This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_165/8545.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Евро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьАналізи регуляторного впливуДо проектів актів законодавства
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ проекту Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"

1 лютого 2008 року

1. Визначення та аналіз проблем

 

            Проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (далі – Проект) розроблено з метою удосконалення законодавства України про автомобільні дороги щодо забезпечення єфективного розвитку дорожнього господарства, організації дорожнього руху.

            Введення в дію Проекту допоможе уникнути колізій в законодавстві України.

            Проблема полягає у недосконалості законодавства у сфері автомобільних доріг, незадовільному стані інфраструктури вулиць та автодоріг.

            Впровадження Проекту сприятиме покращенню функціонування автомобільних доріг, їх будівництва, реконструкції, ремонту та утримання в інтересах держави і користувачів автомобільних доріг, підвищенню безпеки дорожнього руху та покращенню стану інфраструктури вулиць та автодоріг нашої країни, посиленню контролю за безпекою на залізничних переїздах. Проект направлений на недопущення правової колізії з приводу приватизації земель, на яких розміщенні автомобільні дороги загального користування, ця земля може бути виключно у власності держави.

 

2. Визначення цілей державного регулювання

 

            Проектом пропонується внести доповнення до статті 84 Земельного кодексу України, які сприятимуть запобіганню передачі земель, на яких розміщені автомобільні дороги загального користування у приватну власність. Таким чином, норми Земельного кодексу будуть відповідати нормам Закону України „Про автомобільний транспорт”, в якому визначено, що автомобільні дороги перебувають у державній власності і не підлягають приватизації. Також пропонується внести зміни та доповнення до Закону України „Про транспорт”, Закону України „Про дорожній рух”, Закону України „Про рекламу”, Закону України „Про джерела фінансування дорожнього господарства”, які дозволять визначити такі поняття як автомобільна дорога, вулиця, удосконалити дорожнє господарство та дорожній рух в цілому.

Основною ціллю державного регулювання є забезпечення функціонування автомобільних доріг, їх будівництва, реконструкції, ремонту та утримання в інтересах держави і користувачів автомобільних доріг.

            Державне регулювання в межах запропонованого Проекту спрямоване на вирішення проблеми законодавчого забезпечення діяльності автомобільних доріг, встановлення вимог щодо використання їх відповідно законодавства.

 

 

 

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення встановлених цілей

 

            Альтернативою запропонованому регуляторному акту є залишення без змін нормативно-правових актів, в які пропонується внести зміни та доповнення. В такому випадку буде продовжувати існувати розбіжність між положеннями Закону України „Про автомобільні дороги”, в якому визначено, що виключне право власності на автомобільні дороги, відповідно і землі, на яких вони розміщені, належить державі, та положеннями Земельного кодексу, в якому взагалі не врегульовані ці відносини. Якщо не вносити зміни до інших запропонованих нормативно-правових актів не буде розвиватися та вдосконалюватись дорожнє господарство, що є неможливим з огляду на інтеграцію нашої держави до Європейського Союзу та Європейської транспортної системи.

            Іншою альтернативою є внесення змін до запропонованих нормативно-правових актів.

            Запропонований спосіб вирішення зазначених проблем є найбільш доцільним з огляду на можливість виконання та ефективної реалізації регуляторного акта, який повністю відповідає вимогам, які пред’являються державою, суб’єктами підприємницької діяльності та користувачами до автомобільних доріг.

 

4. Механізми та заходи для розв’язання проблеми

 

            Вказану вище проблему планується розв’язати шляхом внесення змін до

            Земельного кодексу України

            Закону України „Про транспорт”

            Закону України „Про дорожній рух”

            Закону України „Про рекламу”

            Закону України „Про джерела фінансування дорожнього господарства”.

 

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей

 

            Внесення змін до нормативно-правових актів, які визначають основні засади регулювання дорожнього господарства надасть можливість не допустити правової колізії з приводу приватизації земель, на яких розміщенні автомобільні дороги загального користування, ця земля може бути виключно у власності держави.

