This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/787.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-18. The original page over time could change.
Інформаційне повідомлення щодо засідання Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
07.11.2008
Інформаційне повідомлення щодо засідання Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада

7 листопада під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України.

На засіданні були розглянуті питання про стан виконання заходів, спрямованих на нормалізацію умов життєдіяльності населення в місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації, про виконання Указу Президента України від 20 липня 2007 року щодо рішення РНБО України від 15 червня 2007 року „Про напрями державної міграційної політики України та невідкладні заходи щодо підвищення її ефективності", а також розглянуто Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України.

Питання щодо стану виконання заходів, спрямованих на нормалізацію умов життєдіяльності населення в місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації було винесено на сьогоднішнє засідання Ради безпеки у зв'язку з тим, що 30 жовтня закінчився строк дії положення про запровадження зон надзвичайного лиха в постраждалих регіонах, і назріла необхідність дати оцінку  виконання Указу Президента України від 10 вересня 2008 року, яким було введено в дію рішення РНБО України від 19 серпня 2008 року.

У ході обговорення цього питання, Президент відмітив, що була проведена велика робота, однак значна частина завдань ще не вирішена:  станом на 4 листопада з 32 завдань відповідно до рішення РНБО, не виконані 14. В.Ющенко також зазначив, що більша частина будівель, які постраждали від стихійного лиха, ще перебуває у процесі відбудови.

Президент також повідомив, що Генеральна прокуратура України виявила численні зловживання, які стосувалися нецільового використання коштів, спрямованих на подолання наслідків повені. Зокрема, за його інформацією, Генпрокуратура попередила нецільове використання 48,9 млн. грн.

У цьому контексті, Президент загострив увагу на відповідальності уряду у сфері подолання наслідків стихійного лиха. Він закликав Кабмін в проекті Держбюджету України на 2009 рік обов'язково передбачити кошти на поліпшення ситуації, що склалась.

У ході розгляду питання  щодо вирішення проблем, що виникли в міграційній політиці держави учасниками обговорювання було визнано наявність певних позитивних результатів в ході виконання Указу Президента України від 20 липня 2007 року "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 червня 2007 року "Про напрями державної міграційної політики України та невідкладні заходи щодо підвищення її ефективності".

Водночас було наголошено на необхідності формування нових ідеології та підходів до реалізації завдання з делімітації та демаркації державного кордону України, спираючись на положення Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 12.02.2007 р. № 105, вимоги норми законів України "Про основи національної безпеки і оборони України" та "Про міжнародні договори України".  Було доручено Міністерству закордонних справ України у стислий термін (протягом трьох місяців) розробити та подати на розгляд Президентові України проект "Стратегії переговорного процесу із завершення договірно-правового оформлення державного кордону України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони".

У  ході обговорення проблем у міграційній сфері, Президент звернув увагу на той факт, що за даними ООН, Україна посідає четверте місце в світі за кількістю мігрантів. За його словами, 6,8 млн. осіб - це щорічний потік мігрантів через українську територію. В.Ющенко нагадав, що рік тому РНБО України вже розглядала це питання і тепер, за словами Президента, він дає незадовільну оцінку роботі уряду в цій сфері. Він також додав, що за минулий рік на території України було затримано 13 тис. незаконних мігрантів і 62 організованих груп, які забезпечували незаконну міграцію.

У зв'язку з цим, було запропоновано внести до рішення РНБО України завдання щодо розроблення у двомісячний строк Державної програми протидії незаконній міграції на період 2009-2012 років, залучивши для її підготовки МВС, МЗС, Мінпраці, Генпрокуратуру, Адміністрацію Держприкордонслужби, Службу безпеки України, розвідувальні органи тощо.

Розглядаючи зміст та проблеми, що виникають при реформуванні Служби безпеки України, а саме Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України, було прийнято рішення, що перетворення в Службі відбуватимуться шляхом поетапного звільнення Служби від виконання низки невластивих функцій з одночасним посиленням її повноважень у сфері контррозвідувальної діяльності, боротьби з тероризмом, захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності та демократичних цінностей суспільства.

Фінансове забезпечення реалізації Програми має здійснюватися в межах коштів, що передбачатиметься державним бюджетом на відповідний рік центральним органам виконавчої влади, іншим державним органам та науковим установам, відповідальним за виконання визначених Програмою заходів, а також за рахунок інших можливих джерел, передбачених законодавством України.

У затвердженій на сьогоднішньому засіданні Комплексній програмі реформування СБУ передбачено також розробку до кінця 2008 р. нового закону про СБУ, який передбачає ряд концептуальних змін, зокрема, перехід більшості співробітників з розряду військовослужбовців в цивільну службу, а також підвищення їх соціального статусу.

Ще одним питанням, що виникло під час обговорення актуальних проблем сьогодення,  було питання повернення у монопольне управління держави сферу виготовлення документів суворої звітності. Як повідомив на брифінгу після засідання РНБО України перший заступник Секретаря Ради безпеки С.Гавриш, велика кількість видів документів суворої звітності на сьогодні монополізована приватним консорціум, котрий було створено за допомогою державних органів у 2004 році і який вмонтував себе у національний ринок, отримуючи надприбутки від своєї діяльності. „Подібна ситуація не задовольняє Президента і, як виявилось, уряд. Тому, на засіданні РНБО України було вирішено повернути цю галузь у монопольне управління держави, встановивши контроль за діяльністю у цій сфері НБУ та Міністерства фінансів".

С.Гавриш зазначив, що міжвідомча робоча група, яка за рекомендацією РНБО  України буде створена, має протягом короткострокового періоду часу надати свої пропозиції щодо нового сценарію націоналізації цього ринку державою і переходу під державний контроль більшої частини усіх питань, пов'язаних з виробництвом важливих для держави і державної політики цінних паперів.

 

Рішення з усіх питань Радою прийняті і будуть введені в дію відповідними Указами Президента України згідно з Конституцією і законами України.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 7/2009
Про Положення про Міжвідомчу стратегічну групу з українсько-російських відносин
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 5/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 листопада 2008 року «Про виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель»
Інші
Інтерв’ю та коментарі
14.01.2009
Ексклюзивне інтерв’ю Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової агенції „Інтерфакс-Україна”
18.09.2008
Журнал „Огонек”: «Воевать с Россией — не политика для Украины»
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші