This version of the page http://dom.rv.ua/ua/news/29 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-16. The original page over time could change.
Портал будівництво та нерухомість Рівного - новини
Ваш портал
нерухомості РІВНОГО
нерухомість   новини   зворотній зв'язок   фотогалерея   допомога   каталог фірм  

НЕРУХОМІСТЬ

 


РЕКЛАМА

 

Нацбанк почне приймати вклади

23.10.2008

Національний банк може почати продаж населенню власних депозитних сертифікатів. Про це повідомив голова правління НБУ Володимир Стельмах.

"Ми збираємося вийти зі своїми сертифікатами до населення, щоб залучати готівку - і валютну, і гривневу. Ми будемо залучати вповноважені комерційні банки, від нашого імені продавати сертифікати. Далі говоримо: банки, або ви залишаєте це все як наше рефінансування, або ви нам передаєте, і ми будемо давати іншим", - розповів він.

За останні 20 днів з банків були зняті депозити на суму 17,6 млрд. грн. З них підприємства забрали 4 млрд. грн., а решта припала на населення. "Вони пішли в готівку, а готівка пішла на валютний і споживчий ринок. Як сіль, закуповують прозапас. Цей процес за день-два не зупинити", - підкреслив пан Стельмах. Щодня населення купує валюти на $28-30 млн. більше, ніж продає.

Обсяги емісії голова НБУ не назвав. Він сказав лише, що готівкові повинні становити 25-27% всієї грошової маси в країні, а зараз вони вийшли за 32%. За його словами, зараз ведеться розробка механізму та ведеться пророблення юридичних моментів. Після цього потрібно буде погодити витівку з банками. "Найбільш широку мережу має Ощадбанк, але йому це може бути нецікаво", - сказав Володимир Стельмах.

Експерт одного з банків, що належать до категорії найбільших, назвав ідею НБУ похвальною в тому розумінні, що регулятор намагається втримати гроші усередині системи. Однак він відзначив кілька ключових недоліків. "Невже вони думають, що після історії з Ощадбанком СРСР і на тлі відтоку депозитів хтось кинеться купувати ці папери? Я відповім - купувати кинуться тільки долари. Люди занадто довго купували нічим не забезпечені папери. Тепер вони зволіють купити восьмий телевізор, ніж не зрозумілий їм інструмент", - відзначив експерт.

Він пояснив, що депозитний сертифікат НБУ початково програє депозиту в банку. По-перше, він передбачає фіксовану процентну ставку, причому не найвищу. Цю ставку не можна буде підвищити, тоді як з банком на цю тему можна говорити. По-друге, експерт упевнений, що достроково погасити сертифікат буде не можна.

Втім, останню тезу в НБУ, мабуть, продумали. "Сертифікати будуть такого характеру, що якщо ви їх пред'явите назад, то у вас їх зобов'язані будуть викупити без усяких строків", - підкреслив Стельмах.

Варто відзначити, що ця заява може бути всього лише качкою з боку НБУ. У вересні 2005 р. регулятор уже розглядав питання випуску депозитних сертифікатів і продаж їх через Ощадбанк. "У нас є внутрішній ресурс і для інвестицій, і для капіталізації банків. 54 млрд. національної готівки в нас у кишенях. 20% можна відмобілізувати? Може, будемо Ощадбанк просити, щоб він був нашим агентом для населення, щоб для нас мобілізував, продавав наші сертифікати населенню", - запропонував тоді Володимир Стельмах. Однак пропозиція вперлася в технічні складності і не була реалізована. Якщо, звичайно, вона взагалі замислювалася як реальна.

finance.ua

до новин.

АВТОРИЗАЦІЯ

 

РЕКЛАМА

 

Ключові слова

 

КУРСИ ВАЛЮТ

 

dom.rv.ua не несе відповідальності за зміст інформації, що розміщується користувачами ресурсу.
Використання інформаці даного ресурсу дозволяється з обовязковим посиланням на http://dom.rv.ua.