This version of the page http://extreme.lviv.ua/?tp=publications&publ2_code=507 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-28. The original page over time could change.
Lviv eXtreme club


Стат ті

30.08.2002
Погляд судді.
Сеогій Кісєльов, Журнал "Парашют" B'97(4)

Головне суддівське око - повітряний оператор.

Оцінка формації з 300 чоловік - справа нелегка, хоча відеотехніка дозволяє розглядати "картинку", що доставляється повітряними операторами з усіх боків, багаторазово, у різному уповільненні і на стоп-кадрах. Адже крім суворої відповідності затвердженому в заявці "зразку" - схемі формації, - треба ще суворо врахувати поіменно всіх учасників. А їх з операторами більш 300! Так ще від стрибка до стрибка відбувається заміна спортсменів...

Головний суддя формації-300 Шеррі Шрімшер (США) розробила навіть спеціальну методику такого обліку. Практично перед стрибком кожен капітан групи уточнював список своїх людей і Шеррі особисто проводила переклик учасників усіх команд. Одночасно посадку на вертоліт, загальну кількість учасників стрибка контролювали ще судді: Любов Новікова, Євгеній Бабкін, Анатолій Юрченков. Такий подвійний контроль виключав можливість будь-якої помилки в кількості спортсменів і операторів, що йдуть у політ. А прізвища всіх учасників "пам'ятав" комп'ютер Шеррі.

Оцінку результатів усіх спроб побудувати цю гігантську квітку довелось робити чотирьом суддям. До вже згаданого Шеррі Шрімшер у суддівстві були задіяні Сергій Кисельов, Євгеній Бровкін і Анатолій Сирчін - усі судді FAI з великим досвідом роботи.

На жаль, численні перегляди відеоматеріалів за 23-26 вересня, хоча і були дуже цікаві, але не вселяли особливого оптимізму - формація-300 явно не "клеїлася". Правда, погода теж вносила свою частку труднощів у роботу парашутистів. Хмарність, сильний вітер, дощ... Систематична робота, планова кількість стрибків не виходили. .. Напевно, це позначалося і на настрої спортсменів: вони рвуться в "бій", а погода не пускає.

Настало 27 вересня. Передостанній день змагань. "Небесна канцелярія" дає шанс на роботу. У 9.03 злітають гіганти Мі-26. На 4 бортах знаходяться 302 учасника формації і 12 повітряних операторів. Ми чекаємо виброски. Усі судді прильнули до оптичних приладів не з метою суддівства, цю роботу в стрибку виконують документалісти - повітряні оператори, а з величезного інтересу. Відмінно видно одночасне відділення від чотирьох вертольотів, стрімкий політ парашутистів до центра "роя". Через секунд 25 чітко вимальовується в небі центр формації - хрест із 20 чоловік, ще через секунд 15 цей "хрест" замкнули в "кільце" чергові 28 парашутистів. Далі продовжується побудова великих і малих півкілець навколо платформи, розмір формації стрімко росте. Але...бачу, як кілька людей, кваплячи досить грубо, намагаються стати на свої місця, мнучи одне з півкілець; двоє-троє провалюються під формацію і, зрозумівши свою помилку, загублену можливість встати в лад, швидко розвертаються і спрямовуються убік, подалі від фігури - цього вимагає безпека стрибків. Інші спортсмени продовжують збір у фігуру, і з кожною секундою формація стає більш схожою на малюнок-схему, відповідно до якої вона і будується в небі. Зістикувалося більш 250 чоловік, але отут спрацював "сигнальник" - у самому центрі формації розкритий парашут...

Друга спроба. Снову 314 чоловік ідуть у небо. Томливі хвилини чекання. І на очах у дуже красивому небі, з кожною секундою збільшуючись у розмірах, народжується дуже красивий біло-синьо-червоний гігантський візерунок...Нам із землі здавалося, що усе вийшло. Взаємні поздоровлення. Загальний захват. Але після перегляду відеоплівок виявилося, що п'ятеро не встали чітко у формацію. Вони плавали зовсім поруч, із землі виглядало, що фігура вийшла, але, на жаль, об'єктивний контроль показав, що це не так. 297 устали на свої місця відповідно до заявленої схеми. І це - найбільша формація, побудована у вільному падінні, в історії парашутизму.

Чудо, що стало явою! Але офіційним світовим рекордом не назвеш - було заявлено 302 спортсмена.. У той же день парашутисти зробили ще два стрибки. У формацію знову зібрали 295 і 287 чоловік...

Отже, суддівська колегія зафіксувала нове світове досягнення - найбільшу формацію, побудовану у вільному падінні, з 297 парашутистів! Це досягнення буде вписано в Книгу рекордів Гіннесса!





© Copyright 2007, eXtreme.lviv.ua     При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове
СТАНЬ
ОДНИМ
З НАС

01 Фото

02 Відео

03 Форум

04 SMS розсилка