This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_165/8553.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Евро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьАналізи регуляторного впливуДо проектів актів законодавства
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті"

28 листопада 2007 року

1. Визначення та аналіз проблеми

У галузі автомобільного транспорту діє особлива система державного управління з питань контролю та відповідна нормативно-правова база, яка регулює контрольно-наглядову діяльність за дотриманням законодавства у цій сфері, що забезпечує, на сьогоднішній день, високий рівень порядку, якість і безпеку перевезень.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про автомобільний транспорт» державному контролю підлягають усі транспортні засоби українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та вантажів на території України. При цьому державний контроль автомобільних перевізників здійснюється шляхом проведення планових, позапланових і рейдових перевірок.

Серед видів державного контролю у сфері автомобільного транспорту рейдова перевірка займає особливе, специфічне місце, тому що вона, на відміну від планових та позапланових перевірок суб’єкта господарювання, які здійснюються за місцем їх знаходження, є перевіркою виконання водіями, що керують транспортними засобами автомобільних перевізників, обов’язків,вимог законодавства та інших нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки перевезень автомобільним транспортом, яка проводиться на маршрутах руху. 

Запровадження Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» встановлює загальні вимоги щодо здійснення перевірок органом державного контролю і  тому, відповідно до прикінцевих положень зазначеного Закону та з метою уникнення ускладнень під час здійснення державного контролю на автомобільному транспорті та чіткого визначення процедури проведення рейдових перевірок необхідно внести відповідні зміни до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, та передбачити розробку детальної інструкції щодо проведення рейдових перевірок.

 

            2. Визначення цілей державного регулювання

Статтею 3 Конституції України встановлено, що людина, її життя, здоров'я і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

            Обов’язок держави захищати життя і здоров’я людини, тому забезпечення безпеки при наданні автотранспортних послуг має важливе соціальне значення.

Забезпечення безпеки дорожнього руху на сьогоднішній день є однією з найбільших проблем в Україні. При цьому ситуація, яка склалася на автошляхах України вкрай складна, оскільки щогодини у дорожньо-транспортних пригодах гине людина.

Високий рівень аварійності та надзвичайно резонансні за своїми наслідками дорожньо-транспортні пригоди допускаються під час надання послуг з перевезення пасажирів автобусами, а також на вантажному транспорті.

Діюча система контролю та нагляду за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту направлена на забезпечення безпеки перевезень пасажирів і вантажів. Складової державного контролю  є рейдова перевірки, під час якої перевіряється виконання водіями, що керують транспортними засобами автомобільних перевізників, обов’язків,вимог законодавства та інших нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки перевезень автомобільним транспортом, яка проводиться на маршрутах руху.

Проект акта направлено на посилення реалізації державної транспортної політики, яка необхідна для доповнення і коригування дій ринкових механізмів з метою забезпечення ефективного та безпечного, відповідаючого суспільним інтересам, формування транспортної системи та транспортних послуг; забезпечення балансу інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб - суб'єктів господарювання на транспорті незалежно від форм власності. І саме головне - забезпечення якісного та безпечного функціонування транспорту.

 

            3. Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей

            Альтернативним способом досягнення цілі є залишення без змін діючого Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті. Тоді, після набрання чинності Законом України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» унеможливиться здійснення рейдової перевірки на маршрутах руху автомобільного транспорту, що призведе до підвищення рівня аварійності, зниження рівня контролю з боку держави, вихід на ринок «нелегальних перевізників», що ставитимуть життя та здоров’я громадян під загрозу та внаслідок чого понесуть збитки перевізники, які працюють в правовому полі.

            Зміни, які пропонується внести до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, спрямовані на вдосконалення правового підґрунтя для належного здійснення державного нагляду та контролю у сфері транспорту та сприятимуть підвищенню рівня безпеки на транспорті.

 

            4. Механізми та заходи для розв'язання проблеми

Найбільш доцільними для розв’язання проблеми, що може виникнути у галузі автомобільного транспорту після набрання чинності Законом України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» є вдосконалення системи здійснення державного контролю за роботою водіїв через прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті», якою передбачається уточнення складової державного контролю - рейдової перевірки, яка є перевіркою виконання водіями, що керують транспортними засобами автомобільних перевізників, обов’язків,вимог законодавства та інших нормативно-правових актів щодо забезпечення безпеки перевезень автомобільним транспортом, яка проводиться на маршрутах руху.

Механізмом реалізації проекту акта є затвердження Інструкції про організацію роботи посадових осіб органу державного контролю під час здійснення рейдових перевірок, яка детально визначить методичні питання правового регулювання організації та здійснення рейдових перевірок посадовими особами інспекторського складу Головної державної інспекції на автомобільному транспорті. Зазначений проект Інструкції попередньо відпрацьовано із Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва, Антимонопольним комітетом.

