This version of the page http://zaxid.net/article/18348/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-12-04. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Пол на Майдані

Анонси

19:00 Концерт «Три Моцарта»
05.12 05:00 Прес-конференція Міністра транспорту та зв’язку України Йосипа...
05.12 10:00 Вручення автомобілів «Славута» інвалідам Львівщини
18:46 04.12.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Євро-2012
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

  • Перевізник 3Фідель Карий для zaxid.net , 04.12.2008
  • Mandry в сімдесятіEFANDY для zaxid.net , 01.12.2008
  • «Драбина-2008»: все вище!Тарас Федорчак для zaxid.net , 27.11.2008
  • Тіло брехніФідель Карий для zaxid.net , 24.11.2008
  • Івон Таяндьє та його країнаАліна Небельмес zaxid.net , 21.11.2008
  • Влада і кіноНаталка Ільчук для zaxid.net , 18.11.2008
  • Роман «Тартак». Не для одноразового вжиткуСвітлана Жаб’юк zaxid.net , 13.11.2008
  • Youtube.com – в кожному місті є свій Василь ВасильцівНаталія Ільчук для zaxid.net , 10.11.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • МОВЧАННЯ НЕ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ
  • ДЕ Є ЛЬВІВ?
  • Західна Україна і Голодомор
  • Umschlagplatz: територія «іншої пам’яті»?..
  • Мовний конформізм чи продажність

Точказору. АРХIВ

  • Львів – це справжній поліс
  • Не мій Львів
  • Мій сон – Львів
  • Львів – ілюзорна столиця
  • Донецк и Львов: города не первые, но и не вторые
Загрузка ...

Культура.NET

Пол на Майдані

Концерт Пола Маккартні у Києві можна прирівняти лише до однієї події української історії – візиту до нашої держави 2001 року Святішого Отця Папи Івана Павла II. До речі, англійською Іван Павло II звучить John Paul II.

Якщо John, на жаль, не зміг приїхати до нас, то Paul принаймні зробив половину того, що зробив для нас Папа, який ніби уособлював одразу і Джона, і Пола. Як і у ті червневі дні 2001-го, з людьми щось сталося неймовірне: здавалося, навіть обличчя ментів сяяли нетутешнім світлом. Груди усіх, хто любить цю музику, розпирав дикий до непристойності пафос, і складалося враження, що у спілкуванні людей на вулицях і площах втілилося передбачення пророка Ісаї про загальнолюдське примирення і взаємну любов.

Аби довести майже містичну схожість виступу Папи 25 червня 2001 року на Сихові для української молоді і концерту Пола Маккартні на Майдані, наведу дослівну цитату з моїх вражень про той день у Львові: «Майже дві години до появи Папи на площі і в перші хвилини його проповіді невпинно йшов рясний дощ. Папа, ніби відчуваючи якусь незручність від того, що півмільйона людей, які прийшли його слухати, мокнуть під дощем, пожартував: «Deszcz padnie - dzieci rosną», а потім заспівав стародавню гуральську пісеньку, яка походить з околиць його рідних Вадовіц, про ранок, сонечко і дощик. За якусь хвилину хмари розійшлися, визирнуло сонце і вже до самого кінця проповіді з неба не впало майже ані краплинки».  

Усе з абсолютною точністю повторилося 14 червня 2008 року у Києві, тільки замість гуральської пісеньки, Пол заспівав «Drive My Car» а потім так само пожартував про дощ, виконуючи «Good Day Sunshine» («Weather like this»)...

Незабутнім історичним хвилинам концерту, що пролетіли як мить, передувала небачена до цього часу в Україні інформаційна кампанія бітломанії, ініційована насамперед передовим авангардом пінчуківських електронних ЗМІ: «Новим Каналом», ICTV і СТБ. Для бітломанської душі це було надзвичайно приємно, але десь пролазив і махровий нахрап традиційної совєтської пропаганди, де Леніна просто тупо замінили на Леннона.

Почалося з того, що Пінчук заявив, ніби Маккартні написав пісню «Back To The USSR», в якій є слова «beautiful Ukrainian girls». Звичайно, що нормальним людям зрозуміло: ані такої пісні, ані таких слів ні у Маккартні, ні у «Beatles» немає, але за те, що Пінчук привіз до нас Пола, йому можна вибачити не тільки це невігластво, але й крадіжку за безцінь «Криворіжсталі» і навіть усі гріхи, які волають про помсту до неба. Однак тупим як пень журналюгам, котрі ніколи нічого не читають, не слухають і не дивляться, тиражування пачками цієї абсолютної дурні з «найвищих вуст» у провідних українських газетах і на провідних українських телеканалах до дня концерту включно, вибачити, звичайно ж, не можна.

