This version of the page http://ukrainci.com/?p=3827 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-16. The original page over time could change.
Українці » Побоїще під час Правого маршу очима свідка!

Побоїще під час Правого маршу очима свідка!

Побоїще під час Правого маршу очима свідка:

Олена Білозерська:
Значить, так. Побувала на акції, постояла до упору під райвідділком, багато з ким поспілкувалась, багато чого осмислила і тепер розповім вам все, як було насправді (бо більшість ЗМІ брешуть), зі своєї, як завжди, суб’єктивної, точки зору.


Хто ще не знає - сьогодні(вчора - від ред.), 18 жовтня, проводився марш ультраправих на честь героїв ОУН-УПА.
Основні організатори акції: Патріот України, “Рід”, УНТП і “Братство” Корчинського. 147 учасників акції були побиті, покалічені і затримані “Беркутом”.

Отже, все по порядку.
Зібралися біля Шевченка - людей з півтисячі. Збиралися довго, бо кілька частин учасників у різних місцях блокували мєнти, і їх довелося почекати.


Почалися короткі промови. Олесь Вахній сказав, що ми, мовляв, зібралися тут не для того, щоб домагатися визнання УПА, бо вона вже визнана - ми її визнали! Розповів про знайомого мєнта, який скаржився йому на засилля нелегалів. “Отже, і міліція потроху починає поділяти наші по погляди” (далі вона показала, як вона їх поділяє).
“Братчик” Лінукс казав, що ось, нас звинувачують у тому, що ми хочемо прирівняти воїнів УПА до ветеранів Радянської армії. Це неправда, вважає він, бо воїни УПА є набагато героїчнішими, адже небагато треба мужності, коли тебе призвали через військкомат, а бути добровільцями, як упівці, завжди більш почесно. Ще, здається, це він казав, що ми маємо очистити Київ від тих, хто проливав кров наших дідів, але оскільки ми миролюбні, прощаємо їм всі їхні гріхи

Оксана Корчинська зверталась до молоді: “Ви - наша надія, без вас країна помре!” і казала, що це неправда, що молодь не буде робити щось не за гроші, а за ідею. І закликала всіх гуртуватися, адже стратегія ворогів - діяти на роз’єднання.
Вікторія Омельченко казала, що сьогодні націоналісти зроблять все, щоб комуністи були покарані, а влада теж має відповісти за свої гріхи, а вороги будуть покарані до сьомого коліна, і що українська молодь має право знаходитись в Україні. А Віктор Брик прочитав вірша.
Коли нарешті всі зібралися, пошикувалися і підійшли до виходу з Шевченківського парку, мєнти в особі майора Оніщенка заявили Лінуксу, що, хоча суд і не заборонив акцію (бо Ющенко його розігнав - ОБ), внизу, на Хрещатику, знаходяться комуністи, тому націоналістів туди не пустять. “Ми вам пропонуємо пройти Володимирською до Софійської, звідти на Європейську площу”.

Після цього колона спокійно пішла по Володимирській.

Виглядало все дуже гарно й потужно



“Космонавтів” було стільки, як ні на одній акції.

Вони перегороджували всі спуски з Володимирської на Хрещатик.

Раптом біля СБУ, на розі Володимирської та Ірининської, виникла массова бійка з мєнтами. Ми з Лисичкою йшли трохи попереду і не бачили, з чого вона почалася. Цього не бачили і всі інші вцілілі учасники, з якими я спілкувалася під РОВД. Доведеться питати тих, хто зараз сидить, коли вони вийдуть.


В центрі другої фотки мєнт замахується кийком на дівчину, а другий б’є хлопця, який, судячи з усього, намагається врятувати коробку з агітаційною літературою.

