This version of the page http://www.center.gov.ua/ua/210.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-20. The original page over time could change.
Визначення - Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу
 

Словник термінів


Архів новин

Надіслати повідомлення

Пошук

Розширений пошук >>


укр | eng

Визначення

На головну / Twinning / Що таке Twinning

Слово “Twinning” походить від англійського слова “a twin” – “близнюк” і загалом використовується для опису рівноправного співробітництва. На сторінці Визначення представлено опис Twinning та його основних рис як інструменту розбудови інституційної спроможності. Віхи розвитку та поступове поширення застосування інструменту Twinning на різні регіони у рамках програм допомоги ЄС розглядається на сторінці Історична довідка. На сторінці Принципи вміщено перелік основних принципів впровадження проектів Twinning.

 

Twinning це інструмент інституційного будівництва. Twinning має на меті допомагати країнам-бенефіціарам у розбудові сучасних і ефективних органів центральної та місцевої влади, структура, людські ресурси та управлінський потенціал яких дозволяли б впроваджувати acquis communautaire на рівні стандартів, прийнятих у країнах членах ЄС. Twinning надає державним органам рамки для роботи з партнерами з країн членів ЄС. У співпраці вони розробляють і впроваджують проект, націлений на інтегрування в національне законодавство та виконання конкретної частини acquis communautaire.

 

Визначальною рисою проекту Twinning є безпосередній обмін специфічним національним досвідом запровадження законодавства ЄС.

 

На відміну від інших видів технічної допомоги, проект Twinning покликаний виробляти конкретні гарантовані результати, а не лише сприяти розвиткові співробітництва в цілому. Партнери наперед узгоджують детальну програму роботи, яка націлена на реалізацію мети в рамках пріоритетів  acquis.

 

Зі сторони адміністрацій країн членів ЄС основним внеском у проект Twinning, який зумовить у перспективі необхідні зміни, є команда довгострокових експертів ЄС практиків впровадження acquis у державних органах нових країн членів ЄС, країн вступників, країн кандидатів та потенційних кандидатів до ЄС. Запропоновані експерти не можуть бути приватними консультантами, їх не набирають з усіх країн ЄС, а лише з обраних організацій-партнерів. Пропозиції стосовно партнерства за проектами Twinning оцінюються лише на основі їх якості.

 

У кожному проекті Twinning працює щонайменше один постійний радник Twinning (англ. скорочено “RTA”) і керівник проекту. Постійний радник призначається органом влади країни члена ЄС або уповноваженим органом країни члена ЄС для роботи над впровадженням проекту у відповідному міністерстві (або іншому органі-партнері) країни-бенефіціара з повним навантаженням, упродовж, щонайменше, 12 місяців. Керівник проекту та його партнер у країні-бенефіціарі відповідають за загальне спрямування та координування проекту. Результат досягається завдяки чітко спланованим і розрахованим візитам інших спеціалістів, тренінгам, ознайомлювальним візитам тощо, що сприяють реалізації запланованих реформ.

 

Виконавцями проектів Twinning є неприбуткові організації, котрі мають менший, порівняно із консалтинговими фірмами, досвід виконання контрактів, але поступово, реалізовуючи нові проекти Twinning, вони підвищують професіоналізм у цій сфері. Їм доводиться розв’язувати таку проблему, як нестача персоналу, адже у проектах Twinning не передбачається призначення місцевих і середньострокових експертів (окрім помічника постійного радника), проте, і в керівника проекту, і в постійного радника є спеціально призначені партнери від органів-бенефіціарів.

 

Цикл проекту Twinning вимагає значних витрат робочого часу для підготовки проекту та проведення процедури відбору й оцінки потенційних партнерів із країн членів ЄС.

 

У рамках проектів Twinning передбачені такі види діяльності як консультування (щодо підготовки законопроектів, з організаційно-інформаційних питань тощо), тренінги, навчально-ознайомлювальні поїздки та стажування. Види діяльності та види витрат, передбачені на виконання проектів Twinning та усіх пов’язаних з цим процедур розглядаються у Посібнику з проектів Twinning.

 

Проект Twinning може виконуватися як класичний Twinning (тривалістю до 24 місяців) і бюджетом до 2 млн. євро або як полегшений Twinning (тривалістю до 6 місяців).

 

Партнери по проектах Twinning отримують спільну вигоду, таку як:

 

 ·  обмін досвідом і знаннями на основі рівноправного спілкування між партнерами проекту Тwinning (“від державного службовця до державного службовця”);

 ·  впровадження кращої практики органів влади країн членів ЄС;

 ·  досвід управління проектами Тwinning;

 ·  взаємодоповнення, якщо партнером від ЄС виступає консорціум;

 ·  досягнення відповідності національного законодавства у певній сфері законодавству ЄС;

 ·  оволодіння знаннями у сфері політико-адміністративних систем;

 ·  встановлення довгострокових і структурованих робочих взаємин, створення професійних мереж і, відповідно, вплив на ставлення до країни-бенефіціара з боку ЄС;

 ·  навчальна підготовка, покращення професійних спроможностей;

 ·  розроблення та впровадження адаптованого законодавства, що є необхідною умовою виконання як спільних угод і планів дій, так і інтеграції в європейські ринки;

 ·  зміни в організаційній практиці та культурі, покращення стилю керівництва, комунікації та координації між та всередині органів-бенефіціарів цінні “побічні” результати тісної співпраці державних службовців із країн членів ЄС з партнерами з країн-бенефіціарів.

 

У разі виникнення запитань звертайтесь за тел.: 278-36-50,  контактна особа – Анна Руда, 

начальник відділу стратегічного планування та моніторингу  інституціональних інструментів

anna.ruda@center.gov.ua

 

 

 





Вгору

 

           

 

 

Президент України

 

Верховна Рада України

 

Кабінет Міністрів України

 

Головне управління

державної служби

 



Підписатися на Новини

Підписатися 

. 


Оновлено 19.12.2008

© 2005, Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу