This version of the page http://www.misto.vn.ua/index.php?action=1&k=1247 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-01-09. The original page over time could change.
Пошук на сайті
Стартовою      В вибране
Сьогодні  09.01.2009          Наша адреса: 21009, м. Вінниця, вул. Ширшова 3а, тел.: (0432) 55-11-00, 55-11-01, 55-11-02
Рубрики
День за днем
Таке життя
Стиль
На здоров'я
Читай корисне
Спорт
Архів
Інформація
Афіша
Анекдоти
Гороскоп
Рецепти
Оголошення
Наші проекти
Хто є хто
Вибори
Телефони
Web-камера
Газета інфо
Реклама
Передплата
Про газету
Контакти
Цікаве відео
Загрузка...
Наші партнери








Реклама
СТАТТЯ ВIД  02.09.2005,  №35 (2005)

''Дитина, яка приходить до школи, набагато етичніша за вчителя''

Так кажуть самі вчителі з приводу введення у школі нового предмета — етики. Для вчителів цьогорічне 1 вересня — початок чергової освітньої реформи, а для школярів усе нове — вони не настільки переймаються, що, починаючи з цього навчального року, вже не 10 і навіть не 11, а 12 років будуть навчатися у загальноосвітній школі. Ще один рік додали за рахунок молодшої школи — раніше молодшими вважали перші три класи, відтепер — чотири, з 5 по 9 клас — середня школа. А старші класи згодом стануть “профільними” — будуть орієнтувати учнів на ті спеціальності, що їм доведеться опановувати глибше, освоюючи обрану професію.
Власне, реформа почалася ще чотири роки тому, але саме цього року перший експериментальний випуск молодших класів переходить у середню школу. Діти, що зараз у шостому класі і старше, провчаться 11 років. А ті, хто перейшли цього року в п’ятий клас і молодше, займаються вже по іншій програмі і матимуть 12 років шкільного режиму і вчитимуться за іншими підручниками. З п’ятого класу тепер можна буде вивчати другу іноземну мову (за умови, що в школі досить учителів). По-новому будуть викладати природознавство, більше годин дали фізкультурі, додатково увели предмет “Етика”, з ініціативи Президента України за підтримки Міністерства освіти та науки розпочато роботу над розробкою програм “Етика віри” та “Релігієзнавство”.
Хто буде викладати етику, яким чином ставитимуть оцінки? Про це розповіла викладач кафедри методології та управління інституту післядипломної підготовки вчителів, вчитель географії, економіки і нововведеного предмету ЗОШ №18 Лариса Новицька:
— Викладати етику за міністерськими рекомендаціями мають вчителі історії, української та зарубіжної літератури. Але це не є догма. Насамперед це має бути педагог, який сприймається як людина моральна у своєму етичному колі. Учитель може бути із усіма регаліями, але це не значить, що його люблять діти і поважають батьки. Це має бути людина, яка не тільки декларує етичні норми, але й живе за ними.
Автори підручників і програм застерігали, щоб урок етики не зводився тільки до моралізування. 90% — спілкування дітей шляхом інтерактивних технологій: в парах, малих групах, однак дискусії у п’ятих класах, це ще не зовсім той метод, але десь початок того.
Курс “Етики” розрахований на два роки — 5-6 класи.
— Чому саме 5-й клас?
— У молодшій школі вивчався предмет “Я і Україна”, “Етика” йде як логічне його продовження, щоб не втратити набуте, а закріпити і розширити. Дитина, яка вийде з уроку етики, має стати десь на краплиночку кращою. Професор столичного університету сказав чудову фразу, що кожен учитель етики (і не лише) повинен розуміти, що дитина, яка приходить до школи, набагато етичніша за вчителя, і це не повинно ображати дорослого. Дитина не вміє обманювати, бо для неї це неприродно, тому й треба використовувати саме цю вікову категорію, коли вони не навчились робити погане, а навчити їх кращого.
Світ, в якому живе дитина, у великій мірі жорстокий, а ще є інший світ: коли приходить дитина додому, герої серіалів стають ближчими, аніж бабуся у далекому селі. Гуманізація стосунків вчителя і учнів — це дуже велике завдання. Мені здається, що девізом можна взяти слова Ліни Костенко:
Не піддавайся на спокуси,
Не заливай у серце злість,
Вона когось, можливо, вкусить,
А тебе вже точно з’їсть.
Якщо дитина це зрозуміє в 10 років, то вона це буде згадувати у 20 років і в 40.
— Як оцінюватимуть знання з етики, і, взагалі, наскільки це етично?
— Це питання було поставлено на засіданні міністерства. Спеціалісти кажуть, для того, щоб дитина розкрилася перед однокласниками, оцінки треба ставити дуже обережно і лише на користь дитини. Я думаю, що це один з предметів, де ні в якому разі не повинен розвиватися комплекс меншовартості, бо то є найстрашніше, як в дитинстві, так і в юності і в старості.
— Наскільки обов’язковим є відвідування уроків з “Етики віри”?
— Лише зі згоди батьків. На цих уроках дитина повинна зрозуміти, що має місце інша віра, не така, як в їхній сім’ї, щоб ці уроки об’єднували віруючих людей і у жодному разі не закликали до міжконфесійної ворожнечі. 2 вересня у Києві має відбутися семінар з цих питань.
Недільні школи, які існують при релігійних громадах, — це зовсім інше. У 17 регіонах України є досвід викладання подібних предметів — це етика православна, католицька, мусульманська у Криму...
Дуже непросто зараз створити у школі етичне середовище, і ця проблема не обмежується 5-6 класами. Коли я починаю працювати з дітьми як класний керівник, учні записують у щоденник слова Сервантеса: “Ніщо не дається нам так дешево і не цінується так дорого, як чемність”.

