This version of the page http://www.ribalemo.org.ua/content.fly.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-23. The original page over time could change.
content.fly
Головна Фідер Спінінг Нахлист Форум Новини
                                        
Новое предложение - настенные таблички по оптовым ценам
бодиарт рисунки в кредит Смотрите далее


  Нахлист — це спосіб лову риби на вудку без поплавця і грузила. Як приманку використовують штучних і природних комах. Цим способом ловлять рибу, яка тимчасово або постійно харчується у верхніх шарах води комахами, що падають на воду. Для закидання такої легкої, майже невагомої приманки необхідна спеціальна снасть. Переходячи з місця на місце, рибу висліджують і, виявивши її, обережно підкидають приманку. Якщо закидання виконано вдало, риба негайно хапає приманку, іноді не даючи їй опуститися на воду. Все залежить від обережності і маскування риболова. Тому кращі результати дає лов взабродку на зорях, коли риба погано бачить людину. Нахлист — це жива і вельми захоплююча риболовля. Вона цікава тим, що успіх багато в чому залежить від майстерності володіння снастю, а майстерність приходить тільки після тривалих тренувань на майданчику. Виходити на лов нахлистом, не уміючи володіти снастю, марно.
 


ОСНАЩЕННЯ

Для лову нахлистом існують дві оснастки: глуха (без котушки) і сучасна (з котушкою). Глуха складається з гнучкого вудилища завдовжки 4—5 м із звичайною волосінню завдовжки трохи більше вудилища. На кінці волосіні ставиться повідець з невеликим гачком. Для полегшення закидання на кінці вудилища роблять прищеплення у вигляді хлиста, сплетеного з кінського волосся або капронової жилки. Сучасна нахлистовая снасть досконаліша: вона легка, витончена і зручна в користуванні. Вудилище з 2—3 колін оснащене пропускними кільцями, рукояткою і котушкою. Спеціальна конусна волосінь дозволяє коротким вудилищем робити закидання на відстань до 25—30 м і більш, а снасть в цілому — виводити крупну рибу, по вазі більшу за міцність волосіні. Підлісок, так само як і волосінь, має конусну форму і закінчується повідцем з штучною мушкою, яку можна легко і швидко міняти.

ВУДИЛИЩЕ

Для лову нахлистом застосовують тонке, легке і гнучке вудилище: при закиданні воно повинне згинатися і бути настільки «чуйним», щоб ним можна було відчувати вагу і рухи волосіні. До того ж воно повинне володіти достатньою пружністю, необхідною для посилання волосіні. Таким вимогам можуть відповідати тільки клеєні вудилища з високоякісного зрілого бамбука або з склопластика. Дуже тонкі і хлистоваті вудилища, особливо зроблені з незрілого бамбука, матимуть значне провисання кінця від власної тяжкості. Не володіючи достатньою жорсткістю, такі вудилища не в змозі метати навіть легку волосінь. Надмірно жорсткі вудилища не «відчуватимуть» волосінь. Все сказане раніше про вудилище, про його форму, лад і потужність цілком відноситься і до нахлистового вудилища, з тією лише різницею, що воно повинне метати не важкий вантаж, а волосінь без грузила, з якнайлегшою приманкою. Більш докладніше, про вибір вудилища для нахлисту , можна на сайті мого знайомого , який займається цим видом вудіння уже багато років, і оволодів цією снастю майже досконало.Ось тут посилання для переходу.
Нахлистові вудилища бувають одноручні і дворучні. Найбільшого поширення набули одноручні (довжина 2—3,5 м, вага 200— 300 г, діаметр кінця вершинки 2— 2,2 мм, діаметр комля 10—11 мм, довжина рукоятки 300—350 мм). Дуже важливо, щоб вудилище мало хороший баланс. Центр тяжіння у одноручного вудилища завдовжки 3—3,5 м (без котушки) повинен знаходитися не далі 45— 50 см від рукоятки. Для точнішого вивіряння балансу на комлі рукоятки кріплять котушку, стягують з неї робочу частину волосіні завдовжки 15—20 м і, скрутивши її в бухту, вішають на кінець вудилища. Поклавши вудилище на палець, добиваються рівноваги кінців і визначають точку балансу. Ця крапка повинна бути на початку рукоятки, в місці обхвату вудилища рукою, а точніше — не далі 5 см від великого пальця. Для зміни точки балансу комель вудилища підвантажують свинцем або збільшують вагу котушки обгортанням ступиці барабана тонким листовим свинцем.
Для нахлистових вудилищ беруть найлегші пропускні кільця, або типу «змійка», лапки яких кріплять на одній грані, або «овальні» з кріпленням лапок на двох гранях; вхідні і кінцеві — круглої форми діаметром 3—4 мм. Перше (вхідне) кільце ставлять не ближче ніж за 60 см від рукоятки,решту розміщують пропорційно діаметру вудилища з поступовим зменшенням відстані між ними від рукоятки до кінця і з меншим діаметром. На одноручному вудилищі ставлять 7—8 кілець, на дворучному — 10—12.


