This version of the page http://www.magistral-uz.com.ua/?m=anons&id=195 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-19. The original page over time could change.
Магістраль - Анонс останнього номера                                    

Навігація:





                               29 жовтня — 4 листопада 2008 р.  № 81 (1360)

 

 

ПЕРША ПОСТУПКА МЕТАЛУРГІВ

«Азовсталь» лишила ціни на рейки на рівні минулого року

 

 

Металурги не поспішають знижувати ціни на свою продукцію, що випускається для потреб сталевих магістралей. Єдиною перемогою залізничників можна назвати домовленість з компанією «Метінвест» на постачання рейок виробництва комбінату «Азовсталь» за зменшеною ціною.

 

Як повідомив директор ДП «Укрзалізничпостач» Володимир Дзюбик, нещодавно відбувся тендер, в ході якого було досягнуто домовленості про постачання Українським залізницям понад 30 тис. т продукції металургійного комбінату за цінами на рівні кінця минулого року, тобто по 5,5 тис. грн. за тонну.

В.Дзюбик зауважив, що на початку переговорів маріупольці хотіли за свою продукцію значно більше — 6,4 тис. грн. за тонну. Але згодом зробили-таки крок доброї волі назустріч.

Втім, цього не можна поки що сказати про інші підприємства, які по-стачають металопродукцію для потреб залізниць. Наприклад, корпорація «Інтерпайп», навпаки, підвищила у жовтні ціни на колеса виробництва Нижньодніпровського трубопрокатного заводу. Офіційної відповіді на запит, чому так сталося, у прес-службі корпорації редакція газети «Магістраль» не отримала.

А з Кременчуцького сталеливарного заводу повідомили, що ще не розглядали питання щодо зниження цін на свою продукцію. Слід сказати, що підприємство постачає для потреб вагоноремонтних заводів Укрзалізниці (Дарницького, Стрийського, а також ДП «Укрспецвагон») балки, бокові рами, автозчеплення та хомути. А про важливість таких поставок свідчить хоча б те, що лише вартість бокової рами, за словами фахівців вагонного Главку, дорівнює майже половині вартості вантажного вагона.

«До нас поки що не надходив лист з пропозиціями про зниження цін, — повідомив директор АТ «КСЗ» з комерційних питань Володимир

Литвиненко. — Коли буде звернення, то ми обов’язково його розглянемо і дамо відповідь».

Є ще кілька вітчизняних підприємств, які постачають металопродукцію для залізничної галузі, зокрема стрілочні заводи. Як запевнив В.Дзюбик, питання про зниження цін на їх вироби неодмінно розглядатиметься найближчим часом — під час проведення тендерів щодо закупівель на наступний рік.

 

Мовою цифр

“ В Україні — 16 металургійних комбінатів і заводів, на яких працює понад 500 тис. чоловік. Через кризу зі збутом 17 з 36 вітчизняних доменних печей перебувають на «тихому ходу». Майже зупинені Алчевський і Макіївський металургійні комбінати, ММК імені Ілліча зменшив виробництво практично вдвічі. Серйозні ускладнення — на Єнакіївському комбінаті й «Азовсталі». Внаслідок цього на складах, зокрема, підприємств групи ІСД накопичилося нереалізованої продукції на суму $ 450 млн. На ряді підприємств гірничо­металургійного комплексу плануються скорочення штату працівників.

Разом з тим ціна на продукцію українських металургійних комбінатів на 25—27 % вища, ніж на аналогічну продукцію  виробництва Китаю або Росії. Так протягом 2007 р. деякі деталі візків подорожчали на 31—80 %, колісні пари — на 20 %. Через це вартість піввагона підвищилася з 300 до 500 тис. грн.

За цього складова залізничних перевезень у вартості металопродукції — лише 2—4 %.

 

 

 

Бизнес на безопасности

 

Как известно, практически все, что перевозится железной дорогой, представляет собой материальную ценность и может обмениваться на деньги. С одной стороны, это, конечно, хорошо — в этом и заключается экономический смысл перевозок.

Но с другой стороны, это толкает злоумышленников на хищения груза в пути. В результате, под ударом оказывается его сохранность и, соответственно, интересы Укрзализныци.

