This version of the page http://www.president.gov.ua/news/10553.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-26. The original page over time could change.
Професор Сора: Ющенко був хоробрим пацієнтом - Офiцiйне представництво Президента України
04.07.2008 10:41
Світлана Пиркало, BBC

Професор Сора: Ющенко був хоробрим пацієнтом

В Ліверпулі пройшла щорічна конференція Асоціації британських дерматологів.

Переважно на ній говорили про такі несмертельні - хоч і неприємні - хвороби, як псоріаз, екзема та прищі. Але одна з доповідей стосувалася куди екзотичнішого захворювання.

Швейцарський професор Жан-Хілер Сора виступив як гість конференції з доповіддю під назвою «Діоксин: загроза довкіллю та модель у клінічній та молекулярній дерматології». Ця доповідь була побудована на історії хвороби президента Ющенка, в лікуванні якого професор Сора брав участь ще з 2004 року. Він пояснив тези своєї доповіді в ексклюзивному інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

Проф. Сора: Мова (в доповіді) йшла про те, що ми спостерегли, вивчаючи й стежачи за історією хвороби президента Ющенка, який був отруєний діоксином. Я показав у доповіді, що діоксин спричинив у нього дуже типову діоксинову хворобу, дуже тяжку. Але медицина досягла великого прогресу, і ми можемо цим скористатися для розуміння та лікування хвороби президента Ющенка.

Професор каже, що діоксин, яким отруїли президента, був дуже концентрованим, але організм Віктора Ющенка, як виявилося, зміг опиратися отруті куди краще, аніж можна було очікувати, і завдяки цьому вижив. За його словами, він зараз здоровіший, ніж багато інших людей було б у такій ситуації. Зрештою, каже професор, тіло Ющенка почало боротися й виводити з організму рештки отрути.

Проф. Сора: Ми доповіли, що це вперше в історії медицини він сам убивав діоксин і перетравлював діоксин. Це нове відкриття. Догма твердить, що людина не може перетравлювати діоксин. А він це зробив, і ми також представили цей випадок на іншому медичному конгресі в Японії. Ми знайшли в його організмі перетравлені залишки діоксину.

Професор Сора, проте, рішуче заперечує, що такий тяжкий випадок хвороби міг трапитися через отруєння суші чи чимось іншим, як про те говорили деякі політики в Україні. Він каже, що поки у Віктора Ющенка не почалися очевидні зміни на шкірі, дерматологи не могли сказати, що з ним відбувається.

Проф. Сора: Я вам скажу, що всі дерматологи, - можете їх спитати, - всі поставили цей діагноз у листопаді 2004 року, коли його показали по телевізору. Усі!

Професор каже, що це чи не вперше такий діагноз поставлено на відносно ранній стадії, багато фахівців, включно з ним, взялися за лікування, в тому числі експериментальне. Тому помітне відновлення організму Ющенка, але загалом процес видужання займає до десяти років. Він стикався з отруєнням подібною дозою діоксину в Відні десять років тому, але ту жінку було отруєно поступово, не раптово, як Ющенка, тому ефект був не такий різкий.

Проф. Сора: Завдяки прогресу медицини ми можемо аналізувати багато речей, пов'язаних із діоксином. Ми можемо використовувати нові методи лікування. І саме тому відновлення таке швидке. Зараз шкіра по всьому його тілу абсолютно нормальна, а на обличчі є шрами, але воно виглядає набагато краще.

Проблеми зі шкірою, каже професор Сора, - це лише зовнішній знак того, що відбувається в організмі. Навіть затяті курці мають в організмі діоксин, бо він є в сигаретному димі. Але зовнішні зміни настають через шість тижнів після отруєння, тому діагноз було поставлено не одразу. Як тільки діоксин зібрався в маленькі вузлики на обличчі, відомі під назвою хлоракне, і він, і його колеги, які знаються на своїй справі, змогли поставити діагноз.

