This version of the page http://smi.liga.net/articles/IT086018.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-05. The original page over time could change.
Перевізників покарають за надмірні ціни // Мониторинг СМИ
 
Медиа-новости
05.12.2008 "Блик" выпускает глянцевое приложение о ТВ
05.12.2008 Mail.ru выходит на украинский рынок
05.12.2008 Вещание подорожает на четверть
05.12.2008 Создатель "Одноклассников" подаст встречный иск к Британской компании
05.12.2008 В ноябре снизилась численность пользователей Уанета
все новости >>
 

 
05.12
До коалиции осталось пять "критических" днейДешевая нефть не по кармануКризис в рукуНедвижимость в столице Украины уже по $50 тыс.Нацбанк идет своим курсомБизнес "на вынос"Риски приобретенияЗарплаты взяли курс на снижениеАптекам вернули старые правилаОперация "Вася", или Кому перешла дорогу Богатырева
 
MarketGid
Загрузка...
 

 
Новости на эту же тему:
К "Фаине" направилось судно с выкупом для пиратов
В Киеве открылась предновогодняя ярмарка для богачей
В "Борисполе" установлены новые правила для предотвращения краж
В Киеве школьники и чиновники поменяются местами
Милиция обещает вознаграждение за информацию о двойном убийстве в Киеве
В Киеве задержан участник преступной группировки "Башмаки"
Киеву снова сократили поставки газа
 
Статья

Перевізників покарають за надмірні ціни

Дмитро ДУБЕНСЬКИЙ (Хрещатик, № 189, 17 жовтня 2008)

У середу виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко заявив, що днями АМКУ порушив справу проти приватних перевізників столиці через підвищення останніми тарифів на проїзд. Однак, зі свого боку, приватні перевізники столиці виправдовуються та наголошують, що ціни на проїзд піднімали на законних підставах, через загрозу банкрутства. А втім, як вдалося з'ясувати "Хрещатику", перевізники заробляють і так чималі кошти, приховуючи реальні прибутки від перевезень та занижуючи суми перед контролюючими органами.

Потрапила коса на камінь

Учора виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко заявив, що днями проти приватних автомобільних перевізників столиці АМКУ порушив справу за фактом ігнорування ними антимонопольного законодавства країни.

Нагадуємо: після підняття тарифів на проїзд на окремих маршрутах столиці до 2,25 грн АМКУ почав детально вивчати економічну обґрунтованість нових тарифів, оскільки ціни на паливо, починаючи з вересня, впали на 10-15% у Києві та на 13% на світових ринках. Як повідомили "Хрещатику" в АМКУ, ситуація з підняттям тарифів за проїзд перевізниками нагадує антиконкурентну змову, аби збільшити свої прибутки за рахунок монопольного контролю ринку пасажироперевезень Києва. "Саме тому комітет проведе детальне розслідування, яке охопить усіх без винятку столичних перевізників",- сказав "Хрещатику" Олександр Мельниченко. За його словами, якщо провину автоперевізників доведуть, на них очікує суворе покарання: штрафи та попередження. Коли ж порушники продовжуватимуть ігнорувати закон, контрольні органи призупинятимуть дію ліцензій.

Однак, зі свого боку, приватні перевізники нарікають на АМКУ, буцімто там незаконно та свідомо тиснуть на автоперевізників, щоб ускладнити їхню роботу на ринку пасажироперевезень Києва і прибрати з ринку. Так, за словами голови Асоціації автоперевізників-роботодавців "Столиця" Валерія Липецького, тарифи перевізники встановлюють на підставі відповідних договорів, у яких немає чітких меж для ціни за проїзд. "Тарифи встановлюють перевізники на власний розсуд, згідно з економічними розрахунками",- наголосив "Хрещатику" Валерій Липецький. На його думку, приватні перевізники мають таке саме право підвищувати тарифи на проїзд, як КП "Київпастранс", який, окрім усього іншого, отримує багатомільйонні дотації з міського бюджету. А втім, на відміну від КП "Київпастрансу", який працює відкрито й продає пасажирам квитки, приватники зловживають звітністю та приховують справжні прибутки.

Жадібності немає меж

Тому обвинувачення перевізників на адресу міської влади, яка допомагає громадському транспорту коштами з бюджету, видаються не надто переконливими, оскільки власники маршрутних таксі мають змогу отримувати надприбутки за рахунок "чорної каси". Як повідомили "Хрещатику" на анонімних засадах у Податковій адміністрації Києва, перевізники звітують лише про частину прибутків, приховуючи справжні суми від пасажироперевезень. "Найпоширеніша схема, коли водії завищують у звітному журналі свої витрати: амортизація, на пальне, зарплату тощо, а виручку за послуги занижують. Через це чистий прибуток виходить мінімальний або зовсім його немає",- кажуть податківці. Тому, за формальними ознаками, перевізники мають усі підстави піднімати ціни.

"Реальні їхні прибутки на кілька порядків вищі, ніж офіційні, адже справжню кількість пасажирів перевізники не вказують у деклараціях, касових апаратів у маршрутках немає, а кількість квитків, буцімто виданих пасажирам, занижується",- пояснюють податківці.

Зокрема, як удалося з’ясувати "Хрещатику", приватні перевізники, які обслуговують маршрути № 221, № 445, № 504, № 589 в Дарницькому районі Києва, щодня заробляють до 70 тис. грн (загалом працює 30 таксі, а пасажиропотік на станції "Дарниця" становить 50 тис. осіб, 15 тис. з яких користуються громадським транспортом.- "Хрещатик"). Якщо 35 тис. помножити на 2 грн, отримаємо 70 тис. грн. Поділивши цю суму на 30 маршрутних таксі, які протягом дня курсують на цих маршрутах, вийде 2,5 тис. грн. Тобто приблизно стільки одна маршрутка заробляє за день, а за місяць - щонайменше 75 тис. грн. Якщо відрахувати витрати на заробітну плату водіям, амортизацію, витрати на пальне та податки, чистий прибуток від однієї маршрутки орієнтовно становитиме до 30 тис. грн ($6 тис.). Таким чином, за рік одна машина заробить $72 тис. У столиці ж наразі працює майже 3 тис. мікроавтобусів, що обслуговують 263 маршрути. Таким чином, у середньому щороку приватні перевезення приносять майже $200 млн чистого прибутку своїм власникам (у столиці працює наразі 60 приватних компаній.- "Хрещатик"). Отже, перевізникам загрожує $20 млн штрафу.

Приблизно такі самі розрахунки наводять і аналітики Інституту трансформації суспільства. Крім усього, вони наголошують: якби перевізникам було невигідно виходити на маршрути, вони б не працювали на ринку столиці. А з огляду на оприлюднені цифри не дивно, що підприємці так вчепилися в столичний ринок перевезень і намагаються диктувати свої умови, аби мати ще більші прибутки.

Однак перевізники не перейшли на вільні тарифи, адже за таких умов вони б сплачували ПДВ з прибутків, а наразі працюють, на перший погляд, на фіксованому податку (200 грн/місяць), через що бюджет столиці недоотримує чималі кошти. Водночас тарифи постійно зростають. Рівень же обслуговування пасажирів залишається незмінним, таким, як у середині 1990-х, коли в місті тільки-но почали з’являтися перші маршрутки.

Київ завдасть перевізникам контрудару

Поки тривають пристрасті довкола цін на проїзд у маршрутках, міська влада посилює позиції громадського транспорту та намагається розвинути транспортну інфраструктуру таким чином, аби найближчим часом відмовитися взагалі від послуг приватних перевізників, витіснивши їх з ринку столиці. Зокрема, за словами першого заступника голови КМДА Дениса Басса, міська влада вживає адекватних заходів, аби транспортна інфраструктура розвивалася за ринковими законами та відповідала потребам сучасного мегаполісу. "Свавіллю приватних перевізників не буде меж, якщо йти їм на поступки та, попри необґрунтовано підняті ціни на проїзд, сервіс не лише не поліпшився, а й упав до неможливої межі",- наголосив "Хрещатику" Денис Басс. За його словами, до приходу команди Леоніда Черновецького комунальний транспорт практично не купували протягом 10 років. Міські автобуси та тролейбуси зношені на 70-80%. Тепер оновлено комунальний транспорт, придбано сучасні комфортабельні автобуси, які відповідають європейським вимогам. "У 2008 році на придбання нового рухомого складу комунального транспорту виділено майже 1 млрд грн, тобто у 29 разів більше, ніж 2005 року",- зазначив перший заступник голови КМДА.

Таким чином, за рік-два комунальний транспорт витіснить приватних перевізників зі столичного ринку. А для тих підприємців, які хочуть працювати в столиці, наразі міська влада розробляє жорсткіші умови (які відповідають європейському рівню сервісу.- "Хрещатик") для участі в тендерах на отримання дозволу перевозити пасажирів. Таким чином, приватні перевізники підписали собі вирок, коли в гонитві за надприбутками почали самовільно встановлювати тарифи на проїзд, не дбаючи про сервіс.

Довідка "Хрещатика"

Однак, попри порушення справи АМКУ проти перевізників, вони, навіть у разі призначення штрафу (10% прибутку підприємства за рік.- "Хрещатик"), порушуватимуть антимонопольне законодавство. Тому діяльність АМКУ малоефективна в боротьбі проти монополістів ринку. АМКУ вже штрафував "Укрзалізницю" (80 тис. грн), "ТНК" (500 тис. грн), "Київстар" та UMC (120 млн грн). Порушував справи проти спиртових заводів та мереж супермаркетів ("Сільпо", "Велика Кишеня", "Fozzi"). Однак монополісти продовжують користатися монопольним становищем на ринку, отримуючи багатомільярдні прибутки й перераховуючи в бюджет символічні штрафи.


Источник
Распечатать
 
НА ЭТУ ЖЕ ТЕМУ
Антимонопольные расследования
Бензин "зацепился" за доллар. Снижать цены на "горючку" будут административными методами Артем БОБРОВ (Киевский ТелеграфЪ, № 42, 17-23 октября 2008)
Монопольный говор Наталия ГУЗЕНКО (Контракты, № 15, 14-20 апреля 2008)
Супермаркеты погорели на яйцах Александр ВЯЗЕМСКИЙ (Аргументы и факты (Украина), № 14, 3-9 апреля 2008)
Зачем платить дважды: справки из ГАИ, БТИ и др. подешевеют? Иван САМОЙЛЕНКО (СЕЙЧАС, № 62, 3 апреля 2008)
Поскользнулись на масле Дмитрий УЛЯНИЦКИЙ (Эксперт (Украина), № 10, 10-16 марта 2008)
Транспорт, логистика
Метро на Теремки - ко Дню Киева Елена МАКОВЕЦ (Газета по-киевски, № 280, 5 декабря 2008)
Метро на Теремках может и не быть 5 декабря 2008
Метро на Теремки закроют на года Олег ПОНОМАРЕВ (Сегодня, № 276, 5 декабря 2008)
Украинка попадет под колеса Ярослав АГЕЕНКО, Антон СЕМИЖЕНКО (Коммерсантъ-Украина, № 219, 3 декабря 2008)
Авиаперевозчики в пролете Ярослав АГЕЕНКО (Коммерсантъ-Украина, № 218, 2 декабря 2008)
Киев
Головна новорічна ялинка України засяє 20 грудня Віталій КУРІННИЙ (Хрещатик, № 218, 5 грудня 2008)
Уже по 50 Евгения ДАНИЛЕНКО, Светлана МЫСЛЯКОВСКАЯ (Газета "24", № 269-270, 5 декабря 2008)
Метро на Теремки закроют на года Олег ПОНОМАРЕВ (Сегодня, № 276, 5 декабря 2008)
Киевлян окончательно запутали с тарифами на квартплату Наталья МАЛКИНА, Ксения ГОНЧАРОВА (Комсомольская правда в Украине, № 271, 4 декабря 2008)
Газова атака. У столиці може повторитися Дніпропетровськ-2007 Оксана МИХАЙЛОВА (Хрещатик, № 217, 4 грудня 2008)
 

Свернуть все комментарии Комментариев: 0

(не для публикации)
Введите символы, изображенные на картинке:
Осталось символов - 512

Реклама

 
Хит-статьи
  1. Не стало супруги Хабенского
  2. Умерла жена Константина Хабенского
  3. Когда стабилизируется доллар
  4. Жену Хабенского похоронят в пятницу
  5. Психологи объясняют: Почему мы с таким нетерпением ждем финансового краха?
  6. Гривня - лидер обесценивания
  7. Под завалами ипотеки
  8. Гривня: впереди рубеж №8?
  9. Новые последствия кризиса: банки трясут должников, посылая к ним вышибал
  10. Нацбанк решил держать 7,4 грн. за $1
все хит-материалы >>
 
Анонсы изданий
"Власть денег" № 49 от 5 декабря 2008
"Комп&ньоН" №49 от 5 декабря 2008
"Личный счет" №12 декабрь 2008
 
МЕТА
Загрузка...