This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=45 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-15. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | | Громадськість і влада. Діалог чи монолог!?
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



Панорама 
Актуально
Анонс
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
Молитва за спасіння не своєї душі…
Голодавка
Мойсей — про Шухевича
Роз’яснення норм трудового законодавства стосовно зміни істотних умов праці
Генерал Петро Дяченко: вояк чотирьох армій
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
Сервіси від UkrNet 
Новини
Погода
Резюме
Почта
 
Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Погода у Полтаві 
Загрузка...

Новини

Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин



Громадськість і влада. Діалог чи монолог!?

 Ознайомившись  з  матеріалом  Тетяни  Сепіти  у «Вечірній Полтаві»  № 49  від 6.12.2007р «Громадськість  постійно веде публічний діалог з представниками  влади»  та  на сайті  "Новин Полтавщини" я  був  вельми  здивований, як  гарно все  виходить на папері.              

  І, що  у відсутності  діалогу  винувата  громадськість!?

  Будучи заступником  голови   Громадської  колегії мушу запевнити, що  окрім  зібрань (як  правило  з порушенням   регламенту) ніякого діалогу громадськості і влади немає. А  є  монолог представників  влади (голови  ОДА  В. Асадчева).  

 Ніякого впливу  Громадська  колегія на владу не має. Жодна  пропозиція  Громадської колегії  за останні  півтора року обласною адміністрацією не тільки не виконана,  а навіть  відповідні на  них не надає.

   Єдине   навіщо    створена  Громадська   колегія,  це  галочка для  доповіді на  верх.   

   Особливо знизилась  ефективність роботи  Громадської  колегії та її вплив на владу з  часу  коли її очолила   радник  голови  ОДА  Вікторія Курілко.

  Майже  всі  рішення приймаються  без  обговорення  з  секретаріатом.  Теле та радіо ефір В. Курілко  використовує для   демонстрації  своєї особистості,  а не захисту  прав  громади. 

Запроваджена  на телебаченні    програма  під  назвою «Голос громади»!  А   хто  говорить цим голосом  громади? С ким  узгоджені  запрошення  на  ефір?  Може  у громади   запитали, що її турбує, і як  запитали? Які  наболілі  питання  піднімались,  що  перш за  все  турбують  населення?

 А  цей  т.з. «голос  громади»   постійно  підкреслює -  яка  чудова  у нас  влада,   як  вона  багато робить  для  населення. Вона зібрала  біля  3-х  мільйонів  зернових!  Видає  середню зарплату  більше  1300гр  ( хотілось би знати, що  це за  середня  і  звідки  вона  з’явилася?  Може з  біля 20  тисяч голови ОДА та заступників та  простих  службовців-біля  800-1000 грн. то  щось не виходить),  а  це  цікавить  населення, завдяки  праці  якого  кормиться  ця влада.  Чому  високі  чиновники   забезпеченні  зі всіма  забаганками  та  ще  й  прихвачують собі з різних пільг? Чому кожного дня неймовірно  зростають ціни  на що тільки  можливо при повній бездіяльності влади? Чому  тисячі людей  втрачають своє здоров’я   завдяки злочинним  діям Кременчуцького НПЗ,  Пирятинського  сирзаводу та  інших подібних підприємств? Чому всупереч  вимогам   Конституції  України  нафту  і газ без дозволу  громади безконтрольно викачують з полтавських надр привладні  бізнесмени, і  при цьому  створюючи  нестерпні   умови  для  життя  мешканців  навколишніх  сіл,  практично  знищуючи їх здоров’я!?

 А беззахисність  та безправ’я  населення? Як  захищають населення   суди,  прокуратура та органи  влади? Що там  твориться? Де  аналіз  влади і заходи громадськості  з цих питань? Чи  можливо  терпіти  таке  безправ’я  населення?  В  яких  умовах  виживають тисячі людей особливо  т.з.  незахищених? Чому   сотні  людей стоять у чергах під  дверима  чиновників?  Як лікують хворих  у наших лікарнях,  які забезпечені  на 95 % то  чому ж необхідно  нести  туди  все  від білизни до  ліків?  Чому  йдуть  побори до  різних «благодійних  фондів»?

 І таких питань безліч.  Та  ці питання чомусь  поза «Голосом  громади»  і  це не голос  громади,  а це, нажаль, особистий голос  В. Курілко.

           Чому  голова  облдержадміністрації В. Асадчев не виконує вимоги Постанов КМУ від 15 жовтня 2004 р. N 1378 «Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» та N 356  від 18.05.2005?

Адміністрація,  порушуючи   вимоги  Постанов не  проводить консультації з громадськістю,  які  повинні  проводитися з метою залучення громадян до  участі  в  управлінні  державними  справами.

