This version of the page http://life.pravda.com.ua/problem/4919471205abb/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-10. The original page over time could change.
Смерть на уроці: завищені нормативи чи слабкі діти? | Українська правда _Життя

 

// У здоровому тілі - здоровий дух! Фото ogoniok.com
// Nota Bene!

Смерть на уроці: завищені нормативи чи слабкі діти?

Четверо учнів померли під час уроків фізкультури за останні півтора місяці - кількість смертельних випадків на уроках в Україні починає лякати.

Захвилювались через це і у владних кабінетах. Відтак уряд скасував нормативи фізичної підготовки учнів від 1996 року та тимчасово заборонив бігати у школах кроси.

І хоча чиновники активно взялись за перегляд нормативів, експерти переконують, що скасовані вимоги не є небезпечними для школярів і звертають увагу на значне погіршення здоров'я дітей за останні роки.

Забіг зі смертельним фінішем 

* Останній випадок стався 4 листопада у районній школі міста Кам'янка-Бузька у Львівській області - на уроці помер п'ятикласник.

Хлопчик пробіг одне коло, після чого знепритомнів і помер. У Львівській облдержадміністрації розповіли, що після розтину медики встановили, що у школяра були серйозні проблеми з судинами головного мозку, але раніше про це не було відомо.

* Крім того, 1 жовтня, під час уроку фізкультури у Чернівцях померла 12-річна школярка. Дівчинці стало погано під час виконання вправ з бігу. Вона померла в реанімації.

Результати судмедекспертизи засвідчили гостру серцеву недостатність - субендокардіальний крововилив лівого шлуночка серця.

Повний перелік нормативів для дітей від 6 до 17 років, а також призовників та студентів можна побачити тут
Два роки тому у дівчини були проблеми з щитовидною залозою, вона хворіла хронічним бронхітом. Школярка займалася спортом, посіла друге місце в районних змаганнях з бігу на 100 метрів.

* 1 жовтня у Запоріжжі під час бігу на 100 м помер десятикласник. Розтин судмедекспертів показав гостру серцеву недостатність.

* 13 жовтня у Луцьку під час розминки помер 15-річниий учень технічного коледжу. Смерть була раптовою і несподіваною. У медичній картці школяра записано "синдром Жульберта", тобто дефект печінки і порушення роботи серцевого клапана.

Медкомісія не звільнила учня від занять фізкультури. Директор коледжу розповів, що під час навчання хлопець не жалівся на проблеми з серцем.

* 1 листопада під час змагань з таеквондо у Кременчуці помер 13-річний підліток. Після удару під час спарингу хлопцю стало погано, а потім він помер.

Судово-медична експертиза під час розтину тіла виявила значний крововилив головного мозку, а останнім, за свідченнями очевидців, був саме удар в голову.

Міліція розглядала можливість порушення кримінальної справи за статтею "вбивство з необережності". Усі змагання з таеквондо за наказом Мінсім'ї призупинено до з'ясування обставин трагедії.

* У жовтні 2007 року в Херсоні під час уроку фізкультури від серцевого нападу померла 16-річна школярка.

Перший прогресивний крок?

Кабінет міністрів 5 листопада скасував свою постанову від 1996 року, якою затверджувалися фізкультурні нормативи, і рекомендував переглянути порядок фізичної підготовки школярів.

Таким чином, на сьогодні у школах немає жодних нормативів фізпідготовки, пояснив "Українській правді. Життя" адвокат Андрій Нечипоренко. Викладач з фізкультури не зможе виставити жодної оцінки за виконання нормативів, але, очевидно, оцінки виставлятимуть за активність на уроці.

Які навантаження допустимі для учнів?

На основі медичного огляду школярів розподіляють на три групи: основну, підготовчу та спеціальну.

До основної групи входять усі учні, які не мають відхилень, пов'язаних зі станом здоров'я. Вони займаються згідно з повною навчальною програмою.

До підготовчої групи входять школярі, що мають незначні відхилення й недостатню фізичну підготовку. Вони займаються за тією ж програмою, але з певними обмеженнями на початковому етапі.

До спеціальної медичної групи входять учні з суттєвими відхиленнями, пов'язаними з станом здоров'я, або мають дуже низький рівень підготовки.

Для таких дітей заняття проводяться лише за спецпрограмою лікувальної фізичної культури.

За розпорядженням міністра освіти і науки Івана Вакарчука створено робочу групу, до якої увійшли спеціалісти міністерства, медики та шкільні викладачі з фізкультури з різних областей.

Група налічує 13 осіб, але її ніхто не очолює, повідомили у Міністерстві освіти. Перше засідання було проведено у четвер, 6 листопада. Планується, що нові нормативи, які розробить група, будуть запроваджені вже з 1 вересня 2009 року.

