This version of the page http://kyivodpa.sta.gov.ua/page.php?lust071008 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-25. The original page over time could change.
Державна податкова адм╕н╕страц╕я в Ки╖вськ╕й област╕

Державна податкова адм╕н╕страц╕я в ки╖вськ╕й област╕

03680, м. Ки╖в-151, вул. Народного Ополчення, 5а
тел. 200-37-00 тел./факс 246-22-25, e-mail: kyivreg@odpa.kiev.ua

    08.01.08 ╧ /7/28-0517

    14.03.08 4946/7/28-0517

    07.10.2008 20410/7/28-0517

     

    09.11.07 /7/28-0217

    07.10

    12.06.08 /7/28-0517

    ДПА в АР Крим, областях, мм. Ки╓в╕ та Севастопол╕

     

     

     

    Про надання роз▓яснення стосовно

    використання засоб╕в ЕЦП

     

    Державна податкова адм╕н╕страц╕я Укра╖ни надсила╓ роз▓яснення стосовно використання засоб╕в електронного цифрового п╕дпису (дал╕ √ ЕЦП).

    В╕дносини, що виникають при використанн╕ ЕЦП регулюються Законами Укра╖ни в╕д 22 травня 2003 року ╧852-VI └Про електронний цифровий п╕дпис■, в╕д 22 травня 2003 року ╧851-╤V └Про електронн╕ документи та електронний документооб╕г■ та Постанови КМ Укра╖ни в╕д 28.10.04 ╧1452 ⌠Про затвердження Порядку застосування електронного цифрового п╕дпису органами державно╖ влади, органами м╕сцевого самоврядування, п╕дпри╓мствами, установами та орган╕зац╕ями державно╖ форми власност╕■.

    В╕дпов╕дно до вимог статт╕ 5 Закону Укра╖ни в╕д 22 травня 2003 року ╧852-IV ,,Про електронний цифровий п╕дпис■ органи державно╖ влади, органи м╕сцевого самоврядування, п╕дпри╓мства, установи та орган╕зац╕╖ державно╖ форми власност╕ для засв╕дчення чинност╕ в╕дкритого ключа використовують лише посилений сертиф╕кат ключа. Стаття 3 цього Закону визнача╓, що електронний цифровий п╕дпис за правовим статусом прир╕вню╓ться до власноручного п╕дпису (печатки) у раз╕, якщо електронний цифровий п╕дпис п╕дтверджено з використанням посиленого сертиф╕ката ключа за допомогою над╕йних засоб╕в цифрового п╕дпису, тобто засоб╕в електронного цифрового п╕дпису, що мають сертиф╕кат в╕дпов╕дност╕ або позитивний експертний висновок за результатами державно╖ експертизи у сфер╕ криптограф╕чного захисту ╕нформац╕╖.

    Питання сп╕впрац╕, зобов▓язань та в╕дпов╕дальност╕ м╕ж акредитованими центрами сертиф╕кац╕╖ ключ╕в та платниками податк╕в у сфер╕ надання послуг ЕЦП регулюються догов╕рними в╕дносинами зг╕дно д╕ючого законодавства.

    Починаючи з червня 2006 року, для опрацювання технолог╕чного процесу приймання податково╖ зв╕тност╕ в електронному вигляд╕, органами ДПС використовувалось безкоштовне програмне забезпечення накладання електронного п╕дпису ⌠Нотар■. Для участ╕ в проект╕ залучалися платники податк╕в, з якими укладався догов╕р "Про забезпечення електронного документооб╕гу платника податк╕в з Державною податковою ╕нспекц╕╓ю засобами телекомун╕кац╕йного зв'язку".

    З метою дотримання вимог чинного законодавства, впровадження, налагодження та застосування безпаперових технолог╕й подання податково╖ зв╕тност╕ в електронн╕й форм╕, ДПА Укра╖ни затверджено ╤нструкц╕ю з п╕дготовки ╕ подання податкових документ╕в в електронному вигляд╕ засобами телекомун╕кац╕йного зв▓язку та Прим╕рний догов╕р про визнання електронних документ╕в (наказ ДПА Укра╖ни в╕д 10.04.08 ╧233 ,,Про подання електронно╖ податково╖ зв╕тност╕■, заре╓стрований у М╕н╕стерств╕ юстиц╕╖ Укра╖ни 16.04.08 за ╧ 320/15011) та укладено договори про сп╕впрацю з акредитованими центрами сертиф╕кац╕╖ ключ╕в (дал╕ √ АЦСК), а саме: ТОВ ,,Укра╖нський сертиф╕кац╕йний центр■, ЗАТ ,,╤нфраструктура в╕дкритих ключ╕в■, ТОВ ,,Арт-мастер■, ДП ,,Укра╖нськ╕ спец╕альн╕ системи■.

    Дан╕ АЦСК в╕дпов╕дно до статт╕ 9 Закону Укра╖ни └Про електронний цифровий п╕дпис■ пройшли акредитац╕ю у центральному засв╕дчувальному орган╕, який визначений Каб╕нетом М╕н╕стр╕в Укра╖ни та мають право надавати послуги ЕЦП.

    Оск╕льки послуги цих АЦСК ╓ платними, ДПА Укра╖ни були досягнут╕ домовленост╕ ╕з АЦСК щодо безкоштовного або за п╕льговими тарифами надання засоб╕в ЕЦП платникам податк╕в, як╕ уклали договори з органами ДПС "Про забезпечення електронного документооб╕гу платника податк╕в з Державною податковою ╕нспекц╕╓ю засобами телекомун╕кац╕йного зв'язку". Надання засоб╕в ЕЦП зд╕йсню╓ться АЦСК з 20.02.08 на п╕дстав╕ ориг╕налу договору, укладеного м╕ж заявником та в╕дпов╕дною ДП╤.

    Також вказаними АЦСК проводяться акц╕╖ по розповсюдженню ключ╕в електронного цифрового п╕дпису по зниженим тарифам.

    Виходячи з вищенаведеного та на виконання розпорядження Каб╕нету М╕н╕стр╕в Укра╖ни в╕д 06.02.08 ╧262-р ⌠Про заходи щодо удосконалення системи адм╕н╕стрування податку на додану варт╕сть■ стосовно забезпечення в╕дпов╕дно до законодавства криптограф╕чного ╕ техн╕чного захисту подано╖ платниками податк╕в ╕нформац╕╖ та посилення контролю за дотриманням вимог до ╖╖ конф╕денц╕йност╕, приймання податково╖ зв╕тност╕ в електронному вигляд╕ п╕дписано╖ за допомогою безкоштовного програмного забезпечення накладання електронного п╕дпису ⌠Нотар■ буде припинено з 01 с╕чня 2009 року, про що необх╕дно пов╕домити платник╕в податк╕в через ╕нформац╕йн╕ сайти рег╕ональних ДПА, об▓яви на ╕нформац╕йних дошках та засобами Е-Ма╕l.

    Безкоштовне розповсюдження засоб╕в ЕЦП серед платник╕в податк╕в буде впроваджено ДПА Укра╖ни п╕сля введення в експлуатац╕ю власного акредитованого центру сертиф╕кац╕╖ ключ╕в.

    Заступник Голови

    В.В. Регурецький