This version of the page http://www.spfu.gov.ua/ukr/fin_stat_view.php?id=80 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-27. The original page over time could change.
Фонд державного майна України
      офiцiйний iнформацiйний сервер      
Пошук Детальний
пошук
 >> Головна >> Аналiтика
ukr rus eng
  
  
Моніторинг об'єктів



Перегляд матерiалу
Вiд 20.05.2005

Звіт про результати управління корпоративними правами держави в господарських товариствах, національних акціонерних та державних XK за 2004 рік

ЗМІСТ

Розділ І. Cтруктура корпоративних прав держави.

Розділ ІІ. Аналіз показників управлінського контролю господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.

Розділ ІІІ. Аналіз фінансово-економічної діяльності господарських товариств, національних акціонерних та державних холдингових компаній у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків.

Розділ І. Cтруктура корпоративних прав держави

На 1 січня 2005 року в реєстрі корпоративних прав держави обліковується 1405 господарських товариств, у статутних фондах яких є державна частка.

Держава в особі Уряду України, Фонду державного майна України (далі - Фонду), міністерств і інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювали управління корпоративними правами держави у 1271 відкритих та закритих акціонерних товариствах, 99 товариствах з обмеженою відповідальністю та 35 національних акціонерних і державних холдингових компаніях (НАК і ДХК), створених спеціальними рішеннями Президента України та Уряду України.

З них:

  • 386 господарських товариств (28% загальної кількості) мають у статутному фонді державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їх діяльністю (далі - контрольні), з них 151 господарське товариство (11%) має державну частку 100%;
  • 494 господарських товариства (35%) мають державну частку в статутному фонді розміром від 25 до 50% (блокуючий пакет);
  • 525 господарських товариства (37%) мають державну частку в статутному фонді менше 25% (рис. 1).
Рис. 1. Розподіл корпоративних прав держави за розміром державної частки в статутному фонді станом на 1 січня 2005 року.

Крім того, з них:

  • 78 акціонерних товариств, засновані міністерствами в процесі корпоратизації державних підприємств, які не надають до Фонду ніякої статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники - міністерства;
  • 51 господарське товариство (4% загальної кількості) мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них в 31 держава має частку більше 50% в статутному капіталі;
  • в 22 господарських товариствах (1,7% загальної кількості ) корпоративні права закріплені у власності держави відповідно до правових актів, з них в 19 вони складають більше 50% статутного капіталу.
З 35 НАК і ДХК 26 компаній (74%) мають в статутному фонді 100% державної власності, 5 (14%) мають державну частку менше 100%, але більше 50%, і 4 компанії мають державну частку в статутному фонді менше 50%.

Фонд здійснює управління 1299 об'єктами з корпоративними правами держави (92% загальної кількості), з них контрольними є 283 об'єкти (73% кількості контрольних).

Центральний апарат Фонду (ЦА) здійснює управління 353 об'єктами з корпоративними правами держави (25% загальної кількості), з них контрольними є 130 об'єктів (37% кількості, що знаходяться в управлінні ЦА).

Регіональні відділення Фонду (РВ) управляють 946 господарськими товариствами (67%), з них контрольними є 153 об'єкти (16% кількості, що знаходяться в управлінні РВ).

Інші органи виконавчої влади управляють корпоративними правами 104 (7%) господарських товариств заснованих в процесі корпоратизації (78) та переданих відповідно до угод з Фондом (26), з них НАК і ДХК - 16, контрольними є 102 об'єкти.

2 господарськими товариствами управляють недержавні юридичні особи (ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" та ЗАТ "Українська промислово-транспортна компанія") (рис.2).

Рис. 2. Розподіл корпоративних прав держави за органами управління станом на 1 січня 2005 року.

Частка власності держави в усіх статутних фондах господарських товариств за номінальною вартістю пакетів акцій становить 26,62 млрд.грн. (рис.3), з них національні акціонерні і державні холдингові компанії мають 14,73 млрд.грн. (55,3% загальної вартості, інші господарські товариства - 11,89 млрд.грн. (44,7%) (таблиця 1).

Рис. 3. Розподіл корпоративних прав держави між органами управління ( за номінальною вартістю в млрд.грн.) станом на 1 січня 2005 року

Таблиця 1

Динаміка вартості корпоративних прав відповідно до Реєстру корпоративних прав держави

Господарські товаристваВартість державної частки, млрд.грн.Зміни, млрд.грн.
станом на 01.01.2004станом на 01.01.2005
НАК і ДХК13,6914,731,04
Господарські товариства з державною часткою власності12,8011,89-0,91
З них, господарські товариства з державною часткою у статутному фонді більше 50 відсотків10,669,55-1,11

Здійснюючи управління корпоративними правами 1299 об'єктів, Фонд державного майна має в своєму підпорядкуванні статутний капітал в сумі 9,96 млрд. грн., в той час як безпосередньо Уряд і міністерства управляють корпоративними правами лише 104 об'єктів. Але саме в цих 104 об'єктах сконцентрований основний статутний капітал держави, який складає 16,39 млрд. грн., або 62 % всього статутного капіталу, яким володіє держава.

Цей аналіз свідчить, що Фонду передані в управління в основному корпоративні права дрібних та середніх, в значній мірі збиткових підприємств.

В цілому вісімдесят відсотків пакетів акцій держави - це недопродані в процесі приватизації залишки, від багатьох з яких відмовляється бізнес. Причина такого становища - раніше існуюча в країні схема приватизації та законодавчо визначені способи продажу об`єктів, які не дають можливості допродажу малоліквідних і неліквідних пакетів акцій.

Незважаючи на те, що корпоративний портфель держави за останні 3 роки має стійку тенденцію до зменшення, це мало вплинуло на поліпшення структури корпоративних прав. Їх скорочення в основному відбулося за рахунок пакетів акцій розміром більше 25% статутного капіталу (77% всього обсягу скорочення) (рис.4.).

Станом наКількість господарських товариствз них:
від 0% до 25%від 25% + 1 акція до 50%від 50% + 1 акція до 100%
01.01.20031767578774415
01.01.20041562567632363
01.01.20051405525494386

Рис.4. Моніторинг корпоративних прав держави у статутному капіталі господарських товариств

Заходи, що вживаються Фондом державного майна в цьому плані, не дають бажаних результатів. Зокрема, в 2004 році з 212 державних пакетів акцій ВАТ, запропонованих до продажу на фондових біржах та Першій фондовій торговельній системі, продано лише 72 (34%). З оголошених Фондом 81 конкурсів з продажу пакетів акцій не відбулося - 56 (69%), у зв'язку з відсутністю заяв. Причина - непривабливість запропонованих пакетів акцій та пасивні підходи до пошуку покупців.

Окреме місце в структурі портфелю корпоративних прав держави займають пакети акцій ВАТ, передані до статутного капіталу НАК і ДХК. Кількість таких компаній порівняно невелика - на сьогодні їх налічується 35. Але кожна з цих компаній представляє групу, до складу якої входять десятки підприємств, державні пакети акцій яких були передані без чітко визначеного права, хто є їх власник: держава чи конкретний холдинг. До найбільших структур подібного роду відносяться компанії, сформовані з підприємств цілих галузей економіки: НАК "Нафтогаз України", НАК "Надра України", ДАК "Хліб України", ДАК "Укрресурси", НАК "Енергетична компанія України" та інші. Ці компанії знаходяться в системі управління Кабінету Міністрів України. Решта - це структури, створені на базі окремих великих науково-виробничих об'єднань - ДАХК "Топаз", ДАХК "Артем", ХК "Луганськтепловоз" та інші. Ряд з них знаходиться в управлінні ФДМУ (19), частина в окремих міністерствах (наприклад, у Мінпромполітики - 3).

В цілому до статутного капіталу НАК і ДХК передано понад 300 високоліквідних державних пакетів акцій.

Відсутність законодавчого регулювання процесів їх створення призвела до того, що статус власності переданих пакетів акцій (часток, паїв) лишився невизначеним. У зв'язку з цим, виникла суперечність між правом власності держави на пакети акцій, що вносилися до статутного капіталу державних (національних) акціонерних і холдингових компаній, та загальновизнаними в Україні нормами корпоративного управління. Згідно з цими нормами передача пакетів акцій до статутного капіталу автоматично переводить права власності від держави до конкретного господарюючого суб'єкта - в даному випадку до новостворених державних (національних) акціонерних або холдингових компаній. Такий підхід сформульований і в Указі Президента України "Про холдингові компанії, що створюються в процесі корпоратизації і приватизації".