Мама двох дітей 13 та 8,5 років Оксана Петрик вважає скасування нормативів "першим прогресивним кроком". На її думку, нормативи для сучасних дітей потрібно переглянути.

"Можливо, варто повернутись до практики, яка була за часів Союзу. Тоді діток, які займались у спортивних секціях, звільняли від уроків фізкультури, щоб не було перевантажень", - додала вона.

Нормативи: "найкращі у світі" чи "для солдатів"?

Скасовані фізкультурні нормативи були затверджені ще в 1996 році постановою уряду і з того часу не переглядалися.

Міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко зазначив, що нормативи 1996 року фактично були переписані з розроблених раніше - за часів Радянського Союзу.

"Вони направлені на максимальне використання фізичних можливостей організму і на сьогодні не є об'єктивними, оскільки не розвивають дитину, а готують із неї солдата", - зазначив Павленко.

У свою чергу кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент-викладач фізкультури Василь Чаплигін стверджує, що вітчизняні нормативи не жорсткіші, ніж в інших країнах.

"Навпаки, у нашій радянській системі були найкращі науково обґрунтовані стандарти з фізичного виховання. Їх розробляли десятки науково-дослідних інститутів з фізичної культури. Більш того, перед розпадом Союзу, це, без сумніву, були найкращі нормативи в усьому світі", - пояснив він.

Павло Репало, у якого є племінниця 8 років, вважає, що "просто скорочувати нормативи на рівному місці - нерозумно. Це реакція страуса - сховатись від проблеми".

"Будь-який спортсмен знає: навантаження має бути поступовим. А у нас як завжди - наприкінці оголошують, що треба здати нормативи і всі біжать, як впечені, без підготовки. Діти зараз дуже слабкі і для того, щоб вони такими не були, фізкультурою треба займатись з дитсадка", - продовжив він.

На переконання Павла Репала, "для шкільних уроків фізкультури потрібна нормальна програма, щоб навантаження було не раз на рік, під час здавання нормативів, коли школі треба відзвітувати, а рівномірне і методичне".

Також він звертає увагу на необхідність щорічних медоглядів дітей: "Турботливі" матусі, для яких спітніла дитина - це вже надзвичайна ситуація, люблять ліпити липові звільнення від уроків фізкультури, а потім починаються проблеми з серцево-судинною системою та інше".

Вибір генерації: 100 м чи цигарка за школою

Експерти розходяться у питанні доцільності перегляду нормативів убік полегшення.

"Нормативи треба змінити і перепрофілювати на здоров'я дитини, а не на досягнення максимального результату", - повідомив нам ректор Львівського університету фізкультури та спорту Євген Приступа.

У свою чергу викладач фізкультури Василь Чаплигін звертає увагу на те, що здоров'я учнів за останні роки в принципі погіршилося. "Зросла кількість серцево-судинних, нервових та кишкових захворювань, випадків сколіозу", - зауважив він.

Також експерт відзначив погану підготовку учнів: "Це не викликає сумнівів, але це не означає смертельної небезпеки". Навпаки, за словами Василя Чаплигіна, набагато небезпечнішими за крос є короткі дистанції.

Смертельні випадки під час уроків фізкультури, за словами експерта, були і раніше, але зараз, на його думку, краще стала працювати преса.

Спрощувати нормативи науковець не бачить сенсу, оскільки вимоги до фізичної підготовки дітей, за його словами, є середніми показниками, які кожна дитина хоча б на "трійку", але в принципі може скласти.

Крім того, Василь Чаплигін звернув увагу на те, що більшість старшокласників під час уроків фізкультури не займаються вправами: "Деякі ганяють м'яча, а деякі ховаються за будівлями і тихенько покурюють. Звичайно, вони не підготовлені до здачі нормативів".

Що робити, якщо заболіло серце?

Негайно припиніть будь-які активні рухи. Присядьте або зіпріться на щось стійке.

Якщо біль не проходить протягом 4-5 хвилин потрібно покласти під язик м'ятну цукерку або таблетку валідолу.

Якщо самопочуття не стабілізується, потрібно негайно звернутися до дорослих за допомогою та викликати лікаря.

"Населення з кожним роком хиріє - люди не займаються собою, вони безграмотні у питаннях здоров'я. Але іншого і бути не може, оскільки проблемами здоров'я у країні ніхто не займається", - додав експерт.

Мама дівчинки 13 років Вікторія Снегур погоджується, що діти за радянських часів були здоровіші, ніж зараз: "Тоді фізичною підготовкою людей займалась не лише школа з її традиційними уроками фізкультури, а й інші численні організації".

"Взяти хоча б, наприклад, піонерську організацію, членом якої мав бути кожний школяр. Під її егідою постійно проводились спартакіади і змагання, участь в яких була обов'язковою. Можливість оздоровити дітей в піонер-таборах використовували майже всі батьки, тобто діти ціле літо не випадали з системи фізичної підготовки", - продовжує вона.

Зараз же, на переконання мами, "фізична підготовка дітей в основному лежить на плечах батьків та школи, яка, як за царя Гороха, встановлює однакові нормативи для всіх дітей". "Якщо ти не здаєш ці нормативи - тобі знижують оцінку. Ось діти з "синдромом відмінника" і намагаються викладатись, незважаючи на фізичну підготовку і стан здоров'я".

"Ще одним віянням нашого часу", - продовжує мама, - "є те, що у безмежній гонитві за грошима батьки не приділяють потрібної уваги здоров'ю дітей".

"Скарги дітей на біль, кольки та інше, закінчуються фразою "ляж на диванчик та відпочинь", а не відвідинами лікаря з комплексним оглядом. Як результат, відвідують фізкультуру з необхідністю здавання усіх нормативів і діти, яким згідно з медичною довідкою були б заборонені фізичні навантаження!", - додала вона.

У підготовці матеріалу брали участь Ірина Федорів, Євгенія Ковалевська та Марія Шамота


 
Додати коментар
Интернет магазин загрузка...
Льоня-Космос проти Юри-Термінатора. Шкільні роки
Tabloid.com.ua
ОСТАННІ КОМЕНТАРІ
Funt _ 05.12.2008 15:47
Причина "спортивных" смертей школьников может быть на поверхности, достаточно лишь внимательно посмотреть документы МОЗ: http://www.privivok.net.ua/node/255
kipish _ 29.11.2008 17:17
Нормативи залишились такими, які були за СРСР. Але тоді діти ТАК не курили, як зараз. І пиво не пили в 5 класі, чи всякі там бренді-коли. І після уроків у футбол грали в дворі, а не забавки за комп'ютером.
de _ 24.11.2008 07:40
Я не зрозумів - 100 метрів заборонити? Бо якщо людина нормально біжить 100 метрів, то вона біжить якомога швидше, незважаючи на нормативи.
віка _ 20.11.2008 18:11
нормативи я не вважаю завищеними, а діти справді стали набагато слабкішими у плані спорту, адже здоровий спосіб життя їм замінюють інші речі. на мою думку з дитинства батьки мають привчати дитину до здорового способду життя і до занять спортом. адже діти, які не займаються спортом не можуть здати шкільні нормативи.
Бібліотекар _ 19.11.2008 16:02
Діти не слабкі! Батьки повинні вести здоровий спосіб життя і подавати приклад своїм дітям. Мій син (12 років) зараз звільнений від фізкультури, але плаває в басейні з тренером, ходить на урок фізкультури і каже: "Буду ходити на фізкультуру, хоч і звільнений". Нормативи не завищені: розраховані для здорових дітей, а не для дітей курців і наркоманів.
Подивитися всі коментарі [ 18 ] або додати свій
ПРОБЛЕМНЕ
Победить кризис в себе
 

Советы психолога по преодолению кризиса: "Расслабьтесь и включайте мозги!"45

Майя Шахова - психолог, психотерапевт, врач-санолог.
Синдром Дауна
 

Открылась фотовыставка "Украинские звёзды - детям с синдромом Дауна"3

19 декабря в галерее Bottega открылась выставка, призванная изменить мнение общества о людях с синдромом Дауна.
Надзвичайна ситуація
 

Буковель після пожежі. Фото5

"Ніякого підпалу чи вибуху газу не було, це ми можемо сказати точно" – запевняють в адміністрації. Тут розглядають п'ятничний інцидент як прикрий випадок, але просять не драматизувати ситуацію.
Кільчицька натякнула на свої приховані тату і плани про дітей
Tabloid.com.ua
БЕСПРИЗОРНЫЕ ДЕТИ
Оксана Матюх

Не быть равнодушным0

 
Кто-то из великих сказал: "Щедрость состоит не столько в том, чтобы давать много, сколько в том, чтобы давать своевременно". Это высказывание должно стать аксиомой, когда речь идет о ветеранах, пенсионерах, одиноких матерях, беспризорных детях…
БЛОГИ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
МУЛЬТИМЕДІА
Бандера і "бандери"
Як зробити Різдвяного янгола. Фотоінструкція
Барак Обама поховав улюблену бабусю. Фото
Як зробити подарункову коробку. Фотоінструкція
Рейтинг найбагатших вигаданих героїв. Фото
На концерті у Києві Емма Шапплін оголила ноги. Фото
 
Архів      RSS-стрічка
© 2007-2008, Українська правда. Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на Українську правду-Життя.

Зворотній зв'язок