This version of the page http://www.library.te.ua/virtual_exhibition/nato/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-20. The original page over time could change.
Україна – НАТО: читаймо, аналізуймо, полемізуймо
Тернопільська обласна універсальна
наукова бібліотека




Зареєструватись
Забули пароль?

Україна – НАТО: читаймо, аналізуймо, полемізуймо

Висловлюючись про євроатлантичні прагнення України, Президент В. Ющенко чітко зазначив: «Люди, що вийшли на майдан, та вулиці Києва, мали мотивацію: вони хочуть бачити Україну в Європі, а не по сусідству з нею, хотіли б бачити Україну інтегрованою до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу».

На даному етапі дискусія навколо питань співробітництва України з НАТО відбувається в новому внутрішньополітичному контексті.

Україна офіційно взяла курс на приєднання до альянсу. Це було проголошено, насамперед, на рівні Президента відповідним рішенням Ради національної безпеки і оборони та законодавчо закріплено Законом України «Про основи національної безпеки України», прийнятим 19 червня 2003 року. У Законі прямо записано, що одним із основних напрямків державної політики є набуття Україною членства в НАТО. Отже, всі державні та недержавні структури і суспільство загалом мають працювати на досягнення цієї мети. Саме питанню євроатлантичної інтеграції України вступу до НАТО присвячена наша тематична виставка – експозиція, яка представлена на веб-сайті бібліотеки.

Мета виставки — поліпшення поінформованості наших громадян про діяльність структур НАТО, реальну співпрацю України з цим блоком, ознайомлення з документами, які укладені між Україною та НАТО.

У запропонованих виданнях міститься інформація про історію, завдання, структуру НАТО, напрями діяльності, процеси трансформації та розширення Альянсу, а також партнерство і співробітництво з іншими країнами, і зокрема з Україною.

Розділи виставки:

 

1. Офіційні матеріали.


2. План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).


3. Відносини Україна — НАТО.


4. Загальна інформація про НАТО.


5. Партнерство та співпраця.


6. Матеріали конференцій, круглих столів, семінарів, самітів присвячених питанням вступу України до альянсу.


7. Україна — НАТО : «за» та «проти».


 

Інтернет – матеріали:

 

1. Офіційні матеріали:
— Державні Програми та нормативно-правові акти України;


2. План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).


3. Матеріали конференцій, круглих столів, семінарів, самітів, присвячених питанням вступу України до Альянсу.


4. Офіційний веб-сайт НАТО.


5. Центр інформації та документації НАТО.


6. Документи НАТО.


7. План дій щодо членства в НАТО .


 

1. Офіційні матеріали




Закон України «Про основи національної безпеки України». План дій Україна – НАТО – складова забезпечення національної безпеки України. - К, 2008. - 21 с.

У даному просвітницькому виданні наводяться текст Закону України «Про основи національної безпеки України» (джерело інформації: www.rada.gov.ua) та оцінка Плану дій Україна-НАТО, як складової забезпечення національної безпеки України.

Розраховано на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.

 



Постанова Верховної Ради «Про рекомендації парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво Україна – НАТО». – К.: Нац. Центр з питань євроатлантичної інтеграції України, 2008. – 8 с.

У даному просвітницькому виданні наводяться тексти постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО», як одного з основоположних нормативно-правових документів, які визначили стратегію і тактику зовнішньополітичного курсу України у сфері забезпечення національної безпеки та витяг зі стенограми пленарного засідання з розгляду цього питання (джерела інформації: http:// portal.rada.gov.ua).

До змісту

 

2. План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)




План дій щодо членства в НАТО. - К, 2008. - 13 с.

У даному просвітницькому виданні наводяться тексти звернення вищого керівництва держави до Генерального Секретаря НАТО від 11 січня 2008 року щодо зацікавленості України у приєднанні до Плану дій щодо членства в НАТО та безпосередньо Плану дій щодо членства в НАТО (джерела інформації: www.president.gov.ua та http://zakonl.rada.gov.ua).

Розрахована на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.

 



План дій Україна — НАТО. — К.: Т-во «Знання» України, 2007. — Ч. І: План дій Україна — НАТО та його імплементація у 2007 році. — 2007. - 28 с.

У даному науково-популярному виданні надається об'єктивна інформація щодо здійснення реальних кроків з реалізації євроатлантичного курсу України, яка базується на офіційних документах співробітництва з НАТО.

Розрахована на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.



План дій Україна — НАТО. — К.: Т-во «Знання» України, 2007. — Ч. ІІ: Результати імплементації Плану дій Україна — НАТО у першому півріччі 2007 року. - 2007. - 36 с.

У даному науково-популярному виданні надається об'єктивна інформація щодо здійснення реальних кроків з реалізації євроатлантичного курсу України, яка базується на офіційних документах співробітництва з НАТО.

Розрахована на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.



Концептуальні підходи до членства в НАТО: досвід держав-членів Альянсу; Вип. 11. / За заг. ред. В. П. Горбуліна, академіка НАН України, д.т.н. – К. ДП «НВЦ «Євроатлантикінформ», 2005. – 208 с.

Збірник висвітлює досвід набуття членства в НАТО країн останньої, третьої хвилі розширення Північноатлантичного альянсу, зокрема принципи, методи, моделі та механізми формування і реалізації державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції, а також концептуальні підходи до членства України в НАТО, пропозиції до проекту Плану дій Україна – HATO.

Видання розраховане на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів, незалежних експертів та широку громадськість.

До змісту

 

3. Відносини Україна – НАТО




Умови вступу України до НАТО. — К.: Т-во «Знання» України, 2007. - 20 с.

У даному науково-популярному виданні надається об'єктивна інформація щодо умов вступу України в НАТО, які, надають можливість читачу самостійно оцінити спрямованість здійснення реальних кроків з реалізації євроатлантичного курсу України на сучасному етапі розвитку взаємовідносин України з НАТО.

Розрахована на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.



Основи інформаційної безпеки та захисту інформації у контексті євроатлантичної інтеграції України: Науково-методологічний посібник / А. В. Анісімов, В. А. Заславський, О. М. Фаль. За заг. ред. академіка НАН України, д.т.н. В. П. Горбуліна. – К.: ДП «НВЦ «Євроатлантикінформ», 2006. – 104 с.

Актуальність підготовки посібника зумовлена розвитком економічних та політичних відносин України з міжнародним співтовариством, зокрема країнами-членами ЄС. Посібник підготовлено на основі несекретних матеріалів, документів НАТО та їх перекладів, які досі не публікувалися в Україні.

Видання розраховане на державних службовців, які працюють в силових структурах та урядових організаціях, спеціалістів, науковців, студентів та аспірантів, які займаються захистом інформації в інформаційних системах та комп'ютерних мережах.



Бази НАТО в Україні: реалії і домисли. — К.: Т-во «Знання» України, 2007. – 24 с.

У даному науково-популярному виданні надано інформацію щодо визначення поняття «база НАТО», а також щодо політики НАТО у частині закордонного базування військ країн-членів Альянсу.



Окремі аспекти відносин Україна - НАТО: коротко про головне. – К.: ТОВ «Інсайт-плюс», 2006. – 24 с: іл.

В інформаційному виданні викладено засадові принципи діяльності НАТО. Проаналізовано відносини України з НАТО, а також, з огляду на це, перспективи національного оборонно-промислового комплексу.

У виданні використані фотоматеріали Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ", Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи, інтернет-сайту НАТО.



Палій О. Навіщо Україні НАТО? – К.: Дніпро, 2006. – 144 с., іл.

Де закінчується Європа? На кого і коли нападав НАТО? Чому всі країни Східної Європи вступають до цього блоку? На ці та інші питання про Україну та її державну безпеку дає вичерпну відповідь дана книжка.

До змісту

 

4. Загальна інформація про НАТО




Вплив євроатлантичної інтеграції на соціально-економічне та політичне становище України. – К.: Т-во «Знання» України, 2007. – 24 с.

У даному науково-популярному виданні аналізується вплив євроінтеграції на соціально-економічне та політичне становище України, визначаються переваги та пріоритети співробітництва України з ЄС.



НАТО і Україна. – К.: Т-во «Знання» України, 2007. – 24 с.

У даному науково-популярному виданні надано об'єктивну інформацію про співробітництво України з НАТО.

Розраховане на широке коло читачів незалежно від їх фахової та освітянської підготовки.



Дослідження і розробки у сфері євроатлантичної інтеграції України: зб. наук. праць / за заг. ред. акад. НАН України, д.т.н., проф. В. П. Горбуліна. – Вип. 3: Взаємодія України з НАТО: соціологічний та експертний аналіз. – К, 2007. – 284 с.

