This version of the page http://news.uaclub.net.ua/10_734.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-02-01. The original page over time could change.
Стан реалізації молодіжної політики: обіцянки і реальні справи
www.uaclub.net
Сделать стартовой | Добавить в избранное | Реклама на сайте
Интернет магазин загрузка...

останні новини

                                                   

• Через пожежу в інтернаті у Росії загинуло 23 людини

• В Росії знову розігнали акцію протесту і затримали Лимонова

• Тимошенко чекає від НУНС кадрових пропозицій

• Кирил офіційно став наступником Алексія II

• Обама висміяв відміну занять в школах через ожеледицю

• Університетські бібліотеки Франції обєдналися в одну вулицю

• У Сімферополі розпочав роботу «Клуб політичних ігор»

• Волонтери з Тайваню та Китаю приїдуть у Дубно

• Європейський молодіжний парламент зібрався на VI регіональну сесію

• Головний психіатр закликає ЗМІ не спекулювати на темі кризи

Стан реалізації молодіжної політики: обіцянки і реальні справи

9 Жовтня 2006

Зробити це за умов запровадженої в цьому році партійної системі виборів набагато легше, ніж за колишньої мажоритарної.

Дійсно, політичні партії, агітуючи виборців, «залишили за собою сліди» у формі передвиборчих програм в яких були надані конкретні обіцянки.

Як правило під час виборів мало хто цікавиться програмами, але з часом вони стають досить цікавими документами.Як правило програми переважної більшості партій та блоків комплексні, тобто охоплюють всі напрямки суспільного життя.

Візьмемо один з таких напрямків і спробуємо проаналізувати, чого чекати від влади та опозиції у вирішенні проблем молодіжної політики.

Чому саме молодіжної? Справа в тому що для її реалізації не потрібні «революційні» кроки у формі конституційної реформи, зміни політичної системи, радикальних бюджетних та податкових змін, необхідність яких зараз за твердженнями нових урядовців не дозволяють їм реалізувати обіцяні реформи.В чому полягає сутність молодіжної політики в нашій державі і як вона здійснюється? Край дискусіям на тему «Чи є молодіжна політика самостійним напрямком у державній політиці» було покладено ще у далекому 1993 році.

Саме тоді Верховна Рада України прийняла декларацію «Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні».

Вже в першому пункті цього документу було чітко визначено: «Державна молодіжна політика в Україні є пріоритетним і специфічним напрямом діяльності держави».

Крім того були чітко визначені напрямки у яких повинна здійснюватись молодіжна політика, серед яких головними є:•  вивчення становища молоді, створення необхідних умов для зміцнення правових та матеріальних гарантій щодо здійснення прав і свобод молодих громадян,•  допомога молодим людям у реалізації й самореалізації їх творчих можливостей та ініціатив,•  залучення молоді до активної участі в економічному розвитку України;•  надання державою кожній молодій людині соціальних послуг по навчанню, вихованню, духовному і фізичному розвитку, професійній підготовці.Саме за цими напрямками декларації формували свої «молодіжні» обіцянки політичні сили на минулих виборах.

І треба зразу відмітити, що на рівні парламенту кожна з партій(блоків) переможців приділила молодіжній тематиці певну увагу.Найбільш плідно у цьому питанні попрацювали комуністи.

В їх передвиборчій програмі молодіжна проблема зайняла розділ № 1: МОЛОДІ ВІДКРИЄМО ШЛЯХ У МАЙБУТНЄ, в якому конкретно декларувалось: Ми зможемо:•  за рахунок державного фінансування створити мережу дошкільних закладів, дитячих санаторіїв, таборів відпочинку, позашкільних спортивних і мистецьких закладів;•  забезпечити безкоштовну середню, спеціальну і вищу освіту та отримання молоддю першого робочого місця;•  запровадити державну підтримку молодої сім"ї, матері та дитини.

І ще раз молодіжна проблема піднімається у розділі про будівництво:•  Створимо широку систему дотацій, субсидій і кредитів для будівництва індивідуального і кооперативного житла на доступних умовах, в першу чергу - для молодих сімей.

Така увага до проблем молоді з боку комуністів зрозуміла.

Втрачаючи природнім шляхом своїх виборців, не можна не шукати шляхів до омолодження електорату.

Але треба зазначити, не зважаючи на кількість обіцянок, всі вони практично стосуються вирішення соціальних проблем молоді.Схожа позиція і у колег комуністів по Антикризовій коаліції соціалістів та регіоналів.Малинові приділили у своїй програмі молоді значно менше уваги: один коротенький пункт:Молодь і студентство держави будуть спеціально підтримуватись.

Вони одержать законодавчі гарантії освіти, працевлаштування і повноцінне житлове кредитування, та одне згадування далі за текстом: підняти студентські стипендії вище прожиткового мінімуму.Партія регіонів обіцяла «Молоді - якісну освіту і гідну роботу після її завершення», «Посилити дієвість державної політики у напрямку соціальної підтримки молоді як ключової продуктивної сили суспільства.

Суттєво збільшити ресурси фондів молодіжного кредитування на цілі освіти й придбання житла, підвищити стипендії до рівня прожиткового мінімуму, забезпечити студентам пільговий проїзд протягом періоду навчання.»Кидається в око, що всі обіцянки учасників Антикризової коаліції молоді зводились виключно до вирішення її соціальних проблем.

Доступна освіта, достойна стипендія, якісне працевлаштування, житлове кредитування.

Питання патріотичного виховання, самореалізації молодих людей, розвитку молодіжного громадського руху в програмах цих партій не піднімались.

З приводу виконання наданих обіцянок виникає питання: чи в змозі будуть ці партії виконати їх з огляду на проект бюджету на 2007 рік, який вони підтримують.

Наприклад соціалісти пообіцяли підняти вище рівня прожиткового мінімуму студентські стипендії.

Наскільки мені відомо в проекті навіть мінімальна зарплатня не досягне цього мінімуму.

Або, де в проекті бюджету передбачені гроші на обіцянку комуністів: «за рахунок державного фінансування створити мережу дошкільних закладів, дитячих санаторіїв, таборів відпочинку, позашкільних спортивних і мистецьких закладів».

Питань більше ніж відповідей.

І вже найближчим часом, після прийняття державного бюджету на 2007 рік стане зрозуміло, чи виконають «антикризові» партії свої обіцянки перед молоддю.

До речі в угоді про створення «Антикризової коаліції» молодіжна політика як «пріоритетний і специфічний напрямок діяльності держави» взагалі випала.

Що це означає? Вибори закінчились?Що до опозиційної БЮТ, та «Нашої України», яка ще не визначилась вступати їй до правлячої коаліції питання стоїть трохи по іншому.

Ці партії не впливають на прийняття рішень.

Але у сучасній політиці опозиційні партії повинні працювати не менш активно, розробляючи альтернативні законопроекти, та заробляючи на них бали на наступні вибори.

Що ж обіцяли молоді опозиціонери?«Нашу Україну» на перший погляд називати опозиційною силою важко.

По перше всі знають, що це партія тісно пов’язана із Президентом, по друге молодіжним міністром є «нашеукраїнець» Павленко.

Але не слід забувати, що ми сьогодні переживаємо гостру боротьбу за повноваження між Президентом та кабміном, а забезпечення умов для реалізації молодіжної політики знаходяться в компетенції останнього.Що стосується самої програми «Нашої України».

Окремого молодіжного блоку в ній немає, але за текстом зустрічаються пункти, які стосуються молодіжної політики.•  обсяг кредитів для молодіжного житлового будівництва збільшиться удвічі.•  ми встановимо з 2007 року державні стипендії для стажування молоді за кордоном, забезпечимо її доступними кредитами на навчання.•  відновляться обов"язкові профілактичні огляди молоді.

• кожний випускник загальноосвітньої школи вільно володітиме принаймні однієюіноземною мовою та вмітиме працювати на компютері.•  до вищих навчальних закладів вступатимуть найдостойніші - за результатами незалежного тестування знань випускників.•  Єдності України - так! Молодь виховуватиметься з любовю до України, її історії, культурних традицій.

Ми - на сторожі національного культурного простору.

Вже побіжний огляд наведених пунктів програми НСНУ ілюструє серйозну відмінність їх підходу до проблем молоді.

Соціальні обіцянки доповнюються пунктом про медичне забезпечення молоді.

Крім того на відміну від партій антикризової коаліції, «нашеукраїнці» соціальні обіцянки не тільки кількісним, але й якісним змістом.

Не просто гарантуємо право на освіту, але й проголошуємо її стандарти: знання іноземної мови, володіння комп’ютером.

Вища освіта найбільш достойним.

Також для них стажування за кордоном.Крім того програма містить серйозні положення щодо духовного розвитку молоді та її самореалізації.

На мою думку програма НСНУ більш комплексна і більше відповідає духу наведеної на початку статті декларації «Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні».

Але ця програма поки що на папері.

Будемо чекати коли НСНУ визначиться із своєю політичною позицією і тільки після цього зможемо надати якісну оцінку.Тепер черга БЮТ.

В її передвиборчий програмі практично відсутні пункти по реалізації молодіжної політики, за винятком обіцянки: «Ми піднімемо стипендії до рівня прожиткового мінімуму».

Таке ставлення скоріше за все обумовлене політичними причинами.

БЮТ був і скоріше за все залишається лідером політичних симпатій серед молоді.

Тому мабуть і вирішили автори програми більше уваги приділити іншим соціально незахищеним групам населення.

Тут доречно б було додати, що соціальний блок у БЮТ прописано досить ретельно.Виходить що давати оцінку участі БЮТ у реалізації молодіжної політики ми будемо тільки за їх конкретними справами.Отже,  ми проаналізували виборчі програми парламентських партій стосовно реалізації молодіжної політики і надали їм свою оцінку.Олександр Мошнягул, політичний оглядач "Політичної Херсонщини"

Джерело: http://www.mpravda.com | Версія для друку

це цікаво

 мобильные телефоны  рефераты  объявления  новости
 погода  гороскоп  рецепты

.