Постанова   наголошує ,що в обов'язковому   порядку    проводяться    консультації    з громадськістю щодо:

     проектів нормативно-правових   актів,  які  стосуються  прав, свобод і законних інтересів громадян;

     проектів …    регіональних   програм   економічного, соціального і культурного розвитку, рішень щодо ходу їх виконання;

     звітів головних   розпорядників   коштів  Державного  бюджету України про витрачання бюджетних коштів за минулий рік;

     інформації про роботу ….. місцевих органів виконавчої влади.

           Та  цей обов’язок  для  адміністрації залишається  папером.

            Про  це говорять і  останні  дії виконавчої влади, яка  подала для  прийняття  на черговій  сесії обласної ради  Програму економічного  і соціального розвитку  Полтавщини на  2008 рік та  інші документи. Всі  вони  подані  без консультацій з громадськістю.

Практично  за  півтора  року жодної консультації з громадськість не проводилось чим  практично грубо порушувались  вимоги  вказаних Постанов.

           Хотілось  би запитати  адміністрацію, яка  із перерахованих обов’язкових консультацій була  проведена  обласною адміністрацією за  18  місяців?

             Громадськість, у тому  числі  і наша  організація неодноразово надавала    свої  пропозиції.

               Та жодної реакції і навіть відповіді на  ці  пропозиції  за півтора  року не було.

              А згідно п.28  Постанови КМУ від 15 жовтня 2004 р. N 1378 « узагальнені пропозиції та зауваження подаються робочою групою на розгляд громадської колегії та органу виконавчої влади».  Так де  ці  подання?

              Де опрацювання та узагальнення висловлених у зверненнях громадян зауважень і пропозицій,     проведення аналізу  цільової  інформації,  що  надходить   до спеціальних скриньок?

              Де пропозиції  Громадської колегії з форм  та способів проведення консультацій з громадськістю які  були   ще  два роки  тому?

              Де орієнтовні   плани   проведення   консультацій   з громадськістю  на  підставі пропозицій,  підготовлених громадською колегією  з  урахуванням  основних  завдань,  визначених Програмою соціально- економічного розвитку  області?

              Адже  ці  орієнтовні плани  проведення  консультацій  з   громадськістю затверджується до початку року та оприлюднюється у засобах масової інформації,  на  веб-сторінках  органів   виконавчої   влади   або доводиться до відома громадян в інший прийнятний спосіб.

              Чому адміністрація разом з Громадською  колегією до цього часу не розробили план, у якому зазначаються перелік питань,  форма, строки та етапи консультацій, порядок оприлюднення інформації про їх проведення та врахування результатів яки й розробляється для   організації   та    проведення    консультацій    з громадськістю з визначеної тематики?  

                Можна   таких  питань ставити  безліч, та на  цей  час,  ця  влада окрім  розмов та  запевнень про відкритість  влади  практично нічого не робить.

    Зустріч  же  з громадськістю влада, на мою думку,  бачить у  зустрічах на  святах , перерізанні  стрічок,  вручання  нагород  і т. п.

           Правда  треба  сказати  що є  т.з.  Інтернет - конференції, відповіді  у прямому   ефірі коли    декілька  чоловік  може   де що запитати  і на що  можна  відповісти,  як  чиновнику  заманеться. 

    А  говорити  вони  вміють.

                І  відповіді  знайдуть на любе  «гостре»питання.

     Наприклад - ціни  зростають тому що були  вибори!          Але чомусь у  Польщі та  інших країнах  куди  постійно їздять чи літають чиновники  за досвідом, ціни не зросли   ні до  ні  після виборів! Так де  наслідки  таких  вояжів за бюджетні і не малі кошти? Хто їх рахує?

