BRAMA - News - Weather - Elections - Business - Sports - Brama Press - Calendar - Classifieds

         
    Перша сторінка.    Погляд.    Поступ у Львові.    Поступ з краю.    Поступ у світі.    Інтерв'ю.    Тема.    Точка зору.    Соціум.    Львівські обсервації.    Батьки і діти.    Наука / Здоров'я.    Арт.    Поступ / Спорт.    Пост-Factum.   
  Цитата Поступу
 
3 листопада 2005 р.
   ·  на головну  · 1999-2002  · досье  · архів світлин  · форум
Купол
Львів
  14:15 28-01-2009 -   За борги від’єднали від електропостачання митний пост "Рава-Руська" на Львівщині  
  13:54 28-01-2009 -   У Турківському районі жінка загинула, випавши з підводи  
  12:42 28-01-2009 -   Львів’яни зможуть побачити найстаріший іконостас в Україні  
  12:4 28-01-2009 -   На Львівщині спостерігається спад будівництва  
  11:25 28-01-2009 -   На лижній трасі гори Тростян рятували двох травмованих туристів  
Україна
  13:57 28-01-2009 -   Ющенко призначив Валерія Хорошковського першим заступником голови Служби безпеки  
  12:46 28-01-2009 -   МНС: Західна Україна буде захищена від катастрофічних повеней  
  11:30 28-01-2009 -   На Одещині затримали українця та вірменина, які намагалися збути 35 тис. фальшивих доларів  
  11:1 28-01-2009 -   Кабмін кожного тижня по четвергах проводитиме додаткові засідання  
  10:32 28-01-2009 -   У Києві встановлено пам'ятник «Їжачку в тумані»  
Світ
  10:22 28-01-2009 -   Cьогодні у швейцарському Давосі відкривається всесвітній економічній форум  
  10:31 27-01-2009 -   У Каліфорнії жінка народила одночасно вісьмох дітей  
  10:29 27-01-2009 -   У Каліфорнії жінка народила одночасно вісьмох дітей  
  10:20 23-01-2009 -   Тиждень моди відкрився у бразильському Сан-Пауло  
  10:24 22-01-2009 -   Сьогодні оголосять номінантів на премію “Оскар”  

Знайомства
Загрузка

Погода у Львові
Загрузка
Новини



  ·  · 
 
Поступ 1999-2002 рр. у попередній версії

Перша сторінка  » 

___________________________________________________________________________

Протести в білих халатах
Львівські лікарі розпочали безстрокове голодування, протестуючи проти хабарництва, хаосу та бідності української медицини
Олена ДУБ
 
"Революція білих халатів", обіцяна лікарями Львівської обласної клінічної лікарні, розпочалася. Кілька десятків медичних працівників цієї лікарні пов'язали на голови білі пов'язки, оголосивши безстрокове голодування. Вчора лікарі-учасники протесту виступили перед громадськістю з заявами та вимогами, які вони висунули до керівництва області та держави.

За інформацією Вільної профспілки лікарні, станом на вчора до акції долучилися також працівники Дрогобицької стоматологічної клініки та Стрийської міської поліклініки, підтримку висловили київські і тернопільські лікарі, а збір підписів на підтримку львів'ян триває навіть у Донецьку.

Разом з тим, у Головному управлінні охорони здоров'я "Поступ" запевнили, що голодування не має аж таких масштабів, про які заявляють голодуючі: в обласній лікарні всього працює понад 2 тисячі медпрацівників, загалом у області близько 10 тисяч лікарів, 25 тисяч медсестер та 12 тисяч медперсоналу -- тож в контексті цифр протест не є масштабним.

Проте публічно за медиків львівської обласної лікарні виступили Студентське братство Львівського медуніверситету ім. Д. Галицького, Асоціація неонатологів, Ліга громадських організацій "Рада народу України", а також Конфедерація вільних профспілок Львівщини на чолі з уже досить відомим Андрієм Соколовим. Учасники кажуть, що лікарське голодування -- фактично перше таке в Україні.

На пацієнтах голодування не позначиться

На пацієнтах голодування не позначиться -- обіцяють лікарі. "Адже ми давали клятву Гіпократа, і надаватимемо людям медичну допомогу за будь-яких умов", -- кажуть вони. -- Крім того, пацієнти з розумінням ставляться до акції протесту та спокійно сприймають людей не лише в білих халатах, а й у білих пов'язках".

Голодувати на робочих місцях львівські медики налаштовані серйозно доти, поки з ними не зустрінеться сам міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко, а обласна влада не зробить якихось кроків у напрямку розв'язання конфлікту. Звісно, йдеться про кроки щодо голодуючих.

Нагадаймо про основні вимоги учасників голодування: негайне підвищення заробітної платні лікарям до 4 тисяч гривень, сестринському персоналу -- до 1/3 від зарплати лікарів та молодшому персоналу -- до 1/4. Серед вимог -- термінове реформування системи охорони здоров'я, а саме: щонайменше утричі збільшити фінансування медицини, ввести страхову медицину, реорганізувати післядипломну систему навчання, атестації, ліквідувати категорії, знищити корупцію та клановість у медицині, а також забезпечити медпрацівників нормальними умовами праці. Збільшенням зарплатні медики збираються боротися з хабарництвом у медицині та свавіллям керівників у медичних установах.

"Ми хочемо показати всій Україні, що ми готові чесно, відверто і прямо говорити про реальні проблеми в медицині, а не обговорювати це десь по під'їздах чи в ординаторських", -- зазначає заступник голови вільної профспілки ЛОКЛ Дмитро Репко.

Незадоволення висловлюють учасники голодування і теперішнім начальником Головного управління охорони здоров'я Львівщини Ігорем Геричем, до якого ще донедавна досить непогано ставились. Тепер же лікарі вимагають його відставки -- через негативні висловлювання в бік медиків на шпальтах газет. "Проте, цей пункт про зняття з посади Герича не є аж таким принциповим серед інших наших вимог, -- каже заступник голови вільної профспілки ЛОКЛ Дмитро Репко. -- Ми хочемо, аби наше населення лікувалось в нормальних, достойних умовах, щоб лікарі не заглядали до кишені пацієнтам, бо це насправді дуже принизливо".

Боротися з хабарництвом хочуть не всі медики

Та все ж голодуючі визнають -- лікарів, які б не схвалювали "подяк" від пацієнтів, зараз дуже мало. Орест Кобецький, голова вільної профспілки лікарні, каже, що прихильників хабарів серед медиків нині 95%. І ті, хто сьогодні одягнув білі пов'язки на знак протесту, -- насправді дуже мала частина в медичних колах.

Тим часом (як і зазвичай) до акції протесту вирішили "долучитися" з підтримкою деякі політичні сили. Зокрема першою це зробила обласна молодіжна організація однієї з партій. Хоча організатори голодування неодноразово заявляли, що принципово не запрошували до участі в акції жодну політичну силу.

Готові лікарі і до утисків з боку керівництва лікарень, що беруть участь в голодуванні, адже, за їхніми словами, утиски та порушення прав медперсоналу й без того часто траплялися. "Якщо на одній ставці роками працюють четверо медиків, хто на 0,25 ставки, а хто і на 0,5 -- хіба це не порушення наших прав?" -- обурюється Орест Кобецький.

Та навіть, якщо керівництво лікарні буде складати списки учасників голодування чи погрожуватиме звільненням, Вільна профспілка обіцяє цього не допускати.

КОМЕНТАРІ

Ігор ГЕРИЧ, начальник Головного управління охорони здоров'я Львівської ОДА

Вимоги медиків Львівської обласної клінічної лікарні щодо підняття зарплати і негайного проведення реформ у медичній галузі стосуються щонайменше Президента України, а не управління охорони здоров'я чи навіть Міністерства охорони здоров'я України.

Інша справа -- змістове навантаження, риторичний зміст цих вимог. Вони є абсолютно правильними. Але в чому полягає ориґінальність вимог чи людей, які їх оголосили? Адже всі ці вимоги оголошувались і до цього: на всіх з'їздах лікарів, на всіх колегіях міністерства, на всіх колегіях управління. Вочевидь, ориґінальність авторів акції полягає в тому, що вони додали до цих вимог слово "негайно" та окреслили терміни періодом голодування. Тобто це є заздалегідь "невиконані" вимоги, адресовані вищій владі, зокрема і Президентові. І виходить, що всі попередні напрацювання повинні змінити на вимогу нехай навіть кількох десятків осіб-членів профспілки -- та це виглядає, щонайменше, абсурдно. Інше питання -- кому потрібні ці невиконані вимоги? Все це виглядає як історія з політичним відтінком.

Щодо претензій до мене, то моя діяльність є абсолютно публічною. Більшість кроків управління охорони здоров'я звіряється громадськими організаціями, громадською Колегією, публічними обговореннями тощо. Та, на щастя, система управління у нашій державі не є царською чи авторитарною, і значна кількість кроків не визначається особисто начальником управління, а ухвалюється колегіально. І я готовий до публічної оцінки кожного свого кроку.

