This version of the page http://zaxid.net/article/26930/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-26. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Ale lakhn makhn fun mir shpas …

Анонси

27.12 13:00 Презентація нового документально-публіцистичного фільму «Ціна ...
28.12 14:00 Мітинг-попередження владі «Пора формувати Україну самостійно!!...
29.12 15:00 Урочистості з нагоди вручення дипломів та премій лауреатам Обл...
13:39 26.12.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Євро-2012
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Тема

  • Література і мандриТимофій Гаврилів для zaxid.net , 25.12.2008
  • Кому потрібна «карта українця»?Володимир Павлів для zaxid.net , 22.12.2008
  • Галицькі міфи Патріарха АлєксіяДенис Заремба для zaxid.net , 18.12.2008
  • Мій Відень – 3Тимофій Гаврилів для zaxid.net , 15.12.2008
  • Мій Відень – 2Тимофій Гаврилів для zaxid.net , 11.12.2008
  • Мій Відень – 1Тимофій Гаврилів для zaxid.net , 08.12.2008
  • Ще раз декілька слів про толерантністьБогдан Панкевич для zaxid.net , 04.12.2008
  • МОВЧАННЯ НЕ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИЯрослав Грицак для zaxid.net , 01.12.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • Ми всі повинні довідатись про істину людини в Божих очах, – Кость Москалець
  • Галицькі міфи Патріарха Алєксія
  • Мій Відень – 3
  • Мій Відень – 2
  • Мій Відень – 1

Точказору. АРХIВ

  • Львів – це справжній поліс
  • Не мій Львів
  • Мій сон – Львів
  • Львів – ілюзорна столиця
  • Донецк и Львов: города не первые, но и не вторые
Загрузка ...

Тема

Ale lakhn makhn fun mir shpas …

Автори примудрилися й тут «зашити» ксенофобський месидж відвідувачам: бо ж відомо, хто почав руйнувати той рай, – росіяни! Це ж росіяни, коли прийшли сюди вперше, почали називати наших рідних жидів євреями.

 

Львів захлиснула нова хвиля «відродження»: цього разу через кнайпи, ресторани і бари. Гастрономічно-сентиментальна тема є досить надійним засобом донести до мешканців та гостей міста особливості різнобарв'я культур його минулого. Проте вже перші кроки «відроджувальників» мали б насторожити львівську публіку, оскільки нічого, окрім вульгарної, кітчевої експлуатації минулого, в них не проглядалося. Дивною виявилася також реакція львів'ян на появу цих закладів «громадського харчування» - тобто прихильною або просто байдужою.

Першим був «Культ» (Клуб достойних львів'ян). Треба віддати належне ініціаторам створення в занедбаній пивниці Львівської філармонії добротного закладу клубного типу. Та й сама ідея була цілком непоганою: розповісти відвідувачам про славетних земляків, які тут народилися, або жили. Так би мовити, розвага і відпочинок з дидактичною метою. Але познайомившись із інтер'єром «Культу», приходиш до висновку, що межі фантазії «креаторів» нема меж, а з тактом і смаком у них не склалося. Ще можна було б зрозуміти кітч в стилі «а ля ленінська кімната», зі стендами з фотографіями на стінах, як в казармовому клубі, можна навіть зрозуміти певну частку іронії в такому оформленні... Але цілком неприйнятною і недопустимою є блюзнірська експлуатація фотографій мучеників Української греко-католицької церкви, замордованих в підвалах НКВД, розвішених безпосередньо поруч з напівоголеним портретом сучасної поп-зірки. Безумовно фотографії мучеників заслуговують набагато кращого і достойнішого місця, ніж пивна, де люди бавляться, п'ють і танцюють... Цей факт якось тихо-мирно пройшов повз увагу львів'ян, які виявилися не чутливими до таких тем і наступною з'явою стала сумнозвісна «Криївка».

Вже писав про ксенофобський та антисемітський антураж цього закладу. Чого варті лише запитання від пахолка на вході: «Москалі серед вас є?» А карта страв просто тхне «салом кошерним по-гайдамацьки». Автори задуму начебто мали на меті пропагувати серед гостей Львова героїв української визвольної боротьби в атрактивній легкій формі. Насправді ж маємо справу з комерційною експлуатацією сторінок героїчної і водночас трагічної історії Другої світової війни, з неприхованими реверансами в бік ксенофобів та антисемітів. Найбільше вражає те, що цей заклад знаходиться віз-а-ві з Ратушею. «Креатори» звісно скажуть, що ви не розумієтеся на бізнесі - це надзвичайно прибутковий заклад, до якого просто «ламаються» гості міста зі Сходу, і це не ображає їхніх національних почуттів. Справді, у світі є багато епатажних закладів. Деякі з них базуються на експлуатації певних людських збочень і вад, і вони також користуються великою популярністю в певної категорії публіки. Проте, чи використання таких людських вад має ставати обличчям нашого міста?

А в цілому такий ресторан тільки підтверджує радянські стереотипи східняків про антисемітський і тоталітарний характер руху УПА, а не розвінчує його.

Третім «успішним» проектом компанії «Криївка» стало створення кафе «Мазох». Знову ж таки, певна гра навколо теми мазохізму є не тільки допустимою, але й оправданою, бо Леопольд фон Захер-Мазох  походить зі Львова. До концепції оформлення кав'ярні можна було б і не ставитися так критично-прискіпливо (питання смаку ініціаторів та дизайнерів закладу), якби не одне але... Перед входом у кав'ярню було встановлено пам'ятник видатному письменнику. Пам'ятник має, за висловом «креаторів», одну «родзинку» - запхавши руку до кишені, можна полапати видатного чоловіка за геніталії... Не буду багато моралізувати навколо історичності цієї особи, бо з історичними особами так довільно поступати не можна, скажу таке: довший час навколо цього горе-пам'ятника юрмилися маленькі дівчатка школярки - напевно майбутні шанувальниці творчості письменника... До слова, пам'ятник нелегальний, встановлений на міській території без будь-якого дозволу чи погодження... і стоїть, а кафе процвітає. Якийсь усесильний «патронаж» витає над усіма цими закладами компанії «Криївка»...

Останньою краплею в цій ще не закінченій історії стало відкриття «Галицької жидівської кнайпи «Під Золотою Розою». Знову ж таки, з формальної точки зору у Львові, де свого часу євреї становили 33% населення міста, вартувало б мати і не одну кошерну кав'ярню чи ресторан. Серед них мали б бути і з виключно кошерною їжею (приготування, якої витримане відповідно до всіх приписів єврейської традиції), тобто для туристів-євреїв, які відвідуватимуть наше місто. В даному ж випадку ми маємо справу з примітивною клоунадою поруч з руїнами синагоги. Про низьку освіту та необізнаність з історією «креаторів» від компанії «Криївка» свідчить переднє слово до меню закладу. Колектив кнайпи зображає весь попередній галицький період як суцільно безконфліктний, як свого роду «всезагальний мир на землі». Для підтвердження своєї тези автори наводять як приклад придумані ними дурнуваті імена «Василів Рахмановичів» та «Самуелів Степановичів». Мені відомі подібного роду «забавки» в окремих галицьких середовищах, де обігрується в такий спосіб походження людей, їхня національність, антропоморфічні дані, але ніколи не міг собі уявити, що ці «забавки» будуть втілені в реальність у вигляді подібного закладу. Та й змальований «рай» не є випадковим. Автори примудрилися й тут «зашити» однозначно ксенофобський месидж відвідувачам: бо ж відомо, хто почав руйнувати той рай, не повірите - росіяни!  Це ж росіяни, коли прийшли сюди вперше, почали називати наших рідних жидів євреями. Яке зло сотворили! Хлопцям із «Криївки» байдуже, що теперішні львівські євреї належать до російськомовної культурної традиції, і вони не воліють, щоб їх називали «жидами». «Креатори» від «Криївки» знають, як має бути правильно і змусять євреїв бути «жидами». З часом ті ж хлопці можуть і на «своє» місце вказати тим «жидкам», щоб вони не дуже розперезувалися: вони ж зайди, вони ж не у себе вдома...

Ксенофобським є й протиставлення мирним галичанам озвірілих російських орд, які принесли сюди «рускій язік» з ненависним  словом «єврей», які влаштували перші погроми, бо ж святі галичани не знали такого явища (О, санкта сімпліціта!) Повірити у щирість намірів «креаторів» відродити галицьку єврейську традицію та реконструювати той галицький міжнаціональний мир не дає відверте паплюження росіян як народу. Тут вам і «чорносотенний цар», і «рускій язік» (напевно натяк теперішнім львівським євреям на їхню російськомовність в побуті), і ще багато інших метафор, вжитих у передньому слові до меню - напевно щоб антисемітам та ксенофобам краще перетравлювалася псевдокошерна їжа закладу. Із загального тону написаного чітко випливає, що не про відродження пам'яті про галицьке єврейство йдеться авторам ідеології кнайпи, а про задоволення їхніх затаєних ксенофобських комплексів. Весь подальший текст про «відкриті серця і душі», про якесь гіпотетичне «благословення» гіпотетичних змішаних пар «звучить» в меню ресторану як крайнє блюзнірство.

У цій кнайпі автори проекту втілили усі свої стереотипізовані уявлення про євреїв. Яким же вимальовується цей образ із всього побаченого у закладі? Євреї носаті і пейсаті, захланні торгаші і лихварі, вони готові навіть на руїнах синагоги і на пам'яті про мільйони жертв Голокосту зробити «ґешефт». Для цього авторами відтворений відповідний антураж: капелюхи з приштукованими до них пейсами, які можна одягати в кнайпі, щоб досхочу посміятися з єврейської хасидської релігійної традиції. До слова, кілька відвідувачок при мені також приміряли собі такі «капелюхи» і дуже сміялися... Зрозуміло, що це не порівняльні речі, але як би християни споглядали на подібний «християнський» заклад в Єрусалимі, де жінки міряли б єпископські ризи, просто так, «до знимки», щоб посміятися...

Про те, що, на думку «креаторів», ґешефт у єврея сидить «в крові», свідчить той факт, що в меню ціни за страви не зазначені. Ви можете до схочу «поторгуватися» з офіціантами навколо рахунку, який вам буде пред'явлений по закінченні трапези.  Кліше про «євреїв-торгашів» - як на долоні. Так у «них» нема ж нічого святого, окрім торгівлі! Вони навіть кнайпу назвуть іменем зруйнованої нацистами синагоги, а літній майданчик збудують аж під саму меморіальну таблицю, де написано про акт вандалізму, вчинений нацистами у 1942 р. Де ж тим горе «відроджувальникам» знати про сакральне ставлення євреїв до померлих, їхніх поховань та руїн храмів? Думаю, цей заклад буде сприйнятий євреями міста та й цілого світу, як ще один акт вандалізму, як паплюження пам'яті жертв Голокосту, як блазнювання  на руїнах.

Серед кількох «атракцій» цієї кнайпи автори пропонують «полюбуватися» руїнами «Золотої Рози». Їм навіть на згадку не спадає, що це не руїни «Форум Романум» у Римі, не залишки давньої цивілізації, яка канула в Лету. В даному випадку йдеться про руїни, які свідчать про масовий злочин, про геноцид цілого народу. То хто ж тоді буде «любуватися» такими руїнами? Можливо цими прихильниками будуть закоренілі антисеміти, яким грітиме душу сам факт винищення галицького єврейства. Врешті, на кого ж розрахований цей львівський Диснейленд з антисемітськими акцентами? Напевно не на євреїв, бо вони не переступлять поріг закладу, який з них насміхається, тоді на кого? Перш за все, на простакуватих туристів, які знайдуть у цьому закладі підтвердження усіх своїх стереотипів про євреїв, а потім поїдуть далі тиражувати цей образ, але вже ідеологічно підковані у Львові.

Не зовсім випадковим є також замилування «креаторів» Леопольдом Вайсом, а точніше Мугаммадом Асадом, народженим у Львові, який у 1926 році прийняв іслам і був одним із найяскравіших борців із сіонізмом. Асад заслужив бути згаданим у вже другій львівській кав'ярні не тільки через високий інтелект, а радше через свій антисіонізм. Інакше, чому ж тоді такою самою славою не втішається ще один львів'янин, єврейський мислитель - Мартін Бубер? З цього може випливати, що авторам ідеї закладу миліший антисіонізм Мугаммада Асада, ніж розвідки Бубера про містичний ультраотртодоксальний хасидський світ. Це може бути ще одним свідченням, що тут йдеться не про відродження, а про те, чим ще вколоти євреям очі. Автори закладу втішаються тим, що спеціально привезли з Польщі ескізи еротичних малюнків Бруно Шульца і відтворили їх на стінах ресторану. Хоча цей крок може мати й інший бік медалі, бо саме використання цих малюнків, вирваних з контексту, на стінах кнайпи, як типових для єврейської культури, може відповідати хибним уявленням певної частини львівського суспільства про неї як субверсивну, збочену й зіпсуту.

Розмірковуючи над мотивами творців цього закладу, мене весь час не полишала думка, чому ідеї, які можуть мати й позитивне втілення, мають у нас обов'язково відбуватися через приниження і осміювання інших? Тут прошу не плутати з гумором, або іронією, або ж з постмодернізмом, бо найбільш корисною є самоіронія, якої так бракує нашим «креаторам».  Чому не зовсім освічені люди мають тиражувати свої стереотипні уявлення про інші народи та поширювати свої психологічні комплекси на увесь загал? Якщо хтось думає, що звичайна кнайпа - це несерйозно, і вона не завдасть великої шкоди суспільству, то вони помиляються. У сучасному світі, коли люди не мають часу на читання серйозних книжок, пробігтися очима по текстові в ресторанному меню - найлегше й найприємніше, особливо, коли очікуєш на виконання замовлення. Таким чином звичайний заклад громадського харчування перетворюється на осередок масової комунікації. Певні прогалини в короткому тексті можуть «заповнити» розповіді офіціантів про історію галицького єврейства, таким чином ми можемо отримати цілу армію невігласів, які будуть свято переконані у правдивості свого варіанту історії Галичини.

Тепер трохи про інший ракурс проблеми. Про нашу персональну відповідальність і про відповідальність влади. Таке враження, що влади у місті не існує, або вона тісно співпрацює з «креаторами» і творить з ними одне ціле. Якщо влада не розуміє, що в такий спосіб традиція не відроджується, або відроджується традиція ксенофобії і антисемітизму, то вона недолуга влада. Якщо свого розуму не вистачає, то можна повчитися у своїх сусідів поляків. Яскравим прикладом є відродження єврейського Казімєжа в Кракові. Відродження колишнього єврейського міста почалося з побудови Центру документації єврейської культури. З часом великий наплив туристів спричинив попит на традиційну єврейську кухню і маленький ресторанчик «Аріель» розрісся до великого ресторану кошерних страв. «Аріель», де раніше грали клезмери з Одеси, започаткував великий фестиваль клезмерської музики на Казімєжу, куди з'їжджаються музиканти буквально зі всього світу. Так, тут не обходиться без комерції, але не замішаної на стереотипах і тим більше на антисемітизмі.

Наша ж влада полюбляє влаштовувати на місці колишньої великої міської синагоги, також підірваної нацистами, масові гуляння типу «Свята ковалів». Мене весь час не полишає думка, чому це «свято» має обов'язково відбуватися на руїнах чийогось храму і особливо в суботу, коли навіть не за стіною, а поруч, в брамі, євреї облаштували собі місце для молитви, щоб бути поруч зі «Золотою Розою»? Чому влада має обов'язково влаштувати рок-концерт, на якому перебрані під козаків п'яні чоловіки заходяться в паморочливому танці? Чому площа, де завжди містився осередок єврейської культури і традиції, має називатися площею Коліївщини? Це для того, щоб євреї не забували про український войовничий антисемітизм? Повірте, про це важко забути.

Я навіть допускаю, що «креатори» усіх чотирьох, згаданих тут закладів, намагалися через сміх «вилікуватися» від травм минулого. Проте, сміх як самоіронія може очищати, але сміх над кимсь, а особливо на руїнах чужого зруйнованого храму - блюзнірство. В назву статті винесено слова з пісні єврейського хлопчика: «Всі сміються і кепкують з мене...» Фабула пісні «Папіросен» така: малий єврейський сирота продає цигарки на вулиці і благально просить перехожих купити їх в нього, бо інакше він не виживе. Мокрий від холодного дощу, безнадійно чіпляється за найменшу можливість вижити, а перехожі у відповідь тільки підсміюються і кепкують з нього, залишаючи помирати на вулиці як пса...

Подумаймо над тим, чи завжди наші сміх й іронія є доречними, і чи не ранять вони когось глибоко й смертельно.

 

Дивіться також фоторепортаж ГАЛИЦЬКА ЖИДІВСЬКА КНАЙПА

Василь Расевич  для ZAXID.NET



Коментарi

75.57.*.*Slavw25-12-2008 23:40

Тут викладені СПРАВЖНІ причини антисемітизму:

http://www.myslenedrevo.com.ua/studies/franko/mosaic/35.html

http://www.personal-plus.net/196/1415.html

http://www.hrono.info/statii/dost_evr.html

http://exlibris.org.ua/szestopal/index.html

http://shulman-leonid.livejournal.com/

http://www.eleven.co.il/?mode=article&id=10277&query=

Треба буде ще роздобути твори ось цих класиків та мислителів:

http://www.personal-plus.net/218/1995.html

91.124.*.*Dumb24-11-2008 21:17

Навіяне зауваженням Віталія "чому не відбудована синагога": Якби її відбудували автор міг би виступити зі статтею на тему "чи правильно відбудували синагогу, чи кошерну їжу споживали будівельники, чи взагалі варто було її відбудовувати у світлі ставлення євреїв до руїн храмів" і т.д. Аби хтось щось зробив, а приводи для критики знайдуться.

91.124.*.*Dumb24-11-2008 21:17

TO "До Думб"

Шановний, для того щоб висловити думку з приводу статті не обов"язково читати всі коменти, досить прочитати статтю. Про коменти я написав на той випадок, якщо така думка уже звучала. Щодо "по суті справи": як на мене тут суть не у викладених фактах, а у світоглядному підході до проблеми (на кшталт Ахіллеса з черепахою), тому вважаю, що висловився по суті.

193.93.*.*bohdan-1624-11-2008 14:51

Пане Расевичу та решта краян, що відписалися на статтю! Я нічого не хочу сказати поганого, але чи не занадто гостра в нас форма ТОЛЕРАСТІЇ?

Осьо подивіться за цими посиланнями і вирішіть самі:

http://dniprograd.org/ua/photoreportone/55

http://guralyuk.livejournal.com/1122151.html

Може, це не дуже в тему, але мені здається, що навіть описані паном Расевичем ліки недостатньо ефективні.

Особливу увагу раджу звернути на прізвища героїв нашого часу (точніше, нашого безчасів'я - рос. "безвременья")...

82.207.*.*Vitaliy23-11-2008 18:31

Не зрозуміло одне: чому синагога не відбудована ? Де єврейська громада Львова - у неї що, грошей немає ? Чи може, її коштом всіх львівян відбуловувати ???

Які претензії до "руїн синагоги" ? Якщо це не хвилює євреїв, чому повинно хвилювати нас ?

77.52.*.*До Думб15-11-2008 13:38

А щось по суті справи написати? Але за вас все говорить фраза, що не читав усієї дискусії, але сказати можу. Верной дорогой идете товарищ!

94.178.*.*Dumb13-11-2008 14:39

Не читав усіх коментів, але щодо статті... На мою думку - непогано написаний опус людини, яка займається професійним критиканством, і за бажання та при наявності натхнення може піддати сумніву навіть відповідність християнським цінностям діянь Христа. P.S. Один мій вчитель колись мені сказав: "Знаєш як називаються люди, які все критикують? Кретинами."

77.52.*.*Абориген11-11-2008 19:27

А Грицак, він вже стільки грошей спожив від Сороса, що йому вже тільки з морально-етичних міркувань вартувало б забрати голос в цій дискусії. Цікаві наші публічні інтелектуали, а може вони здатні лише переповідати чужі ідеї? Зробили собі славу на плагіаті і тепер жирують, хто на ідеї соборності, хто на ідеї сепаратизму. Що те, що друге смердить...

77.52.*.*Абориген11-11-2008 19:21

Дивно чого Возняк зайняв таку позицію, наскільки мені відомо, він завжди позиціонувався як ліберал чи то пак ліберал за гранти? Щось там їх в тому культурологічному часописі дуже налякало. Магдиш відразу звинуватила Расевича в приналежності до ФСБ. Нічого кращого її комсомольсько-піонервожатський розум не зміг втнути. І при чому тут "обрусевшие инородцы" від Возняка? Він що вважає Расевича обрусєвшим, то ким до того був Расевич? Взагалі якісь суцільні загадки. А може то прийшла година "Ч", щоб всі унаявнили свої позиції?

77.52.*.*Абориген11-11-2008 19:15

Погоджуюся з останніми дописувачами. Расевич єдиний, хто має хребта в цьому місті. Назвався публічним інтелектуалом - лізь в борщ. Я недавно відкрив для себе цей сайт і постійно захоплююся його статтями. Це не Возняк, з якого останнім часом полізло те, чим він по вінця наповнений. Це не Грицак, який пише дитячі реферати і вимагає до себе всезагального шанування. Прочитав усю дискусію під статтею і зрозумів, що чітку позицію зайняли тільки ті, хто підписався своїми прізвищами: Римська, Середа, Амар, Дубасевич. Оце напевно і всі, хто мислить у цьому місті...

217.65.*.*78911-11-2008 15:16

Pohodzhuiusia z Jazzy: Avtor pershyi iakyi ie dostachno vidvazhnyi i besposeredno i chytko i konkretno (vkliuchno de torkaiutsia "interesy") pysav seriosne, vidverte stattia dlia lvivskoi publiky pro tsiu temu. (Inshchym zaras napevno bude lehche i diskusia mozhe dali rozvivatysia.)Respekt Avtoru!

77.121.*.*jazzy11-11-2008 15:08

Автор започаткував дуже актуальну дискусію.

Хтось мав наважитися і прийняти першу хвилю "ударів" на себе.

дякую за Вашу позицію

193.6.*.*Anja, CEU10-11-2008 15:43

Pane Rasevych, bravo. Pidpysujus pid kozhnym vashym slovom. Krakowski Kazimierz takoz duzhe krytykujut za turystyfikovanist i komerconalizovanist, peretvorennia na svojeridnyi "park rozvag", prote ce i blyzko ne porivniujetsia iz zhahlyvoju sytuacijeju Jewrejskoji spadshchyny u Lvovi.

194.99.*.*Пророк07-11-2008 16:57

Цілком погоджуюсь з Олегом відносно національної приналежності чи то прихильності автора. Хотілося б щоб так українську націю захищалось в своїх статтях а також розказувалось про розвиток, страждання та боротьбу українців. а немає....

193.43.*.*власни ключа06-11-2008 21:26

А може автор погано поторгувася та й тому не задоволений такими речами, доречі нса якій пдставі територіогороджена? там немає дозволу на будь які роботи, може жиди самі шось незаконно роблять?

193.43.*.*ЛЕМКО06-11-2008 08:37

РЕАЛІСТУ

Рятуйте Сеника,. та не займайтесь пліткарством.Поки ви відволіклися по ньому створили комісію.

217.132.*.*DK06-11-2008 00:53

Пане Реалісте, ну, власне, як Ігор Богдан колись співав:

"Галичани - ми нація добірна.

Галичани - ми нація ще та"

Мав сьогодні теж "особливого дня". Тому не буду зарікатися про постійну подальшу присутність на цьому ресурсі. Зрештою, ви писали про іншу платформу то є ще такий невмирущий форум "Ріде місто" (misto.ridne.net) Там принаймні довжину повідомлення не обмежують 700-а символами. Що ж до пана Расевича, то нажаль не маю честі знати пана особисто і не можу широко судити про його попередні статті. Цей же артикул про кнайпу вважаю дуже виваженим, чесним і справедливим.

194.44.*.*реаліст06-11-2008 00:03

пане ДК.

Не знаю наскільки корисним був обмін думками стосовно Лемка, але одне ми з вами точно довели - що галичани вміють між собою не тільки сваритися :)

я так зрозумів, судячи з вашої оцінки сайту захід-нет (а також ваших активних дискусій у інших гілках форуму), що ви сюди прийшли "всерйоз і надовго". Тобто вас тут застати буде нескладно.

я тут буваю не так вже й часто, але бачу що вам тут і без мене не скучно :)

насправді маю досить мало часу на такі спілкування. Просто бувають "особливі дні". як сьогодні.

якщо будете тут завтра, то ще поспілкуємось.

шкода тільки що ми так і не обговорили "начальника Транспортного цеху" :) (тобто мого улюбленого автора - Расевича)

217.132.*.*DK05-11-2008 22:09

Пане Реалісте, дякую на добрім слові і вам по-галицьки зворотній комплімент також :)

Дуже рідко пускам сі в дискусії, але я так бачу, що цей портал увібрав в себе трохи від львівської НЕ-клюмбівської балачки старого поступівського ґатунку, тому це привернуло мою увагу, бо бачу, що останнім часом у Львові зникла і платформа для обміну думок і думки подрібнішали. То може є ще порох у львівських порохівницях і мо' навіть у Пороховій Вежі, поруч з якою ся вчив славетний Ілько Лемко.

Бігме, неонлайн щоденник востаннє відкривав у підлітковому віці, коли й поняття "бльог" не існувало, а цей ЖЖ-вий тренд якось мені до душі не припав. Тому жадних бльогів не проваджу.

217.132.*.*DK05-11-2008 22:03

Пане Реалісте, погоджуюся зі слушністю ваших зауваг щодо неабсолютності народознавчої чи радше міжнароднознавчої тематики. Але все ж, на нас стільки років вішали лейбели, що ми й самі заходилися їх вішати на інших. При тому часто-густо навіть на ті народності, яких ми не так вже й добре знаємо. Стереотипи і фобії притаманні геть усім, але у нас, за відсутності поширеної (Дякувати Богові!) фізичної ворожості до представників інших народностей, все ж надзвичайно люблять ці теми смакувати. І наша з вами дискусія теж цьому приклад.

217.132.*.*DK05-11-2008 21:55

Пане Stanislaws'kyj, а коли пан Тягнибок на горі Яворина говорить про "жидву", то він це теж у галицькому сенсі вживає? Може добре, що його не чують усі єврейські польові лікарі і вояки, що були у лавах УПА в період визвольних змагань.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 21:40

Лемко полишає свою традиційну "парафію" і як затятий антисовєтчік

так от у тому й біда, що пропагандист з нього дуже кепський...

Пане ДК.

Ви є цікавим співрозмовником, але нажаль тема вже розрослася до розмірів середньо-вгодованої Галицької Анаконди :)

Плюс до того, доводиться постійно суттєво виходити за рамки теми (навіть якщо цю тему трактувати якнайширше).

Я так думаю, що ви є активним учасником інет-простору і у вас мусів би бути якись сайт чи блог, чи щось у такому дусі. Думаю що провадити такі розгорнуті дискусії було б доцільніше десь у більш відповідному місці.

Бо наразі ми тут зловживаємо терпінням Модераторів :)

Чекаю ваших координат.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 21:38

пане ДК.

також пре огульністю.

від всієї етнопсихології, народознавства, соціології - теж пре "огульністю" :)

Якщо не застосовувати "огульності", то всі етнічні терміни втратять свій сенс. І соціальні означення - теж. Чи має сенс поза "огульністю" поняття "середній клас" чи "олігархи"?

Люди направду всі різні.

Але для того є статистика, є соціологія, є "нормальний розподіл Гауса", щоб вираховувати певні закономірності.

Якщо вам ця огульність аж настільки заважає, то мусите концентруватися винятково на Точних науках. Там огульності значно менше.

Математично-обгрунтованим переходом для уникнення "огульності" є закон 20/80 (20% населення випиває 80% пива)

82.207.*.*Stanislaws'kyj05-11-2008 21:07

у позиції є безперечна рація. але ж чимало понять саме за московської окупації дістало негативу, чи не так? але між словом "жид" і "жидяра" різниця є...

194.44.*.*реаліст05-11-2008 21:02

взагалі я проти акцентування на євреях.

Є трохи корисніше поняття - політично та економічно-активний "малий народ" (це не те саме що діаспора, бо не кожна діаспора намагається бути "малим народом").

Китайці - великий чи малий народ?

Малий! :)

Например, в Индонезии 4 млн. переселенцев из Китая контролируют три четверти частного бизнеса, похожая ситуация в Малайзии и Сингапуре, где хуацяо (заморские китайцы) сосредоточили в своих руках крупнейшие банки. А в Штатах диаспора добилась сногсшибательных успехов в политике. ОДНОГО ИЗ АМЕРИКАНСКИХ ЭТНИЧЕСКИХ КИТАЙЦЕВ - ЛОН ЦЗЯХЭЯ - ИЗБРАЛИ ГУБЕРНАТОРОМ ШТАТА ВАШИНГТОН.

Індонезія = 238 млн.населення.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 21:00

З приводу ромів, то достовірної інформації про цей народ є дуже мало.

Роми є перш-за все Кочовим народом. При тому кочівництво тут виступає як Ідеологія.

Формально-кажучи роми ніби взагалі і принципово не мають і не хочуть мати Батьківщини. У такому випадку чи можна їх трактувати як діаспору?

Тобто Кочові роми - це таки масовий ескейпінг від цивілізації :)

Якщо ж говорити про ромів Осідлих. То роми-кочові вважають їх не зовсім правильними :)

Якщо конкретно про район Збоїщ у Львові (Індію), то там їх анклав дуже подібний на "державу в державі". Тобто осідлі роми мають всі ознаки "діаспори". І те що абсолютна більшість з них не голодують - однозначно.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 20:59

про всі народи огульно, хіба це не буде анти(залежно від народності) та цементування стереотипів?

огульно про всі народи говорити все-одно не вдасться. Винятки будуть завжди. Головне щоб ці винятки підтверджували правила а не грали самостійну роль :)

Народознавство не є точною наукою. Тому не можна вимагати від нього забагато.

Є певні залежності темпераменту народів від Клімату. Є географічні особливості, які (якщо вони діють протягом століть) формують народні звички у певний спосіб. Окремо можна вивчати психологію Острівних народів (тому між сицилійцями та ірландцями - багато спільного, зокрема мафіозні замашки).

194.44.*.*реаліст05-11-2008 20:58

Курди у Туреччині є автохтонними жителями. Так само як в Ірані та Іраку.

Поняття "діаспора" не завжди означає те саме що "національна меншина".

Українці-русини у складі імперії Габсбургів були нац-меншиною, але не були діаспорою.

Статус теперішніх курдів - дуже подібний на наш-колишній.

Але будьте певні: ті курди, яким вдалося втекти до Європи - точно не голодують.

.

Загалом я не вважаю, що висловлена мною (і Шульманом) теза про особливості діаспор повинна справджуватися у 100% випадків.

У неточних науках (втч у народознавстві) про закономірність можна говорити, якщо теза підтверджується у 80% випадків. Тобто навіть 20% винятків цю тезу не мали б спростувати.

217.132.*.*DK05-11-2008 20:19

Stanislaws'kyj, проблема не в назві, а у змісті, атмосфері кнайпи. Я ще там не був, тому не стану наперед засуджувати, але ідея відкриття льокалю при розвалинах колись розкішної синагоги, якою пишалася львівська єврейська громада, яка стала одним із багатьох символів мук багатостраждальної української землі - на мій погляд не конче вдала. Що ж до спекуляцій на тему слова "жид", то галичани прекрасно свідомі негативних конотацій, яких це слово на було за перійод московської окупації України. Адже для декого вжиток слова "жид" з акцентом на тому, що слово галицьке, є дуже селективним. Часто такі знавці галицької ґвари не потрафляли розуміти і кількох галицьких чи то пак львівських слів

82.207.*.*Stanislaws'kyj05-11-2008 20:12

но сколько хозяин "Жидовской кнайпы"

річ у тім, що російською мовою "галицька жидівська кнайпа" перекладається як "галицийская еврейская". мови ж різні. Катерина ІІ не могла заборонити вживання слова "жид", бо тогочасна Галичина не знала "радості" перебувати під Москвою. і в Галичині слово "Жид" не мало жодної негативної конотації. допоки не прийшли визволителі, і не почали погроми своїх улюблених "євреїв"

217.132.*.*DK05-11-2008 19:55

"А коли він пише про Сусаніна... то у мене просто руки опускаються... і я навіть не знаю з чого почати критику"

Ну, прошу пана, іноді Лемко полишає свою традиційну "парафію" і як затятий антисовєтчік гатить греблю на путінських продовжувачів сталінсько-ленінської справи. Вічно ж про вулиці Львова писати неможливо.

217.132.*.*DK05-11-2008 19:50

"надто російські та українські євреї, - штучно виведена порода людей. І створили її саме антисеміти"

Від цієї цитати також пре огульністю. Я, особисто, знаю кардинально РІЗНИХ європейських, російських та українських євреїв (і всіх інших), аби говорити про якусь породу. Це безглуздо. Люди всі різні. Серед них є кмітливі і бовдури, порядні і покидьки, енергійні і лінющі, талановиті і порожні.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:50

Його оповіді про совєтській Львів я знаходжу вельми таки повчальними і цікавими.

погоджуюсь!

Сковорода це називав "сродность".

А у сучасній вуличній термінології є такі вирази як "по тєм дєлам", або "нє по тєм дєлам" (вулична філософія та філософія справжня цілком можуть мати певні точки дотику, правда ж?)

От коли Лемко пише про "Львів понад усе", або про "вулиці Львова", чи про хіпівські середовища часів своєї бурної молодості - виходить Супер!

А коли він пише про Сусаніна... то у мене просто руки опускаються... і я навіть не знаю з чого почати критику.

Проблему бачу так: ЯК коректно пояснити людині, що про певні теми йому просто не варто писати?

217.132.*.*DK05-11-2008 19:46

"Представники діЯспори (будь-якої, будь-де), тобто неавтохтонне населення завжди мають меншу ймовірність померти з голоду (перебувати у крайній бідності), ніж населення "місцеве""

А як бути з ромами у Словаччині чи курдами в Туреччині? Чилі вони там жирують на місцевих смаколиках? І якщо говорити про всі народи огульно, хіба це не буде анти(залежно від народності) та цементування стереотипів?

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:43

Леонід Шульман

02-10-2006

...названо лише один корінь антисемітизму. Дійсно, дехто відчуває заздрість та неприязнь до євреїв, через їх кмітливість, розум, знання, енергійність і талановитість. Так, дійсно, тривала дискримінація та різні утиски провели селекцію серед єврейства, навчили євреїв виживати за допомогою розуму, бо протиставити силі силу євреї не могли. Таким чином (євреї це активно заперечують) європейські, надто російські та українські євреї, - штучно виведена порода людей. І створили її саме антисеміти.

Цікаво, що в Ізраїлі євреї швидко перетворюються на звичайну націю і втрачають свої підвищені здібності.

http://maidan.org.ua/static/mai/1159777491.html

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:41

голодними можуть бути у світі хто завгодно, але не євреї

ні, я так не вважаю.

Але існує певна закономірність. Представники діЯспори (будь-якої, будь-де), тобто неавтохтонне населення завжди мають меншу ймовірність померти з голоду (перебувати у крайній бідності), ніж населення "місцеве".

Більше того, українці в діаспорі (і навіть у Росії) тримаються купи значно міцніше, ніж українці-в-Україні.

Більше того, євреї-в-Ізраїлі вміють ворогувати між собою не гірше за українців-в-Україні. Єдине, що їх змушує триматися купи - Реально-Відверто-Вороже арабське оточення.

Якщо це оточення раптом би кудись зникло, то за цілісність Ізраїлю я би не дав жодного ламаного шекеля.

217.132.*.*DK05-11-2008 19:30

"І посеред інших працівників того Цеху, Лемко ще далеко не найгірший"

Власне. Його оповіді про совєтській Львів я знаходжу вельми таки повчальними і цікавими. Понадто, же я того перійоду не застав. Де б я ще дізнався був скільки коштував оселедець і що було 1968 р. десь на місці магазину Брейн на Костюшка?

217.132.*.*DK05-11-2008 19:29

"Звідки я можу знати, що думав Лемко коли подавав цю цитату? Хто з нас знає Лемка 10 років - я чи ви?"

Згрубша, тому й я ставив сумнів про автентичність цього посту за лемковим підписом.

"Але давайте вже спочатку "покінчимо" з Лемком :)"

Еге-ж бо! Якщо це не вдалося панам Андрейку, Садовому і останній хвилі редакторів "Поступу" і "Львівської газети", то хіба потрафите :)?

217.132.*.*DK05-11-2008 19:23

Що ж до термінів, то я, нажаль, не можу похизувати філологічною експертизою антисемітизму VS антиукраїнізму. Проте, підозрюю, що термін антисемітизм виник значно раніше, враховуючи, що українці почали себе політично називати українцями у добу (і не без допомоги) Шевченка. Ранішній термін, похідний від "русина" адоптували москвини, хоча наші галичани так себе йменували ще навіть у першій половині 20 ст.

217.132.*.*DK05-11-2008 19:22

"Цей термін вже давно використовується як банальний ЯРЛИК на всі випадки життя"

Далеко не всюди і не завжди. Я впевнений, що антисемітизм і різного роду расизм і ксенофобія в останні роки всюди у світі почали піднімати голову. Свідченням цьому є і статистика. Тому про суцільну ярликовість я би тут не став стверджувати.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:07

Отже, з приводу Лемка пропоную такий висновок:

"Лемко схильний використовувати НЕНАДІЙНІ джерела інформації".

Частково цей висновок підтверджує тема Лемка-Джубокса про 1939 рік.

Там вони умудрилися використати матеріали, походження яких їм не відоме, а їх звинуватили у плагіаті.

Див тему-27341 Джубокс&Лемко04-11-2008 12:01

Але зустрічне питання - чи не забагато ми вимагаємо від "Лемка", адже він сам є літератором і журналістом.

Де ви бачили письменника чи журналіста, який би прецезійно ставився до Фактів? :)

Тобто маємо певну Корпоративну проблему. І посеред інших працівників того Цеху, Лемко ще далеко не найгірший.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:05

Розумію, що авторство не ваше. Але поділіться думкою.

добре що ви зауважили, що задаєте питання трохи не за адресою :)

Чи ж я наймався бути адвокатом того (ймовірно вигаданого) брит-брехуна (адже відомо що всі парламентарі у світі - брехуни!), фантазера Захер-Мазоха і вкупі з "примкнувшим до них" Ільком Лемком :)

Звідки я можу знати, що думав Лемко коли подавав цю цитату?

Хто з нас знає Лемка 10 років - я чи ви?

Я вважаю що (будь-які!) літературні джерела взагалі не можуть бути аргументом у будь-яких суперечках (окрім літературних, звісно).

У кожному літ-джерелі є тільки одна Інформативна річ - точка зору Автора (якщо її можна однозначно вишифрувати з тексту).

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:04

я далекий від того, жеби кожну критичну ноту на цю тему трактувати яко антисемітизм.

О! отже певні точки дотику між нашими позиціями таки є. І припускаю що у кінцевому підсумку ми прийдемо до позиції, коли ви будете казати що стакан - напівповний, а я - напівпорожній :)

Тобто проблема є в самому ТЕРМІНІ, який зараз використовується у Всіх ситуаціях, коли про євреїв говориться щось (будь-що!) негативне.

Цей термін вже давно використовується як банальний ЯРЛИК на всі випадки життя.

слово Антисеміт (у певних колах) стало таким же лайливим словом як "дурень" або "шизофренік".

194.44.*.*реаліст05-11-2008 19:03

пане ДК, ви задаєте так багато питань відразу, що неможливо відповісти на всі одночасно.

Дайте-ся до стриманя.

Погоджуюсь, можливо тему "антиукраїнізму" почав зарано. Але мушу відразу зауважити, що словотворення терміну "антисемітизм" (з префіксаом і суфіксом) дуже неподібне до словотворення слова "українофобія".

Але давайте вже спочатку "покінчимо" з Лемком :) а потім перейдемо до чогось глобального.

217.132.*.*DK05-11-2008 18:25

І в тому, що українці, розселені по світі, не пильнують за проявими українофобії так само старанно як це роблять єврейські організації, чия, на вашу думку, провина? І чому ж тоді нас так обурюють заяви московських посіпак на кшталт того, що "голоду в Україні нігди не було. Це вигадки бандеро-мазепінців"? Чи це не українофобія? Адже такі заяви, українофобні за суттю, фактично дублюють горезвісну антисемітську цитату про "неіснування голодних євреїв". Чи нє?

217.132.*.*DK05-11-2008 18:25

Пане Реалісте, ви не дали конкретної відповіді на моє питання і, як це часто трапляється у форумах, приклад образи одного народу перевели на приклад образ у бік іншого. Наче так: "Про тих ніц не скажи, а нас кривдять і всім байдуже". Це трохи неконструктивний підхід, бігме. Аналогію до антисемітизму прийнято називати українофобією або україножерством.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 18:04

про критерії антисемітизму.

Я категорично проти того, щоб будь-яку негативну (навіть правдиву!) інформацію про євреїв трактувати як антисемітизм.

Але саме так цей термін тепер і трактується!

Давайте будемо оцінки жидів і українців, росіян, поляків, монголів виводити на одну площину.

Чи існує термін "антиукраїнізм" аналогічний до "антисемітизму"?

Не існує такого терміну.

Але ж довкола - навалом антиукраїнської пропаганди, яка чомусь як "антиукраїнізм" не трактується.

Чому такі різні підходи?

Чому жодні міжнародні організації ніколи не кричать "гвалт! Антиукраїнізм!"

Адже українці розселені по світу не менш широко, ніж жиди.

Тоді - чому?

217.132.*.*DK05-11-2008 18:01

"Наразі це (частково) вдалося тільки двом особам - Расевичу і Таріку :) але вони ду-У-у-У-же довго старалися."

Я-м не потрафлю такої наполегливості :)

217.132.*.*DK05-11-2008 18:00

"І я настоюю на тому що ці вислови НЕ є антисемітськими."

Себто пан вважає, що голодними можуть бути у світі хто завгодно, але не євреї? Чи я правильно зрозумів вас? Повірте, я далекий від того, жеби кожну критичну ноту на цю тему трактувати яко антисемітизм. Але у цій цитаті він дуже яскравно проявляється. Якщо ж цитати британського парляментарія не стосуються України (ситуація за Збручем мало відрізнялася у цій царині від галицької), то по що наводити її у галицькому/українському контексті? Розумію, що авторство не ваше. Але поділіться думкою.

194.44.*.*реаліст до ДК05-11-2008 17:55

соррі, спочатку написав відгук, а потім побачив ваш допис стосовно пробудження звіра.

Отже тему непорозумінь ми закрили.

Звіра в мені розбудити важко. Тобто старатися треба дуже довго і цілеспрямовано :)

Наразі це (частково) вдалося тільки двом особам - Расевичу і Таріку :)

але вони ду-У-у-У-же довго старалися.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 17:51

Чому вислови пана "Лемка" не є антисемітськими?

Тому що ІНФОРМАЦІЯ (якщо вона правдива) не може бути антисемітською.

Вона може бути або правдивою або неправдивою.

Антисемітськими можуть бути тільки ОЦІНКИ інформації.

А якраз оцінок у висловах "Лемка" практично немає.

Лемко ніде не стверджував, що в ГАЛИЧИНІ серед жидів не було "страшну бідноту і голодранство".

"Лемко" цитує ЛІТЕРАТУРНИЙ твір Захер-Мазоха.

І єдине, що ми можемо перевіряти: чи існує такий твір і чи дійсно там є такі слова БРИТАНСЬКОГО парламентаря (який очевидно говорив про жидів-підданих Британської корони а не про всіх-всіх, втч - галицьких).

194.44.*.*реаліст05-11-2008 17:50

Пане Дк.

У Віктора Суворова в одній з книжок є досить добрий пасаж на тему "кожному здається що він говорить зрозуміло".

Плюс до того є закон Мерфі: "все що МОЖЕ бути зрозуміле неправильно, обовязково БУДЕ зрозуміле неправильно".

Вашу фразу, яку я зацитував, МОЖНА було потрактувати саме так як я її зрозумів.

Оце є найголовніше.

Говоріть так, щоб ваші слова було неможливо потрактувати двояко і буде вам щастя :)

З приводу автентичності висловів Лемка.

На мою думку вислови є автентичними. У протилежному випадку у темі Сусаніна пан Ілля ці вислови спростував би.

І я настоюю на тому що ці вислови НЕ є антисемітськими.

217.132.*.*DK05-11-2008 17:13

Пане Реалісте, перепрошую, але зміст і пуента вашого повідомлення від 05-11-2008 17:01 - залишилися для мене загадкою. Що ж до стилю спілкування, то не мав ні найменшого бажання будити у вас звіра :)

194.44.*.*реаліст05-11-2008 17:07

Пане Дк.

У мене для форумів є два стандартні стилі спілкування. Один - конструктивний, а другий - сварка.

наразі я з вами спілкуюся з допомогою першого. Тобто я намагаюсь пояснити вам якомога докладніше, все що ви мене питаєте.

Але якщо ви будете настоювати, то я можу перейти і на другий стиль :)

Можете мені повірити, від того ви нічого не виграєте.

Якщо людина А не зрозуміла (або неправильно зрозуміла) вислову людини Б, то вина за це ділиться як-мінімум Порівну.

Тому не бачу сенсу продовжувати обговорювати цю "непонятку". Ситуація зясувалася. отже - "проїхали" і їдемо далі. Звісно якщо маєте таке бажання.

194.44.*.*реаліст до ДК05-11-2008 17:01

перепрошую, неправильно подав посилання на цитату від WR.

Мало бути так:

94.248.*.*WR04-11-2008 10:31

...якось не дуже зручно під текстом Расевича обговорювати погляди Ілька Лемка.

Пан WR мав би явно ревнувати :)

Тому таке повернення теми від Лемка до Расевича вважаю цілком правильним.

Якщо вже обговорювати ТУТ чиїсь особисті достоїнства, то - тільки Автора даної теми :)

Досліджувати траекторію ЗМІН у поглядах Расевича - справа неймовірно захоплююча.

І саме на це у коментах до Цієї статті натякає:

Тарас Возняк29-10-2008 16:35

До Василя Расевича не пишу,... здається він глибоко помилився. Дешева одноденна ..."обрусевшие инородцы

217.132.*.*DK05-11-2008 16:50

"У гіршому є добре-спланованою провокацією.. щоб ВІДВОЛІКТИ..від дискусій на значно більш актуальні теми сьогодення"

Йой, та дайте сі на стриманнє. Так ніби інтернету замалу чи форумів і нема вже про шо попашталакати бідному галичанинові. І що від тих "дискусій на актуальні теми сьогодення" би змінилося? Чим ті балачки мали б ся відрізняти від тих, що вже йдуть? І що це за "більш актуальні теми", прошу пана? Коаліціяда, стадіони до Евро-2012, кредити-депозити? Є ше якась на замусолена внутрішньоукраїнська тема (адже міжнародна тематика українців нині не цікавить)? Як на мене, то поява у Львові такої неоднозначної кнайпи тема, яка заслуговує на обговорення.

217.132.*.*DK05-11-2008 16:45

Пане Реалісте, значить ви неправильно потлумачили це речення. Я навів вам цитату, написану від імені Лемка, яка мені видалася досить йому непритаманною і в моєму баченні антисемітською, й спитав вас чи не вважаєте ви її антисемітською також. Адже попередньо ви дали таку оцінку: "Юдофільською цю позицію теж назвати неможливо, але і антисемітською вона не є". Де тут якісь закиди до вас про фальшування чи далекосяжні натяки?

194.44.*.*реаліст до ДК05-11-2008 16:32

Отже при бажанні приклеїти ярлик "антисеміта" можна практично будь-кому. Було б бажання :)

Якщо вас цікавить моя думка про цю всю "галицьку-жидівську" дискусію (тобто тематичний випуск журналу Ї, теперішні масовані публікації у зах-нет довкола "львівського погрому" та довкола Кнайпи), то вона вся висмоктана з пальця. У кращому випадку.

У гіршому є добре-спланованою провокацією, призначеною для того, щоб ВІДВОЛІКТИ якомога більше інтелектуальних ресурсів суспільства від дискусій на значно більш актуальні теми сьогодення.

Звичайно, певна користь буває навіть від шкідливих занять. Зокрема мені була новою і цікавою інформація "Лемка" про те що відбувається у Синагогах.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 16:31

пане ДК.

Щоб закрити питання наводжу ось тут 100%-автентичну думку Іллі Семенова стосовно євреїв:

пересічні галицькі євреї зустріли Червону армію квітами та непідробним беззастережним ентузіазмом. Їхня радість була такою бурхливою, такою щирою та запальною, що аж шокувала поляків, які чомусь мали євреїв за польських патріотів і тому вважали, що з їхнього боку виявилася кричуща невдячність, мало не національна зрада.

http://www.zaxid.net/article/27341/

На цю доволі невинну думку зреагував головний блюститель прав євреїв у Галичині - Василь Расевич:

194.44.*.*до WR04-11-2008 11:58

Пан Расевич не звинувачував пана "Лемка" у антисемітизмі. Але мало бракувало :)

194.44.*.*реаліст05-11-2008 16:29

У питанні можливості чи неможливості пізнання ближніх і дальніх ми напевне не погодимось, тому дозволю собі не продовжувати дискусію у такому аж надто філософському напрямку.

Спробую відповісти тільки на те питання, яке простіше:

я не можу збагнути звідки ви взяли те, що я звинувачую ВАС у фальшуванні дописів під лемковим псевдом?

такий висновок можна було зробити ось з цієї доволі багатозначної фрази:

у цитаті цього неідентифікованого Лемка, з натяком на те, що, мовляв, "голодних євреїв у світі не буває" у вашій опінії немає антисемітського запашку? На мій погляд є.

Натяк: оскільки "Лемко" - не ідентифікований, то за цим дописом була схована Моя опінія?

217.132.*.*DK05-11-2008 15:52

Пане Реалісте, може якась бічна дискусія ще відбувається, бо, прецінь я не можу збагнути звідки ви взяли те, що я звинувачую ВАС у фальшуванні дописів під лемковим псевдом? Де я таке писав? Я лише висловив сумнів у автентичності авторства одного з поданих коментарів. До вашого відома, Лемка я знаю вже близько 10 років. Що ж до залежності знання поглядів людини від перебування у колі "близького оточення", то з тією тезою дозвольте не погодитися. Мені не обов'язково належити до близького кола, приміром, Наталії Вітренко, аби мати добре уявлення про її історико-політичні погляди.

217.132.*.*DK05-11-2008 15:52

Пане Реалісте, може якась бічна дискусія ще відбувається, бо, прецінь я не можу збагнути звідки ви взяли те, що я звинувачую ВАС у фальшуванні дописів під лемковим псевдом? Де я таке писав? Я лише висловив сумнів у автентичності авторства одного з поданих коментарів. До вашого відома, Лемка я знаю вже близько 10 років. Що ж до залежності знання поглядів людини від перебування у колі "близького оточення", то з тією тезою дозвольте не погодитися. Мені не обов'язково належити до близького кола, приміром, Наталії Вітренко, аби мати добре уявлення про її історико-політичні погляди.

217.132.*.*DK05-11-2008 15:51

Пане Реалісте, може якась бічна дискусія ще відбувається, бо, прецінь я не можу збагнути звідки ви взяли те, що я звинувачую ВАС у фальшуванні дописів під лемковим псевдом? Де я таке писав? Я лише висловив сумнів у автентичності авторства одного з поданих коментарів. До вашого відома, Лемка я знаю вже близько 10 років. Що ж до залежності знання поглядів людини від перебування у колі "близького оточення", то з тією тезою дозвольте не погодитися. Мені не обов'язково належити до близького кола, приміром, Наталії Вітренко, аби мати добре уявлення про її історико-політичні погляди.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 14:12

Пане DK

Звичайно ви маєте право думати все що завгодно. І навіть можете висловити гіпотезу, що у темі Сусаніна це я дискутую сам зі собою, пишучи одночасно і від імені "реаліста" і від імені "автора-Лемка" :)

Але оскільки ви стверджуєте, що "знаєте Лемка" (я так зрозумів що особисто), то немає нічого простішого. Якщо ви його справді знаєте, то мабуть маєте і його домашній телефон.

То прошу йому зателефонувати, та й зясуєте його точку зору на єврейське питання.

По-друге: проблема однозначної ідентифікації людей в інтернеті є загальносвітовою проблемою. Попри ДУЖЕ значні зусилля у цьому напрямку, навіть Гугл і Мікрософт цього питання не вирішили, хоча вони ДУЖЕ стараються.

194.44.*.*реаліст05-11-2008 14:11

Пане DK.

Дякую за таку пильну увагу до моєї скромної персони :)

Ситуація складається дуже цікава.

У темі пана Іллі (про Сусаніна) він пропонує мені штуку гривень і власний паспорт, щоб довести що він - не москаль :)

А тут пан DK фактично звинувачує мене у тому, що саме я написав від імені "Лемка" щось антисемітське.

"Туда едут - за ними гонятся, назад едут - за ними гонятся, интересно люди живут" :)

Пане DK.

Якщо ви читали найновіші дописи у темі Сусаніна, то мабуть бачили і моє запитання про Ваше запитання і відповідь пана Ілька.

Як бачите, на моє питання пан Ілля відповів, а моє-ваше - проігнорував.

Чи у цьому теж є моя вина?

194.44.*.*реаліст05-11-2008 14:10

Бо щось не помічав за правдивим Ільком антисемітських настроїв

І знаючи Лемка, знаючи його добре знання історії і львівського повіту зокрема, навряд чи він став би таке писати

ну не знаю... можливо ви знаєте "Лемка" недостатньо добре?

Взагалі вислови на зразок "я добре знаю цю людину" завжди є дуже ризикованими. Зазвичай навіть сама людина знає себе не дуже добре. Що вже казати про інших?

А якщо так каже хтось, хто НЕ належить до Ближнього оточення тої людини, то у такому "знанні" є підстави ДУЖЕ сумніватися.

217.132.*.*DK05-11-2008 01:06

А ось картина у сьогоднішньому Ізраїлі:

"Каждый четвертый израильтянин - за чертой бедности"

http://www.newsru.co.il/finance/14feb2008/bedn312.html

"Дети Израиля голодают"

http://izrus.co.il/news/387.html

"OECD: Израиль лидер по уровню бедности среди развитых стран"

http://www.newsru.co.il/finance/22oct2008/bedn310.html

217.132.*.*DK05-11-2008 01:06

Пане реалісте, а у цитаті цього неідентифікованого Лемка, з натяком на те, що, мовляв, "голодних євреїв у світі не буває" у вашій опінії немає антисемітського запашку? На мій погляд є. І знаючи Лемка, знаючи його добре знання історії і львівського повіту зокрема, навряд чи він став би таке писати, пам"ятаючи про страшну бідноту і голодранство у єврейських містечках до війни.

194.44.*.*реаліст04-11-2008 21:07

2 DK 04-11-2008 01:28

Оригінальний "Лемко" є як-мінімум тут:

194.44.*.*Автор04-11-2008 10:49

http://www.zaxid.net/article/27245/

і тут:

194.44.*.*Джубокс&Лемко04-11-2008 12:01

http://www.zaxid.net/article/27341/

тобто за критерієм ІР можна сказати що у цій темі теж відмітився "той самий Лемко".

Хоча з другого боку цим ІР користується добра половина Львова. У тому числі і я.

З другого боку я не зауважив нічого такого аж особливо-антисемітського у дописі від:

194.44.*.*Ілько Лемко30-10-2008 14:38

Юдофільською цю позицію теж назвати неможливо, але і антисемітською вона не є.

...така, власне, Реалістична позиція :)

93.172.*.*DK04-11-2008 01:28

Мені цікаво чи той, хто підписувався тут псевдом "Ілько Лемко" справді є ним. Бо щось не помічав за правдивим Ільком антисемітських настроїв.

193.43.*.*NaxtiGal03-11-2008 22:55

Прочитав ряд коментарів-єприємна дискусія!!! Здивований що ряд людей переходять на особистість без предметно!Але Україна не Росія бо в нас "неповносправні небораки"теж освоїли компютер,та пишуть за принципом:"Мо він мудрий,а мені шо з того?"Особливо ЙОЛОП який закликає Расевича слухати його.Василю най Бог боронить від таких "побратимів"!!

216.125.*.*Slavw03-11-2008 22:43

Ось ще цікавий історичний факт:

Половину шляхетських маєтків за Речі Посполитої орендували євреї і тим самим паразитували на кріпаках. Про життя євреїв, шляхти та кріпаків в Речі Посполитій, була дуже поширена приказка: \”Рай для шляхти, небеса для євреїв, пекло для кріпаків\”.

( \’heaven for the Jews, paradise for the nobles, hell for the serfs\’ )

http://muse.jhu.edu/journals/holy_land_studies/v005/5.1rose.html

Нижче там приведений список історичної літератури, звідки цей факт взятий.

216.125.*.*Slavw03-11-2008 22:42

Єврей Шульман про антисемітизм:

"Юдаїзм забороняє лихву, тобто позичати гроші під процент лише євреям, а людям іншої віри - можна. А іслам забороняє лихву взагалі. Так само юдаїзм забороняє обдурювати тільки євреїв, а іновірців - ні. Відомо, що перший погром на Руси відбувся за часів Володимира Мономаха. Чому? А тому що євреї-лихварі встановили неймовірно високу ставку за кредит - 50%. "

http://maidanua.org/static/mai/1159777491.html

192.115.*.*Саша Львовский02-11-2008 14:49

Не мое конечно дело и не люблю,когда другие считают деньги не в своем кармане,но сколько хозяин "Жидовской кнайпы" забашлял за пиар своего заведения???!!!Евреи,русские,украинцы и поляки,левые и правые,львовяне и эммигранты из Львова,семиты и антисемиты - все обсуждают "ЖИДОВСКУЮ КНАЙПУ".Mother fucker,да я сам ,когда приеду во Львов - обязательно посещу это заведение,хоптя подобных в городе,то должно хватать...

24.22.*.*i posuti to мєсний02-11-2008 02:49

"і не треба плести небилиці, що в бізнесі все дозволене. споживач вас відразу покарає." - zdajetjsia vy sami vidpovily na svoje zapytannia. Ce vlasne te scho my nazyvajemo viljnoju konkurencijeju. Zdajetjsia kreatoriv cia shtuka narazi ne pokarala. Chy ne tak?

"чи креатори за рахунок історичних легенд створених істориками і всякими іншими гуманітаріями?" - legendy ne tvoriatj ani istoryky ani gumanitariji. Legendy tvorymo my z vamy. Istoryky chy " inshi gumanitariji" jich uspishno perekruchujutj, abo zbyrajutj dokupy schob rozpovisty potim vam.

24.22.*.*to мєсний_202-11-2008 02:41

Pozdbudjtesj zvychky nazyvaty zarobitchanamy vsich tych chto ne taki jak vy i chto volije dyvytysj dali "mesnych" okolycj. Vam bude vazko poviryty, ale vlasne taki liudy chasto robliatj dlia nashoji krajiny biljshe niz biljshistj "mesnych" obitateliv.

24.22.*.*to мєсний02-11-2008 02:41

Vy znajete zazvychaj nemaje zmistu vstupaty v dyskusiju u vypadku takomu jak nash. Tut nichogo nikomu ne dokazesh i vse zalyshytjsia bez zmin. ALE, ja duze negatyvno reaguju na osobystostej jaki grebutj pid odnu grebinnku vsich Ukrajinciv jaki peretnuly derzavnyj kordon. Sprobujte glianuty shyrshe i namytj usvidomyty, scho v ciomu sviti je ne tiljki "mesni", ale j liudy jaki pragnutj rozshyriuvaty svoji goryzonty. Tomu vylazjte zi svojeji stodoly i podvitjsia na svit.

217.117.*.*Максим01-11-2008 16:46

Так когда пришла светская власть - это была власть жидов. И нет не в украинском, не в казацком языке такого слова - еврей.

При чём тут ксенофобия? Вот пусть автор объяснит почему нормальное слово ЖИД ему не нравиться.

86.56.*.*ХІМІК до Автора01-11-2008 16:09

Ви постійно прищеплюєте галичанам почуття вини. То галичани винні, що боролися за незалежність України, то що розмовляють українською мовою не так, як Вам хотілося б. Тепер нові претензії…

Якщо б Ви особисто хотіли рішити питання „жидівської кнайпи“, то не треба пустих слів, а потрібно звернутися в міськраду і більше у Вас проблем не буде. Але у Вас, мабуть, інші задумки ???

86.56.*.*ХІМІК01-11-2008 15:04

Іудаїзм об“єднує культуру, історію, релігію і традиції ізралейтян. „Науковець“ В. Расевич невіглас в цих питаннях, як і його шеф Тарік. То з ким і про що тут можна дискутувати? Що може запропонувати В. Расевич, коли його односельчан з с. Задовже до йих пір виховують сусіди з с. Кухчі при допомозі кілків?

91.124.*.*мєсний01-11-2008 13:24

Andriu i Oli, хоч ви й живете і навіть вчитеся в цивілізованій країні, а так нічого й не збагнули, залишилися по духу заробітчанами. тепер конкретно Andriu: на бізнес поширюються такі ж правила моралі як і на всі сфери життя людини. і не треба плести небилиці, що в бізнесі все дозволене. споживач вас відразу покарає. по-друге, питання хто в даному випадку жирує за рахунок кого - "уми" за рахунок креаторів "криївки" (може журнал "ї"), чи креатори за рахунок історичних легенд створених істориками і всякими іншими гуманітаріями?

82.81.*.*Josef01-11-2008 12:46

Українськи інтелегенти, годі Вам сперечатися. Зробіть вже щось нарешті, щоб з трагічної історії львівських євреїв не робили клоунаду, щоб найдавніша єврейська дільниця Східної Європи не забудовувалась потворними готелями. Щоб вуляці Федорова і Староєврейська не виглядали, як після бомбардування, а пітримувалися хоча б на рівні вулиць Вірменьської, та Руської.

201.202.*.*2 V R01-11-2008 07:15

LVIV CE ODNE A LVIVJANI DESTCHO INCHE I NE TILKI SICHIV LUBITJ KRIIVKU MOZLIVO PROBLEMA V NAS LVIVJANACH A NE V KREATORACH

201.202.*.*2 ANDRIJ01-11-2008 07:07

NU PJU JA I PISCHU LATINOJU BO V KOSTA RICI PROBLEMI Z

KIRILICEJU I Z TCHASOM MOZLIVO KREATORI JAK VI ICH NAZIVAETW DOZENUTJ MENE PO KAPITALIZACII ALE DUZE MENE RADUVAV MASOCH A TEPER ZNOVU CROSS THE RED LINE NOVOJU PROVOKACIJEJU JAKIJSJ DIVNIJ BIZNES

24.22.*.*Andriy dlia Oli z ekzyliu i vsich dopysuvachiv v cilomu_231-10-2008 22:00

Ja osobysto znajomyj z liudjmy jaki majutj bezposerednie vidnoshennia do "kreatoriv", ja ne zachoplenyj nymy osobysto, ale vony robliatj prostu spravu jaka nazyvajetjsia biznesom i jaka bazujetjsia ne na dumkach Romani, Olegiv i ize z nymy tut prysutnich dopysuvachiv, a na zorstkych rynkovych pryncypach potribnosti chy ne potribnosti pevnogo biznesu. Vlasne znachna kiljkistj jarych krytykiv tut prosydily (i prodovzujutj sydity) svogo zyttia na grantach, finasovu sylu jakych zabezpechuje vlasne ocej "trykliatyj" biznes (ce v zagaljnomu). Tomu jakscho vze zalyshatysj na pozyciji projidaljnyka v ciomu sviti, to prynajmi ne treba pchaty svoju lozku v chuzyj borsch.

24.22.*.*Andriy dlia Oli z ekzyliu i vsich dopysuvachiv v cilomu31-10-2008 21:52

Oliu, diakuju za gruntovnyj komentar. Ja osj vze 3 rik vchusj v krajini jaka ne shkoduje finansovych vlyvanj v derzavu Izrail, a otze ja za ce tez povynen platyty. Ale sutj v inshomu. Vkotre vrazyla nasha mistechkovistj. Vsi oci "umy" jaki rozkydajutjsia tut vazko zakruchenoju terminologijeju ne varti zodnogo nickelia jakyj jde v Izrailj koznogo roku. Ne pro te scho potribno dyskutujete panove. Dyvitjsia na spravy shyrshe. Pochnitj z elementarnoji ekonomiky i povirte u pravyla rynku. Todi stane prostishe usvidomliuvaty scho potribno v nas vidkryvaty, a scho ni...

91.124.*.*Олев31-10-2008 14:55

Для editor

Йдется про видалення "небажаних" повідомлень. А якщо Ви не обізнанні які саме слова відносяться до ненормативної лексики д ив. Лінгвістичний словник Української мови видавництво Харків 1992 рік

195.234.*.*киянин31-10-2008 14:37

до Lemberg

Та я й не дуже хотів "встрягати" до вашого захоплюючого полілогу. Просто вразила кількість бруду у цій дискусії. Не втримався щоб не зробити зауваження з цього приводу. Хоча участь у цьому спектаклі дійсно є безглуздою...

83.170.*.*editor_Олеву31-10-2008 14:23

Перепрошую, ми нічого не модеруємо у відгуках, окрім одного, написаного суцільним матом. То про що йдеться?

Нагадаю, що величина відгуку - до 500 знаків

91.124.*.*Олев31-10-2008 14:12

Як правило такі дискусії є важливим фактором піар компаній. І все не бажане з них вилучається. Та завжди є надія що хтось встигне прочитати і не залишиться байдужим....Давно вже ніхто не дбає ні про Історичну спадщину ні про моральні рамки ....

193.170.*.*Lemberger31-10-2008 14:01

Олеву

Якшо це правда, то це тоді дуже сумно. Доведеться змінити думку про сенс усього цього процесу - якщо проходять такі речі.

91.124.*.*Олев31-10-2008 13:56

Дякую МОДЕРАТОРАМ за таке гарне відсіювання всіх повідомлень про не кваліфіковану роботу заладу.

193.170.*.*Lemberger31-10-2008 13:55

Киянину

Ну якшо вам видно всю "глубину глубин", чого ж тоді самі встрягаєте, видно вас самих таки тягне назад, до "провінції"?

Я хочу вірити, що розмова чи дускусія, котра започаткувалась тут, буде продовжена в іншому місці, де вона матиме більший сенс і буде позбавлена інкогнітизму особистих заплітань. Навіть висунув на цьому форумі конкретну пропозицію.

91.124.*.*Олев31-10-2008 13:55

Літній майданчик біля руїн Синагоги . Через декілька років можна буде перейменувати заклад на - Жидівська кнайпа НА ЗОЛОТОІЙ РОЗІ.

91.124.*.*Олев31-10-2008 13:54

Спочатку викривлення історичних фактів та плюндрування памяті вояків УПА - Краївка

Потім знущання над статуєю померлої людини, та пропоганда насильства - Мазох

Тепер вертеп біля Синагоги - Жидівська кнайпа під ЗОЛОТОЮ РОЗОЮ.

На що ще здатні люди заради наживи? Нічний клуб на Личаківському цвинтарі, чи стриптиз бар під Катедрою?

91.145.*.*юрист31-10-2008 12:22

До всіх дописувачів:

Шановне паньство, почитайте уважно всі Ваші коментарі та подумайте чи правельно ви робите, коли починаєте сваритися над тим, що у всьому світі вважається неприпустимим? До прикладу-чи гарно побудувати кафе біля соборів Лаври, чи дозволять мусульмани відкрити у мечетях пивнушку, і накінець-а може стриптиз-бар біля собору св. Петра у Ватикані?...

213.159.*.*киянин31-10-2008 12:22

До Lemberger

І з ким же Ви мене не плутаєте?;)

Ця захопллююча для Вас і Ваших колег "дискусія", на превеликий жаль, не має жодного стосунку ні до проблем мультикультурності, ні до "відродження старого Львова". Звичайні собі провінційні розборки. Які, цілком можливо, мають ще й фінансове підгрунття. А може й не мають - просто хтось не може не плювати на своїх колег-земляків.

91.145.*.*юрист31-10-2008 12:20

До "Василю Расевичу. Ви йолоп!"

Я так розумію Вам близькі ідеї самого Гітлера з його антисимітизмом?

А якщо Ви вважаєте себе справжнім українським патріотом, то в цьому випадку до психіатра потрібно звертатися Вам: в Україні не було, не має, та найблищим часом не буде людей яких можна назвати "патріотом України" - не доросли ще....

Автор молодець. Не часто можна почути таку відкриту позицію стосовно якогось питання, яке напряму пов"язане з Львівською владою та Львівськими олігархами...

194.44.*.*Василю Расевичу. Ви йолоп!31-10-2008 11:36

Лє хаім, Расевичу! Прочитав вашу графоманську писанину і мене спіткало відчуття ніби читаю я не статтю в поважному сайті, а "Вісник кульпаркова". Ви в психіатра давно були? А від бодуна таблетки маєте традицію приймати? Раджу. Як кажуть такі як ви, регулярне ковтання алказельцеру дуже просвітлює мозок і очищає його від безпричинних фобій. Наприклад від страху бути звинуваченим у русофобстві чи антисемітизмі. Послухайте побратимів!

Крім того, мені безмежно шкода і так невеликого кола галицьких автономістів, які мають у своєму складі таке убожество, як ви.

82.81.*.*Josef31-10-2008 08:55

До Lembergera - Мені здається, що я тут не один і львівські єврєї вже тут пишуть, але інкогніто.

До "do Josefа" - Власне це "узагальнення" і виникло після ознайомлення з цією дискусією, а "добрі наміри" лишилися в галицько-жидівський кнайпі.

201.202.*.*5731-10-2008 03:02

koli ja nazvav kolezi prizvistche golovnogo z trjoch vlasnikiv Kriivki vin skazav bojatsja moskali dati groschi rogulam bo vkradut tomu musitj buti svij mozlivo kolega pomilivsja

193.170.*.*Lemberger31-10-2008 03:00

У кожного свої "важливі теми". Я їх не плутаю.

Якщо ви родом зі Львова, то могли б розуміти про що тут йдеться у ширшому контексті (звісно, що не у всіх дописах). Відкриття цієї кнайпи є лише приводом аби говорити про "відтворення старого Львова", мультикультурність чи квазімультикультурність, збереження і відповідну репрезентацію єврейської (врешті - не тільки єврейської)культури у місті.

Якщо ж не розумієте - тоді "іноді краще жувати".

І я вас ні з ким не переплутав. Ваш перший допис був досить інформативним :)

213.159.*.*киянин31-10-2008 01:21

До Lemberger

Я тут ніколи не писав. Можливо Ви мене з кимось переплутали. І не плутайте "дискусію на важливі теми" із провінційним пліткарством та дрібязковими інтригами...

193.170.*.*Lemberger31-10-2008 00:52

перепрошую - мав на увазі "львівських і нельвівських євреїв"

193.170.*.*Lemberger31-10-2008 00:50

п.киянин сам же розказав нам, як нудно у них в Києві :)

відсутність дискусій на важливі теми - це теж якийсь показник, еге ж? невже ви приміряєте у себе капелюхи з пейсами і берете це за нормальне? :)

П.Йозеф написав дуже важливий коментар. дякуємо.

цікаво б було почути більше думок львівських і нельвіських неєвреїв - не лише про цю кнайпу, але й про

ширше коло питань

213.159.*.*киянин31-10-2008 00:27

Єдиний висновок із статті і коментарів - львівська інтелігенція остаточно перетворилася на гниле болото. В якому ріжні жаби лише й роблять, що шукають привід жеби облити один одного багнюкою. От при київській синагозі Бродського вже давно діє досить шикарний ресторан "Шатер Авраама". І ніхто з того приводу не підіймає жодного галасу.

91.124.*.*до Josef30-10-2008 21:59

"В цілому ж, ця „жидівська кнайпа” є дуже яскравим прикладом ставлення до євреїв української громадськості взагалі"

Тільки не треба узагальнювати, якщо у вас добрі наміри. Спочатку прочитайте уважно дискусію під статтею.

82.81.*.*Josef30-10-2008 21:20

продовження

А всю 650-літню історію львівських євреїв звели до капелюхів з пейсами та фаршмаку вуйка Іцика. В цілому ж, ця „жидівська кнайпа” є дуже яскравим прикладом ставлення до євреїв української громадськості взагалі і львівської влади зокрема. Так само, як і настирне проштовхування довоєнного „жидівського етноніму” є одним із засобів заперечення Голокосту. Не хочеться бути злим пророком, але ще через рік цю потвору - „галицько-жидівську кнайпу”, що є карикатурою на львівських євреів у стилі „а ля штюрмер”, будуть згадувати, як приклад толерантності і міжнаціональної злагоди.

82.81.*.*Josef30-10-2008 21:19

Раніше я ніколи не бачив портретів, скажимо, митрополита Шептицького чи Сліпого в якийсь кавярні, чи галицької кнайпи під назвою типу: „Під Лесею Українкою”, „Під Соломією Крушельницькою” і т. Ін. Як би там не було, може зі злої волі, а може з невігластва засновники вищезгаданої кнайпи брутально познущалися і вчинили наругу над єврейськими національними і віросповідальними символами, які є святими для львівського єврейства та його нащадків.

82.81.*.*Josef30-10-2008 21:18

продовження

Родина Гольдштейнів свій рід виводить від льв. рабина Давида Галеві (пом. 1667р.) - автора твору „Турей захав” („Золоті рядки”), якій власне і дав ім”я легендарній синагозі. Уривки з цього твору і досі є частиною суботньої літургії. Якимсь чином портрет рабина Галеві з”явився в „галицько-жидівський кнайпі” поруч з карикатурними малюнками Бруно Шульца.

82.81.*.*Josef30-10-2008 21:17

Шановний пане Василь, чесно кажучи я й не сподівався, що мої думки про влаштування „ковальских свят” на руїнах льв. синагог, висловлені рік тому, знайдуть вїдгук у Вашій душі. Ви безперечно праві, коли стверджуєте, що т.з. літній майданчик „галицько-жидівської кнайпи” знаходиться на пятні синагоги, що була прибудована до бейт мідрашу. В перекладі з гебрейської вона називалася „Притулок бідних шевців”. Нею опікувався батько відомого львівського мистецтвознавця Максиміліана Гольдштейна Герман Гольдштейн.

217.65.*.*78930-10-2008 17:47

Shche do Ilko Lemko:

Vy pyshchete:

"1) Стаття має невеликий присмак СССРа, бо в совку були заборонені теми: УПА і "жиди", та навіть і "євреї", зараз це заборонити буде дуже важко."

Bud laska, ne pretenduvaty za kozhen nonsens na "dissidentstvo" i ne ototshnyty kozhnu pryntsypovu krytyku s metodami SSSR. Tse falshyva, dosit durna analohia. Naspravdi, pro evreiv" hovorylosia v SSSR, prosto v kodami abo karykaturamy (podyvitsia na Stalynskyi "anti-kosmopolitsm" abo, stosuiuchy Lviv, na pysanninia takykh iak Bieliaieva). V tsiomu sensi, "kreatori" blishche do stylu SSSR.

217.65.*.*78930-10-2008 17:40

Do Ilko Lemko

Ne pokazhit nezannia tak vidverto. Ta poiasnit, bud laska, chomu vy dumaiete shcho knaipa "iakras" do synahohy. Bahato Khrystianiv, napryklad, v tserkbvakh symvolychno "idiat" i "piut" - Vy khochete nam skazaty shcho bulo by dobra tam vidkryvaty knaipy??? Iakyi prymytyvnyo, bidnyi "arhument" u vas vyshlo.

194.44.*.*Мумі-тато30-10-2008 16:35

продовження

До речі, чи зауважив хтось, що у всіх цих закладах майже немає постійних відвідувачів? Тобто привести сюди знайомих туристів - так, але для душі - ні. Як на мене, це свідчить про скороминущість цих проектів - тобто ні краківською "Алхемією", ні львівською "Дзигою" ім не стати :)

194.44.*.*Мумі-тато30-10-2008 16:34

Респект Расевичу за провокування (в позитивному сенсі) дискусії про діяльність "Криївки", хоч і не в усьому з ним згоден. Цим хлопцям справді часто бракує смаку,вони перетворюють гарні ідеї на багалаганні, примітивізуючи їх.

194.44.*.*реаліст30-10-2008 16:23

Львівські інтелектуали, тимчасово незайняті у виборчих штабах, розділилися на дві команди. Одна команда - ніби за Криївки-Кнайпи. А друга - ніби-то проти.

І тепер учасники команд займаються взаємним піаром під виглядом "конфлікту". А заодно піарять і Криївку і Кнайпу і забезпечують пару тисяч хостів для Захід-нет.

І всі - задоволені! :)

Не вистачає тільки пана Грицака. Але йому не можна встрявати, у нього - довгостроковий контракт про взаємний піар винятково з Миколою Рябчуком.

Єдиний, хто сприймає цей піарний псевдоконфлікт за чисту монету - Тарік Сиріл Амар (нік - 789)

Бідний наївний Тарік :) він так і не зрозумів у який жахливий край його "заслали" :)

94.178.*.*No Name30-10-2008 16:14

повністю згідний з п. Zenykом

до прикладу такий заклад як "картопляна хата" де в інтерєрі використовуються деякі індіанські мотиви. Може розпочнем дискусію про винищення індіанців блідолицими, про невідповідність їжі традиційним індіанським стравам і т.д?

88.214.*.*Історик30-10-2008 14:52

Який ж ти прмітивний Василько Расевич - залишишся один на вулиці... і склянку води ніхто не подасть... подумай над своїм майбутнім і роби щось корисне, заробляй гроші, а не майся маячнею в інтернеті.

Ти заздрісна людина...

194.44.*.*Ілько Лемко30-10-2008 14:38

3)Про єврейського хлопчика, якого залишили на вулиці помирати, як пса. Леопольд Захер-Мазох в оповіданні "Пінчев і Мінчев" наводить слова з виступу у британському парламенті: "Ніколи і ніде у світі жоден єврей не ходив з простягнутою рукою і не помер від голоду".

194.44.*.*Ілько Лемко30-10-2008 14:34

1) Стаття має невеликий присмак СССРа, бо в совку були заборонені теми: УПА і "жиди", та навіть і "євреї", зараз це заборонити буде дуже важко.

2) Про сакральність синагог. Євреї у синагозі на святі Тори їдять, п'ють вино, а напившись, жваво танцюють, задираючи догори ноги, так що кнайпа під синагогою - в сам раз.

193.170.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 13:56

й мені зовсім не йшлося про якусь особисту образу п. Тараса, який уже тривалий час висвітлює єврейську проблематику, а про химерну парадоксальність його позиції! звісно, позначення "жид" має свою традицію в Галичині (див. передмову до останнього "Ї") й існуватиме далі. але й з цією галицькою традицією я не пов'язую особливих ілюзій - для неї євреї теж залишалися чужими. і якщо чесно, то не розумію, що тут є захищати - нашу нетактовність?

193.170.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 13:40

дякую кафці за комент!

до студента

по-перше, "збочено" вжито не у сексуальному сенсі, а у сенсі "перверсії" світоглядної, коли особа, яка стільки зробила для зародження інтелектуального дискурсу в Галичині й яка, як мало-хто інший мала б розуміти, про що йдеться, раптом стає на захист культурної профанації. а по-друге, як на мене, п. Возняк у розквіті сил, й взагалі, яке має вік відношення до дискусії?

194.44.*.*kafka30-10-2008 13:12

Чи це спроба зрозуміти іншого, чи всього лише процес легкого й приємного споживання того, що стереотипно визначене як культурно відмінне (їжа, музика, сувеніри) і представлене у примітивній комерціалізованій формі? Цей процес споживання чужої культури інколи ще дотепно називають “поїданням Іншого”. А процес “їдження” пов’язаний і з процесом “викидання” того, що не можемо “перетравити”. Так цинічно “викидаються” й усі “нестравні” культурні відмінності людей, що проживають поруч з нами.

194.44.*.*kafka30-10-2008 13:12

Невже ідеї створення подібних закладів походять з середовища журналу “Ї”, яке начебто розвивало ідеї багатокультурності нашого міста й краю? Думаю, що тут доцільно поставити запитання до захисників концепції кнайпи, що ж таке багатокультурність? Чи це культурне розмаїття, яке домагається рівності та визнання усіх наявних у міському просторі культур (і не тільки національних), стимулює взаємопорозуміння і толерантне ставлення один до одного, чи, може, це зафіксовані у стереотипах відмінності?

84.165.*.*Оля з екзилю30-10-2008 13:05

Старші жиди, яких я дуже шаную і поважаю, ображаються на тих, хто починає оцю полеміку. Вони самі говорять, що той хто голокосту не пережив, не має про нього жодного поняття і трiпатися даремно про нього не має права. А на рахунок кошерності їжі у цій кнайпі.... А чи знає автор сам, яка їжа кошерна? Якщо ні, то почитайте Ноа Ґордона, він описує це у своїх романах доступно. Якщо хтось на сучасній Україні спробує насправді кошерно харчуватися - то помре з голоду.

84.165.*.*Оля з екзилю30-10-2008 13:05

мене при перечитуванні цих непотрібних дискусій завжди виникає думка: "А глянь-но, хто дискусію почав." Подивились хто автор статті? Стало дещо ясніше? Жиди, які себе і свою культуру поважають, обурюються жидами, які репетують всюди, які вони обділені і їх знову образили. Та ніхто вас давно не ображає і не гнобить.

84.165.*.*Оля з екзилю30-10-2008 13:04

Доброго дня Вам,

я дуже довго і уважно перечитувала статтю і коментарі, споробувала зрозуміти мету і мотиви цих дискусій. Нажаль мені це не вдалося, бо крім бажання дописувачів "пописатися" своїм дотепством та елоквентністю я не побачила. Я живу вже кілька довгих років у країні, яка комплексує перед жидівством, постійно про це говорить, вимагає толерантності до жидів від інших народів, платить величезні гроші Ізраїлю (і тим самим заставляє мене у вигляді податків це робити, хоча я особисто їм нічого не винна). В

145.253.*.*Zenyk30-10-2008 10:22

Abo vydko finansova kryza mocno hupnula po grantakh, zhy kupa nashykh philozofiv z nudjhy sja vczypyla za staroho lakha. (Khiba tilko Tarika i Grycaka ne czuty, mozhe pid inshymy nikamy). Abo khlopy starijut i stajut nenznymy i mizernymy.

A sho brjetczyky bude koly witer modernu i nas distane i zacznyt' w nas widkrywaty restorany:

arabski, indijs'ki, tamils'ki, serbski, palestyns'ki,mazurski, abkhazki, besarabski,

mozhe z donecjkoju, tatarskoju, lemkivs'koju, rusyns'koju, kyjivs'koju, huljaj-polivs'koju kuchnjamy? Todi vam sja oplatyt shukaty v hi.ni rodzynky. Todi mozhna bulo b vsestoronnjo rozwinczuvaty halycjku ksenophobiju, wyvivshy jiji na globalni orbity!