                 Про теле- або радіодебати, дискусії, діалоги, як  найбільш  ефективний  засіб спілкування з громадянами  навіть мови немає незважаючи на   існування  відповідальних посадових осіб.
             Вісі  ці  заходи передбачені  Постановами КМУ від 15 жовтня 2004 р. N 1378 та N 356  від 18.05.2005 ., та  виконання їх вимог не для  полтавських чиновників.
               Але    хотілося  б додати  , що непотрібно ніяких громадських  колегій та  консультацій з громадськістю  якби  влада  вирішувала те що  вимагають від неї  Закони та обов’язки.  
              Громадськість би з задоволення   вирішувала  свої проблеми, беручи приклад з європейських  країн:  їздили б  чи літали,  як  чиновники  на  екскурсії до Італії,  Ізраїлю,  на Богеми   чи Канари  може  й далі. 
              Та,  нажаль, туди   літають тільки  високопоставлені  чиновники та депутати,  які  користуючись  безправ’ям населення та  своєю  безвідповідальністю  перед цим  безправним населенням роблять, що їм  заманеться,  прийнявши  відповідні  Закони, Рішення чи  Постанови,  які задовольняють всі  їх   забаганки, як  по зарплатні та пільгах,  незважаючи на  вкрай  тяжке  існування,  а практичне  вимирання  населення.
                В таких  умовах,  враховуючи  безвідповідальність влади, особливо  виконавчої,  тільки  об’єднання  зусиль громадськості, засобів  масової  інформації, незалежних та відповідальних і порядних  журналістів  зможе  вирішити  питання   контролю за владою.
               Тільки  під пильним  оком  громадськості   та  засобів  масової інформації  ми зможемо  примусити  владу  виконувати   вимоги  законів  та своїх обов’язки.
                Тільки  коли  чиновники зрозуміють важливість впливу громадськості  і будуть виконувати  свої  обов’язки  в  інтересах  суспільства,  а не  своїх  корпоративних чи особистих,  як у  більшості на  цей  час, тільки  тоді  зменшиться  корупція, збільшиться  добробут населення,  і  Україна  зможе  приєднатися до  європейських  цивілізованих країн.
               Та до цього  необхідно  багато  працювати   і перш за  все громадськості  бо надій на владу  немає  Це  показали  16 років незалежності.  Керівники  змінюються   але  населення , як було так  і залишилося   безправним і беззахисним.  Влада з населенням,  як правило, не рахується, до думки  громадськості не прислуховується не дивлячись на  вимоги   Конституції України,  законів та постанов  КМУ.
               З метою  забезпечення виконання    вимог  Постанов КМУ від 15 жовтня 2004 р. N 1378 та N 356  від 18.05.2005 . пропоную обласній  державні  адміністрації:

1. Включити  до складу Колегії обласної  державної адміністрації  представника  Громадської колегії та  завжди запрошувати  представників  Громадської колегії  до підготовки  рішень колегії.

              2.На  сайті  ОДА  постійно мати  плани  роботи обласної  державної адміністрації на рік,  квартал,  місяць, тиждень, всіх підрозділів  ОДА,  всі   проекти  розпоряджень та   уже підписані розпорядження  голови  ОДА та  інші документи , що цікавлять громадськість.

               3.Оприлюднювати на сайті  та у обласних ЗМІ таку інформацію:
           - за 5-10 днів до початку кожного місяця - дати і місця  заходів ОДА на  наступний  місяць (нарад, засідань, комісій), перелік питань, що  плануються до розгляду та проекти рішень;
            - тексти рішень (інших документів) (протягом 3-5 днів після їх прийняття);
        4. Запровадити  систему  запрошень  зацікавлених громадських організацій на  обговорення  всіх питань, що розглядаються на  нарадах,  комісіях,  колегіях облдержадміністрації.

           З цією  метою  при  оголошенні (на  сайті ОДА чи  у ЗМІ) про проведення  заходу обов’язково добавляти  такий  пункт: «Запрошуються  зацікавлені громадські організації  Про  свою участь повідомити   по телефону №.... Документи для розгляду  отримати у кімнаті ...сайті ОДА  у розділі (назва)»

 Голова  Полтавської обласної організації

 

ВГО «Товариство  українських офіцерів»,

 заступник голови Громадської  колегії     

                                                                               

                                                                                                                                  О. Шаманенко


Дата публикації: 21.12.2007
Сторінку прочитано: 37 раз

Повернутися назад


Коментарі (1)

Емоції

Гість | 21.12.2007 19:22

Re: Громадськість і влада. Діалог чи монолог!?

Громадськість і влада ніколи не порозуміються....



Знайшли помилку?

Виділить орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації. Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію, будь ласка, надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Також агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67. Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо дзвінків!

Ласкаво просимо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!

 

 




Опитування
Який найкращий подарунок на Новий Рік?
Зроблений власноруч
Традиційний, бичок чи корівка-сувенір
Премія чи 13-та зарплата
Коробка-сюрприз з великим бантом
Новорічні іграшки і ліхтарики
Друзі, увага, приємне спілкування
Щось музичне, романтичне і незвичне
Та не хочу, не люблю я подарунків
Прокинутися в теплих краях під плескіт хвиль...
Скажу коментарях...



Всього голосів: 185
Коментарів: 15
Результати опитування
Он-лайн Конференція

Нік:

Хто кого?
Усі галереї
Архів Новин
«« Грудень 2008 »»
Пон Вів Сер Чет Пят Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
15.12.2008
Сервіси