Вочевидь, хтось із хлопців, що йшли попереду, спробували прорватися на Хрещатик. Спроба - безглузда, адже саме Ірининська, єдина, на Хрещатик не веде і закінчується вузькими сходами, майже тупиком. Крім того, саме на тому звороті чомусь було найбільше “космонтавтів”. Якщо вже йти на прорив, це треба було робити, наприклад, на Богдана Хмельницького, де мєнтів було набагато менше і вони були “звичайні”, у кашкетах. Чому саме там - ніхто не розуміє. Є версія, що попереду йшли хлопці з харківського “Патріоту”, тобто немісцеві, і вони не знали, що там не пройдеш. Вцілілий “патріотівець” (бо погребли організацію майже у повному складі), казав, що без наказу хлопці б на штурм не пішли, а наказу такого ніхто не віддавав.
Вислухала я й версію, що це була заздалегідь спланована провокація - чи то з боку Корчинського, який нібито пообіцяв “гарячим головам” швидке визволення з міліції, чи з боку “патріотівців”, адже багато хто з них був у касках - значить, готувалися!
Оскільки доказів не маю, промовчу. Думаю, якщо спитати про каски самих “патріотівців”, вони скажуть, що це, по-перше, для класного вигляду, по-друге, тому що дійсно передбачали можливий кофлікт з мєнтами. І що тут заперечиш?







Такого побоїща в Києві не було з часів “України без Кучми”.
Купу людей поклали на землю, обличчям донизу, “беркутівці” били лежачих ногами і кийками. Тягли і били також дівчат.
Мєнти застосовували проти людей газ. Потім більшість ЗМІ напишуть і “покажуть” (зі слів мєнтів), що газ застосовували демонстранти. Здається, “1+1″ повідомив про 20 з гаком поранених мєнтів. Кажуть, десь навіть демонстрували їх фотки. Вдумайтесь: поранені беззбройними демонстрантами “космонавти”. А ще міліція, й услід за нею ЗМІ нахабно брехали, що учасники акції билися палками (яких у них не було) і нібито спонтанно вирішили змінити маршрут ходи і піти на Хрещатик. No comments.

У підсумку: затримано 147 людей (!!!), майже всі - з “Патріоту України”. Вони знаходяться у 4-х райвідділках: Шевченківському (Герцена, 9), Святошинському, Солом’янському і Голосіївському. Пізно ввечері відпустили кількох неповнолітніх та, за неперевіреною інформацією, усіх 12 осіб, що були у Голосіївському відділку.



Це, якщо не помиляюся, один з лідерів “ПУ” Сполох. Його били сильніше за інших. А його молода дружина шукала його всюди, і коли знайшла (випадково, бо я угледіла його, коли фоткала згори), присіла біля нього з фотоапаратом - щоб далі не били. До речі, принаймні одному професійному фотокору при мені теж дісталося від мєнтів. А один з тих, що лежали на землі, кричав: “Відпустіть, я журналіст!” і ліз в кишеню за посвідченням. “А мне по…, что ты журналист!” - відповів “космонавт” і врізав по ньому кийком…

Біля пам’ятника Сагайдачному відбувся невеликий мітинг, і всі розбіглися по райвідділках підтримувати своїх. Оксана Корчинська розвозила передачі. Я після 6-ї з’явилася на Герцена, 9. Дізналася, що приїздив Олесь Доній, начебто обіцяли почати потроху випускати.

Цього разу нас не пустили не тільки всередину, як бувало завжди, а навіть залишили стояти за зачиненою залізною огорожею. Ми, як могли, координували по телефону допомогу хлопцям в інших відділках.

Бачили, як двох сильно побитих хлопців забирала “швидка”.

Джерело: Олена Білозерська.

Залиш свій відгук!

Вам потрібно увійти, щоб залишити коментар.

Інші статті рубрики "НОВИНИ"

  • АМКУ порушив проти Київміськадміністрації ще одну справу
  • Міліція на свята буде працювати в посиленому режимі
  • Мер Ніжина затриманий при отриманні хабара
  • Луценко усвідомив свої помилки
  • Влада залякує українців 12-ма роками в’язниці за участь у «безладах»
  • Грузія призначила нового посла в Україні
  • У Броварах чиновників спіймали на хабарі в 11 мільйонів гривень
  • Міліція радить громадянам не ходити на незаконні акції протесту
  • Еліта нарешті знайшла винних!
  • Еліта кинула наших співвітчизників напризволяще