 

В одиночку железнодорожники повлиять на положение дел не в состоянии. Но больше всего страдают именно они. Ведь магистраль несет материальную ответственность перед грузоотправителем и грузополучателем. А чёрная металлургия остается даже в выигрыше. Так как основным объектом хищений является металл, который, пройдя через цепочку перепродаж, все равно попадает в качестве сырья на металлургические комбинаты. По информации заместителя начальника Главного коммерческого управления Укрзализныци Юрия Меркулова, убытки Укрзализныци от потерь грузов за девять месяцев текущего года выросли на 67 % по сравнению с аналогичным периодом 2007 г. — с 2,8 млн грн. до 4,7 млн грн.

Причем, эти деньги осели не только в карманах непосредственных похитителей, значительная их часть перераспределяется между посредниками в легальной и нелегальной скупке и реализации  лома чёрных и цветных металлов. За годы независимости этот вид бизнеса успел превратиться в целую отрасль экономики со своей сетью пунктов приёма металлолома и налаженными деловыми связями. Впрочем, на магистралях воруют не только металл, хотя его доля в общей сумме потерь и занимает 71 %. Преступники промышляют углем, коксом, строительными материалами, даже целыми агрегатами и механизмами. В общем, всем тем, что перевозится на открытом подвижном составе — платформах и полувагонах.

 

>>> Стр. 5

 

 

«Нечутливе» подорожчання

 

Національна комісія регулювання електроенергетики ухвалила рішення про підвищення цін на газ для населення на 35 % з 1 грудня 2008 р. Про це заявив її голова Валерій Кальченко.

Згідно з рішенням НКРЕ, для першої категорії споживачів (з річним обсягом споживання до 2,5 тис. м3 газу) з лічильником вартість газу становитиме 483 грн за 1 тис. м3, без лічильника — 531 грн.

В.Кальченко зазначив, що рішення РНБО передбачало підвищення цін на газ для населення до рівня економічно обґрунтованого. «У цьому випадку ціна на газ для населення підвищилася б у 3,8 раза. Ми вважаємо таке підвищення дуже чутливим для основної категорії споживачів», — повідомив В.Кальченко.

 

 

Читаємо «Магістраль» тому що:

 

 

Я проживаю поряд із залізничною колією, що пролягла від Харкова до Донецька, рідного мені краю, тож цікавлюся життям цієї потужної перевізної галузі. Через нашу станцію Ізюм постійно курсують поїзди з Південної залізниці на Донецьку і в зворотному напрямку. Цю рейкову магістраль доглядають мої сусіди з Ізюмського колійного підприємства, які передплачують галузеву газету, читають і передають мені.

Більше десятка років я не лише гортаю її, а й цікавлюся новинами на сторінці «Тиждень». Не обминаю «Соціум» і «Особистість». Із задоволенням дещо читаю на сторінках «Панорама» та «Світ». Я часто електричками добираюся до рідних у Слов’янськ чи до Харкова у справах, то нерідко в дорогу беру й «Магістраль».

 

 

 

Транзитний рух з перешкодами

 

Чому гальмується рух транзитних перевезень на Українських залізницях. Хто і що перешкоджає цьому?

 

 

>>>Стор. 4

 

 

Угольная стратегия Донецкой дороги

 

Каждая предыдущая подготовительная кампания к зиме — хороший урок для нынешней.

 

>>>Стр. 7

 

 

Вольтова дуга доверия

 

Олег Лобода: «В нашей профессии нужно всегда помнить мудрую народную пословицу — сначала семь раз отмерь… А иногда и  77...»

 

 

>>>Стр. 9

 


Грудень , 2008
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031       



Останні новини:
18.12.2008
Одесская железная дорога сократит тысячу сотрудников
18.12.2008
Південна залізниця відремонтувала хірургічне відділення стаціонару Дорожньої клінічної лікарні станції Харків
18.12.2008
Суд удовлетворил иск ГПУ о взыскании в интересах "Донецкой железной дороги" 21 млн грн
18.12.2008
“Укрзалізниця” угадывает проценты
18.12.2008
Південна залізниця активно запроваджує енергозберігаючі технології
18.12.2008
Конвенции «Укрзализныци» (по состоянию на 16.12.2008 г.)
18.12.2008
Роботодавці проти зростання тарифів на вантажні залізничні перевезення, особливо в період кризи
18.12.2008
Азербайджан присоединится к конвенции "О международных железнодорожных перевозках"



©  Редакція газети "Магістраль"
www.magistral-uz.com.ua