Оксана ПУСТОВІТ


 
Додай свій коментар, будь першим!
 
Залиште свій коментар:  

* Ім'я або Нік:
E-mail:
* Коментар:
Введіть, будь-ласка суму цифр: два плюс десять 
''Дитина, яка приходить до школи, набагато етичніша за вчителя'' - "Місто" - Вінницька щотижнева газета
Новини Вінниці
Загрузка...
Робота та кар'єра
Загрузка...
Поздоровлення

Святкуємо разом з іменинниками-вінничанами та всім світом!

27 грудня
Охота Юрій Леонідович — директор МКП “Вінницька міська аптека”.

28 грудня
Стрехова Світлана Вікторівна — керуюча справами виконкому Ленінської районної в місті ради.

29 грудня
Кушнір Василь Архипович — начальник відділення Державного казначейства м. Вінниці.
Вікленко Наталя Петрівна — солістка обласної філармонії, заслужена артистка України.

31 грудня
Клембовський Валерій Анатолійович — голова правління ВАТ “Вінницягазбудсервіс”.
Тимощук Сергій Володимирович — заступник начальника юридичного управління міської ради.

1 січня
Бездухов Василь Васильович — заступник голови Вінницької обласної організації Товариства Червоного Хреста.
Дейнека Віталій Дмитрович — начальник відділу у справах національностей облдержадміністрації.
Панасюк Микола Іванович — директор агрокооперативу приватних пайовиків “Перемога”, депутат обласної Ради.
Душкевич Людмила Василівна — директор Вінницької обласної дирекції акціонерно-комерційного банку “Правекс-банк”.
Підлісний Володимир Григорович — директор ТОВ “Вінницький регіональний бізнес-центр”, депутат обласної Ради.
Пізняк Олег Степанович — генеральний директор ТОВ “ВКП “Техногаз”.
Кравчук Володимир Олександрович — директор ДП Вінницького науково-дослідного та проектного інституту землеустрою.
Черешнюк Олена Анатоліївна — завідуюча ДНЗ №30.
Анфілов Руслан Анатолійович — начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради.
Новини УНІАН
завантаження...

© "Місто". Всі права на материали, що знаходяться на сайті, захищені у відповідності з законодавством України.
При будь-якому використанні материалів сайту, посилання на www.misto.vn.ua обов'язковe.
   
   Екcпорт новин в форматі RSS 2.0