Також поряд із враженнями і спогадами класних бітломанів України про свою бітлівську юність, у телесюжетах рясно демонстрували і якихось лівих людей, котрі плели про бітлів натуральну «пургу» і було видно, що Маккартні їм так потрібен, як п'яте колесо у возі, але позаяк вони є відомими співаками, артистами і політиками, то мусять з нагоди цієї вікопомної події щось із себе видушити. Особливо мене роздратувала якась огрядна бабця-акторка, яка бігала базаром і купувала сало, як вона казала, «для Пол Маккартні». Вочевидь, бабця не відміняла ім'я Пол, бо думала, що це таке довге прізвище - Полмаккартні. Такої фігні, що аж вуха червоніли, було достатньо на нашому TV, але що поробиш, багато ще в нас махрової затурканості.

Що ж до самого концерту, то почну з найприємнішого. Такого райського звучання, яке було у фанзоні № 1 під самою сценою, не можна собі було уявити навіть уві сні. Напевно, перебуваючи майже на одній лінії з основними колонками, розкинутими широко по боках, їх звук, що завжди «гуляє», відлітав далі, кудись за наші спини, а нам, вибраним бітломанам, до вуха потрапляв здебільшого звук моніторів зі сцени, і цей звук, по-перше, зовсім не глушив, а по-друге, створював таке ідеальне враження, такий ідеальний баланс голосів та інструментів, про який годі було й мріяти. Згадую звучання на пітерському концерті ніби в дуже гарному місці - по центру сцени за vip-зоною: в жодне порівняння не йде з Майданом. О, диво, звучання «Мy Love» і «The Long And Winding Road» змусило мене щиро покохати ці пісні, котрими я, м'яко кажучи, ніколи не захоплювався. Цього разу відчутно вразив прогрес «пластилінового» звучання клавішних, максимально наближеного до автентичних струнних і духових. Працюють хлопці, нічого не скажеш, хоча над деякими тембрами духових на «Penny Lane» і «Got To Get You Into My Life» можна було би попрацювати ретельніше.    

Київський концерт підтвердив моє пітерське враження 2004 року про те, що найкраще Полу вдається виконувати, як не дивно, більш складні пісні «Wings» і «Beatles» після 1968 року. Вочевидь, запалу на більш простіші, але й більш «молодіжні пісні» раннього періоду не вистачає, і Пол слушно цього разу відмовився від «Can't Bye My Love» і «She's A Woman». «All My Loving», «I Saw Her Standing There» і «Got To Get You Into My Life» звучали досить посередньо, натомість «Jet», «Let Me Roll It», «Let Em In», «Band On The Run», «Live And Let Die», «I Got A Feeling», не кажучи вже про згадувані «My Love» і «The Long And Winding Road», були виконані вище усілякої уяви. Це були справді ангельські звуки, які наступного разу ми почуємо, напевно, лише на небі.  

Оригінально прозвучав тріб'ют для Джорджа «Something», де якщо сам Маккартні співав не краще від оригіналу, чого досягнути практично неможливо, то Rusty Anderson знамените соло грав, без сумніву, набагато кайфовіше від канонічного варіанту на «Abbey Road».

Уперше ми почули (кажуть, це вже чули ліверпулійці 1 червня) і тріб'ют для Джона, бо якщо існує тріб'ют для Джорджа вже стільки років, то мав би бути і тріб'ют для Джона. Нарешті. Хоча логічніше було би не виконувати окремо «Sgt. Pepper's» і «А Day In The Life», а об'єднати їх за логікою альбому, тоді це був би взагалі випад. Здавалося, що Пол слова Джона «I read the news today, oh boy» співав краще, аніж свою партію «Woke up, fell out of bed». Неповторну музичну палітру пісні найбільш фантастично створювали Rusty і Abe.

Кидалися у вухо і невеличкі проколи музикантів під час концерту. Так Пол, починаючи «Blackbird», злажав, першим гліссандо «не доїхавши» до потрібного 12 ладу.  З посмішкою вибачившись, сер Маккартні почав пісню вдруге. Деякі гітарні соляки Пола були «не в ту степь», також і декілька фонових пасажів різали вухо не тим, чим треба. Конкретно злажав (не вилабав партії) у контрапункті труби на коді «Penny Lane» клавішник Wix.

Взагалі-то Пол, зважаючи на свій вік, міг би вже давно «перекинути» партії басу, соло-гітари і ф-но для виконання висококласним музикантам, а самому зосередитись на вокалі, але коли ця фантастична людина несамовито «вкалує» дві з половиною години, на найвищому рівні виконуючи і вокал, і інструментал найкращої музики у світі, згадуєш наших доморощених лоракосердючок, які, відверещавши чотири хвилини якоїсь галімої бадяги, одразу ж непритомніють і пісяють у штани.  

