємо, чи не можемо, чи не хочемо?

Володимир СІВКОВИЧ: Я думаю, що все разом. Те, що не вміємо, це видно, тому що досить непрофесійні міністри. Я недавно був в окрузі, і мені не змогли назвати прізвище жодного міністра сьогодні в уряді, який може тягнути на слово «професійний», навіть прізвища міністрів не знають. То есть міністри, які невідомі, які фактично розвалюють те, що було створено до них. В кризових ситуаціях такі міністри взагалі не повинні працювати, які прийшли вчитися бути міністрами, бо ніколи не були ні керівниками департаментів, ні заступниками міністрів, вони навіть в цих профілях і в цих отраслях не працювали. Як же вони в кризових ситуаціях будуть щось рятувати, щось оптимізувати?

Сергій ДОЙКО: Добре, а ви підтримуєте таку тезу, от дуже часто наші слухачі висловлюють…

Володимир СІВКОВИЧ: І тому Кабмін потрібно було міняти. Чому ми в принципі були за створення коаліції БЮТ і ПР? Тому що в реальний сектор економіки ми тоді могли б вставити своїх професійних міністрів, причому це були б не депутати, ну… наприклад, там, Корнієнко ми б поставили на міністра транспорту, наприклад, бо він працював довгий час там і в Кірпи, і до Кірпи, і після Кірпи першим заступником міністра транспорту, він досить добре знав отрасль. Ну, і інших міністрів. Не зрівняти сьогодні, наприклад, нашого Миколу Азарова з економічним блоком, який сьогодні є. Команда в нього значно сильніше і жорсткі міри, які сьогодні потрібно приймати, він би міг це приймати.

Сергій ДОЙКО: Тобто ви підтримуєте цю тезу, яку слухачі дуже часто висловлюють, що на 90% в тому, що в нас така кризова ситуація в країні, винна українська влада? Світова криза ніби так, але принаймні і інші держави світу деякі не так потерпають, це я знаю точно, від світової кризи.

Володимир СІВКОВИЧ: Я не хочу говорити про відсотки – 90, 80, 70 – різниці немає, але влада винна завжди. Почнемо з цього терміну, по-перше. По-друге, я не можу сказати, що не винна влада, тому що шарахання, які відбуваються з весни цього року, наприклад, НБУ, ці качели по гривні, зараз ріст гривні, незрозуміло, на якій основі робилося рефінансування банків, десятки мільярдів гривень пішло в приватні банки, де люди вивели частину грошей, частину прокредитували свій же бізнес, який вони зробили, а тепер вони не хочуть вертати і не можуть вертати кредити, і взяли в НБУ ці кошти. Не робив ніхто ніяких перевірок, чому це сталося. І зразу ж швиденько повіддавали десятки мільярдів гривень. Ці ж гривні знову ж таки викинулися на ринок, купили валюту, качнули знову курс. Ну невже потрібно багато розуму керівництву НБУ для того, щоб все це зрозуміти? Значить, це робилося з якихось інших міркувань – політичних, корисних. Але які б ці міркування не були, вони злочинні, і потрібно відкривати кримінальну справу.

Сергій ДОЙКО: А чому не відкривається? Чому навіть керівника НБУ Верховна рада заслухати не може? Хоча б людям, широкому загалові були б хоч наполовину зрозумілі, які там були мотиві задля тих чи інших кроків, рішень.

Володимир СІВКОВИЧ: Верховна Рада ставила питання неодноразово запросити керівника НБУ, Президента і Прем’єр-міністра, ситуація така, що коаліція як би є, але коаліції немає, у Верховній Раді немає більшості, президент не заінтересований сьогодні в тому, щоб заслуховували звіт НБУ, тому що це його підлеглість і фактично тоді він повинен сказати, що його дітище не справилось і допомогло країні на якийсь відсоток, но влізти в борги, тим більше, що борги сьогодні має кожний другий українець перед банками, бо кожен другий українець получав кредити. Тим повезло, хто получав в гривні, а тим, хто получав у доларах, взагалі на сьогоднішній день важко, більшість з них зараз думає, як вернути машину, віддати, аби не платити, в тому числі і з квартири виїжджають, вплоть до того, що зараз в села виїжджають люди, бо нема де жити і за що жити. Але це питання знову ж таки ми говорили про всі чотири роки, Ющенко говорив, депутати говорили, Верховна Рада говорила, Тимошенко говорила, що закон один для всіх, а якщо закон один для всіх, то чому нема відкритих кримінальних справ, адже злочини є, ми їх всі бачимо, вся країна бачить, чому їх немає? Немає тому, що закон не один для всіх, тому що сьогодні в кризовій ситуації саме головне це потрібна диктатура закону. Ні один професіонал нічого не зробить, якщо не буде диктатури закону, і починатися вона повинна з президента до самого маленького українця. Або наоборот – від самого маленького українця до президента, різниці немає. Це основне, без чого не зрушиться з місця ні один вихід з кризи.

