ОДЕСЬКИЙ НАЦ╤ОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УН╤ВЕРСИТЕТ

Одеський нац╕ональний морський ун╕верситет сьогодн╕ – це сучасний навчальний заклад високого р╕вня, в д╕яльност╕ якого орган╕чно по╓днуються найвищ╕ досягнення нац╕онально╖ вищо╖ школи Укра╖ни з прогресивними тенденц╕ями св╕тово╖ морсько╖ осв╕ти.

Ун╕верситет розпочав свою ╕стор╕ю у червн╕ 1930 р. як Одеський ╕нститут ╕нженер╕в водного транспорту (О╤╤ВТ). В 1945 р. його перейменовано в Одеський ╕нститут ╕нженер╕в морського флоту (О╤╤МФ). Постановою Каб╕нету М╕н╕стр╕в Укра╖ни № 592 в╕д 29 серпня 1994 р. ╕нститут перейменовано в Одеський державний морський ун╕верситет (ОДМУ). Указом президента Укра╖ни в╕д 26 лютого 2002 р. №177/2002 ун╕верситету надано статус нац╕онального (ОНМУ).

ОНМУ знаходиться у безпосередньому п╕дпорядкуванн╕ М╕н╕стерства осв╕ти ╕ науки Укра╖ни. За результатами державно╖ акредитац╕╖ ун╕верситет акредитовано за IV р╕внем. (л╕ценз╕я сер╕я АА № 903575 в╕д 07 липня 2004 р., сертиф╕кат про акредитац╕ю сер╕я РД- 4 № 160365 в╕д 07 липня 2004 р.). У 2003 роц╕ ОНМУ усп╕шно пройшов сертиф╕кац╕ю на в╕дпов╕дн╕сть м╕жнародному стандарту ╤SO 9001:2000 Системи Менеджменту Якост╕.

До складу ун╕верситету входить 10 факультет╕в: кораблебуд╕вний, судномехан╕чний, механ╕зац╕╖ порт╕в, воднотранспортних ╕ шельфових споруд, транспортних технолог╕й ╕ систем, економ╕ки ╕ управл╕ння, юридичний, п╕слядипломно╖ осв╕ти та п╕двищення квал╕ф╕кац╕╖, заочний, довуз╕всько╖ п╕дготовки молод╕. На факультетах ун╕верситету готують фах╕вц╕в для берегово╖ ╕нфраструктури морського ╕ р╕чкового транспорту Укра╖ни та закордонних кра╖н за 12 спец╕альностями: корабл╕ та океанотехн╕ка, ╕нформац╕йн╕ управляюч╕ системи та технолог╕╖, суднов╕ енергетичн╕ установки та устаткування, експлуатац╕я суднових енергетичних установок, п╕дйомно-транспортн╕, буд╕вельн╕, дорожн╕, мел╕оративн╕ машини ╕ обладнання, г╕дротехн╕чне буд╕вництво, транспортн╕ системи, орган╕зац╕я перевезень ╕ управл╕ння на транспорт╕, управл╕ння проектами, економ╕ка п╕дпри╓мства, менеджмент орган╕зац╕й, правознавство.

В ун╕верситет╕ зд╕йсню╓ться п╕слядипломна п╕дготовка фах╕вц╕в вищого р╕вня через асп╕рантуру та докторантуру за такими спец╕альностями: асп╕рантура - машинознавство; п╕дйомно-транспортн╕ машини; теор╕я корабля; механ╕ка та конструювання суден; технолог╕я суднобудування та судноремонту; суднов╕ енергетичн╕ установки; автоматизован╕ системи управл╕ння та прогресивн╕ ╕нформац╕йн╕ технолог╕╖; управл╕ння проектами та розвиток виробництва; техн╕чна теплоф╕зика, промислова теплоенергетика; транспортн╕ системи; п╕двалини та фундаменти; г╕дравл╕ка та ╕нженерна г╕дроб╕олог╕я; статистика; економ╕ко-математичне моделювання; економ╕ка п╕дпри╓мництва та орган╕зац╕я виробництва; бухгалтерський обл╕к, анал╕з та аудит; економ╕ка транспорту ╕ зв’язку; соц╕альна ф╕лософ╕я та ф╕лософ╕я ╕стор╕╖; крим╕нальне право та крим╕нолог╕я, крим╕нально-виконавче право.