У збірнику наведені інформаційно-аналітичні матеріали щодо проблем, наслідків і перспектив реалізації Україною стратегічного курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.



Актуальні проблеми інтеграції України в НАТО: громадська думка та експертні оцінки Вип. 4-1. / За заг. ред. В. П. Горбуліна, академіка НАН України, д.т.н. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 224 с.

У збірник увійшли матеріали соціологічних досліджень щодо ставлення різних верств населення та елітних груп України до процесу інтеграції в Північноатлантичний альянс та проблем реалізації державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції України, практичні рекомендації щодо розвитку інтеграційних процесів, які розроблено за результатами досліджень.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів.



Актуальні проблеми інтеграції України в НАТО: громадська думка та експертні оцінки Вип. 4-2. / За заг. ред. В. П. Горбуліна, академіка НАН України, д.т.н. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 208 с.

У збірник увійшли матеріали соціологічних досліджень щодо динаміки ставлення різних верств населення та елітних груп України до процесу інтеграції в Північноатлантичний альянс та проблем реалізації державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції України, практичні рекомендації щодо розвитку інтеграційних процесів, які розроблено за результатами досліджень.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів.



Актуальні проблеми реалізації Україною стратегічного курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію: громадська думка та експертні оцінки. Вип. 12. / За заг. ред. академіка НАН України, д.т.н. В. П. Горбуліна. – К.: ДП «НВЦ «Євроатлантикінформ», 2005. – 256 с.

У збірник увійшли матеріали соціологічних досліджень та експертних оцінок щодо виявлення проблемного поля реалізації Україною стратегічного курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію, динаміки змін ставлення різних верств населення до процесів інтеграції в ЄС та НАТО шляхів підвищення ефективності інформування населення щодо реалізації державної політики v зазначених сферах.

Видання розраховане на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, журналістів, незалежних експертів та широку громадськість.



Актуальні проблеми оцінки ризиків і загроз національній безпеці в контексті євроатлантичної інтеграції України. Вип. 9. / За заг. ред. академіка НАН України, д.т.н. В. П. Горбуліна. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 224 с.

У збірнику висвітлюються методологічні підходи до оцінки та моделювання ризиків і загроз у сферах національної безпеки країн-членів НАТО, СНГ, а також України в контексті її євроатлантичної інтеграції.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів, які займаються проблемами євроатлантичної інтеграції України, та широку громадськість.



Актуальні питання євроатлантичної інтеграції України. Вип. 5. / За заг. ред. академіка НАН України, д.т.н. В.П. Горбуліна. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 364 с.

Збірник висвітлює соціально-економічні, політичні, державно-управлінські, міжнародні і геополітичні аспекти та аксіологічні засади розвитку євроатлантичної інтеграції України, інституційні засади запровадження стандартів євроатлантичного альянсу в структурі Збройних сил України. а також результати соціологічних досліджень щодо сприйняття ідеї євроатлантичної інтеграції громадянами України.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів.



Північноатлантичний договір та договір щодо колективної безпеки: порівняння. – К., 2008.

У даному просвітницькому виданні наводяться тексти План Північно – атлантичного договору та Договору щодо колективної безпеки у таблично-порівняпьній формі, (джерела інформації: www.nato.int та www.dkb.gov.ru).

Розрахована на широке коло читачів незалежно від їх фахової, та освітньої підготовки, які бажають сформувати свою особисту думку щодо евроатлантичного курсу України.

До змісту

 

5. Партнерство та співробітництво




Дослідження і розробки у сфері євроатлантичної інтеграції України: зб. наук. праць / за заг. ред. акад. НАН України, д.т.н., проф. В. П. Горбуліна. – Вип. 3: Взаємодія України з НАТО: соціологічний та експертний аналіз. – К, 2007. – 284 с.

У збірнику наведені інформаційно-аналітичні матеріали щодо проблем, наслідків і перспектив реалізації Україною стратегічного курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.



Актуальні проблеми формування і реалізації державної політики України на євроатлантичному векторі. Вип. 8. / За заг. ред. В. П. Горбуліна, академіка НАН України, д.т.н. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 216 с.

Збірник висвітлює актуальні загальнодержавні проблеми, які потребують першочергового розв'язання у сфері реалізації євроатлантичної інтеграції України та впливають на ефективність функціонування системи державного управління і регулювання процесів на євроатлантичному векторі.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів.

До змісту

 

6. Матеріали конференцій, круглих столів, семінарів, досліджень, самітів...