Сергій ДОЙКО: Пане Володимире, мені цікаво, неодноразово ми обговорювали в наших передачах оці сто днів, які озвучив Віктор Янукович, які опозиція, ПР дала владі для того, аби якось ситуацію внормувати, можливо, якось мінімізувати всі ці негативні явища, а потім ніби там про революцію не йшлося, але про якісь ніби протести з боку людей йшлося. Як ви вважаєте, сто днів це звичайно мало в цій ситуації, але це буде що, суспільний вибух? Революція? Не хотілося б такого, але принаймні чи може таке статися, бо терпець може увірватися в людей?

Володимир СІВКОВИЧ: Віктор Федорович… Ви говорите, що мало, а я думаю, що багато, тому що через сто днів що буде в країні, що буде з економікою – я не знаю. Тому що те, що я прогнозую, це те, що після Нового року досить багато людей прийде на свої робочі місця, а там буде висіти замок на дверях, тому що власники не в спромозі дальше за свої оборотні кошти… Банки кредити не дають знову ж таки, всі банки, які получили десятки мільярдів гривень і мільярди рефінансування обмежені сьогодні в кредитуванні в тому числі, а це значить вони не кредитують економіку. Це нонсенс. Як же ми хочемо виходити з кризи, якщо гроші не поступають в економіку? Це по-перше. По-друге, цей уряд не міняється. Це ж не новий уряд. Віктор Федорович думав, що буде створена нова коаліція, ну, я так розумію, коли він це перший раз озвучував, і тоді по конституції уряд повинен піти у відставку, повинен подаватися новий прем’єр-міністр і формуватися новий уряд.

Сергій ДОЙКО: Ну, за логікою і за законом воно так.
Володимир СІВКОВИЧ: Це не логіка, це конституція. Але сталося все не так, тому що 226 голосів нова коаліція не набрала, юридично вона створена, а фактично її немає, в результаті кабмін не міняється, так чому давати сто днів? Чому вже сьогодні не потрібно питати з кожного міністра окремо? Чому ми не визвали у Верховну Раду не тільки Стельмаха, а й генпрокурора і не спитали, чому на сьогоднішній день генпрокурор не провів жодної перевірки? Чому в нас НБУ єдина установа, яку заборонено перевіряти любій правоохоронній структурі? Ніхто не має права перевіряти НБУ. Це що за нонсенс такий?

Сергій ДОЙКО: Пане Володимире, якби в НБУ був інший голова, ситуація могла б змінитися? Тобто мені цікаво зрозуміти, наскільки голова НЬУ сам може впливати на розвиток тих чи інших подій. Якби був інший, не Стельмах?

Володимир СІВКОВИЧ: Я до кінця механізмів не знаю, але те, як видаються кредити, рефінансування в ці банки, я розумію, що там потрібно досить багато робити змін в НБУ, тому що незрозуміло як відбувається це фінансування, взагалі незрозуміло, нікому. Чутки про взятки від 3 до 20% за це рефінансування потрібно або… ведь вони ходять серед політиків, серед бізнесменів, серед банкірів – серед всіх. Значить потрібно їх або спростувати, або підтвердити. Якщо вони ходять, то вони ходять з-за того, що дуже туманно відбуваються всі процедури, взагалі невідкрито і непрозоро і взагалі незрозуміло як. А на ваше запитання… Ну, був би не Стельмах, був би інший, то він би або написав заяву і пішов у відставку, або робив би те ж саме, що Стельмах, тому що над Стельмахом, я так розумію, є ще керівник, і це не Петро Порошенко, хоча він глава наглядової ради, а є президент. Президент проводить в себе наради, дає вказівки, в тому числі і НБУ, як банкір, бувший голова НБУ, в тому числі як би морально він може втручатися в ці проблеми. Юридично Стельмах несе відповідальність, а не президент, тому я вважаю, що Стельмах повинен її нести, цю відповідальність. Так само, як і кабмін повинен її нести, тому що ми запрошуємо консультантів по 500 тисяч гривень західних…

Сергій ДОЙКО: «Blackstone group», я правда не знаю, наскільки вони фахові. Як ви чули?

Володимир СІВКОВИЧ: Справа в тому, що я з ними ніколи не спілкувався і взагалі ніколи не чув про цю групу, але це як би не мій трошки профіль.

Сергій ДОЙКО: Да я розумію, але тим не менше, я просто поцікавився.

Володимир СІВКОВИЧ: Якщо ми платимо гроші консультантам, то консультанти повинні положити прозору картину причин, чому так все сталося. Коли зараз вони будуть… їх наняли для того, щоб вони рішали наслідки цих причин, але давайте подивимось причини, і хай ці консультанти розпишуть, в чому причина, чому ми заморожували 30 мільярдів гривень для того, щоб стримати інфляцію і не пускали ці гроші в економіку і до чого це призвело? Чому в нас почала рости гривня? Які злочинні кроки були зроблені в банківській системі, які злочинні кроки були зроблені в кабміні і зараз відбуваються, тому що бездіяльність, непрофесійність в такій ситуації це теж злочин.

Сергій ДОЙКО: Пане Володимире, так може завдяки цим консультантам це і стане зрозуміло, оскільки в них немає якихось політичних вподобань?

Володимир СІВКОВИЧ: А ви знаєте, які їм задачі ставлять?

Сергій ДОЙКО: Я поняття не маю.

Володимир СІВКОВИЧ: І я не знаю. Справа в тому, що консультантів найняли, но ми ж з вами не впливаємо на які задачі їм поставили. Якби ми ставили задачі, то на майбутнє і для того, щоб хоча б для себе зрозуміти, що ж в кінці кінців і на скільки відсотків, як ви говорите, на 30 чи на 50% винувата наша влада, причини потрібно вияснити? Потрібно. Всі помилки, які були зроблені, потрібно вияснити, всі злочини, які в цих помилках ховалися, потрібно було виявити? Потрібно. Не для того, щоб… що ми такі мстиві, вредні чи ще якісь…

Сергій ДОЙКО: А щоб знати правду звичайно, знати реалії, так.

Володимир СІВКОВИЧ: А без правди, без прозорості неможливо буде виправляти ці помилки. Виправляти ми їх будемо в п’ять, в десять раз довше, чим ми… якби ми знали всі изначальные причини, то ми б їх швидше і легше виправили. А так на сьогоднішній день воно все в тумані.

Сергій ДОЙКО: Пане Володимире, ви вже так торкнулися 2009 року, все ж таки яким буде цей рік? Краще не буде, я так зрозумів, от зараз дивлюсь на вас, у вас оптимізму в очах не дуже, якщо відверто говорити.

Володимир СІВКОВИЧ: Людям потрібно давати оптимізм, але якщо говорити їм неправду, це ще хуже мабуть. Тому я, наприклад, в себе на батьківщині, де я відповідаю за декілька районів, я створив так звану антикризову раду, до якої увійшли більшість керівників підприємств, які працюють в цих районах, депутати місцеві, мери, багато інших. Розбили там на багато секцій – аграрна секція, промислова, гуманітарна, правоохоронна в тому числі секція, тому що досить багато питань теж буде в цьому напрямку проблемних. Люди почали напрацьовувати, робити аналіз, будемо готовити пропозиції на маленькому місцевому рівні для того, щоб там було легше виживати. Щось подібне, я думаю, можна було б робити і в країні. Залучати тих, хто конкретно займається промисловістю, наукою, гуманітарною сферою, правоохоронні структури повинні підтягувати тих, хто дійсно розбирається в цьому, а не тільки керує правоохоронними органами, тому що насправді керувати, коли машина працює справно, є бензин і все нормально їде, то дуже легко – крути собі руля, та й все. А коли машина дає збої, чихає, кашляє і встає, тоді треба брати професійних механіків, техніків. Те ж саме треба робити зараз, під час кризових явищ, а всі, хто непрофесійні, хто не має досвіду і морального права керувати міністерствами, повинні піти.

СЛУХАЧ: Добрый вечер. Вячеслав, Донецк. Скажите, пожалуйста, вот когда Украина, которая представляет собой, образно говоря, канатоходца между Россией и Америкой, включая Западную Европу, дойдет до одного из концов каната или уже свалится в пропасть окончательно?

Володимир СІВКОВИЧ: Та я б не порівнював Україну з канатохідцем, тому ще це треба дуже багато тренуватися, щоб з цією палкою ходити по цьому канату, туда-сюда бігати. Скоріше всього ми якась друга професія, мабуть циркова, но друга. Все залежить від керівництва. В нас Ющенко, як Саакашвілі, дійсно дивиться тільки в одну сторону, то есть скоріше всього ми головою крутимо. Ющенко покрутив в сторону США, інші політичні сили покрутили в сторону Росії. Насправді треба голову тримати високо, твердо, дивитися вперед. Зрозуміло, що з Росією треба дружити і співпрацювати, мати спільні енергетичні і промислові, тому що це наш сусід. Я не можу зрозуміти поведінки, яку проводить сьогодні наш президент, тому що я не можу собі представити, наприклад, щоб Канада так вела себе з США, або Мексика, або якась інша країна. Або візьміть, наприклад, Німеччину і Чехію. Такого не може бути в принципі. Ми робимо повну дурницю в зовнішній політиці, від цього будемо терпіти і економічні, і політичні, і національні збитки, в тому числі і моральні, я думаю, і думаю, що ми всі на собі це відчуваємо.

СЛУХАЧ: Добрий день. Євген, Київ. Як пан Сівкович може прокоментувати заяву в пресі, що він причетний до подій в «Промінвестбанку» та те, що нібито він разом із своїм колегою по фракції не дозволяв пану Кротюку зробити заяву щодо націоналізації? Друге питання: наскільки мені відомо, один з найпотужніших англійських банків HSBC мав до кризи надію увійти на український ринок і принести сюди кошти, але зважаючи на незрозумілу політику НБУ, йому було відмовлено аж три рази.

Володимир СІВКОВИЧ: До «Промінвесту» я маю таку причетність, як і ви, мабуть.

Сергій ДОЙКО: Ну, я не маю жодної.

Володимир СІВКОВИЧ: Я також. Насправді я заходив дійсно до Макеєнко Володимира, він там має кабінет в «Промінвестбанку», ми з ним розмовляли, з Кротюком я теж розмовляв, але це не значить, що я блокував. Як може одна людина блокувати, тим більше, що депутатів там більше не було, блокувати Кротюка або «Промінвестбанк»? Це повна дурниця. Якщо говорити серйозно, то люди, які хочуть націоналізації банку, не розуміють, що вони хочуть, тому що це держава ті гроші, які повинна буде витратити на економіку, на сплату за газ, на ще щось, повинна буде вкинути в ПІБ. Мало того, державний банк це нічий банк, а при тому порядку, який сьогодні існує в НБУ, при тому розподілі коштів і безвідповідальності, яка сьогодні існує, я вважаю, що це буде просто крах для України. Банк «Україна» нам в цьому приклад, ми вже це бачили і все це пережили.
Те, що сьогодні прийшли перші кошти в ПІБ і ця сума на протязі кількох днів складає згідно угоди 2 мільярди доларів і вони прийдуть на Україну з неукраїнського банку, їх приведе новий інвестор, який сьогодні підписав угоду про приватизацію ПІБ часткову, я вважаю, що це доля України краще, чем ті приватизатори, які купили в нас банки, чи домовились, взяли мільярди гривень рефінансування в НБУ і не внесли жодної своєї копійки і зараз сидять, перетворили ці кошти в долари і рахують свої прибутки. Всі остальные люди, в тому числі той, хто дзвонив, якщо він не банкір, бігають і мучаются, що робити з тими кредитами, що вони взяли, що робити з цими заставами, з цими колекторними фірмами, які сьогодні замінили в 95-му році бандитів, фактично стали змішані между бувшими рекетирами і сьогодні юристами і виконавчою службою, я взагалі не розумію, що це за фірми нові, їх раньше не було, тільки сьогодні появилися. І що цим людям робити? Ждати милости від НБУ?

СЛУХАЧ: Добрий вечір. Віталій, Київ. Чи не вважаєте ви, що ви занадто перебільшуєте роль особистості в шляху виходу з кризи? Фактично навіть західні країни виглядають досить безпорадно, і єдине, що залишається, це просто перетерпіти два чи три роки. А від того, чи буде Стельмах, чи Ющенко, чи хтось інший в принципі зараз принципово ситуацію не зміниш.

Володимир СІВКОВИЧ: Ну, з такими настроями ми взагалі не 2-4 роки, а років 10 будемо вибиратися з кризи. Но діло в тому, що поки товстий схудне, то худий здохне. Якщо в когось є запаси сидіти і вижидати, і чекати 2-3 роки чи 5, то в 90% населення, я думаю, найближчим часом взагалі такої можливості не буде. В лютому-березні, якщо буде продовжуватися така ситуація, яка сьогодні є, то дійсно або люди вийдуть на вулиці, або почнуть здихати. На жаль, ситуація плохая.

Сергій ДОЙКО: В нас є наступний слухач, а в мене до нього питання: скільки ви готові сидіти і чекати? На скільки у вас ресурсів вистачає? Мені просто цікаво.

СЛУХАЧ: Ну, я не знаю. Скажем, месяца три-четыре.

Володимир СІВКОВИЧ: Це те, що я говорив.

СЛУХАЧ: Господин Сивкович, в отношении «Проминвестбанка» весь ПИБ знает, что сейчас его можно забрать за 200 миллионов долларов, а там недвижимости на миллиард. А то, что там Клюев не хочет терять свою дойную корову, это понятное дело, и то, что Россия к этому имеет прямое отношение, к его банкротству, только слепой не видит.

Володимир СІВКОВИЧ: Я не знаю кто такой зрячий. Россия наоборот на сегодняшний день дает, насколько я понимаю, кредитование в объеме двух миллиардов долларов и берет это кредитование как раз новый инвестор. А какое отношение имеет Россия… как Россия может иметь участие в банкротстве, если это заслуга нашего НБУ, который два года ПИБ не проверял, когда отчеты НБУ никто не проверял два года, это что? Кто за это отвечать должен? Россия?

Сергій ДОЙКО: В нас є наступний слухач. Скажіть, будь ласка, скільки ви спроможні або здатні сидіти і чекати? На скільки вашого ресурсу вистачає?

СЛУХАЧ: Добрий вечір. Місяці три-чотири, не більше. Пане Сівкович, невже ви у Верховній Раді не бачите, а ми отут знизу дуже чітко бачимо, що дуже велика інтрига йде по НБУ. Там хтось просто наживається, і ті гроші, які повинні йти на погашення наслідків кризи, просто спекуляцію з ними ведуть і хтось набиває собі карманы. Президент сидить мовчить, Верховна рада мовчить, а треба криком кричати. Чому ПР, як опозиційна партія, теж так легенько говорить про цю справу? Невже ви там теж замішані?

Володимир СІВКОВИЧ: Злегенька можливо і замішані, тому що ПР велика, майже половина депутатів Верховної Ради. Я не можу відповідати за кожного, а те, що в мене немає банку і я ні в чому не замішаний, це я знаю точно. Те, що комусь вигідно те, що відбувається в НБУ, і те, що не можуть гроші кудись зникати – якщо вони кудись діваються, то в когось вони з’являються, це однозначно. Я вже сказав, що потрібно відкривати кримінальні справи і розбиратися, тому що інших механізмів зробити перевірку дій НБУ і того, що там відбувається, немає, туди ніхто не має доступу, тільки кримінальна справа. До речі, я написав запит, але не відповіді поки ні від генпрокуратури, ні від НБУ, куди йшли кошти, по якому принципу, під які застави, куди йшло рефінансування, на які банки – відповіді мені не надали, пройшло вже 15 днів. Через те я думаю, що на цій неделе буду робити запит через Верховну Раду і повторний запит через генпрокуратуру. Але поки дії НБУ будуть кришувати високопосадовці, до тих пір, поки ми не зробимо зміни в законодавство, щоб можна було дивитися у всякому разі прозорість того, що там відбувається, куди діваються резерви НЬУ, де вони розміщаються, як розміщаються, ці кримінальні справи в нас вже були, в нас прикладі багато, один з перших заступників п’ять років відсидів за розміщення, за депозити, які він розміщав у західних банках і фактично були доведені крадіжки, ми з цього висновків не зробили, з цих всіх питань, їх потрібно робити. Людина, яка задавала питання, права.

Сергій ДОЙКО: Наступному слухачу запитання: на скільки вистачить ваших запасів, щоб так сидіти і чекати, перечекати?

СЛУХАЧ: Житомирщина, пенсіонер. Я знаю гарно 27-й і 30-й роки. Діло в тому, що вийти з кризи можна за три дні. Перше: вступити Україні в НАТО, друге – комуністичну владу долой, президентське правління, щоб командував президент, тому що він на своїх плечах держить всю країну, і хай йому бог дає здоров’я.

Володимир СІВКОВИЧ: Ми не проти здоров’я президента, але насправді я думаю, що після того, як не була підписана коаліція між БЮТ і ПР, я думав, що президент дійсно на себе візьме всю владу, тому що іншої коаліції фактично не получалось. Я думав, що він якимось чином звернеться до народу, скаже, що ситуація тупикова, що нам залишилося два-три місяці запасів жирку, на якому ми можемо протриматися, і потрібно консолідувати всю владу, він візьме на себе всю відповідальність і прийняття рішень, так как не було ніякої коаліції. Цього не сталося. Значить ніхто на себе брати відповідальність не хоче, дай бог йому, конечно, здоров’я, але дай бог йому ще й сили волі і мудрості.

Сергій ДОЙКО: А з приводу двох перших, так би мовити, рецептів слухача? Ну, комуністичну владу геть – це зрозуміло, це емоційно було сказано. А от щодо НАТО?

Володимир СІВКОВИЧ: Я не проти, щоб комуністичну владу геть, тільки кого він має на увазі під комуністами? Ющенко, Тимошенко? Кого? Влада це ж вони, це ж не ті 27 комуністів з Верховної Ради? І що, тоді панацея буде від всіх бід?

Сергій ДОЙКО: А щодо НАТО?

Володимир СІВКОВИЧ: Я думаю, що цей чоловік трохи емоційно покричав…

Сергій ДОЙКО: Щодо НАТО?

Володимир СІВКОВИЧ: Щодо НАТО… Ми в НАТО останні чотири роки намагались любою ціною вповзти хоч на пузі, хоч на чому завгодно, робили дуже багато вредных в тому числі, я вважаю, для нацбезпеки держави кроків, аби заслужити це вповзання в НАТО. В результаті ми залишилися ні з чим. Це результат зовнішньої політики, яка велась останні чотири роки. По-перше, не ми йдемо в НАТО, а нас туди приймають чи не приймають. А по-друге, ну, підемо ми зараз в НАТО і замість того, щоб ми вирівняли зараз всі питання енергетичні з росіянами, ми їх ще більше затягнемо в глухий кут.

СЛУХАЧ: Сергій, Житомир. Коли до влади прийдуть професіонали? Дивіться, що получається – Янукович или Юля. А що, більше нікого в Україні нема професіоналів?

Сергій ДОЙКО: Коли ж вони прийдуть?

Володимир СІВКОВИЧ: Коли люди їх приведуть.

Сергій ДОЙКО: Вибори?

Володимир СІВКОВИЧ: Я думаю, да. Ті, що сьогодні є, давайте вибирати тих з них, хто професіонали. Якщо ми з них не можемо вибрати, то давайте робити вибори, і народ повинен сказати, хто професіонал, а хто ні. Якщо народ помилився, тоді вибачте, дядьку, їжте те, що ви самі собі обрали.

Сергій ДОЙКО: Дякую, пане Володимире. Нагадаю, що нашим гостем сьогодні був народний депутат України від ПР, перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Сівкович.

Читайте також:
  • Михайло Чечетов з підсумками 2008 року і прогнозами на 2009 рік
  • Катерина Ващук (БЛ) про газові проблеми, бюджет і банківську систему
  • Богдан Данилишин про економічні підсумки 2008 року і прогноз на наступний рік
  • Станіслав Ніколаєнко про свої досягнення на посаді міністра освіти і про прорахунки міністра Вакарчука
  • Дмитро Табачник (ПР) про політичні підсумки 2008 року
 Коментарі
Додати коментар
Ім'я:

Коментар:
* Адміністрація сайту залишає за собою право видаляти повідомлення з нецензурними висловлюваннями, закликами до протизаконних дій, прямими або опосередкованими образами на чиюсь адресу, з висловлюваннями порнографічного або сексуального змісту, з рекламною або комерційною інформацією.
З метою запобігання розміщення коментарів рекламними роботами,
користувачам треба розв'язати просту арифметичну задачу:
скільки буде 7+З:
Робота
Міський довідник
Загрузка...
Загрузка...

Мета новости...
Загрузка...
JOIN
Погода, Новости, загрузка...
Без політики
04 лютого 14:26
Черновецький випустить диск з піснями власного виконання
03 лютого 14:21
Помер письменник Павло Загребельний
02 лютого 17:52
Christie's виставить 31 лот на торги сучасним мистецтвом
02 лютого 17:15
У місті Саки встановлять пам'ятник Гоголю
Всі статті
© ТОВ ТРК «Радіо-Ера». Усі права захищені.
Заборонено використовувати будь-які матеріали сайту без посилання на www.radioera.com.ua.

Робота для тебе, резюме кращих фахівців. Безкоштовний електронний mail. cвіжі новини донецька. Погода в твоему місті.