ВОЛОСІНЬ

Для нахлисту застосовують спеціальну волосінь. Вона повинна бути водонепроникною, плавучою, мати достатню для закидання вагу. Волосінь робиться конічної форми, плететься з шовкових ниток у вигляді пастушого батога. Для збільшення ваги її просочують різними складами (льняним вареним маслом, суриком) або омилюють, занурюючи поперемінно в розчин квасців і мила. Для кращого ковзання в кільцях поверхню волосіні полірують. Особливо важлива вага волосіні, оскільки в нахлисті вона виконує роль грузила. Плавучість необхідна тому, що затонула волосінь порушує динаміку закидання. Для збільшення плавучості волосінь перед ловом змащують качиним або гусячим жиром.Не хвилюйтесь так було колись. На сьогоднішній день промисловість повністю забезпечує потреби нахлистовиків.В продажі сьогодні ви знайдети найрізноманітніші шнури для нахлисту.Саморобні шнури - минуле.Щоб розібратись з шнурами для нахлисту, раджу заглянути на сторінку мого друга.Більш зрозумілого і детального опису годі і шукати, сам тут вчуся.

Перш ніж намотати волосінь на котушку до одного з її кінців (в одноконусної — до товстого кінця), прив'язують резервний шнур, який називають підкладкою (backing). Для одноручного нахлисту довжина резервного шнура складає 25—30 м, а для дворучного — до 100 м. Підкладка необхідна для маневрування при виважуванні риби.

До робочого кінця волосіні приєднують підлісок, теж конусної форми, завдовжки 160—180 см.

До підліска кріплять повідець, що несе мушку, завдовжки 15—20см. Міцність його повинна бути менша міцності волосіні і підліска.

КАТУШКА

З асортиментом катушок для нахлисту, можна ознайомитись натиснувши на баннер фірми MEGOFF

Катушка,що використовується для вудіння нахлистом, може бути найпростіша. На одноручному вудилищі вона ставиться біля самого комля, на двуручному — ближче до середини рукоятки. Нахлистова катушка не повинна бути дуже легкою. Вона служить противагою для поліпшення балансу вудилища. Ємкість катушки береться відповідно до довжини волосіні і її резервної частини (backing). Для одноручного вудилища застосовують катушку, у якої зовнішній діаметр шпульки рівний 70—80 мм, діаметр намотування 20—25 мм, ширина між щічками 20—22 мм, вага 250—300 р. У закиданні волосіні катушка не бере участі, значить, легкості ходу і точності балансування від неї не вимагається. Навпаки, їй необхідні гальма двох видів. Перший, такий, що постійно діє, — для регулювання сили підсічки, розрахований на міцність повідця. Другий, гальмо-тріскачка, або глухе гальмо, — теж з регулюванням для виведення риби. В крайньому випадку, його можуть замінити пальці. Дискове гальмо — з тефлоновим покриттям. Ліво-правостороннє розташування рукоятки. Корпус виточений з цілісної заготовки, подвійне гальмо може бути налаштоване на різну силу зчеплення. За відсутністю спеціальної котушки можна скористатися будь-якою котушкою з відповідною ємкістю, необхідною для намотування волосіні.