Для врегулювання правового статусу державних пакетів акцій переданих до статутного капіталу компаній Фондом підготовлені пропозиції у вигляді нової редакції проекту Закону України "Про холдингові компанії в Україні", які були надані в установленому порядку Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку, як головному розробнику зазначеного законопроекту. Але комісія до цього часу цей проект до Уряду не надала.

За дорученням Фонду внесені зміни до статутних документів, які забороняють без згоди держави відчуження корпоративних прав переданих холдинговим компаніям. Тобто, держава як засновник, підзаконними нормативними актами, рішеннями Уряду, наказами органів управління та статутними документами задекларувала передані до статутного капіталу корпоративні права як власність держави.

Але протиріччя щодо статусу цих корпоративних прав і надалі провокують відчуження компаніями від свого імені державних пакетів акцій поза межами приватизації, судові спори з цих питань. Для їх вирішення потрібно скоріше прийняти закон про державні холдингові компанії.

Розділ ІІ. Аналіз показників управлінського контролю господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.

В минулому році відбувалося формування нормативної бази управління корпоративними правами держави. Фондом розроблено та внесено в установленому порядку на розгляд Уряду та інших органів виконавчої влади ряд змін до діючих законодавчих актів, які підвищують захист прав держави, як акціонера, а саме:

1.Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про господарські товариства".

Зазначеним проектом передбачена можливість та умови скликання повторних загальних зборів акціонерів у випадку, якщо чергові або позачергові загальні збори не відбулися через відсутність кворуму. Метою прийняття зазначеного проекту є посилення механізму захисту прав акціонерів (як від держави, так і приватних) у процесі управління належними їм корпоративними правами.

2.Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"(щодо "золотої акції")

Зазначений законопроект вносить зміни до Господарського та Цивільного кодексів України, Законів України "Про господарські товариства" та "Про приватизацію державного майна". Пропонується ввести інститут "золотої акції", який є спеціальним правом держави щодо управління корпоративними правами держави акціонерних товариств, яке дозволяє забезпечити участь органів виконавчої влади на відповідний період часу в управлінні акціонерними товариствами, створеними в процесі приватизації (корпоратизації) підприємств, які мають загальнодержавне або стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

3.Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про господарські товариства" (щодо зміни кворуму загальних зборів з шістдесяти до п`ятидесяти відсотків)

Зазначений проект направлений на посилення механізму захисту прав акціонерів в процесі управління належними їм корпоративними правами. Прийняття даного законопроекту сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату України, стимулюватиме надходження до Державного бюджету дивідендів на державну частку у статутних капіталах ВАТ і коштів від приватизації об'єктів державної власності.

4.Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"

Зазначений законопроект вносить до законодавства зміни, якими передбачається:

а) обов'язок товариства у випадку проведення додаткового випуску акцій ВАТ, викупити в акціонерів, які голосували проти додаткової емісії їх акції за згодою власників цих акцій та розподілити їх між іншими акціонерами;

б) обов'язкове включення представників акціонерів, які володіють більш як 25 відсотками акцій, до складу ревізійної комісії і ради акціонерного товариства (наглядової ради);

в) відповідальність посадових осіб емітента цінних паперів суб'єкта господарювання за порушення прав власників цінних паперів та/або інвесторів;

г) розв`язання проблеми конкурування норм Кримінального кодексу України (стаття 223) та Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (стаття 13) шляхом розмежування передбачених зазначеними нормами правопорушень за розміром емісії та спричиненої шкоди;

д) повноваження органів Державної контрольно-ревізійної служби проводити ревізії та перевірки фінансової діяльності, стану збереження активів, достовірності обліку і звітності в господарських товариствах, у статутних фондах яких є частка держави, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також проводити ревізії, перевірки та аудит ефективності використання державного і комунального майна усіма суб'єктами господарювання.

Загалом близько 50 розроблених ( з урахуванням внесення змін до діючих актів) Фондом у 2004 році нормативно-правових актів, передбачають здійснення послідовних кроків щодо удосконалення практики корпоративного управління, підвищення керованості корпоративними правами держави.

Зазначеними нормативними актами визначені типові форми фінансового плану, рекомендації щодо порядку їх складання, відповідальність керівників господарських товариств та представників держави за своєчасність розробки та виконання фінансових планів господарських товариств.

Згідно з розробленими Методичними рекомендаціями Фондом погоджено фінансові плани господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50 відсотків, на 2005 рік.

Контроль за виконанням фінансових планів здійснюється на підставі даних щоквартального моніторингу фінансово-господарської діяльності підприємств та звітів про виконання річних фінансових планів господарськими товариствами.

Щоквартально здійснюється контроль за виконанням умов контракту з Головами правлінь ВАТ, у статутному капіталі яких державний пакет акцій перевищує 50 відсотків. Керівники підприємств щоквартально звітують перед наглядовою радою ВАТ про хід ліквідації заборгованості до бюджету, виплати заробітної плати та простроченої дебіторської заборгованості, в тому числі при проведенні експортно-імпортних операцій. Крім того, у 2004 році Фондом та його регіональними відділеннями проведено 133 засідання постійно діючих Комісій з проведення фінансово-економічного аналізу господарської діяльності ВАТ, на яких розглянуті причини невиконання умов контракту головами правлінь 201 господарських товариств. За результатами розгляду приймались відповідні рішення, зокрема протягом 2004 року з ініціативи Фонду та його регіональних відділень було розірвано 77 контрактів з керівниками господарських товариств, в тому числі 49 контрактів керівників підприємств з державним контрольним пакетом акцій.

Завершено аналіз якісного складу голів правлінь акціонерних товариств. На підставі розроблених Фондом нормативних документів підготовлено матеріали для проведення атестації на керівників господарських товариств, в статутному капіталі яких державна частка перевищує 50% та які підлягають атестації, розроблено відповідний графік її проведення. Враховуючи соціально-політичну ситуацію в країні, керівництвом Фонду прийнято рішення про початок проведення атестації голів правлінь ВАТ у ІІ півріччі 2005 року.

Відповідно до Положення, затвердженого наказом Фонду від 03.02.04 р. N210, проводилась робота щодо формування кадрового резерву на посаду голів правлінь акціонерних товариств, на діяльність яких держава має вирішальний вплив.

В звітному році Фонд здійснював заходи стосовно посилення складу наглядових рад акціонерних товариств. Практично всі наглядові ради акціонерних товариств, де держава володіє контрольним пакетом акцій, очолюють державні службовці, які пройшли навчання та отримали відповідний сертифікат. Також Фондом проводилась відповідна робота щодо забезпечення присутності у складі таких наглядових рад переважної більшості відповідальних осіб - представників держави.

Загальна кількість наглядових рад господарських товариств, в статутному капіталі яких є державна частка, на 1 січня 2005 року становить 1080. Відповідно до законодавства України наглядові ради не створені лише в товариствах з обмеженою відповідальністю, а також деяких акціонерних товариствах, які налічують менше 50 акціонерів.

У акціонерних товариствах, з державною часткою у статутному капіталі понад 50 відсотків (їх загальна кількість за винятком НАК і ДХК - 355), створено 324 наглядових ради, якими на протязі року проведено 821 засідання. Не проводились засідання наглядових рад лише на підприємствах, які перебувають в стадії санації або ліквідації.

Для безпосереднього представництва в органах управління господарських товариств до складу наглядових рад відібрано 1028 державних службовця, які призначені до складу наглядових рад з боку держави окремими актами (постановами Уряду, наказами органів управління, тощо), зокрема:

  • від Адміністрації Президента України - 6 державних службовців;
  • від Кабінету Міністрів України - 32;
  • від Фонду - 641;
  • від міністерств - 130;
  • від облдержадміністрацій, інших органів управління - 219.
Відповідно до наказу ФДМУ від 01.03.04 N 383, уточнена Типова форма договору доручення на виконання функцій з управління пакетом акцій, що належить державі. Протягом року було переукладено 38 договорів доручень в центральному апараті ФДМУ та 398 в регіональних відділеннях. Крім цього, укладено і зареєстровано 20 додаткових угод з відповідальними представниками регіональних відділень Фонду, які здійснюють повноваження з управління державними пакетами акцій понад 3 роки. Ці зміни були спрямовані на посилення відповідальності представників держави за виконання своїх функцій.

Всього відповідальні представники держави призначені на 626 господарських товариствах (з них 191 контрольні та 435 блокуючі пакети акцій, частки). Відсутні відповідальні представники держави в господарських товариствах з державною часткою у статутному капіталі понад 25 відсотків лише там, де відбувається санація або ліквідація підприємств. По ряду товариств відбувається узгодження кандидатур відповідальних представників держави в органах управління акціонерних товариств.

Фондом здійснюється систематичний аналіз виконання головами та членами наглядових рад, уповноваженими управляти корпоративними правами держави, покладених на них обов'язків. У звітному періоді господарські товариства поліпшили дисципліну надання до Фонду фінансової звітності. Звітність надана 718 товариствами, з них 192 товариства є контрольними. Не надали звітність тільки ті господарські товариства з часткою держави понад 50%, де органи управління призупинили свою діяльність у зв'язку з провадженням справи про банкрутство.

У наданих звітах відображені заходи щодо збільшення присутності на ринку основних видів продукції, чистого прибутку (зниження збитків), надходження дивідендів на державну частку, зменшення кредиторської заборгованості, погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат.

Протягом року забезпечена участь представників держави у проведенні практично всіх загальних зборів акціонерів господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 25 відсотків (загальні збори не проводилися господарськими товариствами, які знаходяться в стадії санації та ліквідації).

Рішеннями зборів затверджені: звіти правлінь про результати фінансово-господарської діяльності товариств за 2003 рік, визначені основні напрямки діяльності на 2004 рік, звіти наглядових рад, ревізійних комісій, затверджені річні звіти та баланси товариств за 2003 рік. При цьому, під персональну відповідальність зобов'язано Голів правлінь господарських товариств вжити заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам;

переобрані органи управління господарських товариств, зокрема: склад правлінь, наглядових рад, ревізійних комісій, а також забезпечено більшість представників держави у складі цих органів з боку держави в господарських товариствах із державною часткою у статутному капіталі понад 50 відсотків;

затверджені рішення про виплату дивідендів;

внесені зміни та доповнення до внутрішніх документів товариств, а саме: Положення про наглядову раду товариства, Положення про правління, Положення про ревізійну комісію, Положення про загальні збори господарських товариств та інших;

затверджені зміни та доповнення до статутів господарських товариств, які враховують вимоги Господарського та Цивільного кодексів України, Принципи корпоративного управління, затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.03 р. N571, рекомендації Фонду щодо встановлення обмежень стосовно відчуження необоротних активів, повноважень органу приватизації при призначенні (усуненні), керівника виконавчого органу господарського товариства.

На виконання заходів з реалізації програми Уряду здійснюється регулярна оцінка діяльності осіб, які здійснюють управління корпоративними правами держави. Одним із основних критеріїв проведення оцінки виконання державними службовцями обов'язків є якість здійснення ними функцій з управління державними корпоративними правами. В посадових інструкціях державних службовців, які представляють інтереси держави в наглядових радах або ревізійних комісіях господарських товариств, визначено обов'язки щодо своєчасного і високоякісного виконання завдань з управління корпоративними правами держави та відповідальність за результати цієї діяльності.

Отримала подальший розвиток система професійної підготовки та перепідготовки осіб з питань управління корпоративними правами держави у навчальних закладах, визначених Фондом на конкурсних засадах, за затвердженими ним навчальними програмами. На протязі 2004 року пройшли навчання та підвищили кваліфікацію 625 осіб, з них 463 - працівники Фонду (236 працівників ЦА та 227 працівників РВ), 115 - фахівці міністерств і відомств, 47 - представники органів управління господарських товариств. За результатами навчання кваліфікаційні сертифікати на право здійснення функцій з управління корпоративними правами держави отримали 596 фахівців, 29 слухачів не склали кваліфікаційних іспитів, з них 16 - працівники ЦА, 4 - працівники РВ.

366 працівників Фонду, які отримали кваліфікаційні сертифікати на право здійснення функцій з управління корпоративними правами держави залучені до виконання функцій відповідальних представників держави в господарських товариствах, у статутному капіталі яких є державна частка, зокрема до складу спостережних рад включені 326 фахівців Фонду, до складу ревізійних комісій - 40 працівників.

Додаткові заходи вживались щодо захисту держави - акціонера від незаконних дій реєстраторів. Проведено конкурсний відбір державою реєстраторів, яким довірено обслуговувати корпоративні права держави. Для ведення реєстрів власників акцій акціонерних товариств з ними укладено відповідні угоди.

З метою подальшого вдосконалення, підвищення ефективності управління корпоративними правами держави в господарських товариствах, раціонального розподілу обов'язків та повноважень між центральним апаратом Фонду та його регіональними відділеннями наказом Фонду від 14.07.04 р. N1451 до регіональних відділень передано корпоративні права держави 95 підприємств. Це дало можливість центральному апарату більше сконцентрувати свої зусилля на проблемах стратегічно важливих об'єктів та вдосконаленні методології корпоративного управління.

Розділ ІІІ. Аналіз фінансово-економічної діяльності господарських товариств, національних акціонерних та державних холдингових компаній у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків.

Підсумки роботи державного корпоративного сектору економіки за 2004 рік свідчать, що сумарні фінансово-економічні показники в цьому секторі дещо погіршились.

Погіршення фінансово-економічних показників господарських товариств корпоративного сектору України в 2004 році зумовлено в першу чергу тим, що на протязі 2004 року приватизовано ряд високоефективних господарських товариств, які мали високі фінансово-економічні показники.

Крім того, на ситуацію, що склалася в корпоративному секторі України в 2004 році, вплинули негативні результати діяльності державних акціонерних та холдингових компаній, які стали наслідком неефективного управління корпоративними правами цих об'єктів центральними органами виконавчої влади, і перш за все старим складом Кабінету Міністрів України, якому підпорядковані найпотужніші компанії.

Аналіз основних показників фінансово-економічної діяльності господарських товариств, національних акціонерних та державних холдингових компаній у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, свідчить про наступне.

Загальний обсяг чистого доходу господарських товариств на кінець 2004 року склав майже 53,96 млрд. грн., що на 7% менше ніж у відповідному періоді минулого року. На загальну картину вплинули негативні результати роботи національних акціонерних та державних холдингових компаній, які знаходяться в управлінні органів виконавчої влади, і допустили зменшення загального обсягу чистого доходу у порівнянні з минулим роком, а саме:

НАК "Нафтогаз України" зменшила чистий дохід на 7 118,6 млн. грн. (17%) і ДАК "Укрресурси" - на 187,6 млн. грн. (87%), корпоративними правами яких управляє Кабінет Міністрів України, а також НАК "Надра України" - на 30,2 млн. грн. (21%), їх корпоративними правами управляє Державний комітет природних ресурсів.

Разом з тим, 123 підприємства (56% загальної кількості), в основному ВАТ, які знаходяться в управлінні Фонду, забезпечили збільшення обсягу чистого доходу у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Кращі результати досягнуті господарськими товариствами, пакети акцій яких закріплені в державній власності, - 71% збільшили обсяг чистого доходу.

За галузевим розподілом найбільші обсяги чистого доходу мали підприємства зв'язку (5,25 млрд. грн.) та будівельна галузь (3,82 млрд. грн.), а серед регіонів - підприємства м. Києва (47,16 млрд. грн.), Донецької (2,68 млрд. грн.) та Одеської (1,56 млрд. грн.) областей.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування господарських товариств на кінець 2004 року склав майже 272,8 млн. грн., що на 86% менше ніж у відповідному періоді минулого року. Це відбулося через погіршення ситуації в нафтогазовій галузі (а саме, в НАК "Нафтогаз України"), де цей показник на кінець 2004 року мав від'ємне значення -90,5 млн. грн. проти +1 343,3 млн. грн. на кінець 2003 року.

В той же час, 103 підприємства (47% загальної кількості) забезпечили покращання фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

913,9 млн. грн. склав фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування в господарських товариствах, які заходяться в управлінні Фонду, а цей показник в господарських товариствах, що знаходяться в управлінні органів виконавчої влади має від'ємне значення і становить -641,1 млн. грн.

