BRAMA - News - Weather - Elections - Business - Sports - Brama Press - Calendar - Classifieds

         
    Перша сторінка.    Погляд.    Поступ у Львові.    Поступ з краю.    Поступ у світі.    Інтерв'ю.    Тема.    Точка зору.    Соціум.    Львівські обсервації.    Батьки і діти.    Наука / Здоров'я.    Арт.    Поступ / Спорт.    Пост-Factum.   
  Цитата Поступу
 
3 листопада 2005 р.
   ·  на головну  · 1999-2002  · досье  · архів світлин  · форум
Купол
Львів
  14:15 28-01-2009 -   За борги від’єднали від електропостачання митний пост "Рава-Руська" на Львівщині  
  13:54 28-01-2009 -   У Турківському районі жінка загинула, випавши з підводи  
  12:42 28-01-2009 -   Львів’яни зможуть побачити найстаріший іконостас в Україні  
  12:4 28-01-2009 -   На Львівщині спостерігається спад будівництва  
  11:25 28-01-2009 -   На лижній трасі гори Тростян рятували двох травмованих туристів  
Україна
  13:57 28-01-2009 -   Ющенко призначив Валерія Хорошковського першим заступником голови Служби безпеки  
  12:46 28-01-2009 -   МНС: Західна Україна буде захищена від катастрофічних повеней  
  11:30 28-01-2009 -   На Одещині затримали українця та вірменина, які намагалися збути 35 тис. фальшивих доларів  
  11:1 28-01-2009 -   Кабмін кожного тижня по четвергах проводитиме додаткові засідання  
  10:32 28-01-2009 -   У Києві встановлено пам'ятник «Їжачку в тумані»  
Світ
  10:22 28-01-2009 -   Cьогодні у швейцарському Давосі відкривається всесвітній економічній форум  
  10:31 27-01-2009 -   У Каліфорнії жінка народила одночасно вісьмох дітей  
  10:29 27-01-2009 -   У Каліфорнії жінка народила одночасно вісьмох дітей  
  10:20 23-01-2009 -   Тиждень моди відкрився у бразильському Сан-Пауло  
  10:24 22-01-2009 -   Сьогодні оголосять номінантів на премію “Оскар”  

Знайомства
Загрузка

Погода у Львові
Загрузка
Новини



  ·  · 
 
Поступ 1999-2002 рр. у попередній версії

Інтерв'ю  »  Пряма мова

___________________________________________________________________________

Юрій КОСТЕНКО: „Ми працювали з виборцями, коли не було ні НСНУ, ні „Батьківщини”
Розмову вів Володимир КУЧЕР
 
Останніми роками в українській політиці стало модно створювати іменні блоки. Ініціативу розпочали тоді екс-прем’єр Ющенко і його екс-політичний партнер Тимошенко. Спрацювало! Не так давно з’явився „Ми-блок” Литвина. І ось в кінці минулого тижня про подібну ініціативу заявив й лідер Української народної партії Юрій Костенко. Пан Костенко – політик з великим досвідом, ґрунтовними знаннями й немалою долею екстріму в крові. Схоже, саме ці якості й послужили приводом для такого кроку. Зрештою, Юрій Іванович сам розповів „Поступу” про причини такої ініціативи.

-- Ваша партія тривалий час є політичним партнером Віктора Ющенка. Ви були разом на виборах 2002 року, на останніх президентських виборах. Але зараз Ви хочете піти в парламент паралельними шляхами. Можливо, це через Ющенка, Ви розчарувались у ньому як в Президенті, чи є інша причина того, що на вибори Ви йдете окремими блоками?

-- Ми не йдемо паралельними шляхами – ми йдемо тим шляхом, який обрали ще у 88 році, коли ми вийшли на вулиці і сказали, що хочемо жити у вільній незалежній демократичній державі. Саме ця ідеологія – національно-демократична і є нашим дороговказом в політичній діяльності вже впродовж 16 років. Бо коли сьогодні такі видатні діячі української національної ідеї як Іван Драч, як Дмитро Павличко, Черняк, Заєць – я так далі ще довго можу продовжувати, є в Українській народній партії, то чомусь на це ніхто не зважає, а всі сьогодні говорять про дві постаті – Віктора Андрійовича, який є вже Президентом усієї держави, а не якоїсь її частини, і Юлію Володимирівну. Але забули про тих героїв, які цю державу зробили і ці посади зробили, на яких сьогодні перебуває Віктор Андрійович, а вчора перебувала Юлія Володимирівна. Тому давайте говорити про те, що Українська народна партія продовжує той шлях, яким вона йде вже 16 років.