            Впровадження Проекту сприятиме підвищенню безпеки дорожнього руху та покращенню стану інфраструктури вулиць та автодоріг нашої країни, посиленню контролю за безпекою на залізничних переїздах.

 

 

 

6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта.

 

Запропонований регуляторний акт стосується інтересів держави, суб’єктів господарювання, громадян - користувачів автомобільними дорогами.

Пропонується провести аналіз вигод та витрат з часу набрання чинності регуляторного акта терміном один рік та застосувати текстовий спосіб вираження вигод та витрат.

Сфера

регулювання

 

Вигоди

Витрати

Держава

Реалізація державної політики щодо покращення стану безпеки на автомобільних дорогах.

Забезпечення інтеграції в ЄС та європейську транспортну систему.

Недопущення правової колізії з приводу приватизації земель, на яких розміщенні автомобільні дороги загального користування.

Посилення контролю за безпекою на залізничних переїздах.

Не передбачено

Суб’єкти

підприємницької

діяльності

Створення рівних умов для роботи всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в сфері будівництва, реконструкції ремонту та утримання доріг.

Не передбачено

Громадяни

Покращення функціонування автомобільних доріг.

Підвищення безпеки дорожнього руху.

Покращення стану інфраструктури вулиць та автодоріг нашої країни.

Не передбачено

 

 

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта.

 

            Проект Закону, враховуючи важливість заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, має постійний термін дії.

 

8. Визначення показників результативності регуляторного акта.

 

            Показниками результативності регуляторного акта є:

- рівень безпеки дорожнього руху;

- вдосконалення законодавства у сфері автомобільних доріг;

- стан інфраструктури автодоріг;

- сприятливі умови для виходу на ринок нових суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють свою діяльність в сфері будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг.

 

9. Визначення заходів з відстеження результативності регуляторного акта.

 

            Базове відстеження здійснюватиметься до дня набрання чинності Проектом або більшістю його положень з метою оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія Проекту.

            Повторне відстеження здійснюватиметься через рік після набрання чинності Проектом або більшістю його положень, але не пізніше ніж через два роки.

            Періодичне відстеження здійснюватиметься раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження.

 

 

Міністр

транспорту та зв’язку України                                                  Й. Вінський

 

Новини
20 січня 2009 року, 19:51
Зв'язок та транспорт забезпечили загальне зростання ВВП у державі за 2008 рік, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:48
Впровадження системи єдиного електронного квитка дасть можливість отримати додаткові ресурси, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:41
За динамікою зростання зарплати галузь транспорту та зв’язку України займає лідируючу позицію, - Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:37
Профспілки подякували Міністру транспорту та зв’язку України Йосипу Вінському за продуктивний діалог та «поставлену на рейки співпрацю»
20 січня 2009 року, 19:36
Верховна Рада України схвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг»
20 січня 2009 року, 19:35
Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Повітряного кодексу України
20 січня 2009 року, 19:35
«Ми зараз спрямовуємо усі зусилля на напрацювання перспективи розвитку української авіації та створення чіткої системи роботи у цьому напрямку», – Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський
20 січня 2009 року, 19:33
За ініціативою Міністра Йосипа Вінського Укрзалізниця відновлює контрейлерні перевезення
20 січня 2009 року, 19:27
Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов здійснюються відповідно до затвердженого Головавтотрансінспекцією плану на I квартал 2009 року, погодженого у Держкомпідприємництва
20 січня 2009 року, 19:26
На новорічні та різдвяні свята Донецька залізниця перевезла 152 групи пасажирів
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 

Публічні громадські обговорення
11 грудня 2008 року
Розроблено проект Інструкції про порядок використання маркувальних машин у новій редакції
10 грудня 2008 року
Розроблено проект наказу Міністерства “Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою”
10 грудня 2008 року
Головавтотрансінспекція розробила проект щодо відносин у сфері ліцензування
9 грудня 2008 року
Закінчується термін подачі зауважень та пропозицій до проекту Технічного регламенту щодо радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання та підтвердження їх відповідності
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України