На одному крилі…

Автор: Олег ШУБІН

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

ЗМІ неодноразово висвітлювали ситуацію, що склалася в Національному авіаційному університеті. Здавалося б, для того, щоб дістати відповіді на численні запитання, зокрема, стосовно бурхливої комерційної діяльності керівництва, досить дочекатися закінчення розслідування відповідних кримінальних справ. Втім, це лише з процесуальної точки зору. Враховуючи наші реалії, закінчення цієї історії може бути непередбачуваним, бо, на жаль, вирішення питання про наявність чи відсутність складу злочину часто-густо вирішується шляхами, які не мають нічого спільного із законом.

Стурбовані невизначеністю ситуації, яка склалася в університеті внаслідок тривалого розслідування кримінальних справ стосовно ректора Віталія Бабака, співробітники Національного авіаційного університету. Скрізь у світі університети були і є не лише центрами науки та освіти, а й осередками культури, оплотом патріотизму, самосвідомості, непохитної впевненості в тому, що кожна людина має право на власну думку. На жаль, у Національному авіаційному університеті, вищому навчальному закладі України зі славними багатолітніми традиціями, який наступного року святкуватиме свою 75-ту річницю, за період керівництва Віталієм Бабаком ця атмосфера поваги, розуміння й доброзичливості була викоренена. Натомість насаджується атмосфера невпевненості, невизначеності, є спроби повернутися до засуджених, але, на жаль, не забутих методів радянсько-партійного керівництва. Така ситуація триває вже багато років, сягнувши апогею в останні чотири місяці. Ретельні перевірки контролюючих і правоохоронних органів виявили низку грубих порушень фінансової дисципліни, положень законів «Про вищу освіту», «Про працю», внаслідок чого, за висновком Головного контрольно-ревізійного управління України, держава зазнала багатомільйонних збитків. Це дало підставу Генеральній прокуратурі України порушити проти ректора університету Віталія Бабака декілька кримінальних справ.

Міністерство освіти і науки України наказом від 31 серпня 2007 р. №913-к відсторонило Бабака від виконання обов’язків ректора Національного авіаційного університету на час проведення досудового слідства за відповідним поданням Генеральної прокуратури України.

Із перших днів слідства сховавшись на три місяці в лікарню, Віталій Бабак поєднував лікування з шаленим тиском на навчально-науковий колектив університету, керівників інститутів, факультетів, кафедр, поважних професорів, вимагаючи від них вивести студентів із плакатами та барабанами під стіни Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури, Міністерства освіти і науки, організувати зібрання, мітинги й виступи співробітників на захист честі та гідності свого ректора.

При цьому позиція працівників університету була й залишається непохитною: керівником будь-якого вищого навчального закладу має бути людина не лише високих професійних якостей, а й (у першу чергу!) високих моральних чеснот. До речі, ця теза повністю збігається з вимогами статті 54 Закону України «Про освіту». І доки у держави є сумніви в тому, що Віталій Бабак відповідає цій вимозі, він не має морального права керувати Національним авіаційним університетом, а отже — втручатися сьогодні в його життя.

Нерозумінням цього Віталій Бабак розхитує ситуацію в університеті. З’являючись протягом останніх двох тижнів в університет і будучи при цьому відстороненим від виконання обов’язків ректора, він чинить тиск на колектив, культивує атмосферу брехні й аморальності, що абсолютно несумісне з духом університетського життя. Погрожуючи керівникам підрозділів університету швидкою розправою, навішуючи ярлики «відщепенців», «самозванців», невдячних «запроданців», яких він породив, у нескінченних телефонних розмовах, під час бесід (а точніше — монологів на вкрай підвищених тонах) Бабак наголошує на головній тезі: я повернусь, і все буде так, як було раніше.

Остаточна оцінка діяльності Бабака на посаді ректора Національного авіаційного університету — беззастережне право правоохоронних органів і суду. Але працювати в університеті так, як було раніше, в часи його керівництва, вже неможливо. І тому вчена рада університету ще на початку вересня нинішнього року підтримала рішення Міністерства освіти і науки України про відсторонення Віталія Бабака від обов’язків ректора. Більше того, члени Національної та галузевих академій наук, лауреати державних премій, вітчизняних і міжнародних нагород, відомі професори, переможці різних конкурсів та олімпіад — весь сорокатисячний колектив студентів і викладачів університету абсолютно свідомі того, що без кардинальної зміни морального клімату, без відмови від авторитарного стилю керівництва, без ліквідації свавілля, зверхності та нехтування з боку ректора правами підлеглих — майбутнього у нашого університету бути не може. Саме розуміння цієї обставини привело до ухвалення конференцією трудового колективу університету нової редакції Статуту Національного авіаційного університету, в якій засади роботи колективу приведені у відповідність до вимог Закону «Про вищу освіту» і базуються на прозорості, відкритості, чесності та поважанні праці кожного працівника, незалежно від його посади.

Під цими словами поставили свої підписи десятки співробітників вузу, починаючи від виконуючого обов’язки ректора, проректорів, деканів до головного бухгалтера включно.

Незважаючи на спроби зв’язатися з Віталієм Бабаком, на час верстки номера отримати його коментар нам, на жаль, не вдалося.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору