на головну | пошук | контакти | передплата | оголошення
№ 196 (4446)
15 жовтня 2008 рiк

«  Жовтень 2008  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
28 29 30 31
РУБРИКАТОР

день

Відновити трудові навички чи просто підробити можна на громадських роботах

15.10.08  Ольга ВАУЛІНА.

Василь Миколайович на пенсії, але вдома сидіти не хоче. Шукає собі роботу. Не через те, що на життя не вистачає, а щоб бути серед людей та користь приносити. За фахом він інженер. Підприємство, де колись працював, закрилося.

— Онук-студент порадив звернутися у міський центр зайнятості. Він так улітку підшукав собі роботу на канікули — дитячі майданчики фарбував. Я теж туди звернувся. Запропонували попрацювати на громадських роботах: листя прибирати, дерева обрізати. Робота на свіжому повітрі, з людьми спілкуюся та ще півтисячі отримую за місяць, — каже співрозмовник.

У центрі зайнятості Шевченківського району столиці всім бажаючим тимчасово попрацювати нині пропонують збирати врожай яблук у селах Київської області. Щоправда, обіцяють платити не грошима, а плодами — 10 відсотків від зібраного.

На громадські оплачувані роботи державна служба зайнятості заохочує не лише тих, хто стоїть на обліку як безробітний, а і всіх, хто бажає підробити. Кажуть, така праця корисна і для громади, і для людини, яка може трохи заробити. Сьогодні за рахунок громадських робіт будь-яка місцева влада може навести порядок та облаштувати територію у своєму населеному пункті. Так зробили у Гощі на Рівненщині. У селах району пофарбували фасади будинків, висадили клумби, підстригли дерева. Організації громадських робіт державною службою зайнятості була присвячена конференція, яка нещодавно проходила в Одесі.

За словами директора державної служби зайнятості Володимира Галицького, такі роботи допомагають раціонально використовувати робочу силу, сприяють тимчасовій зайнятості населення. Завдяки участі в них громадяни, які довго не працювали, можуть відновити трудові навички, заробити, а іноді — й отримати постійну роботу.

При цьому за людиною, що працює в такий спосіб, зберігається статус безробітного і відповідно допомога з безробіття. Утім, таке тимчасове працевлаштування за бажання можуть отримати й студенти, й пенсіонери, й інваліди. Заробіток залежить від виду діяльності та наснаги працівника. За законом платня на громадських роботах не нижча за мінімальну (525 гривень). Проте, як показала практика, люди, що брали участь через службу зайнятості в ліквідації наслідків повені на Закарпатті, могли заробити до 4 тисяч гривень на місяць. Вони прибирали території від сміття, лагодили будинки та дороги, ремонтували соціальні об’єкти та медичні установи тощо.

На організацію таких робіт по Україні у цьому році Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття передбачено 100 мільйонів гривень.

У вересні цього року уряд прийняв постанову про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт. Зокрема, відтепер можливо залучати людей не лише на некваліфіковану працю, а й до кваліфікованих робіт. Також організовувати такі роботи має право фізична особа — підприємець, що використовує найману працю і є роботодавцем.


iншi матерiали роздiлу "день"

Ялинку відкриють 20 грудня
Відповідний указ підписав глава держави. Крім того, Президент доручив організувати участь у новорічних заходах дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів із врученням... 

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом
А це значить, що епідемія в нашій країні набирає сил. З кожним роком вона зростає на 10—15%, каже директор Українського центру профілактики і боротьби з ВІЛ\СНІД Алла Щербинська. За її словами,... 

Послання Вселенського Патріарха Варфоломія І з нагоди 75-ї річниці Голодомору в Україні Всьому побожному українському народові
За Божим Промислом, маємо знову нагоду звернутись до Вас з батьківським словом. Материнська Церква — Вселенський Константинопольський Престол знову звертається до Вас, щоби розділити з Вами не тільки... 

Ату його!
В. о. Прем’єр-міністра Юрій Єхануров вважає можливим збільшити видобуток газу в Україні в 1,5 разу — до 30 млрд. куб. м на рік. 

Вокзал ХХІІ століття?
У Харкові розпочато будівництво приміського термінала Південного вокзалу. 
Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).