This version of the page http://www.center.gov.ua/ua/213.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-19. The original page over time could change.
Передумови - Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу
 

Словник термінів


Архів новин

Надіслати повідомлення

Пошук

Розширений пошук >>


укр | eng

Передумови

На головну / Twinning / Twinning в Україні

Розширення Євросоюзу в травні 2004 року на 10, а в січні 2007 року ще на 2 нових члени, більшість з яких знаходяться в Центральній Європі, серйозно впливає як на сам ЄС, так і на його відносини із сусідами та світом. Можливості співробітництва у прикордонних зонах розширеного ЄС розглядаються в положеннях Європейської політики сусідства (ЄПС) та в Планах дій у рамках ЄПС. 

 

На думку ЄС, Україна отримає великий зиск від його розширення. Географічна близькість надасть Україні доступ до найбільшого єдиного ринку в світі, що налічує майже півмільярда споживачів. Тому Україна завдяки своїй традиційній торгівлі та економічним відносинам з багатьма новими членами ЄС, а також географічному розташуванню, матиме користь від розширення ЄС.

 

Розширення ЄС стало нагодою для подолання численних викликів та можливістю запобігти появі нових розмежувальних ліній в Європі, наприклад, в галузі прикордонного співробітництва та питаннях міграції. ЄС пропонує країнам, охопленим ЄПС, можливість участі у різноманітних видах діяльності ЄС за допомогою більш інтенсивної співпраці у сфері політики, економіки та культури з метою зміцнення стабільності, безпеки та добробуту всіх партнерів. Однією з основних ознак відносин Європейського Союзу з країнами-сусідами стало розширення рамок співробітництва, яке на сьогодні передбачає також економічну інтеграцію тих країн, які готові до цього.

Головними передумовами надання Україні можливості користуватися інструментом Twinning як новою формою технічного співробітництва і основним механізмом інституційної розбудови в рамках зовнішньої допомоги ЄС Україні стало підписання двосторонніх угод між ЄС та Україною і відповідних Планів дій.

 

Угода про партнерство та співробітництво

 

Угода про партнерство та співробітництво (УПС) між ЄС та Україною була підписана 16 червня 1994 року і набрала чинності з 1 березня 1998 року (на 10 років після цього буде прийнята оновлена чи поглиблена угода). У статті 51 УПС визнається важливість наближення законодавства для зміцнення економічних зв’язків між Україною та ЄС і зазначаються пріоритети цього процесу.

 

Європейська політика сусідства

 

Європейська політика сусідства на період 20042006 років була розроблена у 2004 році. У рамках цієї політики Україна ввійшла в нову стадію співробітництва з ЄС, зокрема, стосовно економічної інтеграції та стратегічного співробітництва.

 

"План дій Україна ЄС"

 

Основний елемент ЄПС це двостороння угода «План дій Україна ЄС». Ця угода визначає програму політичних і економічних реформ з коротко- та довгостроковими пріоритетами. "План дій Україна ЄС" був підписаний 21 лютого 2005 року на 3 роки. Він визначає комплексні рамки співробітництва з Україною і окреслює всі ключові моменти реформування. Згідно з "Планом дій Україна – ЄС" у рамках ЄПС, випробувані інструменти надання допомоги Україні будуть і далі впроваджуватися, але стануть доступними і нові механізми розвитку: Twinning і TAIEX. Інструмент Twinning в рамках ЄПС – це основний інструмент для "підтримки процесу наближення до норм і стандартів законодавства ЄС".

 

Такий план дуже різнобічний і універсальний. Якість і термін його впровадження будуть залежити від подальшої готовності України адаптуватися до спільних стандартів, спроможності впровадити прийняті пріоритети й ефективну двосторонню співпрацю та співробітництво. Крім того, в контексті нових політичних подій в Україні, Генеральний секретар Хав’єр Солана та Комісар Беніта Ферреро-Вальднер доклали зусиль для збільшення переваг ЄПС для України в рамках виконання Плану дій. Ці зміни були прийняті 21 лютого 2005 року Радою Європи. У них, зокрема, йдеться про прискорення процесу наближення законодавства України до європейських норм і стандартів за допомогою таких інструментів розширення ЄС, як TAIEX і Twinning.

 

Європейський інструмент сусідства та партнерства

 

До 31 грудня 2006 року допомога ЄС країнам ЄПС надавалася завдяки численним регіональним програмам, таким як Taciс для України. З 1 січня 2007 року як частина реформи інструментів допомоги ЄС, Taciс та інші численні програми (MEDA) будуть замінені одним інструментом - Європейським інструментом сусідства та партнерства (ЄІСП). ЄС прийняв Європейський інструмент сусідства та партнерства на період 20072013 років 7 березня 2007 року. Він буде логічним продовженням ЄПС. ЄІСП розроблений як більш гнучкий і керований політичними потребами інструмент. Його мета сталий розвиток і наближення до норм і стандартів законодавства ЄС. ЄІСП з 2007 року застосовується у країнах, котрі раніше були охоплені програмою Тасіс.

 

Основними документами для розширення ЄС за рахунок країн східного регіону, охоплених ЄІСП, є Стратегічна доповідь для України на період 20072013 років, яку доповнює Регіональна стратегічна доповідь країн східного регіону ЄІСП 20072013 років. Ці документи визначають поточні пріоритети для допомоги ЄС Україні, починаючи з 2007 року.

 

Саміт ЄС – Україна

 

Під час щорічного Саміту ЄС – Україна, що відбувся 14 вересня 2007 року, Сторони відзначили великий прогрес у впровадженні "Плану дій Україна – ЄС", розглянули можливості щодо позитивних та конструктивних переговорів стосовно нової розширеної угоди між ЄС та Україною, яка замінить Угоду про партнерство та співробітництво.

 

Детальніша інформація знаходиться на сайті Європейської Комісії.

 

Аналітична таблиця щодо забезпечення реалізації Плану дій Україна ЄС

Коментар з питань імплементації УПС

 

У разі виникнення запитань звертайтесь за тел.: 278-36-50,  контактна особа – Анна Руда, 

начальник відділу стратегічного планування та моніторингу  інституціональних інструментів

anna.ruda@center.gov.ua





Вгору

 

           

 

 

Президент України

 

Верховна Рада України

 

Кабінет Міністрів України

 

Головне управління

державної служби

 



Підписатися на Новини

Підписатися 

. 


Оновлено 18.12.2008

© 2005, Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу