This version of the page http://honchar.org.ua/vist.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-02. The original page over time could change.
Виставки



Мистецька
виставка 
в Національному музеї природничої історії
(Музей Людини)
(Париж, Франція)

15.09.1999-
20.04.2000

МАЛЯРСТВО
НА СКЛІ
АНАСТАСІЇ  РАК


 

ТРІУМФ УКРАЇНСЬКОЇ МАЙСТРИНІ

Під час Днів культури України у Франції в Національному Музеї Природничої Історії (Музей Людини, Париж) відкрилася виставка “Кольори України. Живопис на склі Анастасії Рак”, влаштована Музеєм Людини спільно з Музеєм Івана Гончара за сприяння Міністерства культури та Міністерства закордонних справ Франції та посольства України.

Анастасія Трохимівна Рак народилася 1922 року в с.Васильки Лохвицького р-ну на Полтавщині, у хліборобській родині козацького походження. Усю війну довелося пробути на невільницьких роботах у Німеччині. Звільнена з полону повернулася в Україну, закінчила Лохвицьке педучилище і працювала вчителькою початкових класів у с.Ісківці Сенчанського р-ну. Вийшовши заміж, разом із чоловіком прожила десять років на Далекому Сході, виховувала дітей, присвячуючи вільні хвилини улюбленому малярству на склі…

У проспекті Музею Людини читаємо: “Кольори України пропонують ретроспективу творів унікальної майстрині Анастасії Рак, сто творів якої вперше привезені з України. Ця виставка стала відкритим вікном у світ українського живопису на склі”.

У “Paris Capitale: “Чарівна амбасадорка Анастасія Рак допоможе нам відкрити Україну. Її твори “народного примітиву” є справжнім святом барв…”

 

Анастасія Рак демонструє техніку малюнка на склі. Музей Людини. Париж. Вересень, 1999

Монтування виставки "Кольори України". Музей Людини. Париж. Вересень, 1999

 

Вхід до Національного музею природничої історії. Париж

 

Добірка вжиткових речей, гончарних виробів, вишивки, народних строїв, музичних інструментів, ікон, а також відтворення фрагменту селянської хати Полтавщини підкреслили етнографічне спрямування виставки. Просторове рішення виставки було неординарним – її модулем, за пропозицією співорганізатора виставки від Музею Людини Тетяни Бенфугаль, стала стіна української хати.

Виставка у Парижі мала такий успіх, що після чотиримісячного її експонування дирекція Музею Людини звернулася до Музею Івана Гончара з проханням удвічі продовжити термін дії виставки, і узяла на себе всі витрати. Таким чином виставка діяла з вересня 1999 до квітня 2000 р. Це був тріумф української майстрині і водночас гідне представлення української культури у одному з найпрестижніших мистецьких центрів світу.


Вгорі: обкладинка мистецького каталогу виставки "Кольори України"

 


 

* ІСТОРІЯ ЦЕНТРУ *  ЗАСНОВНИК *  КОЛЕКЦІЯ * ВИДАННЯ  *  ВИСТАВКИ  *  КНИГА ВІДГУКІВ *

* НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО *  МИСТЕЦЬКА ВІТАЛЬНЯ  * ВІСТІ *