Яке величезне щастя було побачити Пола у п'яти метрах від себе і почути ту музику, яка завжди тебе надихала у житті. Хотів образитися, але не вийшло, на людей, які для мене мають бути і є найдорожчими у світі. На наших справжніх бітломанів з усього постсовкового простору, які, стоячи разом зі мною у перших рядах під самісінькою сценою, горланили на всю котушку нотка в нотку і слово в слово пісні, завчені з дитинства і на все життя. У «качумних» піснях «Blackbird» і «Yesterday», замість Пола тут було лише чути потужний самодіяльний хор, до слова, досить злагоджений і не фальшивий навіть у тих піснях, де звук з колонок валив по повній, треба було краєчком вуха вловлювати Пола і його банду. Лише інтуїтивно вловлював триголосся у «Sgt. Pepper's» і «Eleanor Rigby». Та не біда, головне відчути єднання поколінь і любов, яка завжди «ALL YOU NEED». І ще одна втіха: у 60-х на концертах «Beatles» взагалі, окрім несамовитого, нелюдського вереску, не було чути нічого, так що тут є певний прогрес.

Великий уклін Полу до землі за дефіляду з українським прапором. Він тонко відчув, що треба нам, українцям, потрапив у точку. І хоча він робить таку штуку і в інших країнах, для нас цей жест має особливе, надзвичайне значення. І насамкінець, щось я відчуваю, що ми побачимо Пола в Україні ще раз, бо здається, коли ми несамовито кричали «We Love You!», його голос явно здригнувся, що буває з ним украй рідко.

 

Фото зі сайтів rock.kiev.ua, www.prezident.gov.ua

Ілько Лемко  для ZAXID.NET



Коментарi

194.44.*.*Тарас28-06-2008 00:48

Перше, шо сказав після концерту - "як після Папи Римського!" ;)

194.44.*.*Тарас28-06-2008 00:45

Боже! Людиська! Та сваритись і іронізувати, обговорюючи ТАКИЙ концерт - то просто... навіть не знаю. Я не бітломан, і ніколи не був, дивився концерт по нещасному малюсінькому телевізору вдома за вечерею в старих капцях і дістав такий катарсис, таке просвітлення, шо захотілось всіх обняти і розцілувати. А всі ці розумування... то не критика, а критиканство. Якби всі таким чином відмивали гроші - я був би щасливий!

Цілую всіх і обнімаю. All we need is love!

193.138.*.*Женя26-06-2008 06:14

Скоріше не з Папою Римським треба порівнювати, а з Елтоном Джоном. він в минулому році відкрив всі українські концерти!

89.105.*.*dom21-06-2008 01:30

Звичайно, постать Пінчука затьмарює свято...

Але тут справа не в тому...

Це був чудесний концерт, апокаліптична атмосфера кінця світу навколо і нестерпна радість, що ти живеш саме тут і тепер і маєш вуха, щоб слухати.

Слухати людину, яка одного разу перевернула світ, а того вечора на концерті перевертала свідомість...

24.80.*.*mari20-06-2008 02:58

shche do vidpovidi avtora

mozhluvo pany Lemky byde duvno ale ne vsi komy ne spodobalas joho stattya lublyat Kobzona, pioneriv, vitrenko, i ridny kompartiu. po menshij miri, ce ya pro sebe. dekoho,pane Lemky , vuhovyvalu na inshuh perekonannyah, navit v radyanski chasu, navit yakshcho ce bylo me na povnuj holos. i ne dymala shcho komynyacky vlady rozvaluv"vlasne ser Pol", bez nioho mu b napevo i dosi zhulu pru komynistah, bidni.

24.80.*.*mari19-06-2008 22:31

Bozhe, jak mu obrazulu pana Lemka! jakshcho pan pushe stattu ne sobi v shchodennuchok a dlya zahaly to haj byde hotovuj na krutuky jak statti tak i joho shchasluvuh vidchyttiv. a pro Pinchyka, ja dymau vu prosto ne sprobyvalu probratusya do VIPy, a mozhluvo tam cherha byla shob joho(Pinchyka) rozcilyvatu. vsezh treba bylo sprobyvatu.

79.162.*.*марія19-06-2008 13:18

Гарна стаття, для тих хто не був на концерті і не чув його - а таких більшість, така хроніка є цікава. Мені подобається порівняння двох великих особистостей в тій статті, тому що тут на перше місце поставлено Українців і їх відчуття і сприйняття. ці люди є важливими для того щоби порушити серця Українців, ці люди є правдивими в тому чим займаються і займалися.

Я поважаю Українців і тих хто до них промовляє нормальною справжньою мовою.

194.44.*.*Веснянка19-06-2008 10:28

Нічого не розумію... А до чого тут "комуняцька" влада, Вітренко і Кобзон? Хіба про це мова? Там, на Майдані, і біля екранів на площах міст, і біля телевізорів були ті, хто НЕ ЗНАЄ Кобзона, але ЛЮБИТЬ Маккартні. Ми співали разом із ним, ми дихали одним повітрям, сміялися, кричали і плакали. Нам було СУПЕРОВО!!! Не маю жодних сентиментів до Пінчука, але за Пола - йому респект :))) Хоча сподівалася, що із творчістю The Beatles він ознайомлений краще

194.44.*.*Ілько ЛЕМКО19-06-2008 10:03

Ви би просльозилися за ті часи, коли не відмивали гроші і всі були рівні, мали надійну зарплату, дітей відправляли на шару у піонерські табори, і ці діти, замість того, щоб нюхати клей, займалися у спортивних секціях і славили рідну Комуністичну партію. Хочу можливо зробити для вас відкриття, але рідну вашому серцю комуняцьку владу розвалив власне сер Пол Маккартні і лише тому він заслуговує на пафос. До речі, mari, раджу Вам зазирнути до тлумачного словника і подивитися значення слів "одіозний" і "пафосний".

194.44.*.*Ілько ЛЕМКО19-06-2008 10:02

Шановні панове дописувачі на ZAXID.NET, хоча мені здалося, що я щось переплутав і це сайт "Портал сетевой войны" Євразійського Союзу Молоді. Моєму серцю, направду лише за те, що він привіз Пола, надзвичайно милий жидівським олігарх Пінчук, який грабує бідний і нещасний слов’янський народ, Так хотів його розцілувати (Пінчука, звичайно), але мене не пустили до VIP-зони. А вам пораджу скомпонуватися з Вітренко і Кауровим і запросити на Майдан Кобзона, аби він заспівав вам "Малая земля" і ви би ридали, згадуючи ті часи, коли не було інфляції і бандюків, що грабують бідний народ.

194.44.*.*Веснянка19-06-2008 09:14

У глибокому шоці від прочитаного... Порівняння Маккартні із Папою, розповіді про те, де і в якій пісні що не так було зіграно, поклоніння Пінчукові і дивакуваті сентименти... Обожнюю бітлів, але на жаль, не змогла поїхати на концерт у Київ, тому дивилася його на площі Ринок. Отримала колосальне задоволення. І думаю, що для переважної більшості таких же як я бітломанів, насправді не потрібен жоден аналіз виступу сера Пола, для них важливо інше: він був тут і співав для нас. От і все. А Лемко вдається до награної академічності викладу. Це ж не виступ камерного оркестру у консерваторії!

77.52.*.*Олег18-06-2008 19:36

Я пане Лемко волів би жити в країні де вільна людина могла б ПРИДБАТИ квиток на концерт такої зірки. А не залежати від бандюків котрі вкравши у плебсу хліб як компенсацію влаштували їй видовище. Очевидно надто довге перебування біля "титьки" папіка Садового привчили Вас до відчуття стабільності та впевненості? То залиште її при собі а не рекомендуйте іншим!

24.80.*.*mari18-06-2008 19:26

zhidna z Mar"yanom, i jak mu viddyachumo nashomy blagodijnuky Pinchyky? Paul zvuchajno odiozna figyra ale na zaxodi ne chutala ni odnoi nastilku pafosnoi statti pro nioho. Pinchyk baksiv vidmuv bahato, mozhe zaprosutu navit Eluzavety, korolevy

82.207.*.*Мар'ян18-06-2008 17:51

Яка дивовижна подія сталася в Україні! Світ здригнувся! Скільки радості з уст наших багатіїв! Згідний з Юлею, порівняння недоцільні. Краще за інфляцією б дивилися, а не затьмарювали концертами нам очі!!!

83.170.*.*julia18-06-2008 15:27

Шаную Ваші почуття. Але все ж спитаю: як Ви можете порівнювати Папу Івана Павла ІІ і Пола Маккартні? Це дві протилежні світоглядні течії. Не думаю, що католицькій Церкві сподобається те, що ставите її в один ряд з фронтменами хіпівства, LSD-легалайзу, фрі-лаву. Церква усе це не вважає Маною Небесною.

І ще для роздумів: Пол Маккартні з'явився для всезагальної ейфорії на "Зелені свята", Біл Клінтон - на перше квітня........ Хто ще?

194.44.*.*nevermind18-06-2008 09:43

Well the Ukraine girls really knock me out,

They leave the west behind.

Beatles - Back In The USSR

Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.