This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_165/8524.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Евро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьАналізи регуляторного впливуДо проектів актів законодавства
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

Аналіз регуляторного впливудо проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування"

17 липня 2008 року

1.Визначення та аналіз проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Проект акта розроблено Міністерством транспорту та зв’язку України на виконання статті 44 Закону України „Про автомобільний транспорт”та Указу Президента України від 18.12.2007 № 1228 «Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” з метоювдосконалення системи державного регулювання процедури та підготовки проведення конкурсу, що сприятиме створенню конкурентного середовища, обмеження монополізму на ринку пасажирських перевезень, підвищенню якості пасажирських перевезень та безпеки дорожнього руху.

Проблема полягає в недосконалості нормативної бази стосовно процедури проведення конкурсу, що призводить до виникнення ряду спірних питань при визначенні переможців конкурсу на право здійснення пасажирських перевезень на маршрутах загального користування.

Актуальність розробленого проекту акта зумовлена необхідністю вжити кардинальних заходів для удосконалення процедури проведення конкурсу та стимулювання автомобільних перевізників до відповідності зростаючим вимогам суспільства та європейським стандартам надання транспортних послуг.

 

2. Ціль державного регулювання

Метою прийняття акта є створення конкурентного середовища у цій сферізабезпечення прозорості та створення умов для підвищення ефективності проведення конкурсів і прискорення розвитку галузі автомобільного транспорту, задоволення зростаючих потреб населення в перевезеннях, підвищення якості транспортних послуг

Основним завданням проекту акта є вдосконалення системи державного регулювання процедури та підготовки проведення конкурсу, обмеження монополізму на ринку пасажирських перевезень, підвищенню якості пасажирських перевезень та безпеки дорожнього руху.

 

3. Альтернативні способи досягнення встановлених цілей

Встановлені завдання можуть здійснюватися двома шляхами.

1. Одним із способів досягнення встановлених цілей є залишення без змін чинного Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 139, але необхідно зауважити, що даний нормативно-правовий акт містить велику кількість прогалин та не розкриває повністю механізм проведення конкурсу, підготовки матеріалів та порядку визначення переможців конкурсу.

Такі неточності в системі законодавства призводять до виникнення ряду проблем та невідповідності нормам інших нормативно-правових актів.

2. Прийняття даного акта дозволить належним чином врегулювати правовідносини, що виникають між замовником та суб‘єктами господарювання під час підготовки і проведення конкурсу, є гарантом забезпечення прозорості його проведення та створення конкурентного середовища на ринку надання послуг пасажирських перевезень, створенню сприятливих умов для життєдіяльності осіб з особливими потребами. Дозволить усунути прогалини в законодавстві щодо процедури підготовки та проведення конкурсу на перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

 

4. Опис механізмів і заходів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.

Розв’язання визначеної проблеми вбачається у поступовому приведенні нормативних актів у відповідність до Закону України „Про автомобільний транспорт”.

Реалізація проекту акта сприятиме створенню рівних умов для всіх суб’єктів господарювання, які є претендентами для роботи на автобусних маршрутах загального користування.

 

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Реалізація проекту акта дозволить досягнути встановлених цілей за рахунок:

          реалізації державної політики щодо розвитку конкуренції;

  обмеження монополізму;

  стимулювання розвитку транспортної галузі;

   приведення транспортних послуг у відповідність до європейських стандартів;

  створення конкурентного середовища на ринку надання послуг пасажирських перевезень.

 

 

6. Очікувані результати прийняття регуляторного акта

Запропонований акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання, населення. 

Очікувані результати впровадження регуляторного акта полягатимуть у наступному.

 

Сфера

регулювання

Вигоди

Витрати

1

2

3

Держава

Підвищення ефективності системи державного регулювання.

Покращення іміджу України на міжнародному транспортному ринку за рахунок забезпечення належного рівня конкурентоспроможності при наданні послугзперевезень автомобільним транспортом.

Прискорення розвитку автомобільної  галузі і надання транспортних послуг.

Раціональний розподіл маршрутів між перевізниками.

Максимальне використання транспортного потенціалу української транспортної системи.

Скорочення економічно-обгрунтованих сфер монопольної діяльності транспортної галузі в різних сегментах.

Ефективне використання територіально-географічного  потенціалу України.

Поліпшення екологічного стану, забезпечення безпеки перевезень, енергозбереження.

Не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

Суб’єкти підприєм-ницької діяльності

Розширення можливостей підприємницької діяльності за рахунок розвитку ринкового середовища на автомобільному транспорті.

Підвищення інвестиційної привабливості галузі автомобільного транспорту.

Суттєве підвищення якості транспортних послуг.

Не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

Громадяни

Підвищення якості обслуговування населення.

Можливість вибору якісних послуг автомобільного транспорту.

Підвищення якості праці автомобілістів.

 

Не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Постійно з дня опублікування.

 

8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Проект акта не передбачає додаткових витрат з Державного бюджету України.

Основними показниками результативності прийняття регуляторного акта є  підвищення рівня та комфортності пасажирських перевезень, якості надання послуг автомобільним транспортом, удосконалення організації проведення конкурсу та рівня нормативно-правової бази, що регулює діяльність транспорту та встановлює умови визначення автомобільних перевізників, підвищення рівня конкуренції на ринку пасажирських перевезень, забезпечення потреб економіки та населення у перевезеннях.

 

9. Заходи, за допомогою яких здійснюється відстеження результативності акта

Базове відстеженняпроблемної ситуації, на врегулювання якої спрямовується дія регуляторного акта, буде здійснюватися Міністерством транспорту та зв’язку до набрання чинності цим актом.

Повторне відстеження результативності дії регуляторного акта буде проведено через 2 роки після прийняття цього регуляторного акта.

Періодичні відстеження результативності дії регуляторного акта планується здійснювати один раз на три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження.

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись за підсумками року Міністерством транспорту та зв'язку, а також місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, які є замовниками перевезень і встановлюють тарифи на підставі собівартості перевезень.

 

 

 

Міністр транспорту  та зв’язку України                                                                         Йосип Вінський

 

“____” ___________  2008р.

 

 

 

Новини
20 січня 2009 року, 19:51
Зв'язок та транспорт забезпечили загальне зростання ВВП у державі за 2008 рік, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:48
Впровадження системи єдиного електронного квитка дасть можливість отримати додаткові ресурси, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:41
За динамікою зростання зарплати галузь транспорту та зв’язку України займає лідируючу позицію, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:37
Профспілки подякували Міністру транспорту та зв’язку України Йосипу Вінському за продуктивний діалог та «поставлену на рейки співпрацю»
20 січня 2009 року, 19:36
Верховна Рада України схвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг»
20 січня 2009 року, 19:35
Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Повітряного кодексу України
20 січня 2009 року, 19:35
«Ми зараз спрямовуємо усі зусилля на напрацювання перспективи розвитку української авіації та створення чіткої системи роботи у цьому напрямку», – Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:33
За ініціативою Міністра Йосипа Вінського Укрзалізниця відновлює контрейлерні перевезення
20 січня 2009 року, 19:27
Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов здійснюються відповідно до затвердженого Головавтотрансінспекцією плану на I квартал 2009 року, погодженого у Держкомпідприємництва
20 січня 2009 року, 19:26
На новорічні та різдвяні свята Донецька залізниця перевезла 152 групи пасажирів
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 

Публічні громадські обговорення
11 грудня 2008 року
Розроблено проект Інструкції про порядок використання маркувальних машин у новій редакції
10 грудня 2008 року
Розроблено проект наказу Міністерства “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”
10 грудня 2008 року
Головавтотрансінспекція розробила проект щодо відносин у сфері ліцензування
9 грудня 2008 року
Закінчується термін подачі зауважень та пропозицій до проекту Технічного регламенту щодо радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання та підтвердження їх відповідності
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України