Докторантура - п╕двалини та фундаменти; економ╕ко-математичне моделювання.

На 33 кафедрах ун╕верситету працю╓ 418 викладач╕в, серед яких 59 доктор╕в наук ╕ професор╕в та 210 кандидат╕в наук ╕ доцент╕в. З них 35 – академ╕ки та члени-кореспонденти галузевих академ╕й наук Укра╖ни, 6 – заслужен╕ д╕яч╕ вищо╖ школи Укра╖ни, 10 – заслужен╕ прац╕вники р╕зних галузей, 2 – члени Нью-Йорксько╖ академ╕╖ наук, 2 – лауреати Державно╖ прем╕╖ Укра╖ни в галуз╕ науки ╕ техн╕ки. Понад 70% кафедр ун╕верситету, в тому числ╕ вс╕ випускн╕ кафедри, очолюють професори ╕ доктори наук.

В ун╕верситет╕ навча╓ться понад 5 тисяч студент╕в.

З перших рок╕в свого ╕снування ун╕верситет став пров╕дним науково-досл╕дним закладом, який бере участь у розробц╕ важливих управл╕нських, економ╕чних та техн╕чних р╕шень, пов’язаних з розвитком морського транспорту. На баз╕ ун╕верситету систематично проводяться р╕знопланов╕ науков╕ м╕жнародн╕, всеукра╖нськ╕ та рег╕ональн╕ конференц╕╖. В ун╕верситет╕ функц╕онують дв╕ спец╕ал╕зован╕ Вчен╕ ради ╕з захисту докторських дисертац╕й з п’яти наукових спец╕альностей.

Науково-досл╕дний ╕нститут Одеського нац╕онального морського ун╕верситету волод╕╓ значною базою наукових розробок ╕ досл╕джень в галуз╕ г╕дротехн╕чного буд╕вництва ╕ морського транспорту. Науковц╕ ун╕верситету залучаються для вир╕шення завдань в галуз╕ морсько╖ пол╕тики Укра╖ни. Зокрема ОНМУ брав участь у розробц╕ наступних державних програм: "Танкерний флот", "Нац╕ональна програма розвитку морського та р╕чкового транспорту Укра╖ни до 2005 року", "Кодекс торговельного мореплавства". Морський ун╕верситет розробив проекти: "Концепц╕я державно╖ морсько╖ пол╕тики Укра╖ни", "Стратег╕я розвитку морсько╖ та р╕чково╖ п╕дгалуз╕ Укра╖ни до 2011 року", "Встановлення обсяг╕в на перевезення зовн╕шньоторговельних вантаж╕в морським та р╕чковим транспортом Укра╖ни" та ряд ╕нших програм ╕ документ╕в.

На баз╕ ун╕верситету працю╓ П╕вденний науковий центр Транспортно╖ академ╕╖ Укра╖ни, що об’╓дну╓ вс╕ п╕вденн╕ транспортн╕ вищ╕ навчальн╕ заклади та науково-досл╕дн╕ установи, незалежно в╕д ╖х в╕домчо╖ п╕длеглост╕, а також пров╕дних вчених та фах╕вц╕в.

Науков╕ розробки проводяться за рахунок держбюджетного ф╕нансування фундаментальних досл╕джень М╕н╕стерством осв╕ти ╕ науки Укра╖ни та за господарськими договорами. Галузева тематика склада╓ близько 90% загального обсягу науково-досл╕дних розробок.

Морський ун╕верситет ╓ д╕йсним членом М╕жнародно╖ Асоц╕ац╕╖ ун╕верситет╕в, акредитовано╖ при ЮНЕСКО, членом Асоц╕ац╕╖ ун╕верситет╕в ╢вропи та П╕вденно-сх╕дно╖ ╢вропейсько╖ асоц╕ац╕╖ транспортних досл╕джень (SEATREF).

З 1995 р. ОНМУ бере участь у програмах транс’╓вропейського сп╕вроб╕тництва для вищо╖ осв╕ти (TEMPUS TACIS).

Ун╕верситет активно розвива╓ м╕жнародне сп╕вроб╕тництво з вищими навчальними закладами Н╕меччини, ╤тал╕╖, Англ╕╖, Польщ╕, Китаю, П╕вденно╖ Коре╖, та ╕нших кра╖н.

У 1992 р. морським ун╕верситетом вперше в Укра╖н╕ було розроблено ╕ введено в д╕ю нову багатоступеневу структуру вищо╖ морсько╖ осв╕ти ╓вропейського зразку з модульно-рейтинговою системою орган╕зац╕╖ ╕ контролю навчання.

За 75 рок╕в свого ╕снування ун╕верситет п╕дготував понад 40 тисяч в╕тчизняних та ╕ноземних фах╕вц╕в вс╕х спец╕альностей.

Протягом 50 рок╕в ун╕верситет готу╓ спец╕ал╕ст╕в для заруб╕жних кра╖н. В ун╕верситет╕ здобули осв╕ту близько 1350 спец╕ал╕ст╕в з 73 кра╖н св╕ту. На сьогодн╕шн╕й день в ОНМУ навча╓ться 69 ╕ноземних громадян, 2 - проходять навчання в асп╕рантур╕.

Одеський нац╕ональний морський ун╕верситет розташований в трьох навчальних корпусах, в яких розм╕щуються машинний, спортивний, актовий зали, навчальн╕ майстерн╕, б╕бл╕отека (загальний фонд понад 800 тисяч прим╕рник╕в), науково-досл╕дн╕ лаборатор╕╖, серед яких ╓ ун╕кальн╕ (досл╕дний басейн, аеродинам╕чна лаборатор╕я), сучасний редакц╕йно-видавничий центр з друкарнею. ОНМУ ма╓ у сво╓му склад╕ яхт-клуб, в якому базу╓ться 13 крейсерських яхт. Загальна площа навчально-лабораторних корпус╕в становить 53900 кв. метр╕в. В ун╕верситет╕ д╕╓ сучасний ╕нформац╕йно-обчислювальний центр, у склад╕ якого 250 ПЕОМ, 300 ПЕОМ використовуються на кафедрах та в п╕дрозд╕лах. Б╕льш╕сть комп’ютер╕в об’╓днан╕ в загальноун╕верситетську локальну оптико-волоконну мережу на 500 ПЕОМ, яка ма╓ вих╕д в ╤нтернет.

Техн╕чний стан лаборатор╕й з ╖х обладнанням, кафедральних каб╕нет╕в, навчально╖ майстерн╕ в╕дпов╕дають призначенню та вимогам сучасних учбових план╕в i програм, забезпечують практичну п╕дготовку студент╕в та створюють для них сприятлив╕ умови для виконання курсового та дипломного проектування з широким використанням комп’ютерно╖ техн╕ки.

Новини
День в╕дкритих дверей

Запрошу╓мо ус╕х аб╕тур╕╓нт╕в та ╖х батьк╕в на день в╕дкритих дверей, який в╕дбудеться 6 грудня 2008 р. о 10 годин╕ у прим╕щенн╕ актового залу ОНМУ

Л╕цензування нового напряму п╕дготовки

Одеський нац╕ональний морський ун╕верситет готу╓ться до л╕цензування нового напряму п╕дготовки 6.140101 „Готельно-ресторанна справа”.

Стипенд╕йна програма

Стипенд╕йна програма сп╕лки Гельмгольтца та DAAD для асп╕рант╕в та молодих науковц╕в з науковим ступенем в галуз╕ охорони довк╕лля, енергетики, охорони здоров'я, ключових технолог╕й, структури матер╕╖, транспорту та косм╕чного простору. Просимо розповсюдити ╕нформац╕ю про проекти серед зац╕кавлених.

Навчання у Франц╕╖

М╕жнародна сп╕впраця
╤нститут н╕мецького права та ╓вропейського розвитку