 

            5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей

Прийняття акта спрямовано на забезпечення функціонування  налагодженої системи державного контролю та нагляду за забезпеченням  безпеки руху на транспорті, постійного контролю з боку державних контролюючих органів за виконанням водіями, транспортного законодавства та направлено на припинення незаконного надання послуг з перевезень автомобільним транспортом.

 

            6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Запропонований регуляторний акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання і громадян.

Пропонується провести аналіз вигод та витрат з часу набрання чинності регуляторного акта терміном один рік.

Пропонується застосувати текстовий спосіб вираження вигод та витрат.

 

Сфера регулювання

Вигоди

Витрати

Держава

Забезпечення конституційних прав людини, її життя і здоров'я, безпеки, що є найвищою соціальною цінністю в Україні

Підвищення економічної безпеки держави, інтеграції в ЄС та європейську транспортну систему

Реалізація державної політики щодо безпеки перевезень на транспорті

 

Не передбачено

Суб’єкти підприємницької діяльності

Вихід конкурентоспроможних українських перевізників на ринок транспортних послуг

Оптимізація структури пасажирського та вантажного транспорту.

Створення рівних умов для роботи всіх суб'єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері автомобільного транспорту, обмеження монополізму та розвиток конкуренції

 

Не передбачено

Громадяни

Належне забезпечення безпечного та якісного рівня  перевезень.

Захист прав споживачів під час їх транспортного обслуговування

Не передбачено

 

 

            7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

            Постійно з дня опублікування.

           

            8. Визначення показників результативності регуляторного акта

            Показниками результативності регуляторного акта є рівень безпеки перевезень пасажирів та вантажів транспортними засобами, якість надання цих послуг; аналіз аварійності на транспорті, зниження рівня незадоволеного попиту на транспортні послуги, зменшення кількості звернень громадян до органів державної влади та судових органів за захистом порушених прав, пов’язаних із наданням транспортних послуг.

           

            9. Визначення заходів з відстеження результативності регуляторного акта

Базове відстеження регуляторного акту здійснюватиметься до набрання чинності регуляторним актом на підставі аналізу та систематизації інформації, яка надходитиме від зацікавлених громадян, установ та організацій.

Повторне відстеження результативності дії регуляторного акту проводитиметься через рік після набрання чинності проекту акта з метою оцінки ефективності його дії.

Періодичне відстеження результативності дії регуляторного акта планується здійснювати один раз на три роки, з метою, що наведена у повторному відстеженні.

 

            Аналіз регуляторного впливу підготовлено Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті.

 

 

 

 

 

 

 

Міністр транспорту

та зв'язку України                                                                М.РУДЬКОВСЬКИЙ

 

 

Новини
20 січня 2009 року, 19:51
Зв'язок та транспорт забезпечили загальне зростання ВВП у державі за 2008 рік, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:48
Впровадження системи єдиного електронного квитка дасть можливість отримати додаткові ресурси, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:41
За динамікою зростання зарплати галузь транспорту та зв’язку України займає лідируючу позицію, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:37
Профспілки подякували Міністру транспорту та зв’язку України Йосипу Вінському за продуктивний діалог та «поставлену на рейки співпрацю»
20 січня 2009 року, 19:36
Верховна Рада України схвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг»
20 січня 2009 року, 19:35
Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Повітряного кодексу України
20 січня 2009 року, 19:35
«Ми зараз спрямовуємо усі зусилля на напрацювання перспективи розвитку української авіації та створення чіткої системи роботи у цьому напрямку», – Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:33
За ініціативою Міністра Йосипа Вінського Укрзалізниця відновлює контрейлерні перевезення
20 січня 2009 року, 19:27
Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов здійснюються відповідно до затвердженого Головавтотрансінспекцією плану на I квартал 2009 року, погодженого у Держкомпідприємництва
20 січня 2009 року, 19:26
На новорічні та різдвяні свята Донецька залізниця перевезла 152 групи пасажирів
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 

Публічні громадські обговорення
11 грудня 2008 року
Розроблено проект Інструкції про порядок використання маркувальних машин у новій редакції
10 грудня 2008 року
Розроблено проект наказу Міністерства “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”
10 грудня 2008 року
Головавтотрансінспекція розробила проект щодо відносин у сфері ліцензування
9 грудня 2008 року
Закінчується термін подачі зауважень та пропозицій до проекту Технічного регламенту щодо радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання та підтвердження їх відповідності
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України