This version of the page http://www.ugcc.org.ua/367.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-16. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 31.10.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Жовтень 2008 - 31.10.2008

31 жовтня 2008 року

Св. ап. і євангелиста Луки.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Лука

Святий Лука народився у місті Антіохії в Сирії і походив з грецької язичницької родини. Був лікарем за професією. Навернувшись до Христової віри, став учнем і помічником св. апостола Павла. Найбільше прославився Лука тим, що написав Євангеліє і Діяння апостолів, яке називають "Євангелієм Святого Духа". У своєму Євангелії він оповів нам про шість чудес і вісімнадцять притч Ісуса Христа, про які немає згадки в інших Євангеліях.

Особливою ознакою-символом євангелиста Луки став віл, тому що Лука детально описав народження Ісуса Христа. Євангеліє Лука написав перед 60 роком, а Діяння апостолів - під час ув'язнення св. Павла в Римі. Лука проповідував Христову віру в Італії, Далмації (сучасна Хорватія) та Македонії і помер мученицькою смертю.


Послання ап. Павла до Филип'ян 3, 8-19

Браття, я вважаю все за втрату ради далеко вищого пізнання Христа Ісуса, Господа мого, ради якого я все втратив і вважаю все за сміття, аби лише Христа придбати і бути в ньому не з моєю праведністю, що від закону, але з тією, що через віру в Христа, праведністю, що від Бога, від віри; щоб пізнати його й силу його воскресіння ї мати участь в його муках, стаючи подібним йому у смерті, аби якось осягнути воскресіння з мертвих. Не щоб я уже осягнув мету чи був уже досконалим, але, простую далі, чи не здобуду її бо саме тому Христос Ісус здобув мене. Брати, я не вважаю, що осягнув уже мету; на одне лиш вважаю: забуваю те, що позаду, і прямую до того, що попереду, змагаюсь до мети, по нагороду високого Божого покликання в Христі Іcусі. Отже всі ми, досконалі, думаймо про це, а коли ви де в чому думаєте інакше, Бог і в цьому просвітить вас. Тим часом, чого б ми не осягнули, простуймо завжди тим самим кроком. Наслідуйте мене, брати, і вважайте на тих, що так поводяться згідно з прикладом, який ви маєте в нас. Є їх чимало тих, про яких я часто говорив вам та й тепер з плачем говорю, які поводяться як вороги хреста Христового, їхній кінець — погибіль, їхній бог - черево, їхня слава — у їхнім соромі, вони думають тільки про земне.

Євангеліє від Луки 7, 31-35

Сказав Господь: До кого Мені порівняти людей цього роду? До кого вони подібні? Вони подібні до дітей, що сидять на майдані і кличуть одні до одних: Ми грали вам на сопілці, та ви не танцювали, ми вам співали жалобної, та ви не плакали. Прийшов бо Іван Хреститель, що не їсть хліба і не п'є вина, і ви кажете: Він біса має! Прийшов Син Людський, що їсть і п'є, і ви кажете: Ось чоловік, що любить їсти та вино пити, приятель митарів та грішників. І всі діти мудрости виправдали її.


Хто ж такий Маруф Каркхі?

До Маруфа Каркхі, мусульманського учителя, якось підій­шов учень і сказав:

– Я розмовляв про Вас із людьми. Євреї говорять, що Ви – один із них. Християни вважають Вас за свого святого. А мусульмани дивляться на Вас як на славу Ісламу.

Маруф відповів:

– Це вони так кажуть тут, у Багдаді. Коли я жив в Єрусалимі, євреї прозивали мене християнином, християни – мусульманином, а мусульмани – євреєм.

– Тоді що нам про Вас думати?

– Думайте про мене як про людину, яка сказала про себе таке: ті, що не розуміють мене, поважають мене, ті, що ображають мене, також не розуміють мене.

Якщо гадаєш, що ти такий, як про тебе говорять і друзі, і вороги, то насправді не знаєш себе.


Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за Боже благословення для Віктора, Олександра, Галини, Петра, Каземіра, Світлани, Олени, Оксани, Віри;
- за Боже благословення для Михайла, Олени, Настасії, Маркіяна, Миколи, Ольги, Володимира, Марти, Марти, Ірини, Галини, Михайла, Світлани, Світлани;
- за упокій Петра, Юстини, Миколи, Василя, Кулини, Миколи, Івана, Матрони;
- за упокій Михайла, Марії, Тетяни, Анни, Петра, Станіслава, Данила, Меланки, Стефи, Михайла, Гриня, Василя, Йосифа;
- за упокій Михайла, Марії, Миколи, Людмили, Валентини, Антона, Єфросинії, Олексія, Семена, Єви;
- за упокій Василя, Емілії, Богдана, Лідії, Віктора, Михайла, Наталії, Зінаїди, Михайла, Миколи, Миколи;
- за здоров'я душі, тіла Тетяни і Вадима, мир, злагоду в їх сім’ї, любов між ними і за те, щоб Господь Бог дав їм дитину;
- за здоров'я душі, тіла Михайла, мир, злагоду, щоб Господь Бог дав Михайлові роботу;
- за упокій Нелі, Луня;
- за Боже благословення для священиків Романа, Романа, Івана, Андрія, Миколу, Тимотея, Володимира, Юрія;
- за Боже благословення для сестер Емілії, Бернадети, Ольги, Володимири;
- за упокій воїнів ОУН, УПА, запорізьких козаків знищених Катериною II та душі в чистилищі українського народу;
- за упокій душ, які померли під час голодомору;
- за Боже благословення для готельного бізнесу Михайла, Світлани.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

В розділіi...