По-друге, Президент обіцяв зробити Україну з людським обличчям, а це він може зробити тільки з тією політичною підтримкою, в тому числі й у Верховній Раді, яку йому може надати українська політична сила. Проаналізуйте, будь-ласка, партійні програми усіх головних гравців, які сьогодні найчастіше називаються журналістами – в жодній із них ви не знайдете положення про членство в ЄС і в НАТО, крім УНП. То як може Президент забезпечувати євроінтеграцію в парламенті, коли політичні сили кажуть лише про східну інтеграцію? Виходячи з цього, я хотів би сказати, що Народний Союз „Наша Україна” є наш партнер, це ліберально-центристська політична сила. Але якщо говорити про наш пріоритет, то це чітко окреслена національно-демократична ідеологія, яку ми хочемо додати у політиці Ющенка.

-- Коли Ющенко прийшов до влади він мав певний обов’язок надати Вашій партії можливість бути представленою у виконавчій владі. Наскільки відомо, там Ваша політична партія представлена тільки в особі віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка. Чи не через це ви вийшли з парламентської фракції НСНУ, а тепер створюєте окремий блок і намагаєтесь вести незалежну політику? Ви певним чином ображені на Президента?

-- Це така ж спекуляція, як і те, що ми з Президентом йдемо паралельними шляхами. Ніколи Костенко не висловлювався на рахунок посад. Я очолюю найбільшу правоцентристську партію й фракцію в парламенті і мені цього достатньо для моєї політичної діяльності. Я не пішов після Помаранчевої революції в уряд свідомо, бо не побачив там команди однодумців, з якими я міг би реалізувати свої політичні ідеї.

І друге, ми говоримо про демократію, а демократія означає не якусь боротьбу за посади, а довіру виборця і наділення виборцем владними повноваженнями ту чи іншу політичну силу. Це моя позиція і моя стратегія. Якщо говорити про те, чи задоволені ми своїм сьогоднішнім представленням у владі, то я кажу, що задоволені – цього нам вистачає, щоб показати, що ми вміємо працювати в інтересах держави. Цього не достатньо, щоб мати можливість реалізувати програму партії, але цього достатньо, щоб показати собі політичну ціну. Цим ми і займаємось.

І останнє – відносно відходу від Ющенка, ми маємо великий політичний досвід і нас сьогодні цікавить, щоб Президент Ющенко міг опиратися на здорові політичні сили, з якими він таки виконає свої передвиборчі обіцянки. І щоб від цього були задоволені не Костенко чи УНП, а українські громадяни.

-- Пане Юрію, хочеться знати, чи створення блоку на основі УНП – це остаточне рішення, чи воно тільки в процесі?

- Це остаточне рішення, яке було сформульовано ще в лютому цього року, коли з’їзд УНП, обговоривши пропозиції Президента про єдину політичну силу або трансформацію НСНУ, обрав свій політичний шлях і вирішив, що на виборах ми будемо блокуватися з близькими політичними силами й продовжувати робити українську справу на благо української держави. До речі, я обговорював з Президентом питання формування на основі УНП окремої фракції в парламенті ще задовго до створення фракції НСНУ. Я говорив Віктору Андрійовичу, що наша партія не може бути в складі іншої партії, бо це заборонено статутом УНП, а також в складі фракції. Тому й відбулося таке фракціонування, шляхом якого пішли потім і НРУ, і ПРП. Але ми нікуди не виходили, а, фактично, залишилися в складі політичної коаліції з НСНУ.

-- Ви заявляєте про створення блоку, проте не називаєте партій, з якими ведете переговори про блокування. З ким все таки Ви ведете переговори про створення блоку, який би справді міг подолати тривідсотковий бар’єр проходження в парламент?

-- Цей тривідсотковий бар’єр ми проходили не один раз за шістнадцять років. Нас цікавить тема не проходження, а збільшення впливів у державній політиці правоцентристської ідеології. Ми хочемо через об’єднання сформувати в парламенті національно-демократичну фракцію, яка б допомогла Віктору Андрійовичу забезпечити усі його українські починання, звісно, перш за все на законодавчому рівні. А відносно партій, то ми вели переговори з усіма парламентськими правоцентристськими партіями – НРУ, „Собором”, КУНом. Зараз зі „Собором” досягнуто домовленості, але у них проблема внутріпартійних дискусій – чи йти з нами чи йти з Юлією Тимошенко. Матвієнко чітко стоїть на позиціях об’єднання з національно-демократичними силами.

-- Але це може привести до розколу в „Соборі”...

