This version of the page http://www.ieac.org.ua/index.php?id=18&ch_id=59 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-26. The original page over time could change.
Інститут Євро - Атлантичного співробітництва (ІЄАС) :: євроатлантична інтеграція, інтеграція України до ЄС, інтеграція України до НАТО, СОТ
 
 Про Інститут
 About Institute
 Друковані видання
 Публікації
 Коментарi
 Партнери
 Оголошення
 Нормативнi документи
 Для преси
 Україна в Європi та свiтi
 Фотогалерея
 Студiї IEAC
 Корисні сайти
 Карта сайту
 
УВАГА!!!
 [04-12-2008, 18:16] 
 8 грудня 2008 року в м. Київ відбудеться семінар «Підвищення прозорості процесу реформування: Чеський досвід боротьби з корупцію та уроки для України». Захід організовано Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва спільно із представництвом міжнародної організації Transparency International в Чеській Республіці за підтримки програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного Фонду «Відродження». 
Архiв
Розсилка
Пошук
Питання тижня

 Який напрям зовнішньої політичної діяльності України є, на Ваш погляд, пріоритетним? 
Європейська інтеграція (ЄС)
Євроатлантична інтеграція (ЄС та НАТО)
Напрямок на посилення відносин із Росією (ЄЕП)
Нейтралітет
Проголосувати
Результати
 Адреса IЄАС:
 Україна, м. Київ,
 вул. Володимирська 42,
 оф. 21
 тел. (38 044) 238-68-43,
                         230-83-76
 office@ieac.org.ua
Україна в Європі та світі >> Оргкомітет
Головні документи Анотація Програма Учасники Оргкомітет Фотогалерея Інформація для ЗМІ
[19-01-2004, 19:27]
Оргкомітет

Контакт для преси:
Україна в Європі та світі
Вiддiлення преси
Via Perfecta
Husova 9, 110 00 Praha 1
Czech Republic
Tel +420 222 221 115 (6), Fax +420 222 221 715
media@ukraineineurope.org.ua
Рената Елгеницька, Координатор конференції по зв'язку з пресою

Україна в Європі та світі:
Вiа Перфекта
Органiзатор конференцiї
Husova 9
110 00 Praha 1
Czech Republic
Tel +420 222 221 115(6)
Fax +420 222 221 715
info@ukraineineurope.org.ua

ОРГАНІЗАТОРИ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ „УКРАЇНА В ЄВРОПІ ТА СВІТІ”

КИЇВ, 20-21 ЛЮТОГО 2004 РОКУ

Конференція організована такими українськими та міжнародними неурядовими організаціями

ФОНД ІМЕНІ КОНРАДА АДЕНАУЕРА (Німеччина), www.kas.de/Kiew

Діяльність Фонду імені Конрада Аденауера базується на засадах християнсько-демократичного руху. Фонд створено на базі „Товариства християнсько-демократичної освіти”, який було засновано у 1956 році. У 1964 році Фонд названо на честь першого Канцлера Федеративної Республіки Німеччини. Основні принципи роботи Фонду збігаються з принципами, якими керувався у своїй роботі Аденауер.

Фонд пропонує освіту в галузі політичних наук, проводить фактологічні дослідження для політичних проектів, надає стипендії талановитим людям, вивчає історію християнської демократії та підтримує європейську інтеграцію, демократичне бачення у сфері розвитку політичних процесів.

Фонд імені Конрада Аденауера вже більше ніж тридцять років співпрацює з партнерами у цілому світі. 85 зарубіжних представників координують понад 200 програм у більше ніж 100 країнах Африки, Азії, Європи та Латинської Америки, на Близькому Сході та у Північній Америці.

Фонд імені Конрада Аденауера бере активну участь у ефективному вирішенні проблем у найрізноманітніших сферах політики. Мета діяльності Фонду - виявлення та аналіз розвитку політичних, соціальних та економічних змін. Експерти Фонду обирають відповідні теми для аналізу та політичних консультацій в рамках своїх професійних інтересів. З метою покращання плідного політичного діалогу Фонд запрошує політиків на зустрічі з економістами та експертами у галузі соціальної політики, а також з науковцями, під час яких обговорюються найважливіші питання та проблеми.

ЦЕНТР МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН (CIR, Польща), www.csm.org.pl

Центр міжнародних відносин — незалежна, неурядова установа, яка займається вивченням питань польської зовнішньої політики, а також тих питань міжнародної політики, які є життєво важливими для Польщі.

Найголовніша мета Центру — це надання політичних консультацій, вивчення актуального міжнародного положення Польщі та безперервний моніторинг дій уряду у сфері міжнародної політики. CIR розробляє аналітичні звіти, проводить конференції та семінари, публікує книги та статті, здійснює дослідницькі проекти та підтримує робочі групи. Протягом декількох останніх років CIR вдалося залучити цілий ряд фахівців, які сьогодні постійно з ним співпрацюють. Центр також створив форум, у рамках якого проходять зовнішньополітичні дебати між політиками, депутатами парламенту, урядовцями, представниками органів місцевого самоврядування, журналістами, науковцями, студентами та представниками інших неурядових організацій. Центр міжнародних відносин глибоко переконаний, що, беручи до уваги зовнішньополітичні виклики, з якими стикається Польща сьогодні, він повинен підтримувати громадські дебати щодо міжнародних питань у Польщі.

Діяльність CIR зосереджується насамперед на найважливіших питаннях польської зовнішньої політики, до яких відносяться, наприклад, реформа Європейського Союзу, проект Нового партнерства (стосунки з НАТО та ЄС, Росією та колишніми радянськими республіками), польсько-німецькі та трансатлантичні відносини, міграційна політика ЄС та Польщі, східна політика та програма розширення ЄС.

ФРАНЗУЗЬКИЙ ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН (IFRI, Франція), www.ifri.org

IFRI – один із провідних європейських незалежних дослідницьких центрів у сфері міжнародних відносин. Інститут заснував Тьєрі де Монбріал у 1979 році. Від самого початку інститут був і залишається незалежним, оскільки він не належить до жодної установи і не пов’язаний з жодною політичною партією. У своїй діяльності Інститут наголошує насамперед на практичному використанні результатів дослідницької діяльності та актуальності проблем, над якими ведеться робота.

Для програм IFRI характерні такі риси як бачення майбутнього та визначення факторів, які формуватимуть майбутнє, можливість застосування результатів досліджень для підприємців, а також аналіз міжнародної ситуації.

Мета IFRI полягає у покращанні співпраці між урядовцями, підприємцями, міжнародною спільнотою дослідників та громадянським суспільством. Згідно з французьким законом, який діє від 1901 року, IFRI вважається суспільно корисною асоціацією, що дозволяє його членам брати участь у найважливіших міжнародних дискусіях. Інститут вивчає політичний та стратегічний розвиток трансатлантичних відносин, європейську інтеграцію, міжнародну економіку та глобалізацію, регіональні проблеми та глобальну стратегію. Як писав Le Monde, IFRI сьогодні є найважливішим дослідницьким закладом у Франції.

НІМЕЦЬКИЙ ФОНД МАРШАЛЛА (GMF, США), www.gmfus.org

Німецький Фонд Маршалла, що у Сполучених Штатах(GMF) – це американська громадська організація, яка ініціює обмін думками та підтримує співпрацю між Сполученими Штатами Америки та Європою, керуючись принципами післявоєнного Плану Маршалла. GMF був створений у 1972 році як память про допомогу, отриману в рамках плану Маршалла.

GMF діє у Сполучених Штатах Америки, та у Європі відповідно до своєї місії. Фонд намагається досягти кращого порозуміння між партнерами на обох сторонах Атлантичного океану. Програми Фонду допомагають вивчати міжнародну та внутрішню політики різних держав, проводять порівняльні дослідження та дискусії з різних питань, сприяють порозумінню цих питань урядовцями, політиками та громадськими діячами. Діяльність Фонду умовно можна розділити на три основні напрямки – надання грантів, стипендій та партнерство.

