::::     

En Ua

З 10.03.2002
Нас вiдвiдало:

ДПА України видала методичний посібник: "Податкові апеляції: досудове врегулювання спорів з податковими органами". З питань отримання посібника можна звертатись за тел.:77-19-29 Запрошуємо взяти активну участь у роботі форуму Державної податкової адімністрації України, як платників податків, так і працівників податкових органів.

This version of the page http://www.odpa.if.ua/phtml/index.phtml?own=yes&kind=euro2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-11. The original page over time could change.

 

 


Державна цільова програма інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції на 2008-2011 роки

На шляху реалізації стратегічного курсу України на повноправне членство в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) найбільш пріоритетним напрямком роботи є підвищення поінформованості громадян України про діяльність Північноатлантичного Альянсу та співробітництво з Україною, створення сприятливого інформаційного середовища та забезпечення свідомої громадської підтримки курсу.

Інтегруючись в НАТО, Україна отримує гарантії безпеки об’єднання найбільш розвинутих країн світу - членів Альянсу; зміцнення суверенності України; підвищення рівня стабільності безпеки; інтенсифікацію участі України у процесах  інтеграції в Європейський Союз; прискорення реформування Збройних Сил та зменшення бюджетного обтяжування на утримання Збройних Сил; підвищення конкурентноздатності вітчизняного ОПК; прискорення економічного розвитку внаслідок зменшення ризиків для іноземних інвесторів, пов’язаних із зростанням рівня безпеки та іміджу України; прискорення ринкових реформ; посилення боротьби з корупцією, що вплине на усі сфери життєдіяльності українського суспільства. Крім того, інтеграція України в НАТО стимулює забезпечення на високому рівні національної безпеки, зокрема, на розвиток демократичних процесів в Україні.

Головною проблемою євроатлантичного курсу України є дефіцит у громадян України інформації про необхідність його реалізації. Ставлення більшої частини населення України до набуття повноправного членства в НАТО характеризується амбівалентністю та залежністю від ситуативних чинників. Проте досвід подолання аналогічних проблем у нових країнах-членах Альянсу, а також тенденції у соціальному розподілі прихильників та противників інтеграції в НАТО дозволяють прогнозувати, що євроатлантична інтеграція України, через проведення системної, злагодженої неупередженої та суто інформаційної роботи, буде  підтримана населенням.


Мета Програми

Мета програми полягає у забезпеченні скоординованої інформаційно-просвітницької роботи серед усіх громадян України щодо підвищення рівня обізнаності про євроатлантичну інтеграцію України, через виконання відповідних інформаційних заходів.


Шляхи і способи розв’язання проблеми


Досягнення мети Програми передбачається шляхом:

 

координації діяльності виконавців Програми з боку Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

інтенсифікації роботи Міжвідомчої робочої групи з інформаційних питань в рамках Міжвідомчої комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО;

 

запровадження систем моніторингу громадської думки та проведення її аналізу;

 

отримання та аналіз результатів соціологічних опитувань провідних аналітичних центрів, що професійно займаються такою діяльністю;

 

максимального охоплення громадян України цілеспрямованою роботою суто інформаційного плану щодо переваг та недоліків євроатлантичного курсу держави  із активним залученням державних і приватних ЗМІ України, використання можливостей центральних і місцевих органів влади;

 

поширення в суспільстві доступної у розумінні інформації з метою сприяння формування у кожного громадянина власного бачення щодо членства України в загальноєвропейській системі колективної безпеки;

 

інтенсифікації співпраці органів державної влади з громадськими організаціями в поширенні серед громадян інформації про сучасний стан НАТО та співпрацю з Україною.

 

Для реалізації завдань здійснюються наступні заходи:

 

запровадження системи моніторингу та аналізу громадської думки та проведення відповідного дослідження;

 

розробка та впровадження ефективного державного механізму інформування громадськості щодо євроатлантичної інтеграції України та шляхів її реалізації із залученням громадського сектору;

 

проведення ефективної інформаційної роботи з населенням та інформаційних заходів з належним висвітленням на загальнонаціональному та регіональному рівнях.

 

Вибір вказаних шляхів зумовлений результатами численних соціологічних досліджень, згідно з якими політику євроатлантичної інтеграції України підтримують насамперед ті громадяни, які найбільше поінформовані  щодо питань співробітництва України з Північноатлантичним Альянсом. Загалом в державі не вистачає об‘єктивної, кваліфікованої і ефективно донесеної до населення інформації про переваги та недоліки євроатлантичної інтеграції для національних інтересів України. Наявні значні можливості для стороннього впливу з боку інших держав чи центрів на геополітичний вибір населення. Ставлення до НАТО надзвичайно залежить від ситуативних змін у політиці та дій ЗМІ. Зберігається значний вплив іноземних ЗМІ на пріоритети населення України в даному питанні. Проте навіть з урахуванням цих чинників, існують значні можливості для зміни ставлення громадян України до державної, законодавчо закріпленої політики у сфері євроатлантичної інтеграції в бік нарощування її підтримки. Надзвичайно важливим для держави є послідовна та активна діяльність у відстоюванні визначених пріоритетів.


    Можливі два варіанти розв’язання проблеми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України:

 

1) обмежитися продовженням виконанням Державної програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2004-2007 роки шляхом її пролонгування та досягнутим рівнем інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України, який забезпечують, в основному, громадські організації;

 

2) активізувати неупереджене інформування громадськості щодо євроатлантичного вибору країни.

 

    Перший варіант не потребує додаткових бюджетних коштів. Водночас, він не забезпечує можливості утворення стійкої більшості в українському суспільстві, яка свідомо підтримуватиме державну політику євроатлантичної інтеграції України. Без такої більшості продовження руху в напрямку приєднання України до європейської системи колективної безпеки практично унеможливлюється. Крім того, цей варіант може стати опосередкованою демонстрацією зміни зовнішньополітичного курсу держави і підірвати довіру НАТО та його членів до щирості намірів України інтегруватися до цієї організації, що, у свою чергу, загрожуватиме інтересам національної безпеки України.

 

Другий варіант при ефективній реалізації державної політики забезпечить підтримку більшістю населення вступу України до НАТО, хоч вимагає фінансування з державного бюджету та суттєвих організаційних зусиль. Другий варіант є оптимальним, оскільки надає можливість ліквідувати основну перешкоду на шляху України до Організації Північноатлантичного договору шляхом проведення саме державної інтенсивної інформаційно-роз’яснювальної роботи стосовно напрямів та перспектив євроатлантичної інтеграції України, переваг та недоліків для українського суспільства реалізації цілей державної політики у цій сфері. Активізація інформування громадськості дасть змогу отримати результат у вигляді зростання підтримки населенням державної політики євроатлантичної інтеграції України.


Завдання і заходи

Завдання і заходи з виконання Програми, спрямовані на досягнення мети, визначені у додатку.


Очікувані результати виконання Програми,

 

 визначення її ефективності

 

Для задоволення інформаційних потреб населення відповідно до Програми буде проведено інформаційно-просвітницьку кампанію з метою підвищення інтересу громадян щодо знань про НАТО, враховуючи диференційований підхід до різних категорій населення та помірних впливів на думку певних представників його верств (зокрема, пенсіонерів, робітників), а також мешканців різних регіонів України.

Виконання Програми дасть можливість поліпшити показники поінформованості населення стосовно стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію, життєвого рівня людей, заповнити інформаційний вакуум у суспільстві об’єктивними факторами про необхідність співробітництва з НАТО в економічній, військовій, правовій та фінансовій сфері, а також щодо зовнішньої гарантії національної безпеки, незалежності та територіальної цілісності України. За прогнозними оцінками після виконання Програми очікується поліпшення рівня поінформованості та свідомої підтримки  громадянами  вступу України до НАТО, а саме: у 2008 році - до 36 відсотків, у 2009 - до 43, у 2010 - до  50, у 2011 - до 55 відсотків. За прогнозними оцінками, нівелювання стереотипів громадської думки щодо співпраці України з Організацією Північноатлантичного договору, які утворилися під впливом однобокої пропаганди, призведе до зменшення рівня неприйняття в громадській думці України повномасштабного членства України в НАТО: у 2008 р. – до 50%, у 2009 р. – 46%, у 2010 р. – 42%, у 2011 р. – 37%.
                                    

 Завдання ТА ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

виконання Державної цільової програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції на 2008-2011 роки


Оцінка фінансових, матеріально – технічних,

трудових ресурсів, необхідних для виконання Програми


Фінансування Програми передбачається за рахунок коштів державного бюджету. Грантів міжнародних організацій та інших джерел, не заборонених законодавством. За попередньою оцінкою Держкомтелерадіо, видатки на фінансування заходів Програми становитимуть 30 млн. гривень.

Виконання Програми забезпечуватиметься державними органами, а також державними засобами масової інформації за участю недержавних засобів масової інформації та громадських організацій. Програма не потребує додаткових матеріально – технічних ресурсів.


 



ДПА в Івано-Франківській області
м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 20
Телефон
(0342)-77-19-00
Телефон-факс
(0342)-77-19-10
www-адрес
www.odpa.if.ua
E-mail
consult@tax.if.ua


























ДПА в Інтернеті

Designed :: Interlink Studio :: 2001