Проф. Сора: Шрами на обличчі президента настільки характерні для отруєння діоксином, що ніхто не може сумніватися, що це був діоксин. Кожного разу, коли дерматологи збираються і про це говорять, всі кажуть: о, ми поставили діагноз по телевізору одразу ж, коли його побачили. Хлоракне - не дуже вдала назва, бо це не акне, а щось інше. Це утворення на шкірі, яке виникає для того, щоб збирати в собі діоксин. Це захисний механізм проти діоксину. Ці горбики концентрують діоксин, а потім його перетравлюють.

Швейцарський науковець твердить, що менш серйозні випадки діоксинової хвороби трапляються не так і рідко, але часто людям невчасно ставлять діагноз. Він вважає, що хвороба президента Ющенка допомогла привернути увагу до цього типу отруєння.

Проф. Сора: Багато людей мають контакт із діоксином. Багато людей мають ці шрами на обличчі, але невеликі. Історія хвороби президента Ющенка дозволить нам частіше й раніше ставити правильний діагноз. Президент хоче, щоб ми виступали на медичних конгресах і навчали медичну спільноту того, що ми вивчили з його хвороби, щоб завдяки його стражданням покращилися шанси інших пацієнтів.

Я запитала, чи можливо сказати, з якої країни походить діоксин. Професор рішуче це заперечує. Він каже, що молекула однакова, де б його не виробляли, а домішки в організмі після отруєння визначити неможливо. Більше того, ця отрута не така рідкісна, як багато хто вважає.

Проф. Сора: Якщо ви хочете купити діоксин, його можна завтра ж купити по інтернету. Це не просто, бо за вами стежитимуть. Ми регулярно купуємо діоксин в моїй лабораторії для експериментів. Але це не так і важко. Дехто каже, що походження діоксину важливе для того, щоб зрозуміти, як його отруїли. Але я вважаю, що це веде в хибному напрямку.

Професор Жан-Хілер Сора лікував Віктора Ющенка майже з самого початку. Він каже, що зазвичай відновлення після такого тяжкого отруєння триває понад десять років. Але завдяки новим методам лікування одужання Ющенка йде набагато швидше.

Проф. Сора: Я бачився з ним дуже багато разів. Я багато разів був в Україні, він багато разів приїжджав до мого відділення. Він переніс багато операцій. Спочатку це був секрет, ми не хотіли про це говорити вголос. Зараз ми говоримо про це. Він подзвонив мені в грудні 2004 року й попросив приїхати в Київ. Я приїхав, проаналізував його хворобу, запропонував тип лікування, і ми його почали. Українські лікарі щодня мені дзвонили.

Під час своєї лекції професор Сора демонстрував фото президента на кількох стадіях хвороби. Його прогрес справді очевидний. Як вважає професор, не лише завдяки лікарям, а й через ставлення самого пана Ющенка.

Проф. Сора: Перш за все він був дуже хоробрим пацієнтом. Той біль, у якому він з самого початку перебував, був дуже сильним. Біль тривав місяцями. Він був хоробрим, щодня ходив на роботу... ця хвороба дуже унікальна, але він весь час казав: я мушу опиратися, я козак! Спочатку він не дуже розумів, що може робити сучасна медицина, так що він мав сумніви, але зараз він розуміє ситуацію куди краще, ніж раніше.

Особистий лікар Ющенка: це була одна з найбільших доз діоксину

До української студії Бі-Бі-Сі завітав особистий лікар президента Ющенка Ростислав Валіхновський. З ним поговорив Богдан Цюпин.

Бі-Бі-Сі: Прихильникам «теорії змов» у політиці може видатися підозрілим, що якраз коли в Україні з новою силою спалахнула суперечка довкола навмисного чи ненавмисного отруєння пана Ющенка, ми нині розповідаємо про конференцію, де лікар однозначно підтверджує навмисне отруєння діоксином. Підозра зв'язку медицини і політики тут може виникнути, чи не так?

Ростислав Валіхновський: Справа в тому, що тези на будь-яку наукову конференцію, яку ми провели і в Кіото, і у Ліверпулі, подаються заздалегідь. У цій ситуації ми подавали результати своєї роботи до Ліверпуля ще за півроку.

Бі-Бі-Сі: Тобто ви учасник цього медичного звіту також?

Ростислав Валіхновський: Безумовно, це звіт українсько-швейцарської медичної команди, яка працює і лікує президента. Навіть мови немає про те, що ці два аспекти якимось чином можуть бути зв'язані. Ці політичні дискусії, заангажовані, почалися набагато пізніше.

Бі-Бі-Сі: Ми знаємо, що у справі отруєння ви на тому ж боці, що і лікар Сора, беручи до уваги ваш офіційний статус особистого лікаря президента. Колишній соратник пана Ющенка депутат Давид Жванія аргументом свого заперечення навмисного отруєння тепер називає проблему з трійчастим нервом, який буцімто міг викликати спотворення обличчя. Прокоментуйте цю нову заяву.

Ростислав Валіхновський: Взагалі викликають сміх такі заяви політиків про медицину. Я детально прочитав інтерв'ю пана Жванії у «Комсомольській правді». Там, наприклад, препарат «кортизон» називається знеболювальним препаратом. Безумовно, це нісенітниця повна.

Бі-Бі-Сі: Ви - лікар, але справа отруєння кандидата в президенти є не лише медичною, але й карною і політичною. Чи погодилися б ви, що сумніви і заперечення, на зразок висловлених паном Жванією, можливі через затягування розслідування? На ваш погляд, чому через 4 роки після того, що сталося, коли лікарі кажуть, що все зрозуміло, крапки у цій справі досі немає?

Ростислав Валіхновський: Генеральна прокуратура веде свою професійну роботу, і я впевнений, що незабаром...

Бі-Бі-Сі: ...Професійну, але затягнену, на ваш погляд?

Ростислав Валіхновський: Мається на увазі з точки зору тих експертиз і професійності роботи цих фахівців, які допомагають і нам в плані підтвердження. Лікарі зробили свою роботу, а Генеральна прокуратура, безумовно, її завершить і оприлюднить результати тих досліджень. Безумовно, ці заяви мають виключно політичне забарвлення, я маю на увазі заяви відносно того, що не було отруєння. Це відсутність логіки.

Бі-Бі-Сі: Але минуло вже 4 роки. Президент Ющенко після того, як він вийшов на трибуну Верховної Ради і заявив, що він знає, хто це зробив, він заявив, що коли його оберуть президентом, він чи не на другий день повідомить, хто це зробив. Але минуло 4 роки. Чому?

Ростислав Валіхновський: Це питання більше до генерального прокурора. Але на цей момент всі експертизи проведено, я як лікар маю право говорити виключно про медичні аспекти. І також, як мій колега Сора, не погодився б говорити про якісь аспекти роботи прокуратури на цей момент. Медичні результати отримані, і вони доводять отруєння. Я хотів би наголосити і на людському аспекті, коли пацієнт, наш шановний президент, боровся проти цієї хвороби щодня, переборюючи біль і важкі страждання. І дійсно, це була одна з найвищих доз діоксину в історії світової медицини.

Бі-Бі-Сі: Тобто, жодного уявлення про те, коли може бути розслідування завершено, коли може початися суд, ви не маєте?

Ростислав Валіхновський: Я впевнений в тому, що зараз проходять вже остаточні стадії допиту свідків. Я особисто і мої колеги давали свідчення в генеральній прокуратурі, і та група лікарів, які працювали з українського боку, виклала своє фахове бачення. І на даний момент медична сторона знята - лікарі підтверджують отруєння. Є, я так розумію, особливості експертної оцінки з боку Генеральної прокуратури. Безумовно, їм потрібен ще певний час для того, щоб оприлюднити всі результати.

3 липня 2008 p.


Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1202/2008
Про оголошення в Україні дня жалоби
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1201/2008
Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків надзвичайної ситуації у місті Євпаторії

Графік Президента

24.12.2008
Зустріч з Послами країн «Великої сімки» та Представником Європейської Комісії 

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Прес-конференція Президента України

Віртуальна екскурсія