Україна – НАТО: Майбутнє в руках минулого. –

Збірник містить матеріали проекту Центру Разумкова "Підготовка України до вступу до НАТО: перспективи якісних зрушень", зокрема: ключові виступи учасників Круглого столу, що відбувся 1 липня 2003р.; розроблений експертами Центру проект Плану дій щодо членства в НАТО в контексті актуальних внутрішньополітичних процесів в Україні та сучасного досвіду розширення Альянсу на Схід; статті, підготовлені фахівцями Центру та зовнішніми експертами; результати соціологічних досліджень громадської думки з зазначеного питання.

Видання буде корисним для народних депутатів, державних службовців, фахівців, які беруть участь у вирішенні питань вступу України до НАТО, а також журналістів, незалежних експертів та студентів, що вивчають політологію і міжнародне право.



Національна безпека в контексті євроатлантичної інтеграції України: нормативно-правові аспекти: Вип. 7. / За заг. ред. В. П. Горбуліна, академіка НАН України, д.т.н. – К.: ДП «Євроатлантикінформ», 2005. – 288 с.

У збірник увійшли матеріали наукових досліджень з порівняльного аналізу законодавства України та країн-членів НАТО, яке регулює відносини у сфері національної безпеки за напрямами: політична влада та процеси її реформування, громадянське суспільство та процеси його розвитку, економіка, експортний контроль, оборона держави, боротьба з тероризмом, інформаційна безпека.

Видання розраховано на працівників органів державної влади, вітчизняних та зарубіжних політиків, науковців, викладачів, студентів вузів, журналістів.

До змісту

 

7. Україна – НАТО: «за» і «проти»




Чи потрібно Україні бути в НАТО? 12 аргументів «за». Молодь ламає старі стереотипи. – Збірка статей. – Київ: Техносоюз, 2006. – 240 с.

У збірці статей студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка розглядаються різноманітні аспекти сучасного стану взаємин між Україною та НАТО в різних сферах життя. На основі наявних результатів та поточного стану справ українсько-натовського співробітництва робляться висновки щодо доцільності зближення України з Північноатлантичним альянсом аж до набуття повноправного членства в ньому. У збірці 12 статей, кожна з яких аргументує «за» таке членство, виходячи з інтересів України в кожній конкретній галузі.



За і проти: Дебати з питань євроатлантичної безпеки. Кн. 1. –

Дебати, що наведені у цій книзі, були спочатку опубліковані у часописі «НАТО Ревю», який є щоквартальним електронним виданням Альянсу з сучасних політичних питань. «НАТО Ревю» видається під егідою Генерального секретаря НАТО та спрямоване робити внесок у конструктивні обговорення актуальних питань Альянсу. Думки, що тут висловлюються, не обов'язково відображають офіційну позицію НАТО або політику урядів країн-членів. Дебати можуть бути повністю передруковані без надання дозволу за умови посилання на назву статті, автора та видавництво. «НАТО Ревю» публікуються мовами країн-членів, а також російською та українською мовами. Починаючи з кінця 2006 року, часопис також видаватиметься арабською мовою та на івриті. Адреса на веб-сторінці НАТО: www.nato.int/docu/review.htm



За і проти: Дебати з питань євроатлантичної безпеки. – Кн. 2. –

Дебати, що увійшли до даної збірки, були вперше опубліковані в «НАТО Ревю» — щоквартальному електронному часописі, що висвітлює поточні питання політики Альянсу. «НАТО Ревю» публікується під егідою генерального секретаря НАТО і покликане робити внесок у. конструктивне обговорення атлантичних питань. Матеріали часопису не обов'язково представляють офіційну думку або політику урядів країн-членів чи Альянсу в цілому. Дебати можуть бути передруковані у повному обсязі або частково без додаткового дозволу, за умови посилання на назву, автора та видавця. Часопис виходить мовами країн – членів НАТО, а також російською та українською. Матеріали видання викладені в Інтернеті за електронною адресою: www.nato.int/docu/review.htm.

До змісту

Інші видання про НАТО можна знайти в Електронному каталозі Тернопільської обласної наукової бібліотеки:

  • База даних — електронний каталог (загальна кількість записів: 80);
  • База даних — електронна картотека статей (загальна кількість записів: 114);
  • База даних — електронний краєзнавчий каталог (загальна кількість записів: 6).
   

Створення сайту,
студія «Дизайн проекти».