-- Я не думаю, що там дуже великий розкол назріває. Поки що це дискусії, хоча не зовсім політичного характеру. Але такий рівень нашої політичної культури на сьогодні. Я думаю, що правоцентристська коаліція обов’язково постане. Ми вже оформили стосунки з аграріями, Асоціацією громадських фермерів, з якими ми вже підписали угоду, а також з Партією вільних селян, яка є основою політичної діяльності Асоціації фермерів. Отже, ми з ними вже уклали угоду про співпрацю й формування блоку. А більше в парламенті немає політичних сил правоцентристського спрямування.

-- А, наприклад, з ПРП ви не вели таких переговорів?

-- Хто би що не казав, а я, аналізуючи ПРП по багатьох голосуваннях в парламенті, можу твердити, що це все таки партія ліберального спрямування, а не національна партія. Для неї питання відкритості кордонів – це одне з ключових питань. І це довели як міністр економіки Терьохін, так і міністр фінансів Пинзеник. Ми сповідуємо принципово іншу ідею – товаровиробник повинен мати державний захист і підтримку в будь-яких сучасних формах. Наша ідея, щоб з допомогою урядової політики в першу чергу національному товаровиробнику працювалося добре. А поки що ліберальна політика багатьох урядів привела до великих економічних втрат.

- Вже довгий час всі пропрезидентські політичні сили говорять про необхідність закріплення помаранчевої перемоги на парламентських виборах й до місцевих рад. Отже, важливо, щоб перемогли сили, як Ви розмежовуєте – національно-патріотичного й ліберального спрямування. Проте, зараз багато аналітиків вважає, що створення Вами окремого блоку не сприятиме перемозі помаранчевих. Соціологи говорять про те, що Ваш блок може набрати на виборах близько 2%, але при цьому відніме в блоку партій на чолі з НСНУ до чотирьох відсотків. Яка Ваша думка з цього приводу?

-- В мене є заперечення. Ви самі говорите про певну суперечність – ми наберемо два відсотки, але заберемо чотири. Це якась гра цифрами. Я поставив би питання по іншому. Чотири скликання поспіль я є депутатом Верховної Ради від національно-патріотичних сил. Не було ще ні НСНУ, ні „Батьківщини”, ні Соцпартії, а ми вже працювали з тими виборцями, які хотіли жити у вільній демократичній державі. Може, так треба було ставити питання: а що треба зробити НСНУ як ліберальній силі для того, щоб не відбирати голоси в національно-патріотичної політичної сили, якою є наша партія і того блоку, який ми творимо? Це буде більше відповідати й історичній дійсності й реаліям сьогодення.

-- Нещодавно натрапив в Інтернеті на цікаві рейтинги наших політиків, який проводило видання Ура-інформ. І ось в загальному рейтингу Ви зайняли шосту сходинку, обігнавши й Президента Ющенка, й Рибачука, і Єханурова й інших поважних політиків. Як Ви на це дивитесь?

-- Це означає, що роки роботи в професійній політиці і ці результати, які я дав, працюючи в уряді (де я очолював міністерство, що курувало питання ядерного роззброєння й закриття Чорнобильської АЕС, внаслідок діяльності якого Україна отримала більше п’яти мільярдів доларів компенсації.) не могли бути непоміченими. Моя політична діяльність щодо захисту національних інтересів й ті ідеї, які я виловлював щодо енергетичного забезпечення, щодо замкнутих циклів виготовлення готової продукції, щодо розвитку фермерства як основи агропромислового комплексу; і послідовність, яку я демонструю за час своєї політичної діяльності якраз і вилилися зараз в таку довіру громадян. Це мені приємно, але не кореспондується з попереднім вашим запитанням про прохідність до парламенту. Я не вірю, що коли люди бачать політичну силу, яка послідовно відстоює їхні інтереси, не будуть за неї голосувати. Тому я вірю, що ми не тільки подолаємо трьохвідсотковий бар’єр, але й сформуємо в парламенті потужну національно-демократичну фракцію, яка буде відстоювати інтереси держави.

-- В цьому контексті дивує те, що Президент й керівні кола НСНУ попри Ваші заслуги й високий рівень довіри серед громадян, так пасивно поставилися до того, що Ви хочете йти окремо від майбутнього блоку НСНУ на вибори, і не намагались всіма силами втримати Вас в своєму блоці?

-- Ну, тут на заваді стояла моя принципова позиція, тому що я говорив про формування на основі виборчого блоку „Наша Україна” принаймні кількох партій, але через принципово інші механізми – демократичні механізми єднання близьких за ідеологією політичних сил, а не шляхом написання з чистого листа складу політради, яка не знає тепер яким чином їй дійти до району. І крім того, щоб у цій політичній партії були кращі представники, а не те, що було викинуто за часи незалежності чи з бізнесу, чи з влади, чи з політичних партій.