Гранти GMF спрямовані на вивчення внутрішньої та міжнародної політики, підтримку порівняльних досліджень та дискусій щодо важливих питань, сприяють розумінню цих проблем урядовцями, політиками та громадськими діячами. Гранти надаються у таких сферах як економіка, охорона навколишнього природнього середовища, міжнародна політика, міграція та інтеграція.

Окрім надання грантів, Фонд розвиває різноманітні програми стипендій, призначених для підтримки активності та освіти нових та вже діючих лідерів американсько-європейських відносин: програма стипендій для журналістів, іменні стипендії Маршалла, трансатлантична програма, програма в галузі досліджень.

Крім того, Фонд час від часу співпрацює з іншими організаціями, урядовими установами, політичними партіями у галузі розробки та реалізації проектів, які підпадають під одну з його чотирьох програмних напрямків. GMF підтримує також партнерські відносини – як на місцевому, так й на національному рівні.

ВСЕСВІТНЯ ІНІЦІАТИВА СПРАВЕДЛИВОСТІ (GFI, США), www.globalfairness.org

Всесвітня ініціатива за справедливість шукає більш справедливого та стійкого підходу до глобалізації, який зумів би розширити можливості та вигоди глобалізації, одночасно знизивши вартість, яку мусять заплатити люди, економіка та навколишнє середовище. Місія GFI полягає у запровадженні змін до існуючих моделей торгівлі та розвитку через підтримку інноваційних ініціатив, які демонструю життєздатність та загально поширену цінність стандартів чесної торгівлі та інвестицій. З цією метою GFI спрямовує свою діяльність на розвиток етичної торгівлі та проектів розвитку, розробляє нову концепцію відповідальної глобалізації, якою б могли керуватись політики цілого світу та допомагає створити незалежні форуми найвищого рівня, на яких лідери та представники усіх зацікавлених сторін могли б піднімати складні питання та пропонувати інноваційні рішення.

GFI шукає та підтримує такі проекти міжнародної торгівлі та інвестицій, які пропонують творчий підхід до вирішення найскладніших проблеми глобалізації. Використовуючи свій власний досвід та досвід найрізноманітніших груп та мереж урядовців, громадських діячів та професіоналів, GFI сподівається створити та розвивати моделі всесвітньої справедливості, завдяки яким вигоди міжнародної торгівлі та інвестицій прийдуть до тих, хто досі їх не отримував. Ініціатива намагається представляти ці моделі світові, щоб інші могли також повторити їхній успіх, а стандарти справедливості стали всесвітнім стандартом.

ІНСТИТУТ ЄВРО-АТЛАНТИЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА (ІЄАС, Україна), www.ieac.org.ua

ІЄАС — незалежна громадська дослідницька організація, діяльність якої спрямована на євроатлантичну інтеграцію України через здійснення аналізу, вироблення рекомендацій та прогнозів у сфері міжнародних відносин, зокрема зовнішньої політики. Директор Інституту — колишній міністр закордонних справ України, Посол Борис Тарасюк.

Місія Інституту полягає у сприянні євроатлантичній інтеграції України, яка є передумовою та гарантією демократичного розвитку країни, через проведення ґрунтовних досліджень та освітніх заходів, спрямованих на подолання труднощів на шляху сталого демократичного розвитку українського суспільства.

Інститут заохочує громадян брати активну участь у суспільних процесах, діє у контексті суспільних та політичних подій та активно інформує суспільство про результати своєї діяльності, бере участь у громадських обговореннях та інших суспільних подіях.

Дослідницькі програми Інституту побудовані таким чином, щоб забезпечувати пізнавальну цілісність кінцевого продукту. Науковий підхід дає змогу дотримуватися стандартів наукових досліджень, насамперед об’єктивності досліджень, професіоналізму, теоретичного обґрунтування. Коментарі та дослідження Інституту не лише констатують факти та пояснюють їх політичне та суспільне значення, але й прогнозують подальший розвиток подій.

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ» (Україна), www.ukma.kiev.ua

Національний університет «Києво-Могилянська академія» (заснований у 1615 р.) виховує в атмосфері вільного творчого навчання високоосвічену, індивідуально неповторну особистість, здатну генерувати оригінальні та плідні для суспільства ідеї, незалежно мислити та діяти за принципами добра і справедливості. Університет сьогодні має 6 факультетів та 4 загальноуніверситетські кафедри, а також канадсько-українську школу англійської мови. Навчання відбувається у рамках взаємно збалансованих бакалаврських, магістерських, кандидатських і докторських програм. Важливою складовою частиною діяльності університету є його науково-дослідницька діяльність та підготовка молодих науковців в аспірантурі. Жодний інший вищий навчальний заклад в Україні не має такої багатої історичної традиції і не був так нерозривно пов’язаний з бурхливою долею країни як Києво – Могилянська Академія. Тому і сьогодні національний університет прикладає усі зусилля задля навчання й виховання культури мислення, створення високого духовного середовища. Університет використовує та запозичує передовий світовий досвід й інтегрує український досвід у світову освітню систему. Після відродження Академії у 1991 році розгортається мережа філій і колегіумів у регіонах України.

ПРОГРАМА ВИВЧЕННЯ АТЛАНТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ (PASS, Чеська республіка), www.pass-prague.cz

Програма вивчення атлантичної безпеки (PASS) – це дослідницька програма Празького інституту вивчення безпеки (PSSI), ініціатором якої була Асоціація міжнародних відносин (АМВ). Програма виникла на основі ініціативи декількох провідних фахівців та практиків у галузі міжнародної політики та безпеки з Чеської Республіки у квітні 2003 р. Метою PASS є виявлення та аналіз проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки, проблем трансатлантичних відносин, а також допомога у пошуку практичних рішень цих проблем.

Програма має три взаємно пов’язані галузі досліджень. Перша галузь – це загальні перспективи Атлантичної спільноти як такої. Такі актуальні питання як євро-американські відносин, майбутнє НАТО та майбутнє спільної європейської безпеки та оборонної політики аналізуються з метою пошуку комплементарних та синергетичних рішень для посилення спільноти. У другій галузі фахівці застосовують комплексний підхід для аналізу сфери безпеки та конкретних загроз та способів їх подолання, таких як анти-тероризм, боротьба з організованою злочинністю, міграційна політика, та обмін даними розвідки. Дефіцит демократії, порушення принципу верховенства права, нетерпимість та упередженість, неосвіченість, корупція, відсутність прозорості, протекціонізм, відсутність відкритості – ці чинники перешкоджають атлантичній співпраці та викликають напруження. Якщо дозволити цьому напруженню стати хронічним, це може значно погіршити силу та життєздатність нашої спільноти. Тому третьою опорою програми є вивчення способів боротьби з корупцією, розробка конкурентноздатних стратегій, що базуються на знаннях, а також вивчення відповідних соціальних ініціатив у рамках громадянського суспільства.

РУМУНСЬКЕ АКАДЕМІЧНЕ ТОВАРИСТВО (SAR, Румунія), www.sar.org.ro

Головна мета діяльності Румунського Академічного Товариства — розвивати й покращувати ефективне управління та розвиток через політичні дослідження та захист інтересів, сприяти незалежним експертам у розробці державної політики Румунії через суспільний діалог та оцінку альтернативних пропозицій. Крім цього, SAR приділяє особливу увагу відбудові прикладної соціології, економіки та політики у Румунії після п’ятдесяти років комуністичного режиму.

Товариство також підтримує європейську інтеграцію Румунії та стабільність Балканського регіону через проведення досліджень, моніторингу та захист інтересів.

Завдяки власним дослідженням та звітам SAR підтримує свободу слова та преси у Румунії. SAR на постійній основі здійснює моніторинг фондів для недержавних та державних організацій, що дозволяє опосередковано відслідковувати незалежність ЗМІ.

Сьогодні у центрі уваги SAR — здійснення адміністративної реформи в країні. Товариством розроблено тематичні оцінки таких галузей як реформування державної служби, політичне втручання до адміністрації та судової системи, реформа місцевих органів влади. Економічний департамент SAR здійснює моніторинг макроекономічних напрямків та проводить оцінку впливу політики. SAR також займається дослідженнями міжурядових фінансових операцій, місцевих податків та підтримує фінансово-бюджетну реформу тим, що висловлюється за введення пропорційного податку на прибуток для громадян. SAR пропонує рішення, зорієнтовані на підвищення якості управління у Румунії за допомогою створення органів управління, оцінки ефективності управління та покращання роботи громадських організацій.



версiя для друку Наверх
Студiї IEAC
Заходи
[12-12-2008,06-12]
Відкрите засідання Євроатлантичного клубу "Нова євроатлантична стратегія України: погляд з Естонії та України", м. Київ, 11 грудня 2008 року
11 грудня 2008 року у приміщенні Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ відбулось відкрите засідання Євроатлантичного клубу "Нова євроатлантична стратегія України: погляд з Естонії та України". Захід організовано Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" та Естонською Асоціацією Північноатлантичного договору.

[09-12-2008,04-12]
Семінар «Підвищення прозорості процесу реформування: Чеський досвід боротьби з корупцію та уроки для України», м. Київ, 8 грудня 2008 року
8 грудня 2008 року у м. Київ відбувся семінар «Підвищення прозорості процесу реформування: Чеський досвід боротьби з корупцію та уроки для України». Захід був організований Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва спільно із представництвом міжнародної організації Transparency International в Чеській Республіці за підтримки програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного Фонду «Відродження».

Дослідження
[22-11-2007,02-11]
Конференція-презентація "В напрямку до спільного юридичного простору Європи - захист прав інвесторів та усунення бар'єрів росту", м. Київ, 07.12.2007 р.
Організатори: Інститут Євро-Атлантичного співробітництва, http://www.ieac.org.ua/; Інститут Косцюшки, Польща, http://ukraina-ubw.ik.org.pl/aktualnosci.php?set_lang=ukrainian

[08-11-2007,03-11]
Актуальні заходи ІЄАС в межах україно-польського проекту "В напрямку спільної зони правової держави в Центрально-Східній Європі - охорона прав інвесторів і ліквідація бар'єрів росту"
детальнiше

Доповіді ІЄАС
[11-07-2007,01-07]
Аналітична доповідь "Тристоронній підхід до європейської та євро-атлантичної інтеграції"
Дана аналітична доповідь підготовлена Україно-молдавсько-румунською експертною групою. детальнiше

[17-02-2006,12-02]
Доповідь № 9/ 2006
ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕЛИКОГО ВІТЧИЗНЯНОГО БІЗНЕСУ Європейський союз для України є першим по значенню торгівельним партнером, на долю якого приходиться близько 8 млрд. дол. США українського експорту та 10 млрд. дол. США імпорту товарів та послуг з Євросоюзу за січень – листопад 2005 року (за даними Держкомстату). Особливу роль у зовнішньоторговельних відносинах відводять великому вітчизняному бізнесу, який виходячи з товарної номенклатури експорту України до країн ЄС, є двигуном у розвитку співпраці. Для визначення загальних проблем розвитку великого бізнесу України в контексті євроінтеграції насамперед потрібно розглянути період створення великого бізнесу і його концентрування у ФПГ (фінансово - промислові групи) та вплив на розвиток бізнесу євроінтеграційних намірів України. детальнiше

Аналітика
[14-08-2008,03-08]
Російсько-грузинська війна і баланс сил
Російське вторгнення в Грузію не змінило балансу сил у Євразії. Воно просто позначило, що зрушення в співвідношенні сил на континенті вже відбулося.

[12-08-2008,07-08]
Російсько-грузинська війна: на чиїй стороні світова спільнота?
Російські війська продовжують захоплювати Грузію, хоча росіяни обіцяли, що не будуть входити на де-факто грузинські території. Російські «аналітики» уже прогнозують Південній Осетії долю Косово. Російський прем’єр-міністр Володимир Путін сказав, що Грузії буде дуже важко відновити свою цілісність. Російські телеканали, окрім звичайної пропаганди, продукують «таємні версії» про те, що конфлікт у Осетії – це замовлення певних політиків з Вашингтона для Саакашвілі. Аби, мовляв, представити Росію агресором, «монстром» і зіпсувати її відносини з майбутнім американським президентом.