За галузевим розподілом найкращий фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування мали підприємства зв'язку (1,29 млрд. грн.) та хімічної і нафтохімічної промисловості (0,37 млрд. грн.), а серед регіонів - підприємства м. Києва (0,65 млрд. грн.) та Одеської області (0,47 млрд. грн.).

Погіршився фінансовий результат від діяльності після оподаткування господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50%. В цілому по корпоративному сектору України, сальдо фінансових результатів від діяльності після оподаткування має від'ємне значення і становить -312,65 млн.грн (перевищення чистого збитку над прибутками). У відповідному періоді минулого року ця цифра була позитивною і складала 1 036,95 млн. гривень.

Господарські товариства, що знаходяться в управлінні органів виконавчої влади, отримали чистий збиток на суму -568,2 млн. грн., в той же час, господарські товариства, які знаходяться в управлінні Фонду державного майна України (як ЦА, так і РВ), отримали в 2004 році чистий прибуток у розмірі 255,5 млн. грн.

112 підприємств (51% загальної кількості) збільшили чистий прибуток або зменшили збиток у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Найкращих результатів досягли підприємства зв'язку, які отримали 913,28 млн. грн. чистого прибутку та хімічної і нафтохімічної промисловості - 192,19 млн. грн. чистого прибутку.

За регіональним розподілом найбільші обсяги чистого прибутку отримали підприємства м. Києва (323,83 млн. грн.) та Одеської області (296,82 млн. грн.).

Аналіз господарської діяльності підприємств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50 відсотків підтверджує, що протягом 2004 року за рахунок усіх джерел фінансування залучено інвестицій на суму 14,55 млрд. грн., а саме: в основний капітал (капітальні інвестиції) - 8,92 млрд. грн.; в фінансові інвестиції - 5,63 млрд. грн. (у 2003 році було всього залучено інвестицій на суму 378,1 тис. грн.).

Освоєння капітальних інвестицій за джерелами їх вкладення, виглядає наступним чином:

  • в основні засоби - 3,40 млрд. грн.;
  • капітальне будівництво - 4,67 млрд. грн.;
  • в інші необоротні матеріальні активи - 0,22 млрд. грн.;
  • в нематеріальні активи - 0,17 млрд. грн.;
  • інші інвестиції - 0,46 млрд. грн.
Фінансові інвестиції залучались в:

  • асоційовані підприємства - 1,15 млрд. грн.;
  • дочірні підприємства - 1,36 млрд. грн.;
  • спільну діяльність - 0,19 млрд. грн.;
  • частки , паї у статутному капіталі інших підприємств - 0,02 млрд. грн.;
  • акції, облігації - 0,04 млрд. грн.;
  • інші - 2,87 млрд. грн.
Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" було встановлено завдання по надходженню дивідендів до доходної частини державного бюджету на 2004 рік загальною сумою 448,9 млн.грн.

Фактично до Державного бюджету перераховано дивідендів загальною сумою 319,1 млн.грн.

Компанія "Нафтогаз України", яка безпосередньо підпорядкована Кабінету Міністрів України, незважаючи на неодноразові доручення Уряду, заборгувала до бюджету дивідендів на суму понад 100 млн.грн.

Борг НАК "Нафтогаз України" було компенсовано сплатою додаткових платежів у розмірі 15% чистого прибутку від акціонерних товариств, які мають державну частку, в сумі 169 млн.грн.

Таким чином, сумарні надходження до Державного бюджету України у складі дивідендів та відрахувань частини прибутку господарських товариств, корпоративними правами яких володіє держава, складають 488,1 млн.грн., що склало 108,7% від завдання на рік.

Вагомий вклад до бюджету України корпоративний сектор держави забезпечує через податки. Проте у 2004 році виникла негативна динаміка надходження податків до Державного бюджету України. За рік держава отримала 5,01 млрд. грн., що на 31% менше порівняно з 2003 роком.

З метою підвищення ефективності надходження податків Фондом було запропоновано Державній податковій адміністрації України (ДПА) залучати фахівців ДПА для роботи в ревізійних комісіях підприємств з державною часткою. Проте, ДПА України категорично відмовилась від участі своїх фахівців в роботі ревізійних комісій.

Порівняно з 2003 роком зменшились такі показники, як залишкова вартість основних фондів (на 67%), вартість чистих активів (на 19%), власний капітал (на 28%) та оборотні активи (на 19%).

