This version of the page http://www.osvita.org.ua/news/40730.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-19. The original page over time could change.
Василь Кремень: потрібно переглянути пільги для вступу до ВНЗ // Освітній портал
www.osvita.org.ua
Новини освіти та науки // Василь Кремень: потрібно переглянути пільги для...
Головна
Новини освіти та науки
Освіта та наука в Україні
Освіта в світі
Наука в світі
Книжковий ринок
Курйози
Стрічка новин
Архів новин
Події освіти та науки
Статті з питань освіти
Довідник ВНЗ України
Дистанційна освіта
Навчальні курси
Освіта за кордоном
Бізнес-освіта (MBA)
Абітурієнту
Студенту
Болонський процес
Зовнішнє тестування
Законодавство
Періодичні видання
Каталог освітніх сайтів
Реферати, курсові, дипломні
Профорієнтація молоді
Робота освітянам та молоді
Освітній форум
Зробити портал кращим!
Ефективна реклама

Правила прийому до ВНЗ

Опубліковано посилання на офіційні сторінки ВНЗ України, що містять правила прийому на 2009-2010 навчальні роки

Гарячу лінію відновлено

Український центр оцінювання якості освіти змінив режим роботи "гарячої" телефонної лінії щодо проблем зовнішнього оцінювання навчальних досягнень тих, хто бажає поступати до ВНЗ в 2009 році...

Програми ЗНО 2009

Доступні для завантаження програми зовнішнього оцінювання навчальних досягнень вступників до вищих навчальних закладів, яке буде проводитися в 2009 р. з таких предметів:
Українська мова і література
Фізика
Математика
Історія України
Географія
Іноземні мови
Хімія
Біологія

Нас цікавить Ваша думка

Як Ви ставитеся до нової редакції закону "Про вищу освіту":

перейти до теми

Теми для обговорення

Порадьте ВНЗ для навчання бізнесу (MBA)

Педагогічна освіта працівників технікуму

Пітарди

Програма тестування "Тести2009"

Психологія

Перейти в форум

Підтримайте ініціативу

ГО "Центр культурного менеджменту" розпочинає проект "Дай старому комп'ютеру нове життя". Проект спрямований на зменшення cоціальної прірви між містом та селом і надання можливості сільським громадам брати активнішу участь у житті країни.

[русcкий]
Василь Кремень: потрібно переглянути пільги для вступу до ВНЗ
З 1 грудня в Україні розпочинається реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання на 2009 рік. В той же час проведення тестування, яке вперше широкомасштабно відбулося цього року, викликає неоднозначну реакцію в суспільстві. Своєю думкою із цього приводу в інтерв'ю АМІ "Новини-Україна" поділився академік Національної академії наук України, президент Академії педагогічних наук, екс-міністр освіти Василь Кремень.

До ВНЗ справді поступили найбільш гідні?

Перший негативний момент - те, що було збережено безліч можливостей для зарахування студентів поза результатами тестування: різні олімпіади ВНЗ, пільги для тих, що пройшли підготовчі курси при університетах і т.д. В результаті не вдалося зберегти чистоту набору в університети на підставі тестових завдань.

Інститут соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України провів психологічне дослідження щодо того, як сприймає громадськість різні аспекти проблем освіти і зокрема тестування. Згідно з його результатами, істотно збільшилася кількість громадян, які вважають, що тестування позитивно вплинуло на зменшення хабарництва в університетах. Але в той же час хочу відзначити, що близько половини батьків, діти яких поступили цього року до університетів, заявили, що хабарництво у вищій школі ще існує. Це свідчить про те, що великий відсоток дітей цього року був прийнятий до ВНЗ не на підставі тестування, а в результаті різних виключень. Я не хочу сказати, що всі ці діти негідні, але в окремих випадках мало місце і хабарництво.

Хочу відзначити, що наступного року Міністерство освіти і науки ліквідовувало в правилах вступу можливість використовувати підготовчі курси, олімпіади у ВНЗ і тому подібне для зарахування поза тестуванням.


В Україні існують ще і категорії пільговиків, чи не виключає це з чесної конкуренції інших дітей?

Так, це проблема, вирішення якої знаходиться в компетенції Верховної Ради, і тут потрібно уряду активніше спонукати парламент до дії. В Україні існує дуже багато категорій дітей, яким в різний час різними законодавчими актами були передбачені пільги під час вступу до ВНЗ. В результаті цього року до престижних університетів на престижні спеціальності до 100% місць забирали пільговики - діти з Чорнобильської зони, інваліди та інші категорії. Вони могли набрати в результаті зовнішнього незалежного оцінювання 124 бали і поступити, а дитина, що набрала 195 балів (ред. - 200 балів - найвища кількість балів) не могла поступити.

Це неправильно, особливо відносно деяких категорій. Наприклад, візьмемо категорію дітей, батьки яких проживають в Чорнобильській зоні. Якщо держава зобов'язана піклуватися про таких дітей, то вона повинна піклуватися про підтримку їх здоров'я, якщо вона турбується про їх освіту, то вона повинна допомогти їм отримати кращі знання в школах, але турбота держави не полягає в тому, щоб приймати непідготовлених дітей до ВНЗ. Ми одурюємо самі себе і цих дітей, у результаті після першої сесії такий студент буде виключений з ВНЗ або його "тягнутимуть" до закінчення навчання, і в результаті суспільство отримає некваліфікованого фахівця. Тому хочу відзначити, що треба переглянути пільгові категорії, тому що фактично кожна пільга - це виключення з чесної конкуренції інших дітей.


29.11.2008 11:07  |  Освіта та наука в Україні  |  За матеріалами: АМИ Новости-Украина

Ви можете обговорити новину в форумі та надіслати власну для розміщення.

Для отримання новин поштою Ви маєте зареєструватись
та налаштувати параметри розсилки в персональному акаунті.

Завантаження новин META...

Всі права належать
Освiтнiй портал 2003-2009рр.

Дизайн порталу: Стильная Студия