Уляна ЛОЗАН, керівник прес-служби Міністерства охорони здоров'я України

Єдине, що може сказати Міністерство охорони здоров'я, це те, що минулого тижня відбувся з'їзд сімейних лікарів у Харкові, на якому був присутній Президент. І після цього він дав доручення МОЗу розробити "дорожню карту", яка би включала в себе соціальний захист і фінансову вмотивованість українського лікаря. Зараз вже створили міжгалузеву робочу групу, котра вивчає змоги підняття зарплатні медикам. Бо ми ж прекрасно розуміємо, що одномоментно це зробити неможливо, для цього потрібно внести зміни в багато законодавчих актів, попрацювати з бюджетом. Тому немає людини в керівництві галузі, яка б не знала, яка є ситуація, і яка б не розуміла, на які зарплати живуть медики, і безумовно, ми працюємо над цим питанням.

Обговорити в форумі

Новини KІНO і TВ Робота та Кар'єра
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...



» 
Україна – без Євро-2012
 
Федерація футболу України може відкликати з УЄФА заявку України на проведення фінальної частини Євро-2012 з футболу.

Про це йдеться у депутатському запиті президента ФФУ, народного депутата, члена виконкому УЄФА Григорія Суркіса на адресу Президента України та прем'єр-міністра України, -- повідомили proUA у прес-службі ФФУ. Заявку відкличуть, якщо не вирішать питання щодо реконструкції НСК "Олімпійський".
Детальніше>>
» 
6 000 перемишлян без води
Дмитро ПЕЛИХ
 
Близько 6 000 мешканців Перемишлян уже третій день не має води.

Водопостачання припинили першого листопада у зв'язку зі заборгованістю МКП "Перемишляниводоканал" перед Перемишлянським РЕМ.
Детальніше>>
Зміст Поступу
Перша сторінка
  ·  Протести в білих халатах 
  ·  Україна – без Євро-2012 
  ·  6 000 перемишлян без води 
Погляд
  ·  Судді радяться 
  ·  Коновалюк вистрелив у Сівковича 
  ·  Самореклама Медведька 
  ·  Заява Південної Осетії -- провокація 
  ·  Священик і бізнес -- речі несумісні 
  ·  Чиновники запрацюють ліпше? 
  ·  Денькович їде до Турчинова 
  ·  КОРОТКО 
Поступ у Львові
  ·  Незрячі артисти страйкують 
  ·  Таксисти поїхали до Президента 
  ·  "Самопоміч" оголошує конкурс "Громадська ініціатива молоді" 
  ·  Купити книгу для бібліотеки – проблема? 
  ·  Педагогічний конгрес у Львові 
  ·  Здорових дітей стає менше 
  ·  Відомче житло – у комунальну власність 
  ·  Про пам'ятник Бандері говоритимуть у міськраді 
  ·  Щоби не відмивали грошей... 
  ·  КОРОТКО 
Поступ з краю
  ·  Гріхи Порошенка –як марево 
  ·  Плагіат і піар-технології 
  ·  Україна – на продаж 
Поступ у світі
  ·  США готуються до нападу Росії 
  ·  Китайська космічна розвідка 
  ·  Хвиля насильства в Парижі 
  ·  Президент Ірану проводить чистку серед послів 
  ·  Спадщина митрополита 
Інтерв'ю
  ·  Юрій КОСТЕНКО: „Ми працювали з виборцями, коли не було ні НСНУ, ні „Батьківщини” 
  ·  Ярослав ДАВИДОВИЧ: Вони сподівались, що історія все виправдає 
Тема
  ·  Кендзьор + Олійник = вибори 
  ·  Руїни львівського спорту 
Точка зору
  ·  Орест ЧАБАН: Найціннішим паливом є не газ, а хліб 
Соціум
  ·  Василько – син Італії 
  ·  Тріумф сили духу 
Львівські обсервації
  ·  Львівські обсервації 
Батьки і діти
  ·  Три скоринки хліба, або Реалії шкільних їдалень 
  ·  Дискримінація люблячих татусів 
Наука / Здоров'я
  ·  Зробити колекціонерство суспільно значимим 
  ·  Світовид зі Збруча 
  ·  Рецепти швидкої допомоги під час застуди 
Арт
  ·  Василь ШКЛЯР: У тих сльозах тоне і сюжет, і стиль, і самобутність... 
  ·  Фіона Гордон: Про любов -- незграбну та дурну 
Поступ / Спорт
  ·  Король футболу 
  ·  Перші ластівки весни-2006 
  ·  Перемога на батьківщині Бетховена 
  ·  Гостьовий вояж 
  ·  Українці піднімаються вгору 
Пост-Factum
  ·  Електричка до Львова 
  ·  КАЛЕНДАР 

Загрузка...