Протягом року скоротилася на 48% заборгованість підприємств корпоративного сектору із заробітної плати та на 16% перед бюджетом. Разом з тим, темпи погашення заборгованості із заробітної плати залишаються ще недостатніми. Найбільшими боржниками із заробітної плати працівникам є товариства щодо яких проваджена справа про банкрутство.

Зменшилась у звітному періоді у порівнянні з минулим роком прострочена кредиторська (на 49%) та прострочена дебіторська (на 18%) заборгованість.

Кількість підприємств - банкрутів за останній рік зменшилася майже удвічі (рис.5).
Рис.5. Динаміка зменшення кількості підприємств-банкрутів
В той же час, в структурі корпоративних прав держави продовжують займати значний сегмент підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство. На 1 січня 2005 року 290 господарських товариств, або 22% загальної кількості, знаходяться на тій чи іншій стадії банкрутства (з них контрольних - 81 товариствo (26% загальної кількості контрольних). Із загальної кількості підприємств-банкрутів:

  • 131 (23 контрольних) - в стадії розпорядження майном;
  • 69 (43 контрольних) - в стадії санації;
  • 90 (15 контрольних) - в процесі ліквідації.
Останнім часом судові органи все частіше в порушення вимог мораторію на ліквідацію підприємств-банкрутів приймають рішення про запровадження ліквідаційної процедури до підприємств з часткою держави понад 25%. На всі ці випадки Фонд оперативно реагує.

Крім того, підготовлені Фондом зміни до законодавства з питань банкрутства повинні вирішити цю проблему.

У звітному періоді Фондом приділялась увага реструктуризації стратегічно-важливих підприємств та підприємств-монополістів.

Станом на 01.01.2005 р. в процесі реструктуризації знаходилося 20 господарських товариств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, 8 з яких займають монопольне становище на загальнодержавному ринку.

У відповідності до затверджених проектів реструктуризації заходи з реструктуризації впроваджуються на 17 господарських товариствах, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Результати впровадження заходів з реструктуризації на таких підприємствах, як ВАТ "Мелітопольський завод "Автокольорлит", ВАТ "Білоцерківський завод гумових виробів", ВАТ "Азовкабель" та ряду інших свідчать про позитивні зрушення в поліпшенні їх фінансово-господарського стану та інвестиційної привабливості.

Проведений порівняльний аналіз показників фінансово-економічної діяльності господарських товариствах з державною часткою понад 50 відсотків в 2004 році за органами управління (табл.2) показує, що господарські товариства, які знаходяться в управлінні Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств отримали чистий збиток на суму -568,2 млн. грн., їх фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування також має від'ємне значення і становить -641,1 млн. грн.

В той же час, підприємства, управління якими здійснює Фонд державного майна України та його регіональні відділення отримали в 2004 році чистий прибуток у сумі 255,5 млн. грн., фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування склав 913,9 млн. грн.

Таблиця 2

Порівняльний аналіз
ефективності управління корпоративними правами держави в господарських товариствах з державною часткою більше 50% (в т.ч. НАК і ДХК) в 2003 - 2004 роках за органами управління

тис. грн.

ПоказникиФонд державного майна УкраїниОргани виконавчої влади
(міністерства, держкомітети, тощо)
2003200420032004
Чистий доход12 451 753,6014 494 472,9745 800 116,239 464 037,70
Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування-1 023 027,6913 913,622 970 908,70-641 136,82
Чистий прибуток-1 185 950,00255 541,922 222 904,90-568 195,41
Кредиторська заб-ть. Всього9 700 360,236 975 926,1020 420 608,1023 097 778,30
Дебіторська заб-ть. Всього3 718 736,002 675 698,5018 788 309,5018 869210.6
Власний капітал (чисті активи)11 938 341,5811 698 283,7535 785 357,8022 624 496,80

Кредиторська заборгованість підприємств, підпорядкованих органам виконавчої влади, в 2004 році зросла на 13%, а підприємств що знаходяться в управлінні Фонду зменшилась на 28%.

Дебіторська заборгованість підприємств, що знаходяться в управлінні Фонду, у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась на 28%.


2003-2006  "Радіопроект", програмування "АІТЕК"

ВГОРУ