This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_165/8534.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Евро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьАналізи регуляторного впливуДо проектів актів законодавства
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

Аналіз регуляторного впливу проекту постанови Кабінету Міністрів України"Про внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності"

3 червня 2008 року

Аналіз регуляторного впливу

проекту постанови Кабінету Міністрів України

 

„Про внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності”

 

1.     Аналіз проблеми, яку планується розв’язати шляхом державного врегулювання господарських відносин

 

На ринку перевезень поряд з великими автомобільними перевізниками працюють субєкти господарювання, які одночасно є власниками і водіями транспортних засобів, та не використовують працю найманих водіїв.

З метою уникнення монополізму та розвитку конкуренції на ринку автомобільних перевезень необхідно спростити процедуру отримання ліцензії на автоперевезення субєктами господарювання, які одночасно є власниками і водіями транспортних засобів.

Зазначеним субєктам господарювання для отримання ліцензії не потрібно подавати наступні документи:

- відомості за підписом заявника — суб’єкта господарювання про наявність власної або орендованої матеріально-технічної бази та штатних спеціалістів для проведення технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів, перевірки їх технічного стану, зберігання, забезпечення проведення медичного огляду водіїв або укладення договорів про закупівлю таких послуг з поданням їх завірених копій;

- забезпечення проведення з працівниками (водіями) інструктажів з безпеки руху, охорони праці та пожежної безпеки (для автомобільних перевізників з кількістю автомобільних транспортних засобів до десяти);

- засвідчені заявником — суб’єктом господарювання копії документів, що підтверджують наявність у водіїв міжнародних посвідчень водія (для автомобільних перевізників, що мають намір надавати послуги з міжнародного перевезення пасажирів і вантажів);

- засвідчені заявником — суб’єктом господарювання копії свідоцтв про реєстрацію власних транспортних засобів (автобуси, вантажні та легкові автомобілі, вантажопасажирські автомобілі, таксі, причепи, напівпричепи) або тимчасових реєстраційних талонів, виданих перевізнику, що має намір здійснювати внутрішні перевезення в установленому порядку на підставі договору оренди (найму) транспортного засобу, з поданням копії такого договору перевезення (для автомобільних перевізників з кількістю автомобільних транспортних засобів до десяти);

- засвідчені в установленому порядку копії страхових документів, що підтверджують страхування перевізників за обов’язковими видами.

 

2.     Визначення цілей державного регулювання

 

Цілями державного регулювання при розроблені проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності” є:

-           забезпечення рівності прав, законних інтересів субєктівгосподарювання при допуску на ринок автомобільних перевезень;

-                     розвитку конкуренції на автомобільному транспорті;

-           виведення з ринку автоперевезень нелегальних перевізників;

-           запровадження нових інструментів переведення нелегального сектору перевезень до легалізації;

-                     безпека автомобільних перевезень;

-           забезпечення належних умов для розвитку автомобільної галузі в цілому.

 

3.     Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу

      

Під  час  розробки проекту постанови Кабінету Міністрів  України

„Про внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності” розглянуто такі альтернативні способи досягнення цілей:

1. Залишення чинної редакції пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 р. № 756.

У разі залишення ситуації без змін, на ринку перевезень й надалі буде присутня проблема неврахування прав перевізників, які є одночасно власниками і водіями транспортних засобів та не використовують працю найманих водіїв.

На підставі вищевикладеного можна дійти висновку, що від такої альтернативи необхідно відмовитися, оскільки дана ситуація потребує реформування й ефективного розвитку.

2. Внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 р.  № 756, шляхом зменшення кількості документів, які подаються для отримання ліцензії на автомобільні перевезення.

Цей проект постанови відповідає потребам у розвязанні визначеної проблеми та принципам ринку автомобільних перевезень.

Затвердження переліку документів для отримання ліцензії для суб’єктів господарювання, які одночасно є власниками і водіями транспортних засобів, та не використовують працю найманих водіїв, забезпечить поступове досягнення встановлених цілей, починаючи з дня його прийняття та дасть змогу належним чином забезпечити рівність прав всіх субєктів господарювання  на ринку автомобільних перевезень.

Таким чином, другий спосіб – прийняття запропонованого регуляторного акту – є єдиним прийнятним способом досягнення встановленої мети. 
 

4.     Опис механізмів і заходів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.

 

      Зміни, що пропонується внести до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, дозволять визначити перелік документів, які підтверджують можливість заявника виконати організаційні, кваліфікаційні та технічні вимоги для здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, що встановлюються Законами України „Про автомобільний транспорт” та „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”.

 

5.                      Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта.

 

      Прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 39 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності»дозволить запровадити процедури встановлення відповідності перевізника вимогам ліцензійних умов перед видачею ліцензії.

Невідповідність заявника згідно з поданими документами вимогам ліцензійних умов або недостовірність поданих документів згідно статті 11 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» є підставою для прийняття органом ліцензування рішення про відмову у видачі ліцензії.

 

6.                      Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта зокрема розрахунок очікуваних витрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та держави в наслідок дії регуляторного акта

 

Запропонований регуляторний акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання, населення (споживачів послуг).

Пропонується застосувати текстовий спосіб вираження вигод та витрат.

 

Сфера регулювання

Вигоди

Витрати

Держава

Реалізація державної політики щодо покращення стану безпеки автомобільних перевезень.

 

Реалізація державної політики щодо наближення стандартів в усіх сферах суспільного життя до загальноєвропейських.

 

Зменшення кількості аварійних ситуацій на автошляхах України за участю автомобільного транспорту, внаслідок допуску до здійснення перевезень добросовісними ліцензіатами.

 

 

Подальший розвиток в країні ринкових відносин, добросовісної конкуренції.

 

Витрати на адміністрування регуляторного акту:

- на оплату праці працівників органів влади, що контролюють виконання вимог регуляторного акту;

- на збір та обробку інформації;

- на проведення відстежень результативності дії регуляторного акту.

 

 

 

Суб’єкти підприємницької діяльності

Збільшення прибутків внаслідок збільшення попиту на якісні та безпечні послуги, що ними надаються.

   

Зменшення збитків внаслідок зменшення проявів недобросовісної конкуренції.  

Поступове збільшення обсягів вільних оборотних коштів.

Витрати на оновлення рухомого складу, при встановленні відповідного обладнання.

 

Збільшення витратної частини за рахунок необхідних капіталовкладень для продовження своєї діяльності.

 

Громадяни

Покращення стану безпеки автомобільних перевезень.

Створення умов для уникнення випадків завдання шкоди життю та здоров’ю громадян.

 

Збільшення можливості вибору якісних автотранспортних послуг.

 Витрат не зазнає

 

 

Прийняття запропонованого регуляторного акта не призведе до збільшення витрат суб’єктів господарювання.

Це обумовлено тим, що чинні норми вже передбачають виконання встановлених вимог щодо організації діяльності ліцензіата і підтверджується поданими ними документами згідно з переліком перед отриманням ліцензії.

Вигодами для держави, ліцензіатів, які провадять господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», персоналу автомобільного транспорту та користувачів транспортних послуг є забезпечення безпечної роботи перевізників, що сприятиме зменшенню витрат внаслідок дорожньо-транспортних пригод за участю автомобільного транспорту.

 

7.     Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

 

Строк дії регуляторного акта є необмеженим з дня прийняття та обумовлений необхідністю постійного нагляду за забезпеченням безпеки при здійсненні перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.

 

8.     Визначення показників результативності регуляторного акта.

 

Вимірювальними показниками, які характеризують наслідки дії регуляторного акта, є зменшення кількості нелегальних перевізників на ринку автомобільного транспорту шляхом введення їх у правове поле та забезпечення рівності прав, законних інтересів суб’єктів господарювання при допуску на ринок автомобільних перевезень.

 

9.                      Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватись відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

 

Базове відстеження регуляторного акту здійснюватиметься Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті до набрання чинності цим актом на підставі аналізу та систематизації інформації, яка надходитиме від зацікавлених громадян, установ та організацій з метою оцінки ефективності видачі ліцензій з автоперевезень.

Повторне відстеження результативності дії регуляторного акту проводитиметься через рік після набрання чинності постанови з метою оцінки рівня аварійності та якості надання послуг.

Періодичне відстеження результативності дії регуляторного акту планується здійснювати один раз на три роки з метою, що передбачена у повторному відстеженні.

До повторного та періодичних відстежень планується залучити соціологічні служби з метою опитування респондентів (замовників перевезень та суб’єктів господарювання, які здійснюють пасажирські та вантажні перевезення на автомобільному транспорті).

Результативність норм акта відстежуватиметься за кількісними та якісними показниками.

Якісні показники:

- підвищення чи зниження рівня аварійності на автомобільному    транспорті;

- підвищення чи зниження якості надання послуг з пасажирських  та ватажних перевезень на автомобільному транспорті.

Кількісні показники:

- кількість виданих ліцензій на здійснення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт» та ліцензійних карток до них суб’єктам господарювання, які одночасно є власниками і водіями транспортних засобів, та не використовують працю найманих водіїв;

- кількість відмов у видачі ліцензій на здійснення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт» суб’єктам господарювання, які одночасно є власниками і водіями транспортних засобів, та не використовують працю найманих водіїв, та ліцензійних карток до них.

 

 

 

Міністр

транспорту та зв’язку України                                                      Йосип Вінський

 

"___" _______ 2008р.

 

 

Новини
20 січня 2009 року, 19:51
Зв'язок та транспорт забезпечили загальне зростання ВВП у державі за 2008 рік, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:48
Впровадження системи єдиного електронного квитка дасть можливість отримати додаткові ресурси, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:41
За динамікою зростання зарплати галузь транспорту та зв’язку України займає лідируючу позицію, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:37
Профспілки подякували Міністру транспорту та зв’язку України Йосипу Вінському за продуктивний діалог та «поставлену на рейки співпрацю»
20 січня 2009 року, 19:36
Верховна Рада України схвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг»
20 січня 2009 року, 19:35
Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Повітряного кодексу України
20 січня 2009 року, 19:35
«Ми зараз спрямовуємо усі зусилля на напрацювання перспективи розвитку української авіації та створення чіткої системи роботи у цьому напрямку», – Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:33
За ініціативою Міністра Йосипа Вінського Укрзалізниця відновлює контрейлерні перевезення
20 січня 2009 року, 19:27
Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов здійснюються відповідно до затвердженого Головавтотрансінспекцією плану на I квартал 2009 року, погодженого у Держкомпідприємництва
20 січня 2009 року, 19:26
На новорічні та різдвяні свята Донецька залізниця перевезла 152 групи пасажирів
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 

Публічні громадські обговорення
11 грудня 2008 року
Розроблено проект Інструкції про порядок використання маркувальних машин у новій редакції
10 грудня 2008 року
Розроблено проект наказу Міністерства “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”
10 грудня 2008 року
Головавтотрансінспекція розробила проект щодо відносин у сфері ліцензування
9 грудня 2008 року
Закінчується термін подачі зауважень та пропозицій до проекту Технічного регламенту щодо радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання та підтвердження їх відповідності
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України