-- І останнє питання. Наскільки я розумію, у вас тепер відпадає необхідність судитись з Народною партією Литвина за використання назви партії, про що Ваші однопартійці неодноразово заявляли, оскільки створюється блок Костенка. Є вже заяви Литвина, який називає такі ваші ініціативи як рекламну акцію. Будете все таки судитись чи ні?

-- В нас нема рішення судитися. В нас є бажання багатьох членів партії, які дуже боляче реагують на цю несправедливість, відстояти честь своєї політичної сили, що задекларовано в статуті партії. Я можу тільки одне казати, що рівень демократичності в нашій партії набагато вищий, ніж рівень демократизму в будь-якій іншій партії вождистського типу. А таких, на превеликий жаль зараз багато. І це право кожного члена партії відстояти свою позицію. Я особисто з Литвином судитись не збираюсь.

Обговорити в форумі

Новини KІНO і TВ Робота та Кар'єра
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...



»  Пряма мова
Ярослав ДАВИДОВИЧ: Вони сподівались, що історія все виправдає
Розмовляла Ірина КИРИЧЕНКО
 
До початку передвиборної кампанії залишилося менше місяця. Все більше запитань тепер виникає до Центральної виборчої комісії. Новий закон про вибори, нові правила, зокрема для ЗМІ, багатостраждальні списки виборців -- і це лише мала частина того, про що може розповісти голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович.
Детальніше>>
Зміст Поступу
Перша сторінка
  ·  Протести в білих халатах 
  ·  Україна – без Євро-2012 
  ·  6 000 перемишлян без води 
Погляд
  ·  Судді радяться 
  ·  Коновалюк вистрелив у Сівковича 
  ·  Самореклама Медведька 
  ·  Заява Південної Осетії -- провокація 
  ·  Священик і бізнес -- речі несумісні 
  ·  Чиновники запрацюють ліпше? 
  ·  Денькович їде до Турчинова 
  ·  КОРОТКО 
Поступ у Львові
  ·  Незрячі артисти страйкують 
  ·  Таксисти поїхали до Президента 
  ·  "Самопоміч" оголошує конкурс "Громадська ініціатива молоді" 
  ·  Купити книгу для бібліотеки – проблема? 
  ·  Педагогічний конгрес у Львові 
  ·  Здорових дітей стає менше 
  ·  Відомче житло – у комунальну власність 
  ·  Про пам'ятник Бандері говоритимуть у міськраді 
  ·  Щоби не відмивали грошей... 
  ·  КОРОТКО 
Поступ з краю
  ·  Гріхи Порошенка –як марево 
  ·  Плагіат і піар-технології 
  ·  Україна – на продаж 
Поступ у світі
  ·  США готуються до нападу Росії 
  ·  Китайська космічна розвідка 
  ·  Хвиля насильства в Парижі 
  ·  Президент Ірану проводить чистку серед послів 
  ·  Спадщина митрополита 
Інтерв'ю
  ·  Юрій КОСТЕНКО: „Ми працювали з виборцями, коли не було ні НСНУ, ні „Батьківщини” 
  ·  Ярослав ДАВИДОВИЧ: Вони сподівались, що історія все виправдає 
Тема
  ·  Кендзьор + Олійник = вибори 
  ·  Руїни львівського спорту 
Точка зору
  ·  Орест ЧАБАН: Найціннішим паливом є не газ, а хліб 
Соціум
  ·  Василько – син Італії 
  ·  Тріумф сили духу 
Львівські обсервації
  ·  Львівські обсервації 
Батьки і діти
  ·  Три скоринки хліба, або Реалії шкільних їдалень 
  ·  Дискримінація люблячих татусів 
Наука / Здоров'я
  ·  Зробити колекціонерство суспільно значимим 
  ·  Світовид зі Збруча 
  ·  Рецепти швидкої допомоги під час застуди 
Арт
  ·  Василь ШКЛЯР: У тих сльозах тоне і сюжет, і стиль, і самобутність... 
  ·  Фіона Гордон: Про любов -- незграбну та дурну 
Поступ / Спорт
  ·  Король футболу 
  ·  Перші ластівки весни-2006 
  ·  Перемога на батьківщині Бетховена 
  ·  Гостьовий вояж 
  ·  Українці піднімаються вгору 
Пост-Factum
  ·  Електричка до Львова 
  ·  КАЛЕНДАР 

Загрузка...