This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/1106 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-26. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ 
Міністр юстиції

Оніщук
Микола Васильович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Конкурс із зарахування до кадрового резерву
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
  • Роз`яснення щодо повноважень Міністра юстиції України з питань ініціювання питання про дисциплінарну відповідальність судді
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2003)
Виїзне засідання Всеукраїнської МКМР з правової освіти населення

У місті Луганську 17 жовтня 2003 р. під головуванням Міністра юстиції України О.В. Лавриновича пройшло виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. Крім членів ради, у засіданні взяли участь керівники ряду міністерств і відомств, територіальних управлінь юстиції, представники органів місцевого самоврядування, працівники освіти та представники засобів масової інформації. На засіданні широко обговорювалися наступні питання: "Правове навчання та виховання молоді у вищих навчальних закладах Луганської області", "Участь у правовиховній та правоосвітній роботі відділів у справах сім\’ї та молоді і правоохоронних органів Луганської області".

Про стан правового навчання та виховання молоді у вузах Луганської області доповідала начальник Луганського обласного управління юстиції І.Г. Запорожець. Наочно виступ супроводжувався показом фільму про роботу Луганської обласної МКМР.

При обговоренні доповіді ректор Луганського національного аграрного університету, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук В.Г. Ткаченко звернула увагу учасників засідання на необхідність відповідної довузівської підготовки школярів, а також розповіла про нові методи правового навчання молоді на прикладі Луганського національного аграрного університету.

Ректор Луганського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, доктор педагогічних наук, професор В.С. Курило розповів про проведення Луганським національним педагогічним університетом підготовки та перепідготовки викладачів основ правознавства.

Перший проректор по науковій діяльності Луганської академії внутрішніх справ, полковник міліції, доктор філософських наук, професор, заслужений працівник народної освіти України Е.В. Віленська привернула увагу слухачів до особливостей правовиховної та правоосвітньої роботи у спеціалізованих юридичних навчальних закладах.

Перший проректор Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, доктор технічних наук, професор М.Ф. Смірний розповів про підготовку юристів, а також правоосвітню діяльність у вищезазначеному вузі.

Начальник Управління культури та мистецтв Луганської обласної державної адміністрації, народний артист України М.В. Голубович зазначив, що на формування правового світогляду молоді впливає організація різноманітних та цікавих за змістом правоосвітніх заходів. Зокрема, досвід правовиховної роботи з молоддю фахівців обласної бібліотеки для юнацтва, поширений в області, директором С.О. Аладжальян запропоновано використати і в інших регіонах країни.

В обговоренні доповіді з першого питання також взяв участь начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, генерал-майор М.В. Болотських.

За результатами обговорення доповіді було прийнято відповідні рекомендації.

У рекомендаціях зазначено, що правове навчання та виховання молоді у вищих навчальних закладах Луганської області організовано та проводиться на високому рівні, значна увага також приділяється морально-правовому вихованню, яке проводиться з урахуванням вікових особливостей, різноманітності інтересів студентської молоді та їх запитів. У 80% вищих навчальних закладів працюють Ради або Штаби з профілактики правопорушень, між студентами різних вузів проводяться брейн-ринги, правові ігри, діють клуби веселих та кмітливих. У конференціях та семінарах беруть участь не лише студенти юридичних факультетів, а й всі бажаючі. Луганська академія внутрішніх справ надає методичну допомогу правовим класам загальноосвітніх шкіл, гімназіям, ліцеям. Активно працюють громадські приймальні. Більшість вузів мають свої друковані видання, в яких надаються консультації з правових питань. Набирає популярності рух волонтерів з числа студентів, які беруть участь в проведенні профілактичної роботи серед дітей, які схильні до скоєння правопорушень, дітей з "неблагополучних" сімей. Широко поширюються методичні матеріали та буклети з питань захисту прав неповнолітніх, попередження насильства в сім’ї, наслідків вживання наркотичних засобів. Організовано стажування студентів юридичних факультетів вузів на базі обласного та територіальних управлінь юстиції. Луганському обласному управлінню юстиції рекомендовано поширювати досвід правоосвітньої та правовиховної роботи Луганського аграрного університету, сприяти створенню на базі вищих навчальних закладів юридичних клінік, вирішити питання щодо забезпечення вузів в достатній кількості оновленою юридичною літературою, посібниками, оргтехнікою.

Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласним, Київському та Севастопольському міським управлінням юстиції, регіональним МКМР рекомендовано у першому півріччі 2004 р. здійснити вивчення стану якості підготовки юристів у вузах, провести семінари, практикуми, "круглі столи" для викладачів правознавства, в тому числі з питань виборчого законодавства, розширити мережу виїзних консультативних пунктів у віддалених районах сільської місцевості, проводити огляди-конкурси на кращу організацію у вузах правового навчально-виховного процесу, тижні, декади, місячники правових знань тощо.

Міністерству освіти і науки України рекомендовано сприяти оновленню та удосконаленню підручників з правознавства для шкіл та вузів; забезпечити використання декількох варіативних підручників, у вузах неюридичного спрямування розглянути питання щодо збільшення кількості годин, відведених на вивчення дисциплін права; вивчити питання щодо запровадження у випускних класах шкіл та вузах курсів з вивчення основ підприємництва та започаткування власної справи; з нового року ввести викладання правознавства з 1 класу.

Друге питання, яке розглядалося на виїзному засіданні, - "Участь у правовиховній та правоосвітній роботі відділів у справах сім’ї та молоді і правоохоронних органів Луганської області". Доповідав начальник Управління у справах сім’ї та молоді В.Я. Яриш.

Начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області, генерал-майор міліції С.В. Крижановський зосередив увагу слухачів на питаннях профілактики правопорушень серед молоді.

Заступник начальника Управління Служби безпеки України в Луганській області В.В. Ігнатовський зупинився на питаннях участі органів СБУ в підвищенні правової свідомості молоді та профілактиці злочинів, розслідування яких віднесено до їх компетенції.

Заступник начальника Управління державного департаменту України з питань виконання покарань в Луганській області, генерал-майор внутрішньої служби С.В. Хіль розповів про особливості правовиховної та правоосвітньої роботи в установах виконання покарань.

Начальник відділу Луганського обласного управління юстиції І.В. Шмігельський розповів про функціонування ювенальних судів.

За результатами обговорення доповіді було прийнято рекомендації, у яких зазначено щодо налагодження у Луганській області тісної співпраці відділів у справах сім’ї та молоді, у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для молоді з органами юстиції, внутрішніх справ, освіти, культури, громадськими об’єднаннями. Визнано позитивним досвід міста Сєвєродонецька, де на базі Центру соціальної служби для молоді створено юридичний консультаційний пункт, який безкоштовно надає юридичну допомогу дітям, молоді та сім’ям. Програми з питань правової освіти молоді та профілактики правопорушень передбачають комплексний підхід і розраховані на проведення профілактичної та інформаційно-правової роботи у дитсадках та молодіжному середовищі. При Слов’яносербському Районному Центрі соціальної служби для молоді у 2003 р. створено Кризовий центр соціально-психологічної допомоги, де надається соціально-психологічна, медична і юридична допомога соціально незахищеним категоріям дітей та молоді, безпритульним, підліткам, які належать до "групи ризику", жінкам та сім’ям, які перебувають у кризовій ситуації. При соціальній службі для молоді області функціонує 7 "гарячих ліній" та 2 "телефони довіри", через які протягом поточного року надано 1573 консультації. Влітку проводиться робота з правової освіти серед дітей та молоді, що знаходяться на відпочинку в оздоровчих та пришкільних таборах. Створено спеціалізовану службу "Родинний дім", в рамках якої проводяться лекційно-тренінгові заняття. З метою профілактики девіантної поведінки, виявлення причин агресивності проводяться психологічні дослідження, розроблено та розповсюджено соціальну рекламу, що стосується прав людини, систематично проводяться рейди та чергування у місцях відпочинку молоді, проходять рейди "Діти вулиці", "Вокзал", "Ринок", звідки затримані особи направляються у притулки. Проводяться заходи із супроводу неповнолітніх та молоді, які перебувають у місцях позбавлення волі та повертаються з них. Під час проведення обласної молодіжної акції "Студентська республіка" студенти опановують основи державного та виборчого права, вчаться жити у демократичній правовій країні.

Плідно працює Луганський благодійний фонд "Підліток", в рамках якого проводяться тренінги, організовуються виїзди консультативних пунктів в учбові заклади. Фонд піклується про підвищення ролі батьків у правовому вихованні дітей, також проводить роботу у виправних закладах. Успішно працюючи з соціально незахищеними дітьми, підлітками, неблагополучними сім`ями, надавалась фінансова підтримка представниками міжнародних фондів.

Луганському обласному управлінню юстиції рекомендовано розробити заходи щодо подальшого вдосконалення правоосвітньої діяльності з громадськими організаціями, благодійними фондами та місцевими органами виконавчої влади, надаючи їм методичну допомогу. Поширити позитивний досвід співпраці відділів у справах сім\’ї та молоді, центрів соціальних служб для молоді Жовтневого районного управління юстиції м. Луганська (нач. В.В. Любінецький) з управліннями юстиції Стаханова (нач. О.В. Жученко), Кіровська (нач. Н.В. Кучирненко), Біловодського (нач. Т.В. Степанова), Білокуракінського (нач. Т.П. Пономаренко) районів та Новопсковського МКМР (заст. голови Новопсковської районної державної адміністрації, голова МКМР О.М. Чертова).

Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласним, Київському та Севастопольському міським управлінням юстиції, регіональним МКМР рекомендовано залучати до правоосвітньої роботи громадські організації, недержавні організації, вжити заходів щодо упередження правопорушень.

Державному комітету з прав сім’ї та молоді, Міністерству освіти і науки України, Міністерству внутрішніх справ України рекомендовано розробити методики проведення реабілітаційної роботи центрів ресоціалізації наркозалежної молоді, забезпечувати розвиток консультаційних пунктів для надання правової допомоги наркозалежним підліткам. Слід звернути увагу на необхідність удосконалення законодавства в частині соціального захисту молоді з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяти посиленню соціальної підтримки сімей з дітьми, дітей-сиріт.

Змістовні доповіді, а також активне обговорення їх на засіданні свідчать про те, що по всій Україні ведеться постійний пошук нових форм та методів роботи з питань правової освіти населення, зокрема молоді.

Начальник Управління
координації правової роботи
та правової освіти Л.О. Марченко

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
30.12.2008р.
Нарада з питань узгодження проекту Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань

Інші анонси >>

  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Перелік політичних партій в Україні
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр атестованих судових експертів
Перелік всеукраїнських професійних спілок
Перелік об‘єднань організацій роботодавців
Список постійно діючих третейських судів
Перелік бюро кредитних історій

АРХІВ НОВИН
Грудень
Пн18152229
Вт29162330
Ср310172431
Чт4111825
Пт5121926
Сб6132027
Нд7142128

Всі новини >>