193.43.*.*levco30-10-2008 09:36

А де цей пристосуваець Возняк пхаєтья!Та хай займається піаром рагулів штибу Гориня,Сеника та інших!!!Расевич браво , пиши для тих хто вірить в загально людські цінності, та не звертай увагу на Возняка!

193.170.*.*Lemberger30-10-2008 02:49

В тому числі можна напрацювати мініатюрне звернення до власників "Рози" - не паскудити єврейської культури або типу того. Мені й самому смішно, але вже як написав..

Крім того, це може бути замкнуте діалогічне коло, якщо говорити про причетність деяких представників влади до обох процесів - прийняття рішень і стосовно відкриття кнайп, і стосовно відповідної репрезентаціїї міської пам"яті. Амбівалентність до біса виходить.

Тому віз і стоїть вже 17 років на одному місці!

193.170.*.*Lemberger30-10-2008 02:49

Ок, це ваша справа, кому "дякувати" і за що :) тоді без коментарів (то було студенту)

Пропоную (не знаю, правда, кому :)) скликати круглий стіл "Сучасна репрезентація єврейської культурної спадщини у Львові", де б компетентні люди з різних сфер обговорили актуальні на сьогодні питання, прийняли якісь рішення. Хоча б по мінімальному маркуванню міської території, котра пов"язана із минулим євреїв. Хоча б по створенню якогось мікромузею і т.д.

156.17.*.*студент30-10-2008 02:23

Пане Lemberger, Ви неуважно прочитали. Слово геніальне вперше вжито Вами. Я ж просто подякував цьому пану, що висловив тут свою позицію, думку, якщо хочете. Можливо, комусь було корисно її прочитати. Будьте уважніші.

193.170.*.*Lemberger30-10-2008 02:16

до студента:

я б не сказав, шо п.Возняк сказав тут щось геніальне.

за яку позицію ви йому дякуєте - незрозуміло. й дивно. бо позиції взагалі ніякої там нема. як і якихось неособистих аргументів.

помітно також, яка панує "приязнь" між окремими львівськими інтелектуалами. боротьба за простір.

156.17.*.*студент30-10-2008 02:06

перепрошую, опечатка. звертався до п. Романа Дубасевича.

156.17.*.*студент30-10-2008 02:04

І ще коротко п. Роману Дубачевичу (одному із претендентів на згаданий грант): навіть коли Ви володієте неспростовними аргументами (а не лише емоційністю, любов'ю до критики "української неповноцінності" та жагою до пошуку нових антисемітських погромів) принаймні з поваги до старшої особи притримайте при собі термінологію на зразок "збочено лунають з уст п. Возняка". До-речі, термін "Жид", "Жиди" неодноразово чув від професора Ярослава Грицака, який якось виваженіше ставиться до цього непростого питання аніж Ви.

156.17.*.*студент30-10-2008 01:49

Підтримую Lemberger-а, а також хочу висловити подяку п. Тарасу Возняку за висловлену тут свою позицію. Натомість, якщо подібна тематика дискусій так захоплює шановних дискутантів, шукачів всія ксенофобського пропоную ідею - організувати фінансовий грант на представлення найкращих доказів галицької (української) ксенофобії, проявів антисемітизму та ін. Адже багато з присутніх у дискусії осіб не один день працюють задарма, шукаючи нові об'єкти до розгрому. Існують же люди, яким постійно цікаво шукати ворогів.

94.248.*.*Бубер30-10-2008 01:02

про Возняка

А король то виявився голим :(

193.170.*.*Lemberger30-10-2008 00:41

цікаві ідеї краще втілювати перед тим, як хтось втілить якийсь маразм. особливо у цьому випадку.

хоча може це й справді подякувати "криївківцям", що вони своїм ходом відкрили людям очі? :)

193.170.*.*Lemberger30-10-2008 00:37

до Р.Д.

не треба мене запевняти, що "не все й одразу".

цікаві ідеї я бачу і сам. просто не вірю, що справи зайдуть далі балачок. навіть пізніше.

65.49.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 00:27

і тому кнайпа, яка могла б стати місцем подолання стереотипів стає місцем їхнього завірення.

а до Лємбергер

сенс балачок у балачці. бо завдяки уже цій статті та дискусії уже вималювалися основні позиції і цікаві ідеї. не все відразу!!

65.49.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 00:24

переконаний, що ситуація колись зміниться, бо не ми перші, не ми останні, які мусіли виробити в собі цю чутливість. але ці кнайпи - симптом якоїсь нової української "самодостатності", а насправді - глибокого комплексу неповноцінності.

65.49.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 00:18

найлегше спрямовувати потік ностальгії минуле, от тоді були справжні євреї...найважче збагнути, в чому конфлікт пролягає тепер, і де зараз ми зачіпаємо людей і у єврейській громаді, і в український чи російській.

65.49.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 00:14

аби його уникати. а не похітливо наполягати на тому, бо, мовляв, під таким словом ми євреїв знаєм, любили і волосинки не дали б з їхньої голови впасти. і це стосується трактування усієї єврейської, польської, зрештою усіх ІНШИХ культур. або ми їх ігноруємо, або починаємо "присвоювати".

65.49.*.*Роман Дубасевич30-10-2008 00:11

яскравим прикладом є аргументи на захист етноніма "жид", що особливо збочено лунають з уст п. Возняка. бо навіть якщо й існує якийсь абсурдний поділ на "своїх" і не "своїх" євреїв ("своїх", звісно, вже нема...) то для цивілізованої громади було б цілком достатньо, що це слово зачіпає євреїв тепер.

193.170.*.*Lemberger29-10-2008 23:55

То нещастя вже стоїть на Староєврейській. Звідти з часом можуть зникнути капелюхи з пейсами. Не більше. Вже навесні купа туристів питиме каву і "милуватиметься" руїнами. Процес пішов.

В мене лише одне питання: чому ми завжди рекомендуємо "ЯК НЕ ВСТАТИ У ГІ..НО", КОЛИ ЦЕ ВЖЕ СТАЛОСЯ?..

і забув - є одна користь - говорити, що би можна було зробити, деколи не пізно. Це ідея з документальним центром. Якшо вдасться розвинути її на ділі - повірю

у сенс цієї балаканини.

193.170.*.*Lemberger29-10-2008 23:54

Але вони не впливають на ймовірні зміни чи не тягнуть за собою жодної дії - ні в кращу, ні в гіршу сторону. Особливо, коли ми говоримо про різні речі. Історію, толерантність, нестереотипізоване мислення - з одного, і комерційну мету, котра (у даному випадку) виправдовує усі засоби для того, хто її втілює, - з іншого боку.

Мене спочатку теж обурив сам підхід, форма, кітч і стереотипи; пейси, історія від офіціянтів, ці "милування" пам"ятками голокосту і т.д. Але я вже майже заспокоївся.

Кнайпа не успішна, коли вона не побудована на провокації. Так само стаття майже нечитабельна за схожої умови.

193.170.*.*Lemberger29-10-2008 23:54

Нашуміла кнайпа. Хорошу РЕКЛАМУ робимо, нічого не скажеш. Як це "криївківці" ще не подякували? Не пасує...

Стаття добра. Викривальна. Тільки...

Що дають реально ці і схожі дебати? Що вони можуть дати?

Додають рейтинг Західнету, чи дискутантам, чи авторам?... Трохи є мабуть ) Може комусь додають самооцінки ) Може когось розпружують від неробства і нудьги..) Додають відвідувачів нововідкритій кнайпі...

84.110.*.*Свiдок29-10-2008 23:45

Жиби вашi жиди були щасливi на усi 100 пропоную вiкрити на мiсцi бувшоi Золотоi Рози маленький такий

Бухенвальдик,на вiдкриття якого запросити представникiв єврейської громади. Певно не матимуть жодних претензій і навіть будуть щасливі з факту відкриття такого закладу.Треба також дати iм змогу перевiрити практично як працює пiчечка.

Не буде краю жидiвському щастю!

65.49.*.*Роман Дубасевич29-10-2008 23:39

Здається, нарешті маємо єврейську кнайпу, але й тут ми створюємо "своїх" євреїв, таких, яких нам потрібно! і не здивуюся, якщо малочисельна і похила єврейська громада навіть змушена буде прийняти цей фарс - а чи є у неї вибір?

65.49.*.*Роман Дубасевич29-10-2008 23:36

те, що начебто виглядає поверненням пам'яті, нехай навіть у популярній формі, є її профанацією. кліше й стереотипи можуть бути цілком легітимними, але не у тих випадках, де за тим стоять погроми, масакри, дискримінація. які спрацьовують власне на базі таких "невинних" уявлень.

65.49.*.*Роман Дубасевич29-10-2008 23:33

Дякую, Василю, за чудову статтю!! "Криївка", "Мазох", "Під Золотою Розою" попри різну специфіку є виявом однієї тенденції: втрати (а чи були вони взагалі???) українським суспільством елементарних етичних стандартів. бо тільки таке суспільство може дозволити собі "повстанські жарти", "пейси" і т.д. і наслідки такого "відродження пам'яті" є дуже суперечливі.

77.126.*.*Юрко S.29-10-2008 23:10

Дозволю собі трохи переробити відомий файний

анекдот про борщ.

Один другого питає:

-як оті москалі називають наших жидів-євреі.

-ууу повбивав би!

77.87.*.*2 Расевич29-10-2008 23:01

Перед відкриттям жидівської кнайпи туди приходили представники єврейської громади. Не мали жодних претензій і навіть були щасливі з факту відкриття такого закладу. З якого часу полішук Расевич став представником вибраного народу, щоб розповідати про прояви ксенофобії? Тут одного разу він писав про непотрібність львівської журналістики. А де ж у такій резонансній статті представлена позиція єврейської громади та креаторів кнайпи? Чи це й справді добрий піар для кнайпи, вдало замаскований під "емоції"?

194.44.*.*Н.Римська до Т.Возняка29-10-2008 21:38

Лише одна репліка: "обрусевшие инородцы всегда пересаливают по части истинно русского настроения" - і це все, що Ти зрозумів про мотив Автора?..

91.124.*.*О.С. до Т.Возняка29-10-2008 21:26

Шановний пане-друже Тарасе,

з поваги до тебе я краще просто утримаюся від коментарів у відповідь.

91.124.*.*Ленин 2 Возняк29-10-2008 21:08

Спасибо, товагищ Тагас, за то , что во Львове меня все еще считают классиком. Геволюция пгодолжается. ВЛКСМ - 90.

94.178.*.*v.29-10-2008 20:56

Ne dumaju, sho kreatory "Pid zolotoju Rozoju" maly zli intenciji, a tomu spokijno mozhut postavyty sja do krytyky j vypravyty detali. Biznesu se ne zashkodyt.

2 Володимир

В законі про мову не сказано ніц про літери, бо мова то звуки, а літери то є знаки. Прошу прочитати вголос слова на шильді й питання мови зникне:) Латинскі літери є заборонені в Росії. Хочете, шо б в нас було так само?

91.124.*.*S...29-10-2008 19:46

Про що мовчить Возняк?... Може "креатори" спонсорують памятник Бандері, чи вибори. Тоді краще відкрити бордель - рентабельність вище.

193.239.*.*Misjo -> Тарас Возняк29-10-2008 18:09

...Жаль друзі, жаль...

І таке пише головний редактор "Незалежного культурологічного...", "один з головних ідеологів Галичини"? :) Шкода, дуже шкода, пане Тарасе, що ви там в себе - не головний коректор, бо тоді ваш часопис було би читати ще веселіше :)

217.65.*.*78929-10-2008 18:07

Do Tarasa Vozniaka:

Korotkyi komentar na zaras: Ia duzhe i duzhe dyvovanyi shcho vy ne maiete nichoho krashchoho robyty nizh krytykuvaty Vasilia Rasevycha za te shcho vin kazhe te shcho my vid vas NE chuiemo i maly by chuty vid liudyny iaka profiluie sobi iak publychnyi (i mozhe i vidpovidalnyi?) intelektual: Absolutno pravylnu krytyku tsioho hanebnoho zakladu. Vy maiete vzahali shchos skazaty pro ioho? A shchodo namyri "bidnykh" i "krydenykh" kreatoriv: My shche bachymo resultaty.

91.124.*.*Галя29-10-2008 17:58

А я думаю, що це все просто бізнес, ніхто з "Креаторів" зовсім не вдумувався в те що він створив. На цьому будуть заробляти шалені гроші, а за простих людей і думати ніхто не збирався!!!

194.44.*.*Тарас Возняк29-10-2008 16:35

До Остара Середи та Наталки Римської - не можу не написати, бо глибоко вражений. Не розібравшись в намірах людей, що створили "Криївку" чи "Під Золотою Розою" ви одразу ж почали їх топтати. До Василя Расевича не пишу, хоч добре до нього відношуся - здається він глибоко помилився. Дешева одноденна слава ще не все.Боюся але нагадаю класика "обрусевшие инородцы всегда пересаливают по части истинно русского настроения". Вже не кажу про масу неточностей і дешевих перешарпувань. Жаль друзі, жаль.

213.130.*.*Юрко29-10-2008 15:07

Автору

+ 100

а гарної ПРАВДИВОЇ жидівської кнайпи у Львові таки бракує ... я бував в такій у Кракові - файно поїв ...

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 14:39

lytnyi teras, de mozhna "smiiatysia" bachuchi tsi ruini i pid dozhkoiu pro tsi podii...

ясно, шо огидно. але ж тема ширша. знанчо ширша.

руїни треба прибирати, проводячи, де можливо, відбудову знищеного. мерія мала реалізувати програму збереження єврейської спадщини. візьмімо Краківський базар... чи в Броди завітайте...

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 14:33

А ви так і не зробили докторату?

- певно якась помилка щодо ідентифікації особи - доктор, але не фільозофічних напрямків.

94.248.*.*Бубер29-10-2008 14:27

до Беляковського

Ви пропонуєте повправлятися у філології? Ваші знання із серії - десь чув краєм вуха. Я розчарований... Раніше думав про вас краще... Що то значить брак системної освіти. А ви так і не зробили докторату? Такий собі сільський фільозоф, який як сільський музикант, підробляє на сільських вісіллєх?

194.106.*.*Владимир Андрій29-10-2008 14:27

Автору - Гарно написано. А наїзди дописувачів це пусте. В них робота така - постійно з кимось сперечатись. Це вних певного роду сублімація. :)

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 14:22

дискусію?

дискусія це надто страшне слово :-)

Після другого зруйнованого Храму - взагалі ні що не є храмом. - от власне

217.65.*.*78929-10-2008 14:17

Shchodo vashe pytannia, kudy zabraty bilshe znan pered tym shcho taku hanbu postavyty: Chytaty treba i pytatysia u eksperstiv. Informuvatysia - tse ie umova shannuvania.

Tak ochevydno NE informuvatysia iak tse zrobyly tsi "kreatory" - tse ie bilshe nizh neznannia, tse ie brutalne hamstvo.

217.65.*.*78929-10-2008 14:14

Do Boliakovskoho:

Vashe pysannynnia tut smishno i sumno.

Pryklad:

"ця кнайпа, так розумію, не про Голокост. а про те, що можна і треба посміятися. спільно."

Tak, pravilno, Knaipa ne "pro Holokost" - tilky, vy zabuly skazaty shcho vona budovana poruch ruinam, iaki besposeredno svitchit tochno pro Holokost; ta shcho vono proponuie lytnyi teras, de mozhna "smiiatysia" bachuchi tsi ruini i pid dozhkoiu pro tsi podii...

Vam shchos tut stane vidnyshche? Vasha "oferta" razom smiaitysia v tsiomu konteksti ohydno.

94.248.*.*Бубер29-10-2008 14:09

Після другого зруйнованого Храму - взагалі ні що не є храмом. Вас цікавить етимологія слова "храм" чи може розпочнемо з вами теологічну дискусію?

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 14:04

дом собрания"), после разрушения Иерусалимского храма — основной институт еврейской религии, помещение, служащее местом общественного богослужения и центром религиозной жизни общины.

так розумію, що все ж таки з цитати не є храмом?

94.248.*.*Бубер29-10-2008 14:01

"Синаго́га (от греч. συναγωγή, "собрание"; ивр. בֵּית כְּנֶסֶת‎, бейт кнессет — "дом собрания"), после разрушения Иерусалимского храма — основной институт еврейской религии, помещение, служащее местом общественного богослужения и центром религиозной жизни общины. Синагога не только оказала решающее влияние на формирование иудаизма.

Традиция придает синагоге огромное значение в еврейской жизни. Талмуд считает, что она уступает по святости только Храму, и называет её микдаш меат — "малое святилище"

94.248.*.*Бубер29-10-2008 14:00

Тепер вже відомо, хто такий Бєляковський. Це один із головних інтелектуальних консультантів "криївчан" :-) Це завдяки йому там стільки ляпів, тепер перед хазяями захищає свої бздури :-)

212.1.*.*Олег29-10-2008 13:58

Автор - жид, чи жидівська підстилка?

212.1.*.*Олег29-10-2008 13:52

Автор - жид, чи жидівська підстилка?

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 13:50

просто так, "до знимки", щоб посміятися...

людям справді властиво сміятися. і радість - це не гріх. ця кнайпа, так розумію, не про Голокост. а про те, що можна і треба посміятися. спільно. що люди у кнайпах і роблять. лише комунікація українців і євреїв може подолати стереотипи. і сміються відвідувачі не з євреїв, але з себе.

94.248.*.*Бубер (продовження)29-10-2008 13:47

"...Так, Бубер посвятил много лет собиранию легенд, относящихся к еврейскому религиозному течению хасидизма, итогом чего стала книга "Хасидские предания", первый том которой был дважды переведён на русский язык. По мнению Бубера, в центре хасидизма оказывается совершенно новый литературный жанр - история, которая только и способна передать живое отношение между Я и Ты. Гершом Шолем, основатель академического исследования еврейской мистики, критиковал Бубера за игнорирование философского наследия хасидизма".

94.248.*.*Бубер29-10-2008 13:46

А де автор писав про ІСТОРИЧНІ розвідки Бубера? Шановний філософе Бєляковський, ви якщо не здатні читати іноземними мовами, то от вам інформація з російсько Вікіпедії:

"Будучи учеником Дильтея, Бубер со студенческих лет изучал мистические движения в разных религиях. Этот опыт "вживания" в чужой религиозный опыт оказал значительное влияние на его философское наследие.

194.44.*.*до Середи29-10-2008 13:43

Виявися ще один самий чесний маніпулятор - Остап Середа. Дискусія з автором, а не його аргументами, не завжди свідчить про якийсь рівень. Перш, ніж доходити до аргументів, варто все ж знати хто такий автор, що він писав раніше і хто за ним стоїть. Також було б варто знати про тісний зв'язок власника цього сайту з власником Криївки, Мазоха і жидівської кнайпи. А також про тісний зв'язок так званих львівських інтелектуалів (до яких себе зараховує Расевич) з власником цього сайту. Коло замкнулось і ваш Автор - або лох, який наївно пише свої емоції за чисту ідею, або ж він чесно відпрацьовує свій хліб з маслом таким антипіарним піаром жидівської кнайпи. І до чого тут ксенофобія?

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 13:39

фу-фу-фу, невігласу авторові!!!

Де ж тим горе "відроджувальникам" знати про сакральне ставлення євреїв до померлих, їхніх поховань та руїн храмів?

автору би час знати, шо Синагога не є храмом... це лишень констатейнш.

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 13:34

Інакше, чому ж тоді такою самою славою не втішається ще один львів'янин, єврейський мислитель - Мартін Бубер? З цього може випливати, що авторам ідеї закладу миліший антисіонізм Мугаммада Асада, ніж розвідки Бубера про містичний ультраотртодоксальний хасидський світ.

- кривить автор душею щодо Мордехая Бубера - є він там. є. і уславлений був Бубер, аби поінформувати автора, не так історичними розвідками на теми хасидизму, як намаганням запропонувати формулу порозуміння між євреями та арабами.

82.207.*.*Бєляковський29-10-2008 13:23

гм, почитав і жахнувся, кіко можна накрутити заради "красного слівця" - якби не був, повірив би авторові. а так - кнайпа як кнайпа, у чомусь ліпше ніж решта. і не на руїнах сингоги, а поруч. а от щодо антисемітизму - це вже просто ІДІОТИЗМ. так виглядає, що авторові пороблено на персоналіях власників

85.1.*.*галичанка29-10-2008 13:09

На кого розраховані такого роду заклади - невідомо. Якщо на своїх громадян, то туди можна піти лише один раз, щоб лише подивитись, що це таке і не більше. Якщо на іноземців, то такі кафе їм не зовсім зрозумілі, oсобливо з відвертим антисемітським ухилом. Насамперед це стосується європейський туристів, які виховуються в середовищах, де вияв неповаги чи нетолерантності щодо іншого народу вважається поганим тоном і елементарною невихованістю. Але ж ми у Львові, "найтолерантні-шішому" місті в світі.

91.124.*.*Остап Середа (3)29-10-2008 12:50

Хочу повторити: епоха постмодернізму начебто дозволяє усеможливі ігри з нашою історією, фантазією та насолодою. І справді конвенції постмодернізму відкривають нові можливості для самоіронії, але змушують нас бути максимально чутливими щодо навіть необережного приниження інших.

91.124.*.*Остап Середа (2)29-10-2008 12:49

Але, як відомо, "диявол ховається в дрібницях". При реалізації кожного з цих проектів їхнім авторам задля комерційного успіху так кортіло переступити грань загальноприйнятого, що результат їхній зусиль став недопустимою насмішкою над гідністю інших. Звичайно, можна просто не ходити у ці ресторани ("велика втрата": вони ж все одно будуть заповнені ласими до незвичного туристами). Але йдеться про щось важливіше - про засади громадського ставлення до минулого, думку щодо яких мають право висловити усі мешканці цього міста.

91.124.*.*Остап Середа (1)29-10-2008 12:48

Погоджуюся із більшістю аргументів Автора, нехай навіть висловленими у дещо емоційній формі. Характерно, що його критики відразу ж почали дискутувати не з аргументами, а з особою Автора, що промовисто свідчить про їхній рівень. Погоджуюся також з "продажним журналістом", що в своїй основі ідеї т.зв. "криївкарів" (не знаю нікого з них особисто, отже й не маю щодо них особистісних упереджень) засадничо не є злі. Справді, у Львові міг би бути ресторан, в якому панувала б дотепна атмосфера стрілецького та повстанського гумору. Справді, на честь Захер-Мазоха добре було б відкрити літературну богемну кав'ярню. І справді, у Львові мали б бути ресторани і з кошерними стравами.

217.65.*.*78929-10-2008 12:19

Blyskuchyi i krai potrybnyi tekst. Avtoru diakuiu!

Khoch deiaki Lvivski istoryki (Vasyl Rasevych i tezh Ostap Sereda) ne spliat. De ie inshchi?

91.124.*.*журналюгент29-10-2008 12:14

Рівень львівської влади дорівнює рівню галицької "еліти" і дорівнює рівню "креаторів" львівських кнайп. Праві були поляки в ставленні до галичан - "б...о воно і є б...о".

194.44.*.*Наталка Римська29-10-2008 11:30

Цілком підтримую Автора статті: "забави" зі стереотипами і комплексами приносять добрі гроші тим, котрі ті "забави" організовують.

Тільки заручниками тої "комерції" стаємо всі ми.

І от про це варто запитувати міську владу: чому образ міста формується саме у ТАКИЙ спосіб? Чи кожен вільний собі відкрити кнайпу в історичній частині міста(зокрема у єврейській дільниці) - і саме ТАК обходитися з релігійними і культурними символами цього народу?

Чи власники "Криївки" мають повну індульґенцію на свої "креації"?..

91.124.*.*візнюк29-10-2008 11:25

до речі типова ситуація у львові тіпа інтелектуали смердять по всій Україні хвалять. Тим євреї й відрізняються від нас - вони купи тримаються, а ми мочимоодин одного.

http://djc.com.ua/?page=news&type=news&mnu=9&artid=1510

91.208.*.*abc29-10-2008 11:23

Подумаймо над тим, чи завжди наші сміх й іронія є доречними, і чи не ранять вони когось глибоко й смертельно - och, ty zh dyvy! Szo ya czytau! Rasevycz pro delikatnist' zasiusiukav!? A de zh ty buv zi svoeu delikatnistiu, pohanciu, yak nad halyczanymy vymachuvavsia u svojij neszodavnij statti "halyc'ki idiomy", yaku ne povstydavsia zakinczyty sarkastycznym "Slava Ukrajini"? Todi ty nad zauvazhenniam pro nepoednuvanist' tekstu iz cymy slovany til'ky poshkiryvsia! Fal'sh z tebe, Rasevyczu, tak i pre.

77.222.*.*продажний журналіст29-10-2008 11:16

продовження:

Але цього зараз не має і "криївківським креаторам" слід віддати належне, що вони цей процес почали (як вміють, далі потягнуться інші -- з професійнішим підходом), а то у нас демократичних кнайп з власним обличчям обмаль -- такі собі стандартні "Домові кухні" (Вічна їй пам'ять).

77.222.*.*продажний журналіст29-10-2008 11:15

До "креаторів з "Криївки" у мене, мабуть, не краще ставлення, як в автора, так само як і до їх і покровительства зі сторони Ратуші. Але, реально подивіться на речі. В "криївківських" кнайпах дуже часто аншлаги, аце свідчить про те, що на оригінальні ідеї (добрі вони чи ні -- це вже інше питання) є попит у Львові. Отже, кнайп, умовно кажучи, мазохівських мало б бути зо 5, стільки ж "жидівських" і "упівських", а вже люди самі б вибирали, куди йти, зважаючи на рівень концепції тієї чи іншої кнайпи. І тоді, впевнений "криївківські" проекти просто закрилися б,ч ерез брак відвідувачів.

91.124.*.*олег29-10-2008 11:14

до редакторів

невже ви дійсно берето гроші з Криївки за цю заказазуху Расевича? Тільки відкривається новий заклад відразу цей найманець починає роздувати свій сморід і далі робити рекламну кампанію, ви ж людський сайт.

як на мене чистий піар.

194.44.*.*До атмосфера29-10-2008 11:03

вітання тобі, старий довбо...бе під новим ніком

194.44.*.*атмосфера29-10-2008 10:46

Гарна заказуха від Васі Расевича. Гарна реклама для нового закладу харчування, ніби замаскована під гнівне обурення громадськості. Хто-хто а Расевич менше б триндів би про моральність і правдивість. Перекручуючи факти Расевич ще більше підтвердив свою репутацію дрібного брехунця. Тільки він вважає, що цього ніхто не помічає. Він ж месія історії.

194.44.*.*Володимир29-10-2008 10:29

Дуже гарний виступ і я безежно щасливий, що ми у Львові маємо людей з такими поглядами, як у Василя Расевича. Попередні гастрономічно-розважальні ідеї "креаторів", як їх називає автор, я ще міг якось сприймати, дещо мені навіть подобалося і я виправдовував для себе ці ідеї тим, що історичне миинуле часто використовують у різний спосіб і нехай тут дещо переборщують, але все ж таки це якось та таки популяризує і місто, і його історію. З "жидівською кнайпою" зайшли ми вже задалеко. Ці вибрики дійсно до нічого путнього не приведуть. А ще хотів би звернути увагу на назву закладу, точніше на те, як написано над входом: "zhydivs'ka knajpa". Цікаво, якою це мовою? Ми що вже перейшли на латинку?

193.43.*.*?????29-10-2008 10:21

Насправді було б наївно сподіватися, що львівські ділки будуть своїм коштом відновлювати традиції львівського жидівства, проводити просвітницьку роботу по історії Львова, та його мешканців..Оскільки над всіма вищезгаданими закладами, чітко простежується патронат із високих чиновницьких кабінетів, то все, що тепер залишається - це "відбивати" витрачені на хабарі і промоцію закладів гроші..а найкращий для цього спосіб поєднання кітчу, міфів,відвертої брехні,приправлене чимось перченим…от і маємо, те, що маємо…

Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.