Доречі, в нас в Україні, появився перший виробник нахлистових катушок. На сайті цього виробника Ви зможете докладніше ознайомитись з будовою катушок. Раджу заглянути, посилання для переходу тут.

ПРИМАНКИ

Для лову нахлистом приманкою служать головним чином штучні комахи під загальною назвою «мушки». Вони зручні тим, що не псуються і завжди можуть бути під рукою. Натуральні комахи погано тримаються на гачку, швидко псуються, тому їх застосовують для лову на глуху снасть — без котушки. Штучні приманки різноманітні і залежно від способу лову їх ділять на сухі і мокрі мушки. Сухі мушки повинні бути легкими, плавучими. Мокрим мушкам для занурення необхідна питома вага більше одиниці. У другому випадку вибір різноманітніший: гусінь, жуки, девони, рибки.
На суху мушку ловлять з поверхні води на річках із спокійнішою течією. Після закидання мушкою на якусь мить торкаються поверхні води, потім її знімають і роблять наступне закидання.
Мокру мушку занурюють і підтягають до себе короткими поштовхами, ведучи іноді досить близько від дна. Цим способом успішніше ловлять рибу в гірських річках з швидкою течією, на перекатах і т.д. Проте незалежно від характеру водоймища один спосіб лову не виключає інший. Для лову на блешні необхідний тонкий (0,15 мм) короткий металевий повідець. Сухі мушки повинні мати широко розставлені крила. У передній їх частині намотують йоржик (у формі жабо) з пір'я з шиї півня. У мокрих мушок крила складені. Виготовляють мушки з пір'я птахів, шерсті тварин, шерстяних і бавовняних ниток. Розмір мушок визначається розміром гачка. Найбільш ходові гачки — № 5—7. Протягом сезону лову і в процесі лову риби, мушок міняють, підбираючи найбільш близькі формою і забарвленням до тих комах, якими харчується зараз риба. Іноді потрібно тільки поставити мушку іншого кольору, як риба відразу починає хапати її. Тому необхідно мати під рукою запас різноманітних мушок. Штучні мушки, жуки і інші комахи застосовуються для лову нахлистом лосося, форелі, харіуса, голавля і язя. Виготовляються вони головним чином з шийного пір'я рудих півнів, кольорового пір'я фазанів, цесарок і багатьох інших яскраво забарвлених птахів. Риболови високо цінують мушки, живих комах, що вдало імітують тих, які водяться на місці лову риби. Ось тут приклад виготовлення мушки з назвою Червоний Павлін.

Ну от і все.Що сам знав, те і написав. Дальше і самому треба вчитись цьому прекрасному виду риболовлі.Я почав ловити нахлистом два роки тому.Повністю ще не оволодів , але все ще попереду.Велику допомогу в оволодінні цією снастю , мені надає власник сайту " С нахлыстом на перекат ". У разі Вашого інтересу до цього виду ловлі , раджу і Вам зайти до нього на форум. Я впевнений, що і Вам він не відмовить у допомозі ( інформаційній звичайно ).
 


Українська Банерна Мережа
 


Голавля нахлистом
Олександр Каплун - "Нахлистові шнури"
Олександр Каплун - "Вудилища для нахлисту"
Олександр Каплун - "Нахлистові поводки, вузли ..."
Олександр Каплун - "Стійкий серебристий солдатик."
Олександр Каплун - "Срібна мрія." Розповідь про подорож на Кольський півострів за сьомгою
Олександр Каплун - "Туди де живе біла хмаринка."
Олександр Каплун - "Нахлистовики і спінінгісти на риболовлі."
Олександр Каплун - "Приступ гострого нахлисту."
Олександр Каплун - "Сучасні нахлистові катушки. Проблеми і перспективи."
Олександр Каплун - "Риболовецький практикум по «Теорії відносності»."
Олександр Каплун - "Нахлистові мушки. Мої фаворити."
Олександр Каплун - "Звіт про нахлистовий семінар 2007"
" Музей нахлистової ловлі"
Ловля на німфу."Чешський метод"


Якщо у Вас є хороша стаття про риболовлю нахлистом і Ви хотіли б розмістити її на цьому сайті , тоді Вам сюди.